Jump to content

Grupul Şcolar "Radu Negru" "înghite" Colegiul Tehnic "Traian"


dcp100168

Recommended Posts

Grupul Şcolar „Radu Negru” "înghite" Colegiul Tehnic „Traian”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi propune Ministerului Educaţiei comasarea a două licee din Galaţi, din septembrie 2011. Grupul Şcolar „Radu Negru” (care numără, în acest an, 623 de elevi) ar urma să „înghită” Colegiul Tehnic „Traian” (1.319 elevi). „Am trecut în proiectul planului şcolar pentru anul 2011/2012 o comasare a acestor două şcoli. De anul viitor, nu se vor mai organiza clase a IX-a şi la «Radu Negru» şi la «Traian». Practic, Colegiul «Traian» intră în lichidare, iar infrastructura şi personalul vor trece la cealaltă instituţie de învăţământ”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă.

Directoarea Grupului Şcolar „Radu Negru”, Mariana Păcuraru, care ştia de toate propunerile, s-a arătat surprinsă de forma proiectului planului de şcolarizare, pentru că planul trimis la ISJ era realizat la nivelul şcolii, cu 5 clase a IX-a. „Este de fapt o asimilare şi nu o comasare şi cred că este o foarte bine să se unească cele două şcoli. Elevii nu mai vin, ne rămân spaţii goale. Iar când finanţarea se va face efectiv per elev vom avea o mare problemă din cauza lipsei elevilor”, ne-a spus directoarea.

Cu conducerea colegiului propus spre asimilare nu am reuşit să luăm ieri legătura.

Cert este că, în vară, ambele şcoli, la fel ca alte câteva licee din Galaţi, au avut probleme în a-şi completa clasele a IX-a. Astfel, după primele două etape ale admiterii computerizate pentru absolvenţii de gimnaziu, la Radu Negru” au rămas 101 locuri neocupate (mai bine de 3 clase din cele 5 disponibile), iar la „Traian” 77 (mai bine de jumătate dintre locuri).

Iniţial, ISJ viza şi comasarea altor două instituţii liceale, Grupul Şcolar de Marină şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto).

http://www.viata-libera.ro/articol-Colegiul_Tehnic_%E2%80%9ETraian%E2%80%9D_asimilat_de_%E2%80%9ERadu_Negru%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

„Traian”, înghiţit de „Radu Negru”

Pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean sunt comasate două licee. Decizia a fost luată anul trecut de către inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, în urma analizei făcute pe baza rezultatelor la bacalaureat, dar şi pe baza numărului mic de candidaţi pe care ambele instituţii l-au avut la admitere în clasa a IX-a.

Anul acesta, Colegiul „Traian” n-a mai figurat pe listele de admitere, profilurile şi specializările sale fiind alocate Colegiului Tehnic „Radu Negru”. „Comasarea celor două unităţi a fost stabilită prin ordin ministerial, la propunerea mea. «Radu Negru» este acum instituţia cu un patrimoniu foarte mare, având o bază materială care reuneşte toate clădirile şi dotările ambelor instituţii” susţine Resmeriţă. Practic, elevii vor învăţa în continuare în localurile respective, dar şcolile îşi vor pierde personalitatea juridică şi nu vor mai avea, nume şi directori proprii.

Dacă anul trecut „Radu Negru” realizase doar 2 clase din 5, iar „Traian”-ul îşi completase locurile pe jumătate, anul acesta cele 11 clase au fost ocupate deocamdată în proporţie de două treimi. Bilanţul final va fi după cea de-a treia etapă a admiterii.

La 1 septembrie, un director interimar

Nu se ştie deocamdată cine va conduce noua instituţie rezultată din comasarea celor două unităţi. Va fi un cadru didactic de la „Traian” sau de la „Radu Negru”? „Voi numi un director la 1 septembrie, când expiră mandatele actualilor manageri de la ambele unităţi, ei fiind cu delegaţie. Dar va fi vorba doar de un director interimar.”

„Tot la 1 septembrie urmează să fie stabilită noua formulă a consiliului de administraţie, lucru ce se va întâmpla în absolut toate unităţile de învăţământ. Conform noii legi, acest consiliu de administraţie are dreptul să organizeze concurs pentru directorul unităţii. Dacă numirea mea va fi una greşită, am satisfacţia că va fi doar o numire pe termen scurt”, spune inspectorul general.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

„Radu Negru” nu vrea director de la „Traian”

* Profesorii de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” au protestat ieri împotriva numirii lui Gabriel Gogoncea ca director al celor două unităţi comasate * „E doar o numire cu delegaţie, nu sunt bătut în cuie!”, spune directorul Gabriel Gogoncea

Se ştie că, de la 1 septembrie, două unităţi liceale din Galaţi s-au comasat, la cererea conducerii ISJ, prin ordin ministerial. Colegiul Tehnic „Traian” a fost desfiinţat şi absorbit de Grupul Şcolar „Radu Negru”, care a devenit astfel Colegiul Tehnic „Radu Negru”.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia de numire a lui Gabriel Gogoncea (de la „Traian”) ca director al noii instituţii, că s-au şi încins spiritele. Ieri, angajaţii de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” protestau împotriva directorului numit de conducerea ISJ: „Ni se pare normal ca directorul să fie ales de la noi, pentru că noi suntem unitatea care nu a fost desfiinţată. Avem rezultate mai bune la bacalaureat, iar elevii ne preferă pe noi la admitere, s-a văzut clar. Acesta este şi motivul care a stat la baza deciziei de comasare”, îşi varsă păsul angajaţii liceului.

„E o decizie anapoda!”

Cadrele didactice şi ceilalţi angajaţi ai şcolii ne-au spus că au luat la „puricat” decizia emisă de ISJ şi au tras concluzia că are atâtea greşeli încât nici nu poate fi considerată valabilă. „E făcută anapoda, deci nu are valabilitate.

În decizie se precizează că Gabriel Gogoncea este numit director la Grupul Şcolar «Radu Negru», instituţie care nu mai există, noua unitate de învăţământ numindu-se Colegiul «Radu Negru». Apoi se specifică faptul că Gabriel Gogoncea este profesor titular la Grupul Şcolar «Radu Negru» (lucru neadevărat, el s-a titularizat la «Traian») şi este numit prin detaşare director la «Radu Negru». E ilogic să spui că detaşezi un om în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ!” spun profesorii, înmânându-şi unul altuia copia după decizie.

Spaima de disponibilizări stă la baza revoltei

Dincolo de orgolii şi principii, la baza revoltei angajaţilor de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” stă spaima că de la 1 ianuarie 2012, odată cu introducerea finanţării per elev, vor fi făcute disponibilizări: „Comasarea a fost făcută pentru economie. Atunci de ce avem două cantine şi două cămine de elevi deschise la acelaşi liceu? Aşa se consumă mai mult. Unde e economia?

În plus, la «Traian» schema de personal auxiliar este supradimensionată: au 25 de norme didactice şi 40 de personal auxiliar, în timp ce la noi avem 42 de norme didactice şi 29 de norme la nedidactic.

Când se va intra pe finanţarea per elev, nu ne vor ajunge banii şi se vor face disponibilizări. E clar de unde vor fi daţi oameni afară!”, mai spun cei de la „Radu Negru”. Revoltaţi, angajaţii s-au pus pe semnat memorii în dreapta şi în stânga. Vor merge să spună că sunt nemulţumiţi la ISJ, la Primărie şi la Consiliul Local şi chiar la Ministerul Educaţiei. Ei ameninţă că ar putea să nu intre nici la ore, dacă nu li se rezolvă situaţia.

„Eu doar respect decizia ISJ”

Cum era normal, am discutat şi cu noul director numit în funcţie, profesorul Gabriel Gogoncea: „Eu doar respect decizia ISJ. Conform ordinului, de la 1 septembrie eu sunt titular la «Radu Negru» şi voi face în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea şi să ne înţelegem. E doar o numire cu delegaţie, nu sunt bătut în cuie! Dacă nu vom mai avea elevi, se va închide cantina şi căminul de la «Traian» şi vor fi disponibilizaţi oamenii de aici, nu cei de la «Radu Negru»”, declară noul director.

Acesta susţine că, din 2005, de când s-a împuţinat numărul elevilor de la „Traian” şi de când s-au înregistrat rezultate proaste la învăţătură, nu el a fost director, ci altcineva.

Liderul sindicatului unde sunt afiliaţi cei de la „Radu Negru”, Adrian Andrăşescu, ne-a spus că ar fi fost corect ca la conducerea noii unităţi să fi fost numită o persoană neutră, care nu ar fi putut fi acuzată de părtinire: „Aş fi optat pentru varianta ca directoare să fie numită doamna Onişor”, spune Andrăşescu.

Am încercat să luăm ieri legătura cu inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, dar nu am reuşit. Acelaşi lucru ne-au spus şi profesorii de la „Radu Negru”: deşi au cerut un reprezentant al ISJ să medieze conflictul, n-a venit nimeni. Li s-a promis însă că se vor face discuţii începând de săptămâna viitoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.