Jump to content

Pauzele din timpul serviciului


AdiTZA

Recommended Posts

- La o ora de munca, se acorda 5min de pauza.

Eu la angajații mei ( 70 la număr ) le dădeam maxim 5 pauze de țigară din totalul de 8 ore lucrătoare, exceptând pauza de masă care era de la 12:00 la 12:30. 5 minute la o oră, mi se pare enorm de mult! Ideea asta a fost a lu taică-meu, care trebuie să recunosc că mi-a lăsat un „ manageriat ” perfect și asta fără studii peste studii. Păcat că această criză a pus capăt unui mic imperiu.

Link to comment
Share on other sites

AndreiM........baiete.......ca sef, intotdeauna ti se vor parea pauzele angajatilor prea lungi =)) . Din fericire pentru tine, nu ai fost pus in aceasta situatie. Sa vezi tu ca alea 5min, conteaza. Ce preferi, sa ai un angajat care baga munci ca tractorul, fara oprire si la un momentdat cedeaza, sau unul odihnit care-ti face treaba constant pe o perioada muuult mai lunga? Un angajat fericit si odihnit, da randament mult mai mare decat unul care te injura dupa 8/10/12h de munca pentru ca nu si-a luat decat 1-2 pauze. Uite inca o lectie de manageriat, aplicata unde trebuie ;) Sorry de off :P , trebuia sa raspund...

Link to comment
Share on other sites

Nu contest ce spui tu Adi, probabil spui numai din perspectiva ta căci altfel aș vrea să te văd de unde le-ai fi dat salariile. Tu spui 5 minute la oră ? eu am spus 4-5 pauze la 8 ore, fără aia de masă. Dacă pauza avea 5 minute + timpul în care se mai moșcăiau ca orice „ angajat ”, ajungeau la aproape 2 ore cu tot cu cea de masă, din totalul de 8 ore. Ți se pare rentabil? Mă îndoiesc. Și apoi de relaxare știam și eu și ai mei cum să procedăm. Dacă vei avea vreodată ocazia să întâlnești un fost angajat de-al meu, să-l întrebi cum era cu programul și disciplina în firmă! Fiecare lucra conform legislației iar dacă lucra suplimentar, primea bani. Evident nu-l obliga nimeni. Sâmbătă venea la muncă cine dorea ( 4 ore ) și erau plătiți suplimentar.

Lecții de manageriat.. am râs! :) Am 22 de ani, dar cred că mă țin după taică-meu de la vreo 15 ani, iar când alții jucau țurca pe maidan, eu stăteam cu botu-n acte.

O firmă organizată nu este una care are pauze din jumate în jumate de oră ci o firmă care știe ce și când să-i dea angajatului de treabă sau să-i ofere timp de relaxare.

Încă aș fi curios cum ți-ai putea tu relaxa angajații prin atâtea pauze. Poate ne povestește și Mambo, căci și el știe.

Și din nefericire( pentru tine ), am avut și șef, și știu ce înseamnă 5-10 minute. Dar știind ce înseamnă în primul rând să plătești un om, nu am tras chiulul ca majoritatea românilor!

Să nu mai zic că cel mai rău șef, e clientul final!

Link to comment
Share on other sites

În cazul meu, era vorba de producție mobilier. Eu știam exact comenzile care sunt, unde și când trebuie să ajungă. Nu-mi permiteam ca angajații să fumeze mai mult decât să muncească.

Un lucru care nu-mi place, vis-a-vis de domeniul de activitate, e atunci când intri într-un birou pentru o adeverință sau cu altă treabă, să te izbească un miros împuțit de țigară. Dacă mai văd și o femeie fumând serios că mă apucă toți nervii.

După cum spuneam.. fiecare fumează cum vrea, unde vrea și cât vrea dar protejează-i neică pe cei de lângă tine fie că sunt nefumători sau fumători, că nu-s dator să-ți miros fumul de țigară sau să mă îmbolnăvesc.

Link to comment
Share on other sites

Andrei, din cate stiu eu, legea te obliga sa dai 10 minute pauza la de program. La fel, pauza de masa nu trebuie sa o acoperi din programul de lucru decat daca ea este mai mica (sau egala) cu 15 minute. Daca le acorzi 30 min pauza, le poti prelungi programul cu acele 30 min. De ex, programul meu de lucru e de 8 ore si jumatate, din care jumatate de ora e pauza de masa. Sa ma corectati daca gresesc.

LE: sunt firme in care fumatorii au program mai lung decat cei care nu fumeaza. Nu stiu daca se poate aplica si la noi, dar in strainantate sigur e.

Edited by Arkan
Link to comment
Share on other sites

Legea te obligă să le dai pauză, dar nu te obligă să le dai pauză 10 minute la fiecare oră muncită pentru că aia e frecție pe românește. Programul la mine începea de la 7:30 până la 16:00, deci erau 8 ore și 30 de minute. Ideea cu adăugarea celor 30 de minute la totalul de pauză era că nu mănâncă juma de oră și îți spun din proprie experiență că la pauza de masă fumau cel puțin 2 țigări.

Chiar și așa, dacă ar fi 5 minute după cum zice Aditza, la 8 ore fără pauza de masă sunt fix 40 de minute. Nu mai pun și timpul în care se mai duc la WC sau să mai piardă timpul plimbându-se prin fabrică. O oră și ceva pauză la program de 8 ore, mie nu mi se pare profitabil.

Aditza zicea de relaxare.. păi eu aveam care în timpul pauzelor de țigară, alea 5 minute jucau fotbal afară cei care nu fumau. Ăia da se relaxau.

Nene, la urma urmei e muncă, nu e bar să fumezi țigări una după alta! Te obișnuiești cu ideea de bine, nu, rămâi acasă și fără bani de țigări.

Link to comment
Share on other sites

Erata: 10 min la fiecare doua ore de program. Se pare ca nu aveam neaparat dreptate.

ART. 54. – (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6

ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze in conditiile stabilite prin

contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.

(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru

luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru.

(3) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de

minute in cazul in care durata zilnica atimpului de munca este mai mare de 4 ore si

jumatate.

Link to comment
Share on other sites

Nu știu de ce se face atâta caz de pauze... Din punctul meu de vedere, pauzele sunt chiar benefice, dau lucrătorului un răgaz de a se reface.

Personal, prestez muncă normată, muncă în acord. Deci iau bani direct pe ceea ce fac. La fiece oră, mă opresc, beau o gură de apă, eventual aprind o țigară și analizez ceea ce am făcut, ceea ce mai am de făcut. Mai aranjez un pic lucrurile ca să fie ordine la locul de muncă și mă apuc din nou de treabă.

Link to comment
Share on other sites

Relu, mi-e teamă că citești printre rânduri. Nu a spus nimeni să nu iei pauză, doar că majoritatea angajaților trag chiulul în cel mai nesimțit mod. Aiyana de exemplu gândește foarte bine, pentru că știe ce înseamnă să plătești un om ( 20 de minute la 3 ore mi se pare suficient să mergi și la baie, să și fumezi și să bei și o cafea/apă ). Aș fi tare curios să văd un angajat, în postura unui angajator! Nu zice nimeni să nu iei pauze.. nu e legal și nici moral, dar prea multe pauze strică și te aduce la sapă de lemn. Ține cont că România are productivitate ZERO ABSOLUT și pe lângă asta muncitorii mai trag și chiulul, iar pe 15 și 30 vor banii.

Aditza s-a dat singur de gol.. el fuma și polonezul muncea. Ăla săracu așa a fost crescut, și dovezi sunt câte vreți. Nu contează că polonezul era sau nu în pauză. El știa că ( vorba ta ) primește bani strict pentru ceea ce face deși în pauza aia putea să facă orice.

Link to comment
Share on other sites

Andrei, eu cred ca Relu voia sa sublinieze doar ca fiecare are stilul sau de munca.. si ca trebuie respectat daca observi ca da randament asa.

La mine e simplu: pot sa lucreze cum vor, dar, daca nu si-au facut taskurile sau n-au respectat termenul, renunt la ei. Poate ca in domeniul tau nu poti cuantifica ce face fiecare, dar te-ai gandit sa mai strici bisericutele? Sa mai schimbi angajatii?

Link to comment
Share on other sites

Dai randament dar în cât timp? Cum tu ai sarcin/obiective, așa am eu la restaurant mâncarea sau la mobilă, mobilierul. În 8 ore, un angajat trebuia să-mi dea un dormitor complet, pentru că a doua zi să fie împachetat și încărcat. La restaurant știu că în maxim 20-30 de minute trebuie să-mi scoată meniul ca să plece la client sau pe sală. La nunți la fel.. până la ora x trebuiesc 150 de porții de file de pește cu garnitură, după 2 ore alte 150 de porții de pulpe tot cu garnitură. Păi să-mi aștepte mie 150 de oameni pentru că bucătarii iau pauze pe motiv că așa dau randament, a doua zi pleacă direct acasă în condițiile în care au fost de acord cu un contract și i-au fost puse în vedere toate detaliile privind programul. Acum, la mine la nunți nu prea sunt probleme, pentru că banii care îi primesc pe noapte, sunt un sfert din salariul lor lunar și sunt conștienți.

Eu cred că fiecare are stilul lui de lucru, dar în condițiile în care ești plătit n ore și muncești mai puțin.. pentru mine ca angajator nu e rentabil. Păi de ce credeți că pe bugetari nu-i angajează niciun mediu privat?

Acum nu am ce bisericuțe să sparg.. dar la mobilă, aveam vreo 2-3 cârcotași, și drept pedeapsă stăteau separați și verificați în permanență la comportament.

La mine mai era chestia că eram prieten cu ei, și brusc mi-a pus taică-meu în brațe firma și am devenit peste ei șef dintr-o dată.. deși eram și poate sunt și acum copil. Gândirea în schimb e total diferită în sensul că nu le impuneam anumite lucruri pentru că așa vroiam ci pentru că așa era corect și trebuiau și ei să știe de ce fac lucrul respectiv. Întotdeauna trebuie să știi ce să-i ceri unui angajat și să fii sigur pe ceea ce spui, cu argumente. Cu alte cuvinte, când îi impui pauza de x minute, se presupune că tu ca angajator ți-ai făcut zeci de calcule și ai totul conform graficului, cum se spune.

Link to comment
Share on other sites

Problema angajatorilor romani e ca nu inteleg un lucru simplu: un angajat multumit e un angajat productiv. Un angajat nemultumit isi va face treaba in doru` lelii, va cauta fiecare ocazie sa stea s-o lalaie si va pleca din post cu prima ocazie. Angajatorii n-au atata minte cat sa realizeze ca formarea unui om te costa mai mult decat a-ti tine angajatul multumit. De cele mai multe ori nu e nevoie nici sa-i dai bani in plus: o pauza, o ora libera in plus, un tichet de masa, o invoire cand are nevoie (sigur, spunandu-i sa-si recupereze timpul ulterior) si, mai ales, feedback pozitiv de tot felul (lauda, prezentarea finalitatii proiectelor, diplome, etc).

Problema angajatilor romani e ca nu au imaginea valorii efective a muncii lor: fiecare crede ca munca lui e cu mult mai importanta si calificarea sa trebuie platita mai mult. Trag matza de coada de fiecare data cand au ocazia, se fofileaza, se scuza, dar muncesc rar si destul de prost: nu inteleg ca munca lui aduce profit firmei, iar firma, avand profit, il va recompensa (ii va face conditii mai bune de munca, ii va da un bonus cand se poate, etc).

Din motivele astea treaba merge cum merge, angajatii il mananca de posterior pe patron si patronul e scarbit de angajati. Pentru ca fiecare il exclude pe celalalt din ecuatia succesului.

Link to comment
Share on other sites

Problema angajatorilor

Interesant! :)

Cum rămâne cu angajații?

Un angajat român fie mulțumit fie nemulțumit, tot o să facă treaba în dorul lelii! Vorbesc in mare parte despre cei care lucrează în producție căci în marketing, desfacere etc, e altă treabă.

Arkan, taică-meu a scos din buzunar cca 400 de milioane acum vreo 4 ani, pentru a-i duce la mare pe angajați. La angajați ( vreo 50 pe atunci ) le-a plătit cazare, mâncare și transport inclusiv, iar la însoțitor jumate din cazare și mâncare și transport integral. Unii au venit cu 4-5 copii de familie și erau nemulțumiți că nu au loc în cameră. După concediu, peste vreo 2-3 săptămâni, 2 dintre ei au plecat în altă parte, pentru 100 de lei în plus, deși la noi aveau transportul asigurat de la Brăila la Galați, aveau loc amenajat să mănânce, aveau unde să se spele, să-și facă nevoile, vara făcea taică-meu cinste cu un grătar, bere iar ei au ales 100 de lei în plus și să-și facă nevoile în boscheți. Cazuri de acest gen au mai fost dar nu le țin minte pe toate.

Ultimii 2 ani de mobilă pentru noi, au fost anii care au hotărât viitorul familiei mele și a afacerii în același timp. Dacă atunci când mergea bine, și își primeau salariile la timp, bonurile la timp, concediile la timp, sacoșele cu cadouașe pentru copii și așa mai departe, când era foarte greu cu încasările, marfa nu se vindea, credite erau, leasing-uri erau nu am primit înțelegere de la niciun angajat, deși erau de ani buni la noi. Au hotărât să iasă în șomaj deși cum încasam ceva, le dădeam și lor.

Am prieteni cu firme care sunt în aceeași situație așa că să-mi spui tu mie de a mulțumi sau a nemulțumi angajatul e puțin cam pueril. Repet, doresc la toți cei care critică un angajator, să se pună puțin în locul lui, să vedem cât rezistă.

Am avut angajat care s-a dus pe cont propriu și nu a rezistat decât vreun an după care s-a întors la noi băgându-și firma în insolvență. Angajat care avea cursuri plătite de taică-meu și calificare făcută de taică-meu. Acum lucrează în Italia ca.. betonist!

De consumat nu mă mai consum pentru că.. toate au trecut, dar din cauza atitudinii acestor angajați, mi-am terminat sănătatea, atât eu cât și ai mei.

Nu contest faptul că sunt și angajatori cu aere de „ patron ” și care cred că orice bănuț li se cuvine!

Să revenim la pauze :).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Eu nu sunt adeptul pauzelor reglementate. Ce, suntem la scoala? Lucram pe deadline-uri stricte si obiective clare si nu imi mai pasa de pauzele angajatului ci de rezultatele lui. Cine da randament se odihneste, cine nu sa traga tare fara pauza sau sa plece in alta parte (eventual la stat)!

Link to comment
Share on other sites

Daca avem o constitutie, trebuie respectata? Daca nu ne place, hai sa vedem ce putem face pentru a o aduce la zi. Economia sociala de piata impune normarea muncii si nu codoslacul. Care este singura regula de la noi, importata de la stat si aplicata de privati, functie de necesitatile de moment. Normele internationale de munca impun multe minute din cele 480/zi pentru : pregatirea si curatenia la locul de munca, manipularea materiei prime/cautarea unor solutii, pauze fiziologice si NORME DE PROTECTIA MUNCII. Oamenii nu sunt masini asa ca mai trebuie sa mearga la WC. De ce este campanie contra fumatului? Pentru sanatate? Hai sa fim seriosi. Medicina preventiva recomanda 4 - 5 mese pe zi, la 2 - 3 ore. Respectandu-le, aia din tarile civilizate au crescut media de viata cu 10-15 ani.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Legea te obligă să le dai pauză, dar nu te obligă să le dai pauză 10 minute la fiecare oră muncită pentru că aia e frecție pe românește. Programul la mine începea de la 7:30 până la 16:00, deci erau 8 ore și 30 de minute. Ideea cu adăugarea celor 30 de minute la totalul de pauză era că nu mănâncă juma de oră și îți spun din proprie experiență că la pauza de masă fumau cel puțin 2 țigări.

Chiar și așa, dacă ar fi 5 minute după cum zice Aditza, la 8 ore fără pauza de masă sunt fix 40 de minute. Nu mai pun și timpul în care se mai duc la WC sau să mai piardă timpul plimbându-se prin fabrică. O oră și ceva pauză la program de 8 ore, mie nu mi se pare profitabil.

Aditza zicea de relaxare.. păi eu aveam care în timpul pauzelor de țigară, alea 5 minute jucau fotbal afară cei care nu fumau. Ăia da se relaxau.

Nene, la urma urmei e muncă, nu e bar să fumezi țigări una după alta! Te obișnuiești cu ideea de bine, nu, rămâi acasă și fără bani de țigări.

esti bolnav cu capu',indivizi ca tine numiti patroni de carton au adus tara in era sclaviei;faci atata caz pe o tigara care nici nu merita discutia daca nu esti in stare sa rentabilizezi afacerea altfel decat urmarind oamenii lasa-te nene de asa ceva

incearca la o manastire

Link to comment
Share on other sites

la acest moment, in italia, programul de munca (in general...caci mai sunt si sectoare specializate, cu programe diferite) este :

08-12

pauza de la 12 la 14

14-18

total...8 ore de munca!

daca in timpul celor doua ora de pauza te duci acasa sa mananci, sau iei pachet la tine, si stai la locul de munca, te intereseaza. Dupa ce ai bifat cartela la iesire, ai 2 ore sa faci ce te duce stomacul. Sau, la fel de bine, poti sa le muncesti, si sa pleci acasa mai devreme (ora 17 sau 16).

Edited by Legumix
Link to comment
Share on other sites

esti bolnav cu capu',indivizi ca tine numiti patroni de carton au adus tara in era sclaviei;faci atata caz pe o tigara care nici nu merita discutia daca nu esti in stare sa rentabilizezi afacerea altfel decat urmarind oamenii lasa-te nene de asa ceva

incearca la o manastire

Stai linistit, nu e singurul, sunt si mai rai ca el si cam asa sunt toti patroni, eu nu ii suport deloc, nu zic de andrei, dar sunt si alti care imi vine sa ii omori :(

Nu iti da nici un drept nimic, te munceste cat vrea pl lui, nu iti da nici echipament de protectie nimic, nici conditi cat de cat, te schimbi si mananci in frig la fel si muncesti in frig si au la pretentii de te doare capul. Nici pauze nu ai voie sa ei, e normal sa mai ei o pauza scurta, nu esti robot sa muncesti incontinu, si robotu se mai strica... Un angajat daca vrea sa il traga in pl pe patron, gaseste el o multime de idei si patronu habar nu are, deci e mai bine sa fi om decat.... cine mai stie ce :)

Uni patroni se zgarcesc la orice, si la un bec daca arde sau sa iti dea un leu in +, dar copii lui si chiar el sparg zeci de milioane prin cluburi si baruri si altele, tu muncesti ca sa se distreze el, nu e asa important ce face el, e dreptul lui, dar sa iti asigure tie ca angajat un salariu care trebuie si conditi mai bune si altele.

Sau la alti, muncesti sambata, duminica 12 ore si sunt zile care stai acasa, pe motiv ca nu are detreaba sau materiale sau cine mai stie ce, nu e mai bine sa muncesti 8 ore/zi si numai L-V si sa ai detreaba in fiecare zi?

Si sunt si altele, eu sunt satul sa tot muncesc la patroni din astea de carton. Ce bine era pe timpuri cand se muncea in fabrici mari si toti oameni erau cat de cat multumiti... vremuri...:(

In alte tari, este pauza de cafea la 2 ore si nici nu se muncesti asa stresat si nebuneste ca la noi si tot au profit mai mult decat noi.

Sunt si uni angajati care exagereaza, dar nu trebuie bagati toti in acea oala, alti sa apucat de fumat numai sa aiba motiv de frecat menta :))

Am si eu o ideie (nu sunt fumator) daca as fi patron, la fumatori as scade din salariu ceva % :d Pentru ca, ala care nu fumeaza daca sta la fel ca fumatorul, se ia de el ca de ce sta, la fumator nu ii spune nimic, deci discriminare... deci ala care nu fumeaza munceste ceva mai mult ;)

Edited by cosx25
Link to comment
Share on other sites

esti bolnav cu capu',indivizi ca tine numiti patroni de carton au adus tara in era sclaviei;faci atata caz pe o tigara care nici nu merita discutia daca nu esti in stare sa rentabilizezi afacerea altfel decat urmarind oamenii lasa-te nene de asa ceva

incearca la o manastire

Stimate domn, în mod normal v-aș bloca contul din cel puțin 2 motive dar pentru că sunteți nesimțit într-un mod care mă amuză, o să vă las în „ mănăstirea ” dumneavoastră! Nu cei ca mine au adus țara în era sclaviei. Cei ca mine au oferit locuri de muncă la incompetenți ca dumneavoastră. Ați auzit de productivitate? Să știți că a lucra la patron nu este același lucru cu a da la sapă așa cum vă place! Am rugămintea să vă controlați vorbele și să vă fumați țigările în loc să faceți ceva productiv.

@cosx25, nu știu ce patroni ai nimerit tu, ce ți-au dat și ce nu, dar nu cred că mă cunoști ca să mă faci un patron rău. Știi care-i chestia? Nu zic că nu sunt și patroni hapsâni dar majoritatea angajaților își văd doar drepturile. Faptul că la mine în firmă era și este un regulament, fiecare cu fișa postului nu consider că sunt un patron rău. Dacă eu zic să fumezi când consider eu concomitent cu legislația în vigoare, păi fumezi când vreau eu. Dacă lui nea alfi ăsta îi vine să fumeze când vrea el, nu patronul e bătut în cap ci angajatul.

Link to comment
Share on other sites

AndreiM, e drept, eu unul nu te cunosc decat din comentariile facute pe forum, deci e posibil sa ma insel, dar in "disputa" asta imi pare ca esti peste masura de subiectiv.

In primul rand, exista diverse tipuri de fluxuri de lucru, la unele nu poti folosi altceva decat pauze fixe si reglementate - in principal, in fabrici, la liniile de productie, etc. E evident, muncitorul care, sa zicem, manipuleaza o masina care stanteaza un obiect nu-si poate lua pauza cand vrea el, pentru ca cel care impacheteaza produsele va impacheta niste produse fara sigla firmei pe ele.

Exista insa si tipuri de activitati, in principal cele project based, unde e recomandat sa se dea libertate angajatului.

Sa luam cazul meu: lucrez intr-o multinationala care realizeaza cercetari de piata. Singurul lucru care conteaza este ca fiecare proiect sa se termine in cel mai rau caz la timp, daca nu chiar cu ceva timp inainte. Nu iti cere nimeni socoteala daca stai si fumezi 3 pachete de tigari intr-o zi (nu, nu fumez) sau daca o zi intreaba rupi google-ul, stirile, prosportul sau altele, atat timp cat partea ta din treaba e calitativa si gata cel mai tarziu la momentul stabilit. La fel, nu exista scuze daca nu-ti faci treaba la timp - nu exista nu mai am chef, nu exista vreau la tigara, nu exista mi s-a terminat programul si am plecat acasa daca nu s-a terminat proiectul. Atat timp cat iti faci din timp tot ce poti, iti ramane suuuficient timp pentru relaxare, iar situatiile in care te intarzie altii si tu trebuie sa recuperezi sunt rare. La acest gen de activitate nu poti fi mai productiv decat imi permite sa fiu cantitatea de sarcini pe care o am de executat. Nu pot sa aduc eu proiecte de acasa pentru firma, dar daca nu-mi fac treaba, am zburat in secunda 2.

Acum iti scriu din timpul programului, tocmai ce am terminat de mancat si ma relaxez un pic. La 4 plec la facultate desi mai am o ora jumatate din programul reglementat. La fel cum acum sunt constient ca firma ma plateste sa va scriu aici in interes personal, la fel sunt constient ca maine voi veni o jumatate de ora din timpul meu liber pentru a da niste sarcini pe care colaboratorii sa le execute in weekend. Angajatorul n-are pretentia sa muncesc efectiv 8 ore/zi, ba chiar imi permite sa stau 8 ore/zi si sa fiu platit pentru asta daca mi-am facut treaba in avans, dar nici eu n-am pretentia de a solicita sa fiu platit pentru acele 30 min pe care le voi petrece maine in firma. Eu sunt om cu tine, tu esti om cu mine, treaba e gata la timp, salariul intra mereu la timp si toata lumea e macar suficient de multumita daca nu chiar fericita.

Despre fumatori si reglementarea orarului de lucru, sa stii ca sunt firme in care cei care fumeaza au in contractul de munca 30-60 minute in plus pe zi - in caz ca nu cumva ai flux de munca din prima situatie amintita mai sus, e o solutie buna: pe tine nu te mai intereseaza cate tigari fumeaza omul, iar el fumeaza linistit, dar sta mai mult decat altii sa termine ce altii munceau in timp ce el fuma.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.