Jump to content

Consiliul Local botează aleile şi străzile din cartierele noi


dcp100168

Recommended Posts

Consiliul Local a botezat 11 străzi din zona Traian Nord

Aleşii locali şi-au întors faţa către zona Traian Nord şi au răspuns numeroaselor solicitări ale proprietarilor de imobile de aici care vor şi ei o adresă şi denumiri pentru arterele de circulaţie din jur. La finele anului trecut, nu mai puţin de 11 străzi şi alei au primit un nume prin votul botezător al Consiliului Local.

Artera de circulaţie cuprinsă între strada Arcaşilor la est şi U.M. 01270 la vest a primit numele Aleea Iordan Chimet. Aleşii au ales numele fostului eseist, prozator, scenarist şi traducător român, născut în 1924 la Galaţi şi decedat în 2006 la Bucureşti.

Aleea cuprinsă între Traian (la est) şi Arcaşilor la vest va purta numele celebrului zoolog român Paul Bujor, născut la Bereşti, judeţul Galaţi, care, alături de Grigore Antipa, a fost unul dintre cei mai însemnaţi hidrobiologi români.

Strada Năvodului se va numi artera de circulaţie cuprinsă între intersecţia străzii Tunelului şi strada Macului la SE.

Opt hotărâri adoptate de aleşi au vizat Aleea Platanilor, care a fost practic împărţită pe sectoare şi botezată cu următoarele nume: Aleea Castanilor, Liliacului, Magnoliei, Mălinilor, Plopilor, Salcâmilor, Stejarilor şi Teilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Consiliul_Local_botezatorul_de_strazi.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Cum au botezat aleşii cea mai nouă stradă din Galaţi

Nu ştim dacă aleşii locali s-au gândit la „Euphorbia pulcherrima”, planta ciudată care îşi colorează frunzele în roşu, din verde, sau la tinerele frumoase, îmbrăcate provocator, care îl însoţesc sau înlocuiesc pe bătrânul Moş Crăciun, atunci când au hotărât să boteze o arteră de circulaţie „Aleea Crăciuniţelor”. La recenta şedinţă a Consiliului Local, a fost aprobată atribuirea acestei denumiri unei artere situată în zona Traian Nord, între strada Arcaşilor şi o fundătură.

Propunerea acestei denumiri a venit din partea gălăţenilor care şi-au ridicat locuinţe acolo, contribuind la dezvoltarea şi dinamica urbană. "Subsemnaţii Krampulz Ingrid Mirabela, Trihenea Adi Gabriel şi Radu Marius, respectiv, Radu Daciana, în calitate de proprietari ai drumului de acces identificat în Galaţi, vă rugăm să atribuiţi o denumire a drumului de acces mai sus menţionat. Propunem ca acest drum de acces să fie denumit Aleea Crăciuniţelor", se arată în documentele de botez.

Nu mai puţin adevărat este că arterele din cartierul de lux al Galaţiului au, în majoritate, denumiri botanice: Aleea Castanilor, Aleea Platanilor, Aleea Arinilor şi, acum, Aleea Crăciuniţelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Încă un gălățean care a uimit lumea va da numele unei străzi

Aleșii locali tocmai au fost de acord ca numele lui Gheorghe Zane, unul dintre cei mai mari economişti români, să fie purtat de o alee din zona Arcașilor. Iată că un alt gălățean care a uimit lumea ar putea da numele unui drum de acces, în suprafață de 3.388 mp, având limitele între strada Ștefan cel Mare și SC Agrii SRL.

De asemenea, proiectul de hotărâre privind "atribuirea denumirii Aleea Iorgu Iordan unui drum de acces proprietate publică a Municipiului Galați" se află în dezbatere publică pe portalul Primăriei. Așa cum ați putut afla din rubrica dedicată gălățenilor care au uimit lumea, Iorgu Iordan a fost vicepreşedinte al Academiei Române şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai importanţi lingvişti români din toate timpurile. A scris numeroase tratate de lingvistică şi filologie, printre care „Toponimia românească”, „Stilistica limbii române”, „Introducere în studiul limbilor romanice”, „Limba română actuală”.

A publicat ample studii de critică literară, despre Cervantes, Dante, Goethe, Petrarca, Arghezi, Creangă, Caragiale, Eminescu etc. Pentru meritele ştiinţifice unanim recunoscute a fost recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Berlin, Montpellier, Gand şi Roma, fiind şi membru al academiilor de ştiinţe din Leipzig, Berlin, Viena şi Munchen. Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi Şcoala Nr. 11 din Tecuci îi poartă astăzi numele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ce stradă ar putea primi numele dr. Aristide Serfioti

Un drum de acces în suprafaţă de 2.237 metri pătraţi, din Calea Smârdan către o serie de imobile identificate în prezent doar cu numere cadastrale ar putea primi numele dr. Aristide Serfioti.

Propunerea a venit din partea gălăţenilor care sunt proprietari în indiviziune ai acestui drum de acces, situat în zona Fileşti. Ei au solicitat Primăriei să-i atribuie numele „strada dr. Aristide Serfioti” în semn de respect pentru ilustrul medic care în 1853 s-a stabilit la Galaţi. A fost medic de batalion la Garnizoana Galaţi, apoi medic şef al Spitalului Militar, dar a profesat şi în spitalele civile, cum ar fi Spitalul „Elisabeta Doamna – Caritatea Gălăţeană”. A fost fondator şi preşedinte al Societăţii medicale gălăţene, s-a implicat, în activitatea de Cruce Roşie, având o contribuţie importantă în timpul Războiului de Independenţă.

Înmormântat la Galaţi, într-un cavou declarat monument de arhitectură, medicul a lăsat prin testament bani pentru acordarea unor burse studenţilor medicinişti, pentru înzestrarea mai multor familii tinere din Fileşti şi pentru azilul de copii, iar moşia lui de la Calica Fileşti a revenit Spitalului „Elisabeta Doamna”.

Deocamdată, proiectul de atribuire a numelui său unei străzi se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei până pe 29 ianuarie 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Încă un gălățean care a uimit lumea dă nume unei străzi

Mihai Berza, istoric de mare calibru, despre a cărui personalitate ați putut citi în rubrica „Gălățeni care au uimit lumea”, este numele pe care l-ar putea primi un drum de acces în suprafață de 2.297 mp, având limitele între strada Drumul Viilor și un imobil. Proiectul de hotărâre s-a aflat în consultare publică pe site-ul Primăriei Galați, la finele anului trecut.

„Se aprobă atribuirea denumirii Aleea Mihai Berza unui drum de acces, proprietate a municipiului Galați, în suprafață de 2.297 mp, având limitele între strada Drumul Viilor și imobilul cu numărul cadastral 111703”, prevede un proiect de hotărâre care va ajunge la votul aleșilor locali.

Istoric, membru corespondent al Academiei Române, vicepreședinte al Asociației Internaționale de Studii Bizantine, membru al Academiei de Istorie din Lisabona și al Academiei de Științe și Arte din Belgrad, Mihai Berza s-a născut la Tecuci, pe 23 august 1907, în familia unui moşier licenţiat în Drept.

Așa cum ați putut afla din rubrica „Gălățeni care au uimit lumea”, Mihai Berza a urmat cursurile primare şi gimnaziale în localitatea natală, iar din 1926 a devenit student al Facultăţii de Litere şi Filosofie din Iaşi. Între 1931 şi 1934 a fost bursier al Şcolii Române din Roma, iar mai apoi a audiat cursurile Şcolii Practice de Înalte Studii din Paris. La finalul acestei perioade de instruire, a devenit doctor în istorie şi doctor docent în filosofie.

Şi-a început cariera didactică în funcţia de suplinitor la Şcoala de Meserii din Iaşi, în 1941 a devenit secretar al Institutului de Istorie Universală, unde doi ani mai târziu a fost ales director adjunct. După război a fost şef de catedră la Şcoala Superioară de Arhivistică, profesor la Facultatea de Istorie, şef de secţie la Institutul de Istorie. În 1963, sub direcția sa a fost reînființat Institutul de Studii Sud-Est Europene, iar în 1964 a fost numit șef al Catedrei de istorie medievală, modernă și contemporană.

Specialist în istoria Evului Mediu, Mihai Berza s-a făcut remarcat prin erudiţie şi prin puterea de cuprindere a întregii activităţi istorice, de la istoria economiei la cea a ideilor sau de la genealogie la heraldică. Studiile realizate în peste patru decenii de activitate l-au consacrat drept unul dintre cei mai mari istorici români din a doua jumătate a secolului trecut. Este considerat unul dintre autorii ale căror lucrări istorice au, în acelaşi timp, o mare valoare literară. A încetat din viață pe 5 octombrie 1978, la Bucureşti.

În semn de omagiu adus acestei personalități importante a lumii academice, Primăria Galați propune să devină nume de stradă. La Tecuci, Mihai Berza are o stradă care îi poartă numele și un bust.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.