Jump to content

Alimentarea cu apă potabilă a Galaţiului riscă să fie pusă în pericol


dcp100168

Recommended Posts

Alimentarea cu apă potabilă a Galaţiului riscă să fie pusă în pericol

Societatea Apă-Canal, furnizorul de apă potabilă din Galaţi, aşteaptă în aceste momente informaţii legate de concentraţia fosfaţilor din Dunăre pentru a şti ce măsuri va adopta legată de asigurarea apei potabile către populaţie În cazul în care încărcătura de aproape 1.000 de tone de fosfaţi se va dovedi periculoasă pentru viaţa populaţiei, furnizarea apei de la robinete va fi asigurată din bazinele de rezervă ale societăţii. Cel puţin pentru moment nu există nici cel mai mic pericol legat de folosirea apei potabile în Galaţi. Asta pentru că unda de poluare ar ajunge cel mai curând în 36 de ore în Galaţi. "Vreau să linistesc populaţia şi să spun că apa potabilă de la robinet este curată. Eventuala undă de poluare nu ajunge la Galaţi decât în 36 de ore, însă în mod normal îi trebuie cam două zile. Până atunci nu sunt probleme. În aceste clipe aşteptăm mai multe date de la Constanţa, pentru a şti ce substanţe erau în aceşti fosfaţi şi care este concentraţia lor", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic Apă-Canal.

Cantitatea de 1.000 de tone de fosfaţi nu era transportată în saci, ci era transportată sub formă de vrac, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Gărzii de Mediu Galaţi. "Acest lucru sporeşte pericolul de poluare. Dacă erau folosiţi saci exista sansa ca substanţele să nu se dizolve asa repede. Aşa, cred că se dizolvă mult mai repede, din acest motiv cred că este un pericol pentru mediu", ne-a declarat Mihai Turcu, comisar-şef al Gărzii de Mediu Galaţi. În zona unde a avut loc incidentul cu scufundarea navei de la Hârşova s-au impus restricţii privind pescuitul. "Am înţeles de la Constanţa că deja s-au pus unele restricţiilegate de pescuit. Amoniul din fosfaţi este pericol pentru orice viaţa şi din acest motiv suntem foarte atenţi", ne-a mai explicat Mihai Turcu.

Fosfaţii nu pot fi neutralizaţi

Carmen Sandu, director al Agenţiei Regionale de Mediu Galaţia a spus că efectele poluării nu pot fi diminuate, pentru că substanţa care se preconizează că a ajuns în Dunăre nu poate fi neutralizată. "Noi nu avem tehnologia necesară pentru a stopa efectele unei astfel de poluări chimice. Fosfaţii nu pot fi neutralizaţi şi împrăştierea loc nu poate fi oprită. Singuira şansăde a diminua efectele acestei poluări este dizolvarea lor rapidă si disiparea substanţelor în apă astfel încât concentraţia să nu reprezinte un pericol", a declarat Carmen Sandu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Alimentarea_cu_apa_potabila_a_Galatiului-pusa_in_pericol_de_fosfatii_de_pe_barja_scufundata_la_Harsova_0_392960805.html

O barjă încărcată cu îngrăşăminte s-a scufundat în Dunăre

O barjă încărcată cu îngrăşăminte chimice, care făcea parte din convoiul unui împingător din Republica Moldova, s-a scufundat în Dunăre duminică dimineaţă în zona localităţii constănţene Ghindăreşti, după ce s-a izbit de o stâncă. Purtătorul de cuvânt al Căpităniei Zonale Galaţi, Virgil Ciobanu, a declarat că incidentul s-a produs în jurul orei 04.00, iar barja făcea parte din convoiul împingătorului Orion, aflat în marş pe relaţia Ismail-Backa Palanka (Serbia). În zona localităţii constănţene Ghindăreşti s-au rupt parâmele de legătură între danele doi şi trei, fapt ce a dus la desprinderea barjei din convoi, încărcată cu aproximativ 960 de tone de îngrăşăminte. Barja s-a lovit apoi de stâncile din zonă şi s-a scufundat.

Accidentul este anchetat de ofiţerii Căpităniei Hârşova, iar navigaţia în zonă a fost suspendată. De asemenea, prefectul judeţului Constanţa a dispus convocarea comandamentului pentru situaţii de urgenţă pentru monitorizarea zonei, iar ca primă măsură a fost oprit pescuitul pe Dunăre.

http://www.mediafax.ro/social/o-barja-incarcata-cu-ingrasaminte-s-a-scufundat-in-dunare-7831529

Link to comment
Share on other sites

Ca de obicei, ?seful tehnic apa canal" a neglijat sa calculeze. Daca stia vreodata! Cat este apa din Dunare, cat este debitul de azi, cat este distanta de amestec etc. Ca aceste cursuri nu se predau la supt-ingineri. Iar cu benzina RAGC nu avea cand sa invete asta. Cand s-a facut inginer de gospodarie-servicii publice. Care se ocupa cu altceva. Ca nu a spus nimic de cianura si toate metalele grele si substantele radioactive din Ungaria. Care sunt mult mai grave. Si nici azi nu mai spune nimeni nimic. Si nu o sa se puna el rau cu seful de la Mediu>Guvern.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Poluarea cu fosfaţi de la Hârşova ameninţă să lase fără apă potabilă Galaţiul şi Brăila

Unda de poluare se preconizează că va ajunge în dreptul municipiului Brăila în jurul orei 22.00 în această seară, în timp ce în municipiul Galaţi viitură este asteptată la noapte, după ora 01.00.

Amoniacul, care se presupune că se află în compoziţia fosfaţilor deversaţi în Dunăre de barja scufundată astăzi dimineaţă la Hârşova, este o substanţă chimică destul de periculoasă pentru sănătatea populaţiei. Din acest motiv, societăţile publice ce asigură apa potabilă în cele două mari oraşe nu exclud varianta oprirea furnizării apei la robinete. Conform unei notificări transmise de Ministerul Mediului către cele două societăţi, valul de poluare va lovi Brăila la 14 ore de la producerea incidentului de la Hârşova, respectiv 18 ore pentru Galaţi.

„Am fost inştiinţaţi printr-un fax că în apă sunt substanţe chimice periculoase. Scufundarea barjei a avut loc în jurul orei 7.20 în cursul zilei de astăzi. Suntem anunţaţi că unda de poluare va ajunge la Brăila după 14 ore, iar la Galaţi în jur de 18-20 de ore. Prin urmare, după miezul nopţii şi până mâine dimineaţă se vor simţi primele semne ale poluării în Galaţi", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al Apă-Canal Galaţi.

În momentul când valul chimic de pe Dunăre va lovi oraşul se va trece la furnizarea apei potabile din bazinele de rezervă. „Încă nu este sigur că se va opri furnizarea apei către populaţie. Încă mai aşteptăm ultimele date. E posibil ca apa să nu fie aşa de contaminată. Oricum, noi putem asigura din rezervă în jur de zece ore apa potabilă către populaţie. Dacă situaţia o va impunem, vom trece la un program de patru ore pe zi către consumatorii casnici", ne-a declarat şi Gelu Stan, directorul Apă-Canal.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Poluarea_cu_fosfati_de_la_Harsova_risca_sa_duca_la_sistarea_furnizarii_apei_potabile_in_al_doilea_centru_urban_din_Romania_0_392960900.html

Link to comment
Share on other sites

E posibil ca apa să nu fie aşa de contaminată

Misto. Deci, maxim putem sa ne intoxicam "nu asa de tare" sau sa crapam "doar putin".

Ca intotdeauna aproape in tara asta, habar nu au vorba despre ce e, dar incep cu presupunerile care mai de care mai aeriene. Iar rezultatele sunt pe masura.

Partea si mai nasoala e ca nimeni nu stie cu adevarat cat poate dura situatia. Barja aia va ramane pe fundul Dunarii si maine, si poimaine si probabil inca multe zile... Ar fi o minune sa scoata cineva incarcatura in cateva ore/zile. Mai ales de iarna, de Craciun, Revelion, Sf. Vasile, Ion si tot calendarul...

Link to comment
Share on other sites

Calitatea apei Dunării în zona unde s-a scufundat barja cu îngrăşământ este în valorile normale

Calitatea apei Dunării se încadrează în valorile normale, în zona în care s-a scufundat o barjă încărcată cu îngrăşământ chimic, au anunţat, duminică seară, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), informează Mediafax. Potrivit ANAR, autorităţile din Ucraina au comunicat, ca urmare a solicitării de informaţii transmise de România, că barja era încărcată cu un îngrăşământ chimic folosit la fertilizarea solului şi numit "ammosphos", care conţine 10% nitrogen şi 46% fosfaţi. Barja scufundată are capacele închise la magazii, mai arată sursa citată.

De asemenea, conform datelor comunicate de către Laboratorul de Calitate a Apelor Constanţa, calitatea apei fluviului se încadrează în valorile normale, iar echipele Apelor Române de la Constanţa monitorizează în continuare calitatea apei Dunării.

După incident, s-a transmis o solicitare de informare către Ucraina pentru a se oferi mai multe detalii despre modul în care era ambalată substanţa de pe vas, iar echipele Apelor Române s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă din secţiuni de pe Dunărea Veche, aval de locul scufundării şi de pe Dunărea Unică, la Vadu Oii. În acelaşi timp, au fost avertizate localităţile din aval, aferente judeţelor Brăila, Galaţi şi Constanţa, precum şi ţările vecine, Republica Moldova şi Ucraina.

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile liniştesc populaţia: Apa de la robinete NU este otrăvită!

Alimentarea cu apă potabilă a oraşului Galaţi nu este pusă în pericol de substanţele chimice de pe barja scufundată în Dunăre la Hârşova. Conform datelor comunicate de către Laboratorul de analize al SC Apă Canal SA Galaţi, calitatea apei se încadrează în valorile normale.

De la producerea evenimentului instituţiile Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, SC Apă Canal Galaţi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi şi Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi au monitorizat din trei în trei ore calitatea apei potabile şi brute a fluviului Dunărea. „Vreau să liniştesc populaţia şi să spun că apa de la robinet este curată. Una de poluare a ajuns la Galaţi, însă nu sunt probleme. Din buletinul realizat de noi reiese că apa nu este contaminată. Noi vom monitoriza în continuare calitatea apei din trei în trei ore”, ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic Apă-Canal.

"În urma analizei efectuate de către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de poluări accidentale, pe baza valorilor indicatorilor de calitate a apei monitorizate în intervalul orar 00.00 – 06.00, a rezultat faptul că apa furnizată este potabilă şi nu există risc pentru populaţie", ne-a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Nici şenalul navigabil nu este afectat de scufundarea barjei. „Incidentul a avut loc în afara şenalului navigabil şi prin urmare traficul pe Dunăre nu este afectat. Barja se află la o adâncime de 35 de metri sub nivelul Dunării”, ne-a declarat Florin Uzumtoma, director AFDJ Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Autoritatile_linistesc_populatia-_Apa_de_la_robinete_NU_este_otravita_0_393560785.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.