Jump to content

11 ani de închisoare pentru gălăţenii evadaţi de la Tichileşti


dcp100168

Recommended Posts

11 ani de închisoare pentru gălăţenii evadaţi de la Tichileşti

Deţinuţii evadaţi din Penitenciarul Tichileşti, care, la sfârşitul lunii iulie au tâlhărit un minor în comună apoi s-au întors la puşcărie fără ca cineva să le observe lipsa, îşi vor petrece şi următorii ani în spatele gratiilor. Cei trei tineri au fost condamnaţi de magistraţii Tribunalului Brăila la câte 11 ani închisoare pentru infracţiunile de evadare şi tâlhărie. În noaptea evadării, tinerii îşi ispăşeau pedepsele pentru alte infracţiuni, unul fiind condamnat pentru omor, iar ceilalţi doi pentru tâlhărie.

Astfel, Cosmin Costel Radu (21 de ani), din comuna Frecăţei, Marian Ionuţ Penghiş (20 de ani), din comuna gălăţeană Gohor şi Marian Alexandru Codreanu (20 de ani), din comuna gălăţeană Vârlezi, au primit câte 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evadare. Pentru infracţiunea de tâlhărie cei trei au fost condamnaţi la câte 10 ani închisoare. Instanţa a dispus ca tâlharii evadaţi să execute pedeapsa cea mai grea, sporită cu 1 an, în total 11 ani închisoare de fiecare. Fiecare dintre cei trei mai are şi câte un rest de pedeapsă din condamnările anterioare, care se adaugă la pedeapsa primită acum. Cosmin Costel Radu are un rest de 1.456 zile închisoare, rămas neexecutat din pedeapsa de 8 ani şi 6 luni aplicată de Tribunalul Brăila, în iunie 2006, pentru omor calificat. Ionuţ Marian Penghiş are 864 zile rămase neexecutate din pedeapsa de 4 ani şi 2 luni închisoare, pentru tălhărie, aplicată în septembrie 2008 de Judecătoria Tecuci, iar Alexandru Marian Codreanu are o "coadă" de 433 zile din pedeapsa de 3 ani închisoare, tot pentru tălhărie, aplicată în august 2009, prin sentinţa Judecătoriei Galaţi. În plus, inculpaţii au fost obligaţi la plata de cheltuieli judiciare către stat, în valoare de 1.500 lei fiecare.

Deţinuţii au escaladat gardul închisorii, în timp ce alţii făceau gălăgie în curte

Profitând de neatenţia gardienilor, cei trei deţinuţi, care îşi executau pedepsele la regim deschis, au reuşit să sară gardul închisorii, în seara zilei de 31 iulie, deplasându-se în comuna Tichileşti. Aici au acostat un minor de 13 ani, pe care l-au ameninţat cu acte de violenţă şi l-au lovit, sustrăgându-i telefonul mobil şi lănţişorul din aur de la gât. După comiterea faptei, tălharii au revenit la puşcărie şi au mers liniştiţi la culcare, fără ca cineva să aibă habar că ei au lipsit câteva ore. În ziua de 1 august, minorul tâlhărit a depus plângere la Poliţie, iar lucrătorii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au demarat cercetările pentru identificarea autorilor, pe care i-au găsit, culmea, în spatele gratiilor. Poliţiştii au stabilit că cei trei suspecţi se aflau în stare de detenţie, fiind încarceraţi în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, unde executau pedepse privative de libertate în regim deschis, pentru omor şi tâlhărie.

Deţinuţii şi-au pus la cale evadarea, în aşa fel încât nimeni să nu observe că ei lipsesc din puşcărie. Fiind cald afară, cei trei deţinuţi, împreună cu alţi trei colegi de suferinţă, au cerut permisiunea de a mai sta puţin pe afară, pentru a mai face un fotbal. În timp ce se aflau în curte, "şeful" de trib, Cosmin Radu, a decis să plece împreună cu Penghiş şi Codreanu la o bere în sat. El le-a spus celorlalţi trei deţinuţi să bată mingea şi să facă gălăgie în curte, astfel încât gardienii să nu "miroasă" ceva. Atunci, cei trei au mers în zona GAZ-ului şi au sărit gardul, reuşind să ajungă în sat. Aici s-au aşezat pe o bancă şi au început să acosteze tinerii care treceau pe acolo. La un moment dat, în zonă şi-au făcut apariţia trei tineri, printre care şi victima de 13 ani, care era cu bicicleta. Deţinuţii l-au întrebat pe minor dacă ştie unde locuieşte o anumită persoană, întrucât ei nu sunt din comună. Minorul s-a oferit să îi conducă la persoana căutată, însă, când au ajuns într-o zonă întunecoasă, deţinuţii l-au luat la bătaie pe tânăr şi i-au furat telefonul şi lănţişorul de la gât. Evadaţii au revenit apoi la penitenciar, i-au preluat şi pe ceilalţi trei care rămăseseră în curte şi au mers liniştiţi în cameră, unde au început să butoneze telefonul mobil. Cei trei nu au stat liniştiţi prea mult timp, întrucât poliţiştii au aflat despre aventura lor şi i-au luat la întrebări. Cercetările au fost de durată întrucât, între timp, unul dintre deţinuţi se liberase şi, ştiindu-se cu musca pe căciulă, stătea ascuns. În final, toţi au ajuns în spatele gratiilor, de unde nu vor mai ieşi prea curând.

http://www.obiectivbr.ro/local/51064-11-ani-de-inchisoare-pentru-talharii-evadai-de-la-tichilesti.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.