Jump to content

Avocaţi interzişi la instanţe, din cauza rudelor


dcp100168

Recommended Posts

Avocaţi interzişi la instanţe, din cauza rudelor

Avocaţii care au rude printre magistraţi nu vor mai putea pleda nu numai la instanţa unde lucrează acestea, cum era până acum, ci vor avea interdicţie şi pentru instanţele inferioare. De exemplu, dacă au neşansa de a avea soţul, soţia sau o rubedenie de până la gradul trei la Curtea de Apel, avocaţii în cauză nu vor mai putea pleda nici la Judecătorie, nici la Tribunal, nici la Curte. Singura lor şansă este să plece în Brăila, în Vrancea, oriunde în ţară mai puţin în urbea în care locuiesc. Dacă au rude la Tribunal, li se interzice şi acesta dar şi Judecătoria.

Asta se va întâmpla dacă Legea de organizare a profesiei de avocat, care a suferit câteva modificări deosebit de restrictive, va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit decanului baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă, actul normativ a trecut de toate forurile legislative şi se află pe masa preşedintelui României pentru a fi promulgat. „Noi am fost consultaţi şi am depus o serie de amendamente, dar nu cu privire la articolul 20, care reglementează situaţia avocaţilor cu rude la instanţe. Am considerat că forma în care a apărut este cea corectă”, ne-a declarat avocatul Mircea Breahnă. Acesta ne-a confirmat şi faptul că la ultima şedinţă a Uniunii Barourilor, care s-a desfăşurat în perioada 8 – 10 decembrie, proiectul nu se schimbase în ceea ce priveşte articolul 20.

31 din 477

Restricţiile funcţionează şi în acest moment, însă nu într-o formă atât de dură. Tot de la decanul Baroului, am aflat că avocaţii căsătoriţi cu magistraţi sau care aveau rude de până la gradul trei nu puteau intra în dosare care se judecau sau se cercetau la instanţele sau parchetele la care aceştia din urmă activau. Practic, în acest moment, dacă un avocat are rude la Tribunal, nu mai intră în cauzele de la această instanţă. Însă, dacă legea apare în Monitorul Oficial în noua sa formă, cei de mai sus nu vor mai putea intra nici la Tribunal, dar nici la Judecătorie.

În acest moment, Baroul Galaţi are 477 de apărători. Dintre aceştia, 31 se află pe lista Consiliului Baroului Galaţi, cu restricţia amintită. O problemă va fi cu dosarele în care ei sunt deja angajaţi pentru că vor fi nevoiţi să renunţe la ele. Dacă ne amintim însă scandalurile legate de cumetriile din justiţie, care i-au nemulţumit pe mulţi dintre oameni, am putea spune că vina apariţiei unor astfel de reglementări se află chiar în ograda justiţiei. Rămâne de văzut şi dacă avocaţii nu vor riposta, atacând aceste decizii foarte dure.

Foştii magistraţi, 5 ani pe tuşă

O altă lovitură li se pregăteşte foştilor magistraţi care au ales profesia de avocat. „Dacă până acum nu aveau voie timp de 2 ani să intre în dosare aflate pe rolul instanţei sau al parchetului la care au lucrat, acum vor trebui să stea deoparte 5 ani. Însă, dacă, spre exemplu, el a lucrat la Curtea de Apel sau la Parchetul Curţii, vreme de 5 ani nu va putea intra nici la Judecătorie, nici la Tribunal, nici la parchetele aferente. Practic, vor fi nevoiţi să pledeze în Brăila, în Vrancea, dar nu în Galaţi. Acum rămâne de văzut dacă legea va fi promulgată de preşedintele României”, ne-a spus Mircea Breahnă. Şi, după ultimele declaraţii ale acestuia la adresa justiţiei române, e greu de crezut că Traian Băsescu nu-şi va pune semnătura pe lege.

http://www.viata-libera.ro/articol-Avocati_interzisi_la_instante__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Legea avocaturii a intrat în vigoare

Legea 270 care le-a interzis mai multor avocaţi să pledeze la instanţe, a intrat în vigoare. Ultimul pas care mai trebuie făcut este cel al modificării statutului acestei meserii. Schimbările trebuie să pună în acord statutul cu noutăţile din legea care priveşte organizarea profesiei de avocat. Abia după ce va veni pe piaţă noul statut se va şti cu exactitate lista cu avocaţii care nu vor mai putea profesa la anumite instanţe gălăţene.

Decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, ne-a făcut cunoscut faptul că articolele restrictive au rămas exact în forma cunoscută de avocaţi. Breahnă crede că lista va avea chiar un număr mult mai mare decât acela din prezent, însă forma definitivă se va cunoaşte abia după 20 februarie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Rudele_ii_incurca_pe_avocati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Un statut care rezolvă o lege

Statutul avocaţilor a lămurit termenul de „instanţe”, cel puţin aceasta este declaraţia decanului Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, care a precizat că se va merge, astfel, pe vechea accepţiune – apărătorii care au rude la o instanţă nu vor mai lua dosare care se judecă acolo. Astfel, par să se fi stins flăcările aprinse de ideea că zeci de avocaţi gălăţeni cu rubedenii la Tribunal sau Curtea de Apel, dar şi la parchetele aferente nu ar mai fi putut lucra nici la acestea, nici la cele inferioare.

Reamintim că noua lege a avocaturii, a modificat articolul 20 utilizând pluralul cuvântului instanţă, ceea ce a dus la interpretarea de mai sus. Statutul însă, se pare, că vine să îndrepte legea, care a iscat nori de furtună. Votul electronic privind accepţiunea cuvântului a fost dat miercuri de cei 15 membrii ai Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor. Potrivit lui Breahnă, care este unul dintre cei 15, a fost o singură abţinere, două voturi contra, iar restul au fost pentru vechea interpretare a legii. „Votul a fost în favoarea interpretării care spune că avocatul nu intră doar în instanţa sau parchetul unde-i este angajată ruda, nefiind vorba şi de cele inferioare. Practic, totul rămâne ca şi în legea veche”, a explicat Breahnă. „Vă dau un exemplu. Noi, la Galaţi, avem un avocat a cărui soţie este judecător la Înalta Curte. Potrivit interpretării că nu poate intra nici la instanţele inferioare, asta însemna că el nu mai avea voie să intre nicăieri în această ţară şi asta pentru că instanţa supremă este deasupra celorlalte. Trebuie ţinut cont că fiecare instanţă şi fiecare magistrat este independent şi nimeni nu poate veni să-i spună cum sau ce să facă într-un dosar”, ne-a mai spus Breahnă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Avocatii_instantele_si_gradul_de_rudenie_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.