Jump to content

Şapte bebeluşi sunt abandonaţi anual în maternităţile gălăţene


dcp100168

Recommended Posts

Şapte bebeluşi sunt abandonaţi anual în maternităţile gălăţene

7 bebeluşi au fost părăsiţi în maternităţile judeţului Galaţi şi lăsaţi în grija statului în 2009, iar în 2010 acelaşi număr de copii de abia veniţi pe lume au primit ştampila „nedorit” de la părinţi. Culmea este că în 2008, într-un an extrem de bun financiar, în care încă nu auzeam de criză, numărul copiilor abandonaţi era mai mare: 12.

În general, cauzele ce duc la adandonarea sau părăsirea unui copil sunt preponderent de natură economică şi date fiind condiţiile economice mult mai grele, exista riscul intensificării fenomenului de abandon. Nu a fost însă cazul, deoarece specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi „au pariat” pe intensificarea prevenirii abandonului. Şi cel puţin s-a limitat numărul părăsirii copiilor la acelaşi întregistrat în anul anterior.

„Numărul copiilor abandonaţi în maternităţi nu a fost în creştere de la un an la altul, dar nu deoarece ar lipsi cazurile cu risc mare de părăsire, ci pentru că a devenit prioritară prevenirea abandonului. În momentul în care apare riscul de abandon, atunci mamei i se propune ca alternativă la abandonarea copilului ajutorul primit din partea noastră. Mamele vor să abandoneze copii deoarece fie nu sunt acceptate de familia lor, sunt abandonate ele la rândul lor de tatăl copilului, fie sunt prea tinere, nu au un loc de muncă şi în acel moment nu văd cum ar putea ţine copilul. În acel moment intervenin noi. Practic, mama în cauză va fi primită, cu tot cu copil, în centrele noastre, 6 luni, cu posibilitate de prelungire până la 9 luni. În acest interval de timp se consiliază familia, facem în aşa fel încât bunicii să îşi cunoască nepoţii, sau găsim alte rude care să accepte mama şi copilul în familie şi în general aceste eforturi reuşesc. Mai sunt şi situaţii în care mamele pleacă pentru a-şi face un rost şi lasă copilul în grija noastră. Uneori îl iau înapoi, dar alteori copilul ajunge într-un centru de plasament sau la adopţie”, a precizat Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/politica-prevenirii-abandonului-a-inghetat-numeric-cazurile-de-parasire-a-bebelusilor-3427.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.