Jump to content

Microîntreprinderile pot opta din nou pentru impozit de 3% din CA


dcp100168

Recommended Posts

Microîntreprinderile pot opta din nou pentru impozit de 3% din CA

Microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2011, să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri, în baza unei modificări decise, joi, de Guvern la Codul Fiscal.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a spus după şedinţa de Guvern că pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro.

Firmele care obţin venituri din activităţi bancare, jocuri de noroc sau din consultanţă şi management vor plăti în continuare impozit de 16%.

Până sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri.

http://www.mediafax.ro/economic/microintreprinderile-vor-putea-opta-pentru-un-impozit-de-3-din-cifra-de-afaceri-7842959/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

La ce rată a profitului e bine să treci la impozitul de 3%

“În cazul în care îndeplineşte criteriile de încadrare în categoria microîntreprinderi, în procesul de decizie privind trecerea la impozitul pe venit, primul aspect pe care o firmă trebuie să îl ia în considerare este sustenabilitatea afacerii în anul care începe. În general, orientarea către statutul de microîntreprindere este recomandată companiilor care nu au avut pierderi fiscale din anii anteriori, au cheltuieli mici şi profituri mari, un punct de reper important fiind o rată a profitului de peste 20%”, a subliniat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit.

La începutul anului trecut, când guvernul a eliminat facilităţile acordate microîntreprinderilor, multe dintre acestea au comutat către statutul de PFA. Pe parcursul lui 2010 însă, din punctul de vedere al încadrării, taxelor şi contribuţiilor la stat etc. lucrurile s-au complicat şi pentru PFA-uri. O Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ plǎteşte o singurǎ datǎ impozitul de 16% pe profit, comparativ cu societăţile comerciale, care plăteau 16% impozit pe profit, plus încă 16% impozit pe dividende. Odată cu reintroducerea regimului microîntreprinderelor însă, prin plata unui impozit de 3% pe venit, plus 16% pe dividende, avantajele fiscale ale unei PFA se estompează semnificativ.

“În plus, luând în calcul şi aspectele legate de determinarea dependenţei/ independenţei activităţii unei PFA şi implicaţiile privind calculul contribuţiilor la stat, constatăm că, în cazul unei microîntreprinderi, lucrurile sunt cu mult mai simple, aşa încât, în anumite cazuri, vom asista la procesul invers celui din urmă cu un an: multe PFA-uri vor opta pentru varianta înfiinţării unei microîntreprinderi cu plata impozitului pe venit“, spune reprezentantul firmei într-un comunicat.

http://www.money.ro/la-ce-rata-a-profitului-e-bine-sa-treci-la-impozitul-de-3prc-_819196.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.