Jump to content

Urmează un "şoc al preţurilor" la produsele alimentare


dcp100168

Recommended Posts

Urmează un "şoc al preţurilor" la produsele alimentare

Economia mondială riscă anul acesta un 'şoc al preţurilor' la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criză a alimentelor, relatează The Financial Times, comentând informaţii de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Avertismentul intervine în contextul în care indicele FAO la produsele agricole a crescut în luna decembrie la un nivel record, depăşind nivelul din 2007-2008, când s-a înregistrat o criză alimentară pe plan mondial. Revolte ale celor care suferă de foame au avut loc în peste 30 de ţări în acea perioadă, scrie Agerpres.

Potrivit economistului FAO de la Roma, Abdolreza Abbassian, ar fi absurd să se presupună că preţurile nu vor creşte în continuare. În acest context, el menţionează că în multe ţări în curs de dezvoltare, inclusiv în China şi India, inflaţia a devenit o problemă majoră economică şi politică. Creşterea preţurilor la alimente reprezintă o potenţială problemă şi pentru ţările dezvoltate, precum Marea Britanie, sau cele din zona euro, mai spune el.

În acelaşi timp, FAO subliniază că indicele la produse agricole este în creştere în principal la porumb, zahăr, unt şi carne. Pentru ţările cele mai sărace, aceste produse sunt mai puţin importante decât, de exemplu, orezul, al cărui preţ a scăzut de aproape două ori din 2008 şi până acum - până la 535 de dolari pe tonă.

http://www.realitatea.net/onu-avertizeaza-in-legatura-cu-un-soc-al-preturilor-la-produsele-alimentare_788949.html

Link to comment
Share on other sites

Preţul alimentelor a atins un nou record la nivel mondial

Preţul alimentelor a atins un nou record în luna decembrie, înregistrând cea de-a şasea creştere consecutivă, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Explozia preţurilor la alimente a fost chiar mai mare decât cea din 2008, atunci când au avut loc revolte la nivel mondial din această cauză, informează Le Monde.

Indicele lunar al FAO măsoară variaţia preţului unui coş de produse, incluzând cerealele, produsele oleaginoase, lactatele, carnea şi zahărul. Astfel, indicele FAO a crescut la 214,7 puncte în luna decembrie, depăşind astfel nivelul record atins în iunie 2008, de 213,5 puncte.

Indicele preţului zahărului a ajuns la 398,4 puncte în decembrie, comparativ cu cele 373,4 puncte din luna precedentă. Cel al cerealelor s-a ridicat la 237,6 puncte, stabilind un nou record. Iar indicele produselor oleaginoase a înregistrat o creştere semnificativă, de la 243,3 în luna noiembrie, la 263,0 în decembrie.

Anul 2010 a fost marcat de mai multe catastrofe naturale, lucru care a fost simţit şi la nivelul economiei mondiale. Ruşii s-au confruntat cu seceta, fiind forţaţi să anuleze exporturile de cereale. Şi consecinţele economice ale inundaţiilor recente din Australia au început să se facă simţite. Autorităţile australiene ar putea diminua volumul produselor sale de export, cele mai afectate de această măsură fiind pieţele asiatice. (India, Bangladesh şi Japonia). Oficialii de la Canbera au avertizat deja că exporturile sale de zahăr vor fi reduse cu 25% în 2011.

http://www.antena3.ro/economic/biz-news/pretul-alimentelor-a-atins-un-nou-record-la-nivel-mondial-116268.html

Link to comment
Share on other sites

Dar, vai, a crescut indicele FAO, si economistul lor spune ca ar fi absurd sa nu creasca pretul la alimente, concomitent cu inflatia..! Dar poate cineva uita ca abia iesim (la nivel mondial) din ultima criza si incepem sa urcam dealul urmatoarei, iar palavragelile astea cretine nu-si au rostul pentru ca sunt evenimente logice.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.