Jump to content

Svetlana Friptu, de 20 de ani la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Svetlana Friptu, de 20 de ani la Galaţi

Actriţa Svetlana Friptu a venit la Teatrul Dramatic din Galaţi pentru un an şi au trecut de atunci 20. Dacă o întrebi cum s-ar caracteriza în câteva cuvinte, spune: „Sunt un om agitat, nu am stare. Uneori nici mie nu-mi place de mine”. Nouă, însă, ne place de ea, pentru că, pe scenă, e plină de viaţă şi de o energie debordantă.

Cel mai bine se simte în rolurile de compoziţie: „Îmi plac rolurile care sunt departe de mine, cea din realitate. Să mă joc pe mine n-ar fi interesant”, recunoaşte cu sinceritate actriţa.

Născută pe cuptor

S-a născut în Republica Moldova, pe 16 decembrie, acum 54 de ani, în satul Speia, raionul Anenii Noi, pe malul drept al Nistrului. „Mama m-a născut pe cuptor, în casa părintească. Tăiaseră porcul în ziua aceea iar seara, la 10 şi jumătate, până să vină asistenta şi moaşa, eu am ţâşnit. Nerăbdătoare am fost să vin pe lumea asta, aşa îmi spunea mama. Şi acum, când merg la casa părintească, în patul de pe cuptorul de odinioară dorm cel mai odihnitor somn”, mărturiseşte actriţa.

În 1977 a absolvit Institutul de Teatru din Chişinău şi a fost, timp de 13 ani, actriţă a Teatrului de Stat „Puşkin” (devenit, ulterior, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău.

Pe 6 septembrie 1990, în urma desfiinţării colectivului teatrului de la Chişinău şi ca urmare a unei invitaţii a lui Vlad Vasiliu, a venit la Teatrul Dramatic gălăţean, cu gândul să stea un an. Acum, când vorbeşte despre Galaţi, îl numeşte „oraşul meu”.

După 20 de ani

„Nu ştiu când au trecut 20 de ani, dar nu am mai simţit nevoia să plec de aici. E greu să o iei de la zero, sunt nişte etape grele de care nu vreau să-mi amintesc; cei care trăiesc cu gândul în trecut sunt nişte oameni nefericiţi, aşa că eu sunt adepta privitului înainte, nu în urmă”, recunoaşte Svetlana.

Cele mai mari emoţii le-a avut în 2003, când a jucat la Chişinău două spectacole, „Zăpezile de altădată” şi Puşlamaua”, pe scena unde debutase. Atunci toţi foştii colegi au felicitat-o că a ales Galaţiul.

Cel mai mare noroc l-a avut în America, la New York, unde s-a dus să-şi viziteze prietenii şi, jucând la cazino câţiva cenţi, a câştigat, o dată 65 şi a doua oară 75 de dolari. Atunci, în 1989, i s-a oferit posibilitatea de a rămâne acolo: „Nu că n-aş fi vrut, dar am simţit că nu pot. Eu sunt o fire sentimentală, dacă mi-aş putea căra tot după mine, aş face-o”.

Roluri dragi

„E banal, dar e adevărat, fiecare rol e un copil al tău, te chinuieşti ca să-l naşti şi să-l faci bine. Cu Adrian Lupu, Dumnezeu să-l ierte, am lucrat cu mare plăcere rolul soţiei Primarului din «Revizorul». Apoi cu Ion Sapdaru, rolul Maruşa din «Moartea lui Eskrokov». Tot cu plăcere am jucat în «Gaiţele» sau în «Retro» – unde Mircea Cornişteanu a adăugat replici special pentru mine. De «Zăpezile de altădată» nici nu mai spun, e al optulea an în care jucăm spectacolul”.

„Nu vreau să văd cum decade teatrul”

Îi plac lucrurile de calitate: muzica veche, filmele bune şi teatrul bun. „E-adevărat că, în artă, trebuie să vină ceva nou, însă, din păcate, oamenii încep să scornească fel de fel de aiureli, eu aşa le zic. Teatrul e teatru şi filmul e film, consider că moda momentelor filmate inserate în spectacole de teatru nu aduce nimic bun. Poate că oamenii nu mai au inspiraţie, poate e lipsa de talent sau lipsa de cultură, dar eu nu vreau să văd cum decade teatrul. Şi apoi, într-un fel se văd nudurile în film, de pildă, însă pe scenă consider că ele şochează. Teatrul trebuie să transmită emoţie, nu să şocheze”.

Pentru anii ce vin, Svetlana îşi doreşte să aibă activitate: „Dacă îmi iei activitatea, e ca şi cum m-ai închide în cuşcă. Cât mai sunt pe lumea asta şi cât îmi zâmbeşte soarele, vreau să joc pe scenă”.

Astăzi, la aniversare, îi dorim Svetlanei sănătate, roluri frumoase şi… să-i zâmbească soarele mulţi ani de acum înainte, ca să ne bucure şi pe noi cu energia sa molipsitoare.

http://www.viata-libera.ro/articol-_%E2%80%9EVreau_sa_joc%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.