dcp100168 Posted January 22, 2008 Posted January 22, 2008 Revolutionarul-informator la Secu' nu renunta la drepturiPresedintele Asociatiei Revolutionarilor din Galati, Vlad Vasiliu, refuza sa-si dea demisia din functie si implicit sa restituie bunurile primite de la stat pentru merite deosebite la Revolutia din '89, desi din dosarul sau de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) reiese ca a fost informator politic al Securitatii.Aceasta dezvaluire a fost facuta chiar de secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Nicolae Fesan.„Ceea ce a anuntat secretarul de stat nu este inca o decizie oficiala. Astept acum o decizie oficiala, pentru a ma decide ce actiune voi lua mai departe. Este posibil sa inaintez si actiune in instanta. Pentru moment nu mi-am dat demisia din asociatie, eu am renuntat la functia de presedinte executiv si voi fi doar presedinte onorific, insa mai trebuie inregistrata in justitie aceasta trecere”, ne-a explicat Vlad Vasiliu, cel care mai ocupa si functia de director al Teatrului Dramatic din Galati.Luptatorii Revolutiei, recunoscuti de organele de stat, nu aveau voie sa aiba legaturi cu fosta Securitate, motiv pentru care au dat o declaratie pe propria raspundere. Legea accorda o serie de facilitati si gratuitati. Nicolae Fesan a declarat in luna decembrie ca va face plangere penala pentru declaratie in fals si va cere inapoierea bunurilor primite de la stat la Parchetul Militar Bucuresti. Ieri reprezentantii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor ne-au declarat ca nu stiu nimic despre inaintarea plangerii la Parchet si au explicat ca de problema se ocupa exclusiv secretarul de stat. http://www.evz.ro/article.php?artid=338296Chiar să fi fost Vlad Vasiliu informator? Nu cu mult timp în urmă el încerca să se dezvinovăţească...„Pentru mine totul e doar un zvon”Aflând despre faptul că figurează pe lista celor nouă revoluţionari care vor rămâne fără certificat de revoluţionar din cauză că ar fi făcut poliţie politică, Vlad Vasiliu – preşedintele Ligii Naţionale a Luptătorilor din Decembrie ´89 Galaţi, ne-a declarat: „Toţi preşedinţii de asociaţii am trecut pe la CNSAS şi am discutat, pentru că aşa trebuia să se discute, conform Legii luptătorilor şi revoluţionarilor. Aveam un dosar foarte subţire acolo. Eu având rude în străinătate, sora mamei fiind în Egipt, unchiul meu este neam cu ultimul rege al Egiptului, Farouk, sora tatălui meu era fugară în Germanie Federală, bunica primea scrisori, tata – militar fiind, trebuia să iasă la raport, eu din clasa a V-a am fost chemat la cancelarie să dau declaraţii despre ce ştiu de acasă. Altfel spus, toată familia mea a fost urmărită. Eu le-am spus asta oamenilor şi au zis că vor căuta în dosare. Orice acuză, dacă se aduce cuiva, trebuie adusă la cunoştinţă de CNSAS individului, conform legii, iar el are dreptul să conteste, dacă consideră că este nedreptăţit. Mie nu mi s-a adus nicio acuză, n-am avut ce contestaţie să fac, deci, ce caut eu pe această listă? Că am fost chemat şi le-am spus: căutaţi de când eram elev, că am dat declaraţii despre familia mea, că aşa mi se cerea, şi tata mi-a zis te duci şi spui tot ce ştii, iar eu târziu de tot am aflat că ai mei nu mai vorbeau nimic în casă, ca să nu fiu nevoit eu să mint, sau să spun prostii - am fost o familie urmărită, în niciun caz altfel! Chiar m-a lovit cu leuca în cap ceea ce îmi spuneţi. Nu m-a anunţat absolut nimeni, de când am primit acea hârtie pentru verificare, prin aprilie, dacă nu mă înşel, n-am primit de la nimeni, nimic, eu le-am spus ce şi unde să caute, apropo de mine şi de familia mea. Le-am povestit cum m-au luat şi m-au pus aici, la Galaţi, să dau declaraţii despre Bubulici, despre nu ştiu mai cine, că n-am scris nimic despre nimeni – le-am spus să caute, să vadă, au zis da, mulţumim, şi asta a fost tot. Ce e aia poliţie politică? Poliţie politică înseamnă că ai dat o declaraţie, după care faci informări şi probabil eşti plătit pentru asta, sau nu eşti plătit dar ai alte recompense. Eu ce recompense am avut până în ´89? Absolut nimic. De unde până unde? În condiţiile astea, pentru mine totul e doar un zvon, chiar dacă apare în presă, e un zvon, pot doar să acuz presa că mi-a folosit numele, atâta tot. În clipa când am o hârtie concretă, vă daţi seama că dau în judecată până la preşedintele ţării. E vorba de numele meu aici, şi e vorba de oameni care au murit din cauza regimului, e vorba de părinţii mei, iar eu nu pot să suport aşa ceva”.
Recommended Posts