Jump to content

Consiliul Local a botezat 11 străzi din zona Traian Nord


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Consiliul Local a botezat 11 străzi din zona Traian Nord

Aleşii locali şi-au întors faţa către zona Traian Nord şi au răspuns numeroaselor solicitări ale proprietarilor de imobile de aici care vor şi ei o adresă şi denumiri pentru arterele de circulaţie din jur. La finele anului trecut, nu mai puţin de 11 străzi şi alei au primit un nume prin votul botezător al Consiliului Local.

Artera de circulaţie cuprinsă între strada Arcaşilor la est şi U.M. 01270 la vest a primit numele Aleea Iordan Chimet. Aleşii au ales numele fostului eseist, prozator, scenarist şi traducător român, născut în 1924 la Galaţi şi decedat în 2006 la Bucureşti.

Aleea cuprinsă între Traian (la est) şi Arcaşilor la vest va purta numele celebrului zoolog român Paul Bujor, născut la Bereşti, judeţul Galaţi, care, alături de Grigore Antipa, a fost unul dintre cei mai însemnaţi hidrobiologi români.

Strada Năvodului se va numi artera de circulaţie cuprinsă între intersecţia străzii Tunelului şi strada Macului la SE.

Opt hotărâri adoptate de aleşi au vizat Aleea Platanilor, care a fost practic împărţită pe sectoare şi botezată cu următoarele nume: Aleea Castanilor, Liliacului, Magnoliei, Mălinilor, Plopilor, Salcâmilor, Stejarilor şi Teilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Consiliul_Local_botezatorul_de_strazi.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Cum au botezat aleşii cea mai nouă stradă din Galaţi

Nu ştim dacă aleşii locali s-au gândit la „Euphorbia pulcherrima”, planta ciudată care îşi colorează frunzele în roşu, din verde, sau la tinerele frumoase, îmbrăcate provocator, care îl însoţesc sau înlocuiesc pe bătrânul Moş Crăciun, atunci când au hotărât să boteze o arteră de circulaţie „Aleea Crăciuniţelor”. La recenta şedinţă a Consiliului Local, a fost aprobată atribuirea acestei denumiri unei artere situată în zona Traian Nord, între strada Arcaşilor şi o fundătură.

Propunerea acestei denumiri a venit din partea gălăţenilor care şi-au ridicat locuinţe acolo, contribuind la dezvoltarea şi dinamica urbană. "Subsemnaţii Krampulz Ingrid Mirabela, Trihenea Adi Gabriel şi Radu Marius, respectiv, Radu Daciana, în calitate de proprietari ai drumului de acces identificat în Galaţi, vă rugăm să atribuiţi o denumire a drumului de acces mai sus menţionat. Propunem ca acest drum de acces să fie denumit Aleea Crăciuniţelor", se arată în documentele de botez.

Nu mai puţin adevărat este că arterele din cartierul de lux al Galaţiului au, în majoritate, denumiri botanice: Aleea Castanilor, Aleea Platanilor, Aleea Arinilor şi, acum, Aleea Crăciuniţelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Încă un gălățean care a uimit lumea va da numele unei străzi

Aleșii locali tocmai au fost de acord ca numele lui Gheorghe Zane, unul dintre cei mai mari economişti români, să fie purtat de o alee din zona Arcașilor. Iată că un alt gălățean care a uimit lumea ar putea da numele unui drum de acces, în suprafață de 3.388 mp, având limitele între strada Ștefan cel Mare și SC Agrii SRL.

De asemenea, proiectul de hotărâre privind "atribuirea denumirii Aleea Iorgu Iordan unui drum de acces proprietate publică a Municipiului Galați" se află în dezbatere publică pe portalul Primăriei. Așa cum ați putut afla din rubrica dedicată gălățenilor care au uimit lumea, Iorgu Iordan a fost vicepreşedinte al Academiei Române şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai importanţi lingvişti români din toate timpurile. A scris numeroase tratate de lingvistică şi filologie, printre care „Toponimia românească”, „Stilistica limbii române”, „Introducere în studiul limbilor romanice”, „Limba română actuală”.

A publicat ample studii de critică literară, despre Cervantes, Dante, Goethe, Petrarca, Arghezi, Creangă, Caragiale, Eminescu etc. Pentru meritele ştiinţifice unanim recunoscute a fost recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Berlin, Montpellier, Gand şi Roma, fiind şi membru al academiilor de ştiinţe din Leipzig, Berlin, Viena şi Munchen. Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi Şcoala Nr. 11 din Tecuci îi poartă astăzi numele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ce stradă ar putea primi numele dr. Aristide Serfioti

Un drum de acces în suprafaţă de 2.237 metri pătraţi, din Calea Smârdan către o serie de imobile identificate în prezent doar cu numere cadastrale ar putea primi numele dr. Aristide Serfioti.

Propunerea a venit din partea gălăţenilor care sunt proprietari în indiviziune ai acestui drum de acces, situat în zona Fileşti. Ei au solicitat Primăriei să-i atribuie numele „strada dr. Aristide Serfioti” în semn de respect pentru ilustrul medic care în 1853 s-a stabilit la Galaţi. A fost medic de batalion la Garnizoana Galaţi, apoi medic şef al Spitalului Militar, dar a profesat şi în spitalele civile, cum ar fi Spitalul „Elisabeta Doamna – Caritatea Gălăţeană”. A fost fondator şi preşedinte al Societăţii medicale gălăţene, s-a implicat, în activitatea de Cruce Roşie, având o contribuţie importantă în timpul Războiului de Independenţă.

Înmormântat la Galaţi, într-un cavou declarat monument de arhitectură, medicul a lăsat prin testament bani pentru acordarea unor burse studenţilor medicinişti, pentru înzestrarea mai multor familii tinere din Fileşti şi pentru azilul de copii, iar moşia lui de la Calica Fileşti a revenit Spitalului „Elisabeta Doamna”.

Deocamdată, proiectul de atribuire a numelui său unei străzi se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei până pe 29 ianuarie 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.