Jump to content

2.000 de copii au fost abandonaţi anul acesta în Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

2.000 de copii au fost abandonaţi anul acesta în Galaţi

Numărul copiilor aflaţi în grija statului în judeţul Galaţi a rămas constant în ultimul an, însă a crescut dramatic numărul cazurilor pe care „Protecţia Copilului” le monitorizează împreună cu comunităţilor locale. La sfârşitul acestui an nu mai puţin de 2.000 de copii erau instituţionalizaţi într-un fel sau altul, cifra fiind comparabilă cu cea de anul trecut. Dintre aceştia, aproximativ 400 erau în centre de plasament, 800 se aflau în grija asistenţilor maternali, alţi 800 erau în plasament familial, în timp ce pentru aproape 100 de minori s-a instituit măsura de protecţie specială din cauza faptelor penale pe care le-au comis.

Singura diferenţă faţă de anul 2009 este faptul că numărul asistenţilor maternali a scăzut, însă a crescut numărul celor care au în grijă cel puţin doi copii. „Se remarcă o scădere a numărului de asistenţi maternali, cauzată de plecările multora la pensie sau în străinătate, dar şi de faptul că am înăsprit condiţiilem pentru a creşte calitatea asistenţilor maternali. Ne-am asumat faptul că vor fi mai puţini, dar cei care au rămas au primit încă un copil”, a explicat şefa Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Manon Cristoloveanu.

În schimb, ceea ce este de remarcat în 2010 faţă de anii precedenţi este o creştere alarmantă a numărului de cazuri pe care instituţia le monitorizează. Asta înseamnă că situaţia impune implicarea Direcţiei, însă problemele întâmpinate de copii nu au reclamat o preluare a minorilor, ci doar o monitorizare atentă, împreună cu autoritatea locală. Astfel, dacă în 2008 numărul cazurilor monitorizate era de 600, în 2010 cifra s-a dublat, ajungând la 1200 de cazuri. „Sunt mai multe explicaţii aici. În primul rând este evident că a crescut numărul situaţiilor de risc pentru copii. Pe de altă parte, însă, colaborăm mai bine cu autorităţile locale, lumea a aflat care este numărul de telefon la care se pot anunţa situaţiile de risc, astfel că am aflat despre mai multe cazuri. Suntem mult mai implicaţi în fenomenul de combatere a situaţiilor limită pentru copii”, am mai spus Manon Cristoloveanu.

Cifrele statistice de la sfârşit de an mai arată o altă tendinţă în judeţul Galaţi. A scăzut numărul copiilor aflaţi în plasament la rude. În 2009 acest număr era de 900, acum a ajuns la 800. „Se pare că nici rudele copiilor aflaţi în dificultate nu mai au posibilităţi materiale să îi întreţină şi se ajunge în situaţia în care tot mai mulţi copii ajung printre străini în loc să rămână în familie”, a mai spus şefa DGASPC.

Îmbucurătoare este însă altă statistică: în 2010 au fost abandonaţi în maternităţi numai 7 copii, în timp ce în 2009 s-au înregistrat 12 astfel de abandonuri. „Am colaborat mult mai bine şi cu maternităţile, fapt care ne-a ajutat să prevenim abandonurile”, susţine Manon Cristoloveanu. Tot despre o scădere putem vorbi şi în cazul copiilor lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dacă în 2009 existau la nivelul judeţului nu mai puţin de 3.600 de cazuri raportate, în 2010 cifra a scăzut la doar 2.800. Manon Cristoloveanu spune că mulţi dintre părinţi s-au întors acasă din cauza crizei de peste hotare, în timp ce alţi părinţi şi-au luat copiii cu ei.

În orice caz, dincolo de explicaţii, fenomenul rămâne amplu, cu atât mai mult cu cât cifrele de mai sus reprezintă cazurile raportate, nicidecum numărul total al copiilor aflaţi în această situaţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-2000_de_copii_abandonati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.