Jump to content

Basarabenii vin să petreacă sărbătorile pe stil vechi în România


dcp100168

Recommended Posts

Basarabenii vin să petreacă sărbătorile pe stil vechi în România

Aglomeraţie în vămile din estul ţării! Sute de moldoveni, ucraineni şi ruşi vin în România pentru a petrece sărbătorile de iarnă, pe stil vechi. În punctele de trecere a frontierei, numărul de maşini care intră în ţară s-a dublat faţă de acum câteva zile. "Mergem la schi, dar foarte mult stăm la vamă. Suntem aici de două ore şi 20 de minute", a spus o turistă.

Numărul poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor a fost suplimentat. "Traficul în punctul de trecere Albiţa a crescut în mod simţitor faţă de perioada premergătoare sărbătorilor. Fluenţa maşinilor s-a dublat, iar cea a călătorilor care au tranzitat punctul de trecere, s-a triplat", a declarat Elena Gheucă Mirică, purtător de cuvânt IJPF.

Aglomeraţie şi în Vama Galaţi. Sute de ucraineni şi ruşi trec Prutul în fiecare zi. Sunt însă şi turişti străini care spun că anul acesta doar tranzitează România spre staţiunile din Bulgaria. "Anul trecut au fost la Sinaia. Anul asta combinăm România cu Bulgaria, ca să ştie anul viitor unde e mai bine şi unde sunt condiţii mai bune", a spus un turist

Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbatoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie, după calendarul iulian.

http://www.realitatea.net/aglomeratie-in-vami-sute-de-turisti-vor-petrece-sarbatorile-pe-stil-vechi-in-romania_787877.html

Link to comment
Share on other sites

Crăciunul pe stil vechi aglomerează frontiera gălăţeană

De vreo două zile, prin punctele gălăţene de trecere ale frontierei şi mai ales prin cel de la Galaţi-Rutier e zarvă mare şi se aude mai ades ucraineana sau rusa, nu doar obişnuita moldovenească blajină. Numărul ucrainenilor şi ruşilor care tranzitează punctul gălăţean de trecere a frontierei a crescut pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă pe stil vechi şi cetăţenii fostelor republici sovietice iau drumul străinătăţii.

„Se remarcă o creştere a numărului cetăţenilor străini, în special ucraineni, dar şi ruşi ori moldoveni, care tranzitează în aceste zile frontiera în scopul petrecerii Crăciunului pe stil vechi. Am suplimentat şi numărul cadrelor pentru a nu apărea aglomeraţie în punctele de frontieră”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Marcel Antohe.

În general, şi ruşii ori ucrainenii, şi moldovenii transformau de Crăciunul pe stil vechi Sinaia ori Poiana Braşov în staţiuni în care se auzea mai degrabă limba slavă. Acum, mai ales ucrainenii şi ruşii care vin în maşini scumpe, în general Mercedes, intră în ţară pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi în străninătate. Adică dacă până acum ucrainenii şi ruşii alegeau să petreacă în România, acum mulţi dintre ei doar tranzitează ţara, în drum spre Bulgaria. „Am fost până acum în fiecare an la Poiana Braşov şi Sinaia. A fost bine, dar acum mergem în Bulgaria, să vedem cum e. Dacă ne place, ne vom mai duce acolo, mai ales că e mai uşor cu limba vorbită, care e mai apropiată de a noastră”, spunea unul dintre turiştii ucraineni care a spus anul acesta adio Crăciunului în România şi se ducea plin de speranţă în Bulgaria. În schimb, în special moldovenii au rămas fideli staţiunilor româneşti, unde lasă şi peste 1.000 euro pe sejur. Pentru a face faţă numărului mare de turişti, poliţiştii gălăţeni de frontieră şi-au suplimentat personalul cel puţin până pe 7 ianuarie.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/craciunul-pe-stil-vechi-aglomereaza-frontiera-galateana-3378.html

Link to comment
Share on other sites

„Exodul” moldovenilor pentru Crăciunul de rit vechi

Moldovenii care trec zilele acestea frontiera în România se pregătesc de Crăciunul sărbătorit pe stil vechi, cu 13 zile mai târziu. Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi: „Datele statistice demonstrează că din primele zile ale anului, traficul la punctele de trecere rutiere ale frontierei – Giurgiuleşti şi Oancea – s-a intensificat”.

Astfel, intrările şi ieşirile din ţară de Anul Nou, pe 1 ianuarie 2011, totalizează 500 de persoane, aflate în 215 maşini; pe 2 ianuarie avem 2.225 de persoane călătorind în 790 de maşini. Urmează luni, 3 ianuarie: 3.340 de persoane cu 995 de maşini şi marţi, 4 ianuarie cu 3.820 de persoane călătorind în 1.190 de mijloace de transport. Dintre aceste 3.820, pe la Giurgiuleşti au trecut 2.600 de oameni - 1.600 de persoane pe sensul de intrare şi 1.000 pe cel de ieşire.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EExodul%E2%80%9D_moldovenilor_pentru_Craciunul_de_rit_vechi_2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.