Jump to content

Doi tineri orfani şi-au întemeiat o familie


dcp100168

Recommended Posts

Familia pentru care luxul suprem e o viaţă normală

* Lecţia lui George şi a Nicoletei

„Dacă noi nu am avut parte de o familie, măcar lui să îi îndeplinim toate dorinţele! Vrem ca el să aibă parte de tot ce nu am avut noi”. Sunt cuvintele unui tată de numai 22 de ani, proaspăt ieşit din sistemul de protecţie a copilului din Galaţi. La fel ca şi mama, care are numai 18 ani. Au trăit o viaţă în centrele de plasament, s-au întâlnit şi acum şi-au întemeiat o familie. Au o minune de băieţel de şase luni, dar nu l-ar da pentru nimic în lume pentru că, după ce au fost abandonaţi de propriile familii, au învăţat cea mai importantă lecţie: un copil trebuie să aibă parte de căldura unui cămin. Ei ştiu cel mai bine asta!

Primul Crăciun în familie

George Calistrat şi Nicoleta Băloi sunt două „produse” ale sistemului de protecţie a copilului din Galaţi. Şi sunt două cazuri fericite, în ciuda faptului că nu au avut niciodată şansa de a creşte într-o familie normală, ci au crescut cum au putut prin diverse case de copii. Acum au propriul copil, pe Petru, care are numai şase luni.

„La început, după ce a ieşit Nicoleta din spital, a stat la un centru maternal şi mi-era frică să nu mi-l ia, să nu ducă şi el viaţa noastră”, spune George, cap de familie la numai 22 de ani. Acum stau toţi trei cu chirie într-o cameră de la internatul Colegiului Tehnic Traian şi visează ca, în viitor, să aibă propria casă. Deocamdată, însă, se descurcă aşa cum pot, dar întreaga lor existenţă gravitează în jurul lui Petru, un copil care, din fericire, va beneficia de lecţia de viaţă a părinţilor.

Camera lor e modestă, dar foarte curată, bine îngrijită. Nu au cine ştie ce, dar tot ce au e agonisit în puţinul timp de când sunt împreună. „Avem o măsuţă, o etajeră, un covor şi un frigider, pe care le-am cumpărat cu banii pe care i-am primit când am ieşit din centru, la externare. Avem şi un televizor, pe care l-am primit de la o mătuşă, dar nu îl folosim pentru că trebuie să facem abonament la cablu. Şi nu avem bani”, explică George, arătându-ne un televizor care stă pe jos într-un colţ de cameră.

Din ultimii bani pe care i-au primit de la stat, în calitate de asistaţi, au rupt şi pentru sărbătorile de iarnă. Cu aproximativ 200 de lei, aproape jumătate din banii pe care i-a primit, George a hotărât să aducă spiritul Crăciunului în micul lor cămin. A cumpărat un brad artificial, globuri, beteală şi o instalaţie, pentru a se bucura cum se cuvine de primul lor Crăciun în familie, alături de Petru.

Săraci, dar oneşti

George lucrează la o pescărie, însă jumătate din banii pe care îi câştigă se duc pe chirie. Nicoleta stă acasă cu Petru, dar nu primeşte niciun fel de indemnizaţie de creştere a copilului, ci doar alocaţia, în valoare de 200 de lei. Practic, această familie trebuie să trăiască în fiecare lună cu maxim 500 de lei. Iar orice părinte ştie că în jur de 200 de lei se duc pe scutece în fiecare lună. „Noroc că alăptez, că dacă ar trebui să cumpărăm şi laptele nu ştiu ce-am face. După ce terminăm cu alăptatul o să vedem cum ne descurcăm”, oftează Nicoleta. Ce-şi doresc ei de la aceste sărbători? „Vrem doar să trecem cu bine, să fim fericiţi şi sănătoşi, ca toată lumea”, spune George. O familie care visează la luxul suprem: o viaţă normală.

http://www.viata-libera.ro/articol-Luxul_suprem_o_viata_normala_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Doi tineri orfani se luptă cu greutăţile pentru copilul lor

Dacă noi nu am avut parte de familie, măcar copilului nostru să nu îi lipsească nimic. Sunt vorbele unui tânăr de 22 de ani din Galaţi crescut la orfelinat. El a devenit tată în urmă cu cinci luni. Abandonat când avea numai un an, el ştie cel mai bine ce greu e fără familie. Aşa că munceşte zi şi noapte pentru băiatul său.

George Calistrat are 22 de ani şi de câteva luni lucrează la o pescărie. Conduce maşina cu peşte, cară lazile, cântăreşte marfa şi încasează banii. Munceşte în fiecare zi, dar este fericit ca are posibilitatea să îşi crească fiul care tocmai a împlinit cinci luni. Ar face orice ca micuţul să nu crească la fel ca el şi mama copilului, printre străini. "Am zis că nu vreau să ajung în situaţia, adică să ajung la centrul de plasament unde am crescut şi eu şi mama copilului. Am zis că mă lupt cât pot numai ca să ştiu că este lângă mama lui şi tatăl lui", a povestit George Calistra, tatăl copilului

Şi mama copilului este obişnuită cu greutăţile. Abandonată de mamă după moartea tatălui, în urma cu opt ani, ea a crescut într-un centru de ocrotire al statului. "Vreau să îmi caut un loc de muncă după ce se mai măreşte. Îmi doresc din suflet ca să pot să muncesc şi eu. Nu renunţ la copil pentru nimic în lume", a declarat Nicoleta Băloi, mama copilului.

Locuiesc într-o cameră de cămin de doar 20 de metri pătraţi, dar care li se pare un adevărat palat. Cel mai de preţ obiect e un frigider cumparat cu banii primiţi în momentul în care au părăsit sistemul de protecţie a copiilor. O rudă le-a oferit un televizor vechi, care este însă doar de decor, pentru că nu au bani de abonament la televiziunea prin cablu. Deşi sunt săraci, cei doi tineri au decis să cumpere un braduţ pentru Crăciun. Poate va veni şi moşul. "A fost cam greu. Din punct de vedere al banilor, cam greu. Dar fiind primul an cu băiatul, primul Crăciun am vrut ca să putem să îi facem un brad", a povestit mama. Sub bradul de Crăciun din casa lui George este doar o ciocolată. Toţi banii din salariu se duc pe plata chiriei, întreţinerii, alimentelor şi scutecelor. Moş Craciun a venit la el mai devreme, acum cinci luni, şi i-a adus cel mai de pret lucru de pe aceasta lume: o familie.

http://www.realitatea.net/doi-tineri-orfani-se-lupta-cu-greutatile-pentru-copilul-lor_785019.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.