Jump to content

Statul bagă în faliment Hidrotehnica Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Statul bagă în faliment Hidrotehnica Galaţi

Finanţele ameninţă cu blocarea conturilor societăţii în contul unei datorii de 500.000 de lei care este contestată în justiţie. Conducerea firmei acuză autorităţile fiscale că, prin recalcularea unei redevenţe miniere, au adus societatea în situaţia de a nu-şi mai plăti angajaţii şi furnizorii.

Situaţie bizară la societatea Hidrotehnica Galaţi, una din cele mai importante firme din România în domeniul constructiilor civile, hidrotehnice, industriale şi a produselor de carieră, care este la un pas de faliment din cauza Fiscului.

Conform unui control fiscal făcut de ANAF în toamna lui 2010, societatea s-a pomenit că are de plătit statului 489.305 lei. Ciudat este că respectivul control a fost făcut la doar două zile după ce un alt control, tot al ANF, găsise toate plăţile în regulă. Mai mult decât atât, alte patru controale fiscale din cursul lui 2010 stabiliseră că societatea şi-a plătit corect impozitele şi taxele.

Totul a plecat de la plata redevenţei miniere, dat fiind că Hidrotehnica Galaţi realizează lucrări de extracţie, prelucrare şi valorificare a calcarului industrial în judeţul Tulcea. Redevenţa stabilită prin contractul încheiat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale este de 2% din valoarea calcarului extras, dar ANAF Galaţi a recalculat-o recent la 10%, în baza unei noi reglementări. Apoi a imputat diferenţa firmei gălăţene.

Problema este că această recalculare nu a fost stipulată printr-un act adiţional în contract, deci, de fapt, nu există. Chiar şi aşa, Hidrotehnica se vede pusă în postura de a fi executată silit. „Ne aşteptăm ca în câteva zile să ne blocheze conturile. Dacă se va întâmpla acest lucru, apelăm la înţelegerea angajaţilor şi a furnizorilor. Unii vor înţelege, alţii nu. Nu poţi veni să modifici unilateral contractul", ne-a declarat Cristian Iorgu, directorul general al Hidrotehnica.

Autorităţile fiscale gălăţene susţin că deocamdată nu se va trece la blocarea conturilor societăţii. „Firma este cu plăţile la zi şi la acest moment nu sunt în executare silită. Este vorba despre o redevenţă pe care nu aveau dreptul să o încaseze. Suma de aproape 500.000 de lei era scadentă pe 25 decembrie", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

Decizia Curţii de Apel Galaţi în acest caz va fi hotărâtoare pentru continuarea activităţii la Hidrotehnica Galaţi. „Dacă în justiţie procesul va dura o lună, vom ieşi cu bine din asta, dacă va dura un an, ne vom sufoca", a declarat Cristian Iorgu, directorul societăţii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Statul_baga_in_faliment_Hidrotehnica_Galati_0_401959859.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hidrotehnica Galaţi scapă de faliment ajutată de sechestru

Una din cele mai importante firme din România în domeniul constructiilor civile, hidrotehnice, industriale şi a exploatării produselor de carieră a reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată într-o manieră inedită. "Pentru a evita blocarea conturilor firmei Hidrotehnica, am ajuns la o înţelegere astfel încât societatea să-şi poată continua activitatea. De comun acord, am stabilit instituirea sechestrului pe două terenuri care îi aparţin, ca o garanţie pentru plata datoriei de 500.000 de lei", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

Hidrotehnica ajunsese în pragul falimentului în urma recalculării redevenţei miniere de către stat pentru activitatea de extracţie, prelucrare şi valorificare a calcarului industrial în judeţul Tulcea. Conform unui control fiscal făcut de ANAF, în toamna lui 2010, societatea a fost somată să plătească 489.305 lei, peste redevenţa plătită iniţial, iar DGFP Galaţi ameninţa cu blocarea conturilor.

Înţelegerea făcută de societate cu Finanţele s-a dovedit inspirată pentru că Tribunalul Galaţi a respins cererea de suspendare a deciziei prin care Hidrotehnica era obligată la plata redevenţei suplimentare pe 18 martie 2011. „Dacă în justiţie procesul va dura o lună, vom ieşi cu bine din asta, dacă va dura un an, ne vom sufoca", ne-a declarat Cristian Iorgu, directorul Hidrotehnica.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Hidrotehnica-faliment-ajutata-sechestru_0_452354850.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Finanţele au ridicat sechestrul de pe bunurile Hidrotehnica

Una din cele mai importante firme din România în domeniul constructiilor civile, hidrotehnice, industriale şi a produselor de carieră, Hidrotehnica şi-a salvat bunurile de la sechestru după ce şi-a plătit datoriile către Finanţe. De mai bine de un an de zile, societatea se chinuie în justiţie să îşi ridice sechestrul de pe bunuri şi conturi pentru a-şi putea onora contractele.

Problemele au apărut în urma unui control fiscal efectuat de ANAF în toamna lui 2010, când s-a stabilit că societatea are de plătit statului 489.305 lei. Bizar este că respectivul control a fost făcut la doar două zile după ce un alt control, tot al ANAF, găsise toate plăţile în regulă. În plus, alte patru controale fiscale din cursul lui 2010 stabiliseră că societatea şi-a plătit corect impozitele şi taxele. Cu toate acestea, autorităţile fiscale au luat de bun ultimul control efectuat de ANAF, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi le-a blocat conturile pentru datoria de 500.000 de lei. Aceasta reprezintă contravaloarea unei redevenţe miniere recalculate, pe care Hidrotehnica nu o recunoaşte.

Şi-au plătit datoriile, dar au dat de altele

Societatea realizează lucrări de extracţie, prelucrare şi valorificare a calcarului industrial în judeţul Tulcea, redevenţa stabilită prin contractul încheiat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale fiind iniţial de 2% din valoarea calcarului extras. Ulterior, ANAF Galaţi a recalculat-o la 10%, în baza unor modificări legislative şi a imputat diferenţa firmei gălăţene. „Dacă în justiţie procesul va dura o lună, vom ieşi cu bine din asta, dacă va dura un an, ne vom sufoca", declara Cristian Iorgu, directorul societăţii. Hidrotehnica a cerut Curţii de Apel Galaţi să suspende sechestrul impus de Finanţe, dar în urmă cu câteva zile şi-a retras solicitarea după ce a reuşit să îşi plătească datoria, dar se pare că problemele financiare nu s-au încheiat. “Şi-au achitat restanţele, dar a mai au de plată 500.000 de lei, tot în contul acelei redevenţe miniere”, ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

SI uite-asa isi baga picioarele statul roman, prin orice maimutoi (fie ca-i Domniteanu, fie ca-i Onica, fie ca e oricare altul de-acolo) din finante care-si da cu parerea prost, c-asa vrea muschiul lui, in orice afacere de succes de pe la noi. Stiu nu mai putin de 10 cazuri in ultimii 3 ani de afaceri legale si profitabile pierdute, odata cu locuri de munca si alti bani de adus la fiscul galatean, din cauza relei-vointe si a incompetentei unor dobitoci de-acolo prin abuzurile pe care le fac.. Si ce e mai rau e ca dai de-aceleasi bovine si-n justitie, fie ca-i madam Arhip, tanti Perijoc sau mai stiu eu cine. Dar poate s-o gandi, odata si odata, vreunul mai disperat sau mai satul, sa le ia gatlejurile responsabililor, daca tot e legea junglei chiar si cand vine vorba de aplicarea legii..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.