Sari la conținut

Galaţiul mai are doar două creşe


dcp100168

Postare recomandata

Galaţiul mai are doar două creşe

Le-a durut în cot, cam aceasta a fost, în ultimii ani, atitudinea autorităţilor centrale faţă de copiii sub trei ani şi de familiile lor. Chiar şi înainte de aplicarea noilor măsuri privind concediile paternale, părinţii din Galaţi găsesc cu greu un loc la cele două creşe din oraş, câte au mai rămas. Dintre cei 6.000 de copii gălăţeni cu vârste cuprinse între unul şi trei ani (câţi erau în 2008), doar 125 au avut loc, efectiv, la „bona de stat”. Instituţii bugetate, creşele au şi probleme cu personalul redus. În lipsa unei alternative viabile de la stat, în întâmpinarea părinţilor au venit câteva grădiniţe particulare. Acestea le oferă copiilor servicii combinate, de baby-sitting şi de educaţie timpurie. Preţurile sunt însă prohibitive pentru cei mai mulţi dintre părinţi.

Toate cele 125 de locuri de la creşa din Ţiglina II (Creşa nr. 36, de pe Regiment 11 Siret) şi de la cea din Micro 19 (Creşa nr. 1) sunt ocupate. Alte 70 de familii aşteaptă eliberarea unui pătuţ. La una dintre creşe urmează să se mai înfiinţeze o grupă cu 20 de locuri abia de anul viitor.

Problema cea mai spinoasă a creşelor este mai degrabă aceea că instituţiile funcţionează cu personal extrem de redus. „Normativele în vigoare presupun să existe câte o asistentă la 25 de copii şi câte o infirmieră la 15 copii. Asta pe când în vestul Europei există o infirmieră la doi copii”, aflăm de la directoarea creşelor, Liliana Dumitrescu.

Deschise provocărilor şi gata să vină în ajutorul părinţilor, dacă aceştia au bani, patru grădiniţe particulare din Galaţi au înfiinţat grupe speciale pentru copii cu vârste între 2 şi 3 ani. Părinţii pot alege între programul redus şi cel prelungit. Deşi urmează un program care nu este încă autorizat de Ministerul Educaţiei, educatoarele le oferă micuţilor „lecţii” de dezvoltare a limbajului, de cunoaştere a obiectelor, de orientare în spaţiu. „Părinţii preferă acest program pentru că o educatoare are cunoştinţe de specialitate, ştiind ce să îl înveţe pe copil. Spre deosebire de o bonă care îi dă câteva jucării şi îl lasă în faţa televizorului, educatoarele îl integrează pe micuţ într-o colectivitate”, punctează Marius Puţanu, inspectorul şcolar responsabil cu învăţământul privat.

Pentru că în Tecuci nu există nicio creşă de stat, conducerea Grădiniţei nr. 17, instituţie preşcolară de stat, a găsit personal, dar şi spaţiu să găzduiască în jur de 60 de copii mai mici de vârsta grupei mici. De trei ani, instituţia funcţionează şi în regim de creşă, mezinii primiţi având doar un an şi jumătate. Micuţii rămân în grija educatoarelor, a îngrijitoarelor şi a asistentei din unitate în intervalul orar 7,00 - 17,30. Au program de somn şi servesc zilnic două mese consistente şi o gustare, printr-o firmă de catering.

Oraşele Târgu Bujor şi Bereşti nu au creşe.

La privat, preţuri piperate

La privat, costul unei luni la grupa Baby îl costă pe părinte între 400 de lei (program redus, cu o gustare inclusă) şi 700-800 de lei (program prelungit, până la orele 16,00 – 18,00, cu două gustări şi o masă principală).

Creşa ad-hoc din Tecuci scoate din buzunarul părinţilor câte 230 de lei lunar.

În tot acest timp, creşa de stat cere familiei aproximativ 180 de lei pe lună (este vorba despre 23 de zile lucrătoare), părinţii plătind doar 7,5 lei, meniul zilnic, nu şi munca personalului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cruciada_proaspetilor_parinti__2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Creşele gălăţene sunt fecventate de 21.646 de copii

Costul mediu lunar de întreţinere pentru Centrul Financiar Creşe a fost stabilit de aleşii locali la 256 de lei, acelaşi ca în 2010. Frecventat de 21.646 de copii, Centrul Financiar Creşe îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Galaţi şi asigură îngrijirea, supravegherea şi educarea micuţilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani.

Anual aleşii aprobă costul mediu lunar de întreţinere pe baza cheltuielilor de întreţinere, hrană şi gospodărie, echipament, cazarmament şi materiale igienico-sanitare. În 2010, cheltuiala efectivă s-a ridicat la 251.943 de lei, costul pe zi de copil fiind de 11,64 de lei. Trebuie spus că, potrivit legii, cheltuielile cu funcţionarea creşelor se suportă din bugetele instituţiilor care le-au înfiinţat, din contribuţia părinţilor/ reprezentanţilor legali, precum şi din alte surse.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bebelusii_nu_voteaza_dar_conteaza_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai, oameni buni! Cred ca e o greseala. Peste 21 de mii de copii din Galati la cresa??? Nu exista decat doua mari si late: in Tilgina, langa Scoala 2 si in Micro 19, in spatele Scolii 22. Cel mult 150 de copii pe an ajung sa frecventeze cele doua crese. De unde 21 de mii de copii? Poate ca deficitul de locuri in astfel de institutii la Galati este de 21 de mii. La Tulcea, oras muuult mai mic decat Galatiul, functioneaza nu mai putin de 4 crese.

Editat de LauraC
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, greşeala mea. :-$

E clar că numărul respectiv reprezintă numărul de copii care se încadrează în eşantionul de vârstă 0-3 ani, nu pe cel al copiilor din creşe...

Ei, asa mai vii de acasa. Oricum, ca mama cu copil la cresa, cred ca nu ar strica sa ne unim fortele pentru un lobby la nivelul municipalitatii privind infiintarea macar a inca unei crese. E jale mare cu locurile. E jale mare si cu spatiile de joaca din curtea creselor. Iar personalul, desi este foarte prost platit, face cu mult mai mult decat este obligat sa faca. Parerea mea, repet, de mama care are copilul la o cresa de stat din Galati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Lista de asteptare la cele doua crese ale Primariei

Criza de locuri in cresele din Galati. Cele doua crese de stat din oras sunt supraaglomerate si nu mai pot face inscrieri. In acest moment exista o lista de asteptare, iar zeci de parinti asteapta sa li se aprobe un loc pentru copii.

De-a lungul anilor, un numar insemnat de crese a fost desfiintat din lipsa de copii, iar acum singurele doua ramase nu mai fac fata cererilor, ajungand sa functioneze la capacitate maxima.

Toate locurile de la cresa din Tiglina II, de pe Regiment 11 Siret, sunt ocupate. Alte 60 de familii asteapta eliberarea unui patut. Supraaglomerata este si cresa nr 1, din Micro 19. Solicitari sunt foarte multe, insa spatiul este insuficient. Cele doua crese de stat au probleme si cu personalul extrem de redus. Ar mai fi nevoie de cel putin 10 angajati pentru a functiona in conditii normale, insa toate posturile sunt blocate.

Jale mare si cu spatiile de joaca din curtea celor doua crese. Practic, micutii nu au unde se juca. In plus, de foarte multi ani, nu s-au mai facut investitii in mobilier. Primaria Galati cunoaste situatia celor doua crese si spune ca in viitorul apropiat va incerca sa cauta solutii pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confunta.

a1galatibraila.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Cele două creşe de stat din Galaţi, în căutare de muşterii

Mai ieftină decât o bonă, creşa este, pentru câteva zeci de copii, o alternativă viabilă şi pe timp de vacanţă, dacă părinţii vor ori sunt nevoiţi să se întoarcă la serviciu după ce bebeluşul împlineşte un an. Modernizate recent, cele două creşe din oraş au momentan chiar şi locuri libere, spre deosebire de alte perioade ale anului, când nu poţi să arunci un ac din cauza aglomeraţiei.

Dintre cei 5.000 de copii gălăţeni cu vârste cuprinse între unu şi trei ani (câţi erau în 2011), 80 pot fi primiţi la creşa din Ţiglina II (din spatele Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”) şi 60 la creşa din Micro 19 (la capătul traseului de autobuz 102). Momentan, deşi sunt înscrişi 125 de copii, în jur de o sută frecventează creşele. Deci ar mai fi ceva locuri libere, la ambele instituţii.

Pentru o zi la creşă, părintele plăteşte 7,5 lei (contravaloarea a două mese principale şi a unei gustări). Cei mici pot sta la creşă între orele 7,00 şi 19,00, de luni până vineri inclusiv. Lunar, înseamnă în jur de 165-180 de lei. În Galaţi există şi grupe baby la grădiniţe de stat şi particulare, unde copiii pot fi înscrişi începând cu vârsta de doi ani. Costurile lunare la cele de stat ajung la 200 de lei, iar la cele private, la 800 de lei.

presadegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Deficit de personal în creşele din Galaţi

Personal insuficient la creşele de stat din Galaţi. Fiecare infirmieră ar trebui să se ocupe de cel mult nouă copii, dar în realitate are în îngrijire chiar şi 25 de preşcolari. Această criză durează încă din 2010 când au fost blocate 14 posturi de îngrijitor. Deficitul de personal este resimţit cel mai mult pe perioada verii, când grădiniţele intră în vacanţă, iar mulţi părinţi îşi înscriu copiii la creşă.

Valentina lucrează ca infirmieră de aproape doi ani la una din creşele de stat din Galaţi. În fiecare zi, ea are în grijă de 20 de copii şi face mari eforturi ca cei mici să nu ducă lipsă de nimic. Valentina Chinan, infirmieră: "Dacă îţi place te încumeţi şi o faci. Dacă nu, în locurile astea nu ai ce căuta. Deci trebuie să îţi placă copiii ca să poţi lucra cu ei".

Din cauza numărului mic de personal, Valentina este nevoită să stea uneori chiar şi peste program până când părinţii vin să-i ia pe micuţi acasă. Valentina Chinan, infirmieră: "Trebuie să facem faţă nu avem încotro. Sunt părinţi care chiar nu au unde să-şi lase copiii şi trebuie să ajungă la noi".

Şi celălate îngrijitoare se plâng de volumul mare de muncă, mai ales de când unitatea funcţionează la capacitate maximă: între 80 şi 100 de copii. Veronica Grigore, îngrijitoare: "Foarte greu ne descurcăm. Ei sunt mici, trebuie să le acordăm atenţie şi trebuie multă răbdare". Lenuţa Albu, înfirmieră: "Copii sunt mulţi, noi suntem personal puţin şi ne descurcăm foarte greu să ştiţi. Foarte foarte greu, mai ales că îi scoatem afară, ca să nu se lovească, să nu cadă".

Părinţii nu cunosc problemele cu care se confruntă personalul creşei şi îşi doresc ca micuţii lor să fie cât mai bine îngrijiţi. Georgiana Miron, părinte: "Sunt mulţi şi sunt activi, sunt energici şi au nevoie de foarte multă atenţie. Şi cred că e nevoie de personal".

Această situaţie durează de cinci ani când, din cauza lipsei banilor, au fost blocate 14 posturi de îngrijitor. Liliana Dumitrescu, director creşă: "În noua lege spune aşa, să nu ai mai mulţi de nouă copii la grupă. Noi avem grupele de 24 de copii, de 25 chiar. Dimineaţa avem două persoane la grupă, iar după-amiaza este una singură".

Dacă înainte de Revoluţie în Galaţi funcţionau peste 15 creşe de stat, în acest moment mai sunt doar două. Pentru o zi la creşa de stat, părinţii plătesc 7,5 lei, contravaloarea a două mese principale şi a două gustări.

digi24.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Cât mai costă să-ţi dai copilul la creşă în Galaţi

Aleşii locali au aprobat costul mediu lunar de întreţinere şi normele pe baza cărora se calculează contribuţia lunară de întreţinere datorată de părinţii copiilor înscrişi la Creşele nr. 1 şi 36. Astfel, pentru anul 2017 nivelul costului mediu lunar de întreţinere este în cuantum de 420 de lei /copil/lună.

Valoarea contribuţiei lunare a părinţilor se stabileşte în funcţie de veniturile acestora şi de numărul copiilor aflaţi în întreţinere. Astfel, dacă venitul mediu brut lunar cumulat al părinţilor sau reprezentanţilor legali depăşeşte 700 de lei, contribuţia va fi de 84 de lei pentru un copil aflat în întreţinere şi de 42 de lei pentru doi sau mai mulţi copii în întreţinere. Dacă venitul mediu brut lunar cumulat este între 225 şi 699 de lei, contribuţia va fi de 42 de lei pentru un copil şi de 21 de lei pentru doi sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere. Sunt scutiţi de la plata contribuţiei părinţii care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare de familie.

Autorităţile nu au reuşit să explice, însă, de ce abia acum, la sfârşit de septembrie, sunt aprobate aceste costuri pentru 2017 şi cum au fost taxaţi părinţii până acum.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Bani europeni pentru modernizarea creşelor

Primăria vrea să investească peste un milion de euro în modernizarea Creşelor nr. 1 şi nr. 36 din municipiul Galaţi. Instituţia a depus o cerere de finanţare pentru reabilitarea termică şi creşterea performanţei energetice a celor două unităţi, care găduiesc copii cu vârsta de până în patru ani, iar acum aşteaptă ca proiectele să primească undă verde. „Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele ,,Creşterea Performanţei Energetice şi Reabilitare Termică Creşa nr.36 şi Creşa nr.1” (Creşa nr. 36 - 2832,100 mii lei, Creşa nr. 1 - 2758,951 mii lei, din care cofinanţare buget local - 2%, bugetul de stat - 13%, FEDR - 85%). Cererea de finanţare a fost depusă, suntem în aşteptarea aprobării finanţării”, anunţă autorităţile.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, autorităţile vor astfel să îmbunătăţească izolaţia termică a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, invelitoare planşeu peste ultimul nivel), să înlocuiască circuitelor electrice şi corpurile de iluminat, să repare acoperişul, sistemul de colectare a apelor pluviale, să schimbe tâmplăria, să izoleze faţadele, să refacă trotuarele, să adapteze căile de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, să monteze echipamente de climatizare şi nu numai.

Anul trecut, Centrul Financiar-Creşe, care are în subordine Creşa nr. 1 şi Creşa nr. 36, a primit de la bugetul local 140.000 de lei pentru dotări ce au dus la creşterea calităţii serviciilor. Astfel au fost modernizate spaţiile din sălile de grupă şi nu numai cu obiecte de mobilier şi de inventar astfel încât toate spaţiile să fie funcţionale şi exploatate la capacitate maximă. „În anul 2017, din datele menţionate şi din analiza făcută la sfârşitul anului, a rezultat o îmbunătăţire considerabilă a numărului de beneficiari”, a precizat Biroul de Presă al Primăriei.

gazetagalatiului.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Mii de copii fără loc la creșă vara - părinții apelează la bunici, bone sau creșe private!

Mii de părinți care au copii cu vârsta sub trei ani trebuie să găsească soluții pentru micuți, creșele unde ar fi putut fi lăsați fiind închise cel puțin o lună vara. Pentru a merge la serviciu, părinții lasă copiii cu bunicii, iar dacă nu există, variante mai pot fi bonele sau creșele private.

În Galați este criză de locuri la creșă, iar singurele două instituții de profil din oraș funcționează la capacitate maximă pe perioada verii și nu pot prelua numărul mare de cereri. În prezent, pe listele de așteptare pentru înscriere sunt 126 de copii.

„Pentru creșa din Tiglina 1 avem în așteptare cereri, în jur de 70. Creșa nr 1 care se afla în Micro 19 are o capacitare de 90 de locuri și avem un număr de 56 de cereri în așteptare. Cei care rămân pe lista de rezervă, cum se eliberează locuri sau cum merg spre grădință cei care împlinesc vârsta, vor ocupa locurile imediat, pentru ceilalți, pe măsura eliberării locurilor”, a declarat directorul Centrului Financiar Creșă, Luminița Olaru.

Din cauza numărului mare de solicitări, conducerea celor două creșe din Galați a introdus noi reguli la înscriere, iar în paralel, autoritățile încearcă să rezolve problema numărului în scădere al salariaților din sistem.

„Având în vedere numărul mare de solicitări și capacitatea redusă a celor două centre, avem o procedură începând din acest an. Constă în depunerea unei cereri, vom avea în vedere un punctaj, iar admiterea se va face în funcție de punctajul obținut și de ordinea depunerii cererii de înscriere. Avem avizate posturile și le scoatem la concurs acum și sperăm să avem și personal suficient. Avem patru îngrijitoare la grupă și o educatoare și avem în jur de 18-20 copii la grupă, cam asta este media”, a precizat Luminița Olaru.

De ani de zile, autoritățile locale vorbesc despre necesitatea construirii unor noi creșe, dar niciun proiect nu a fost lansat, motiv pentru care părinții caută soluții în mediul privat chiar acestea sunt mult mai scumpe.

Pentru o lună la creșa de stat din Galați se percepe o taxă de 110 de lei, în timp ce la unitățile private părinții plătesc cel puțin 1.000 de lei.

„Este foarte scumpă creșa la privat. Am fost nevoiți să apelăm la această variantă, la stat ni s-a spus că trebuie să așteptăm. Nu aveam cum să așteptăm, am fost nevoiți să facem rost de bani. Recent tarifele au crescut, nu cred că există în oraș sub o mie de lei pe lună. Dacă mai luăm în calcul și opționalele care se plătesc separat, ajungem la cel puțin 1.500 lunar. Oricum, grădinițele private care au grupe bebe și primesc copii de un an, chiar mai mici, sunt supraglomerate. Costă foarte mult, dar oamenii sunt obligați, au locuri de muncă, nu au bunici în preajmă, sunt multe situații”, a spus tatăl unui copil înscris la o creșă privată.

Înainte de 1990, în orașul Galați funcționau 36 creșe care s-au închis pe rând în primii ani după Revoluție.

reporterntv.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Creşele de stat din Galaţi, modernizate cu fonduri europene

La Primăria municipiului Galaţi a avut loc miercuri, 14 noiembrie 2018, evenimentul de lansare a două proiecte care au primit finanţare europeană, respectiv: "Creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică Creşa nr. 1" şi "Creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică Creşa nr. 36". Astfel, pentru prima dată creşele de stat din Galaţi beneficiază de lucrări de modernizare cu bani din fonduri europene. Contractele de finanţare pentru ambele proiecte au fost semnate, acestea fiind depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020.

Proiectul "Creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică Creşa nr. 1", în valoare de de 2.758.949,75 lei, are ca durată de implementare 49 luni, respectiv între data de 01 mai 2017 şi data de 31 mai 2021 şi presupune următoarele lucrări: termoizolaţie şi tâmplărie exterioară de lemn stratificat cu geam termoizolant tripan, tâmplărie interioară din MDF, învelitoare tablă tip ţiglă, gresie porţelanată antiderapantă, faianţă, zugrăveli, tencuieli şi alte finisaje, înlocuirea tâmplăriei interioare şi finisarea pardoselii, lucrări de rezistenţă, lucrări instalaţii termice şi climatizare (aportul de aer rece se va realiza cu un sistem de ventiloconvectoare cu chiller care poate suplimenta aportul de aer cald şi pe timp de iarnă în zilele foarte friguroase. Prepararea apei calde menajere se realizează cu un boiler şi cu panouri solare amplasate pe acoperişul terasă necirculabilă), lucrări instalaţii de ventilaţie, lucrări instalaţii electrice (înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat de tip LED şi instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă. Amplasarea a 2 turbine eoliene verticale, schimbarea circuitului electric).

Al doilea proiect, "Creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică Creşa nr. 36", în valoare de 2.832.098,89 lei, are ca durată de implementare 50 luni, respectiv între data de 09 mai 2017 şi data de 30 iunie 2021 şi prespune următoarele lucrări: termoizolare, zugrăveli, tencuieli şi alte finisaje, înlocuirea tâmplăriei interioare şi finisarea pardoselii, lucrări de rezistenţă, lucrări instalaţii termice şi climatizare (aportul de aer rece se va realiza cu un sistem de ventilo-convectoare cu chiller care poate suplimenta aportul de aer cald şi pe timp de iarna în zilele foarte friguroase. Prepararea apei calde menajere se realizează cu un boiler şi cu panouri solare amplasate pe acoperişul terasă necirculabilă), lucrări instalaţii de ventilaţie, lucrări instalaţii electrice (înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat de tip LED şi instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă. Amplasarea a 2 turbine eoliene verticale, schimbarea circuitului electric).

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Creșa nr. 36 a fost modernizată

Primăria municipiului Galați informează că s-au încheiat lucrările de modernizare la Creșa nr. 36 care a beneficiat pentru prima dată de investiții ample cu fonduri europene.

„Susținem copiii de la primii pași în viață și le oferim cele mai bune condiții. Creșa nr. 36 s-a schimbat foarte mult, a devenit o clădire modernă, prietenoasă cu mediul, plină de culoare și abia îi așteptăm pe cei mici să îi treacă pragul. Avem în derulare un proiect similar și la celalată creșă din oraș și ne dorim chiar să construim noi creșe”, spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Astfel, la Creșa nr. 36 s-au realizat lucrări de termoizolare, finisajul exterior fiind realizat din HPL (material obținut din așchii lemnoase în proporție de 70% și rășini termorezistente în proporție de 30%) în diferite culori. La partea vitrată, tâmplăria din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie de lemn stratificat cu geam termoizolant. De asemenea, s-a realizat înlocuirea tâmplăriei interioare și finisarea pardoselii și s-au făcut lucrări la instalațiile termice și climatizare. Prepararea apei calde menajere se realizează cu un boiler și cu panouri solare amplasate pe acoperișul terasei necirculabile. Corpurile de iluminat existente au fost înlocuite cu corpuri de iluminat de tip LED, au fost instalate corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență și s-au amplasat 2 turbine eoliene verticale. S-au realizat și lucrări de rezistență, zugrăveli, tencuieli și alte finisaje. A fost montat un sistem de supraveghere antiefracție și control acces, în vederea asigurării pazei și protecției imobilului.

Implementarea proiectului „Creșterea performanței energetice și reabilitare termică Creșa nr. 36” contribuie la reducerea costurilor cu încălzirea clădirii pe perioada de iarnă, reducerea costurilor cu climatizarea în perioada caniculară, reducerea consumurilor de energie termică, electrică și a emisiilor de gaz cu efect de seră și creșterea numărului de clădiri publice cu o clasificare mai bună a consumurilor energetice.

Proiectul a prevăzut măsuri de intervenție care conduc la scăderea emisiilor echivalent CO2 (kgCO2/m2/an), cu 63,15% față de situația inițială. Măsuri de intervenție conduc la reducerea consumului anual specific de energie primară (utilizând surse regenerabile) (KWh/m2/an), cu 70,74% față de situația inițială. Măsurile de intervenție duc la reducerea consumului anual de energie primară folosind surse regenerabile (kWh/an) cu 38.400 kWh/an, față de situația inițială.

Obiectivele specifice ale proiectului contribuie la realizarea obiectivului general al priorității de investiții 3.1, operațiunea B, respectiv se pliază pe „Obiectivele strategice de dezvoltare ale municipiului Galați 2015-2020”, sub următoarele aspecte: facilitarea si creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, prin sprijinirea trecerii la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele, prin susținerea producției de energie din surse regenerabile, măsurilor de eficiență energetică, introducerea tehnologiilor de tip smart.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2.951.400,65 lei, din care valoarea sumei nerambursabile de 2.407.512,10 lei, diferența de 543.888,55 lei reprezentând contribuția proprie asigurată de bugetul local al Primăriei municipiului Galati. Perioada de implementare a proiectului a fost stabilită pentru 50 de luni, respectiv între 9 mai 2017 și 30 iunie 2021.

Unitatea are aprobate un număr maxim de 77 de locuri, dar având în vedere măsurile specifice din pandemie unitatea va funcționa deocamdată cu un număr de 42 de locuri până la noi dispoziții legale.

În prezent mai este în derulare un proiect similar cu fonduri europene și pentru modernizarea Creșei nr. 1, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de lei.

CENTRUL FINANCIAR - CREȘE din municipiul Galați, situat la adresa: Str. Regimentul 11 Siret, Nr. 33 - A, a implementat proiectul „Creșterea performanței energetice și reabilitare termică Cresa nr. 36” cod MySMIS 115753, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice. În calitate de beneficiar CENTRUL FINANCIAR – CREȘE a încheiat Contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Prima creșă din ultimii 30 de ani

Primăria municipiului Galați a lansat în licitație contractul pentru reabilitarea unei clădiri dezafectate în care va funcționa o creșă nouă. Imobilul se află în patrimoniul municipiului Galați și este format din două corpuri, cu regim de înălțime subsol, parter și un etaj.

„Vorbim de prima creșă pe care o va înființa Primăria în ultimii 30 de ani, și, totodată, de încă un demers pe care îl facem pentru susținerea copiilor de la primii pași în viață. În prezent clădirea este abandonată, dar va primi astfel cea mai bună utilitate, fiind destinată copiilor”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Creșa va fi înființată în imobilul din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, fiind lansat în licitație contractul de lucrări pentru reabilitarea clădirii (proiectare și execuție) în valoare de 2.279.296,96 lei, inclusiv TVA. Ofertele sunt așteptate până pe 27 aprilie 2021, fiind prevăzute 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

Prin proiect se prevede amenajarea spațiului cu destinația de creșă, astfel încât să fie creat copiilor și cadrelor didactice un mediu educațional care să le ofere confort și care să permită desfășurarea unui proces instructiv-educativ eficient. Lucrările presupun: consolidare, recompartimentare a spațiilor necesare funcționarii în bune condiții a creșei și reabilitare termică. Acestea vor fi completate cu înlocuirea integrală a instalațiilor pentru utilități, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea trotuarelor, montarea de bănci și coșuri de gunoi, amenajarea spațiilor verzi etc. Dotările vor fi specifice destinației spațiului (mobilier pentru copii, echipamente joc), în urma unei achiziții separate.

Proiectul cu fonduri europene a fost aprobat spre finanțare și urmează semnarea contractului în cadrul POR 2014-2020-Axa prioritară 9-Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban-Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC). Valoarea totală a proiectului este de 2.783.240,30 lei cu TVA, din care suma de 1.215.247,18 lei va fi asigurată de la bugetul local.

B iroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Ministerul Dezvoltării va construi creșe în Galați și Tecuci

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a aprobat construirea primelor 138 de creșe noi din țară. Printre acestea, sunt două creșe în orașul Galați și una în Tecuci. Pentru a obține fondurile guvernamentale, autoritățile locale trebuie să depună documentația necesară.

Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din țară poate fi construită o creșă. În prima fază a proiectului, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori. De asemenea, urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, în mediul rural.

Printre orașele care vor primi bani în următoarea perioadă este Galați deoarece Primăria a depus documentația necesară. „În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a declarat ministrul Cseke Attila.

În România sunt doar 386 de creșe. De asemenea, municipiul Galați are doar două creșe, care nu pot acoperi solicitările cetățenilor.

Lucrările la noile creșe ar putea începe anul viitor.

expressdedunare.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Gălăţeni notificaţi să-şi demoleze garajele, pentru o creşă

Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să realizeze studiul geotehnic necesar pentru obiectivul "Construire creşe". Este vorba despre cele două creşe, una mică şi una mare, a căror construcţie a fost aprobată, la finele lunii august, prin ordin, de Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Conform Primăriei Galaţi, lucrările se vor realiza prin Compania Naţională de Investiţii, iar amplasamentele propuse sunt: strada Brăilei nr. 184 (în curtea Grădiniței Nr. 59) - pentru creşa mică şi strada Feroviarilor nr. 20 (în cartierul Micro 13, zona blocurilor ANL) - pentru creşa mare.

"Terenul propus pentru realizarea creşei mici are o suprafaţă de 2.796 de mp şi este liber de sarcini. Terenul pentru creşa mare are o suprafaţă de 6.458 mp şi este ocupat de garaje, ai căror proprietari au fost notificaţi să demoleze construcţiile şi să aducă terenul la forma iniţială", precizează Primăria, în caietul de sarcini al achiziţiei publice. Tot aici, precizează că studiul geotehnic a fost cerut de Ministerul Dezvoltării pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Termenul de realizare a studiului este de 45 de zile de la data încheierii contractului de servicii. Valoarea estimată a contractului este de 15.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Reamintim că se află în derulare licitaţia lansată de Primăria Galaţi pentru transformarea în creşă a unei clădiri dezafectate de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, proiect cu finanţare europeană. Şi tot cu bani europeni s-au realizat lucrări de creştere a performanţei energetice şi reabilitare termică la cele două creşe existente în Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creșa nr. 1, modernizată cu fonduri europene

Primăria municipiului Galați și Centrul Financiar Creșe informează că s-au încheiat lucrările pentru modernizarea Creșei nr. 1, din cartierul Micro 19, în urma unei investiții realizate cu fonduri europene.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „S-a realizat încă un proiect destinat copiilor care se pot bucura de un spațiu modern, primitor și plin de culoare. Copiii sunt viitorul și trebuie sprijiniți de la primii pași în viață”.

Astfel, la Creșa nr. 1 s-au realizat lucrări de termoizolație, s-a înlocuit tâmplăria, s-au realizat zugrăveli, tencuieli și finisaje. Mai mult, s-au derulat și lucrări la instalațiile termice și de climatizare, iar prepararea apei calde menajere se face cu un boiler și cu panouri solare amplasate pe acoperiș. De asemenea, s-au instalat corpuri de iluminat de tip LED și senzori de mișcare/prezență. Mai mult, s-au amplasat și două turbine eoliene verticale. Aceste măsuri de intervenție conduc la scăderea emisiilor de CO2 cu 64,03% și la reducerea consumului anual de energie primară cu 71,47%.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 90 de copii, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, care vor se vor bucura de serviciile Creșei nr. 1.

Primăria municipiului Galați a asigurat, de la bugetul local, suma de 300.000 de lei pentru dotări. Valoarea proiectului „Creșterea performanței energetice și reabilitarea termică Creșa nr. 1” este de 2.758.949,75 lei, din care cheltuielile eligibile sunt în valoare de 2.532.458,30 lei, iar cele neeligibile de 226.491,45 lei. Contribuția proprie a solicitantului la cheltuielile eligibile este de 2% reprezentând 50.649,17 lei.

De curând și Creșa nr. 36 a beneficiat pentru prima dată de investiții ample cu fonduri europene, în cadrul unui proiect de 2,9 milioane de lei.

Proiectul „Creșterea performanței energetice și reabilitarea termică Creșa nr. 1”este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 3, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 –„Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, Operațiunea b – cladiri publice”.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Proiecte pentru realizarea a două creșe noi

Primăria municipiului Galați informează că, miercuri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, derulată online, au fost adoptate două proiecte privind realizarea a două creșe noi, pe str. Brăilei nr.184 (pentru 40 de copii) și pe str. Feroviarilor nr. 20 A (pentru 110 copii). Creșele se vor construi în curtea Școlii nr.1  (str. Brăilei nr.184) și în cartierul Micro 13 (zona blocurilor ANL).

Cele două proiecte, care au primit votul consilierilor locali, presupun predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentelor şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivelor de investiţii.

Consiliul Local Galaţi se obligă să asigure, în condiţiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitare şi pentru organizarea şantierului. În același timp, CL Galați va asigura finanțarea cheltuielilor pentru racordurile la utilităţi (electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc ). Totodată, Consiliul Local Galaţi se obligă ca, după predarea amplasamentelor şi a obiectivelor realizate, să menţină destinaţia acestora şi să le întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a aprobat construcția a 138 de creșe noi, la nivel național, cu finanțare asigurată de minister, din buget propriu.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Întruniţi în şedinţă extraordinară online, aleşii locali au adoptat, marţi, trei proiecte de hotărâre privind construcţia a două creşe noi, una pe strada Brăilei nr. 184, pentru 40 de copii, și o alta pe strada Feroviarilor nr. 20 A, pentru 110 copii. Creșele vor fi realizate în curtea Școlii Nr. 1, respectiv, în zona blocurilor ANL din cartierul Micro 13. Cele două amplasamente vor fi predate către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii "CNI" SA.
Pentru terenul de 6.458 mp, destinat construirii creşei mari, au fost aprobate alipirea a două terenuri şi transferul unei suprafeţe din domeniul privat în domeniul public. Pentru creşa mică a fost alocat un teren de 2.796 mp.
"Consiliul Local Galaţi se obligă să asigure, în condiţiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitare şi pentru organizarea şantierului. În același timp, va asigura finanțarea cheltuielilor pentru racordurile la utilităţi (electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc). Totodată, se obligă ca, după predarea amplasamentelor şi a obiectivelor realizate, să menţină destinaţia acestora şi să le întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani", se precizează în proiectele de hotărâre adoptate.
Reamintim că Ministerul Dezvoltării a aprobat construcția a 138 de creșe noi, la nivel național, cu finanțare asigurată din bugetul ministerului. Şi, aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", în articolul "Gălăţeni notificaţi să-şi demoleze garajele pentru o creşă", Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să realizeze studiul geotehnic necesar obiectivului "Construire creşe".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Creșă nouă în clădirea din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a fost atribuit contractul pentru reabilitarea clădirii din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, unde va funcționa prima creșă pe care o va înființa municipalitatea în ultimii 30 de ani, după ce au fost obținute fonduri europene în acest scop.

Astfel, oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de Asocierea Moviland Met SRL – Consumcoop - Submit SRL, iar valoarea contractului este de 1.677.046,48 lei fără TVA. Sunt prevăzute 16 luni pentru realizarea obiectivului, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuția lucrărilor.

Imobilul se află în patrimoniul municipiului Galați și este format din două corpuri, cu regim de înălțime subsol, parter și un etaj.

Prin proiect se prevede amenajarea spațiului cu destinația de creșă, astfel încât să fie creat copiilor și cadrelor didactice un mediu educațional care să le ofere confort și care să permită desfășurarea unui proces instructiv-educativ eficient. Lucrările presupun consolidare, recompartimentare a spațiilor necesare funcționarii în bune condiții a creșei și reabilitare termică. Acestea vor fi completate cu înlocuirea integrală a instalațiilor pentru utilități, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea trotuarelor, montarea de bănci și coșuri de gunoi, amenajarea spațiilor verzi etc. Dotările vor fi specifice destinației spațiului (mobilier pentru copii, echipamente joc), în urma unei achiziții separate.

Primăria municipiului Galați a obținut fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv, iar valoarea totală a proiectului este de 2.783.240,30 lei cu TVA, din care suma de 1.215.247,18 lei va fi asigurată de la bugetul local.

Proiectul cu fonduri europene a fost aprobat în cadrul POR 2014-2020-Axa prioritară 9-Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban-Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Pentru două creşe noi în Galaţi, CNI caută proiectanţi şi constructori

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a lansat licitațiile pentru proiectarea şi construirea unor creşe noi în Galaţi. Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, valoarea estimată a contractului pentru o creşă mare, pe strada Feroviarilor nr. 20 A, este de 15.276.121 de lei fără TVA. Iar pentru o creşă mică pe strada Brăilei nr. 184, valoarea estimată a contractului este de 8.410.302 de lei fără TVA. Ofertele sunt aşteptate până pe 13, respectiv, 14 februarie 2022. În ambele cazuri, criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”.

Reamintim că, prin decizia aleşilor locali, amplasamentele pentru construcţia acestor creşe au fost predate CNI. Creșele vor fi realizate în curtea Școlii Nr. 1, respectiv, în zona blocurilor ANL din cartierul Micro 13, iar Consiliul Local s-a angajat să asigure finanțarea cheltuielilor pentru racordurile la utilităţi (electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc).

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Creșă nouă, în zona ANL din Tecuci

Primarul tecucean, Lucian Costin, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, semnarea contractului pentru construcția unei noi creșe în Tecuci. Conform aceleiași surse, fondurile necesare, în valoare de 16.640.271,92 lei, au fost obținute de municipalitatea din Tecuci prin PNRR. Noua creșă va fi construită în zona ANL, unde locuiesc foarte multe familii tinere. ”Va găzdui 70 de copii și va fi dotată cu o sală multifuncțională, o spălătorie, o bucătărie și o sală de mese, spații verzi și locuri de joacă pentru copii”, a menționat Lucian Costin.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Șase creșe noi pentru copiii din orașul Galați

Galațiul va avea șase creșe moderne în diferite cartiere ale orașului și au fost făcut deja demersurile pentru construirea lor, a anunțat Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați. 

Două dintre acestea (str. Brăilei nr. 184 – zona Dunărea și str. Feroviarilor – Micro 13) au primit deja finanțare prin PNRR, iar pentru alte două (Bariera Traian și zona Gării CFR) au fost depuse cereri de finanțare.

„Mai mult, o altă creșă va fi la fostul centru de transfuzii din Țiglina 1. Între timp, pe strada Cuza o clădire veche de 100 de ani va deveni o creșă modernă, iar pentru aceasta am obținut fonduri europene. Mai mult, am modernizat cele două creșe existente”, a transmis primarul Pucheanu. 

regionalpress.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.