Jump to content

Muzeele ascunse ale Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Muzeele ascunse ale Galaţiului

Muzeele gălăţene suferă de boala anonimatului. Într-un oraş în care turismul ar putea fi gura de oxigen necesară unei economii precare, instituţiile de cultură care poartă dincolo de timp istoria şi frumuseţea acestor locuri zac ascunse printre bălării. La figurat, bineînţeles. Dacă un turist rătăcit prin Galaţi ar dori să afle câte ceva despre povestea oraşului, fie cea trecută, fie cea prezentă, i-ar fi incredibil de greu să se descurce. Şi nu numai pentru turişti e greu, ci şi pentru locuitorii de decenii ai oraşului.

Muzeul de Istorie Galaţi cu toate sediile sale, Complexul de Ştiinţele Naturii şi, într-o mai mică măsură, Muzeul de Artă Vizuală rămân ascunse pentru ochii tuturor trecătorilor. Sediul central al Muzeului de Istorie nu este deloc semnalizat. În plus, nefiind un sediu dedicat exclusiv muzeului, instituţia se pierde în peisajul de pe strada Domnească. Doar o inscripţie ascunsă lângă uşă ne indică faptul că ar fi vorba despre un muzeu, însă nu se specifică nicăieri ce fel de muzeu este dincolo de uşă. În plus, nicăieri pe strada Domnească nu există vreun semnalizator care să indice şi să-i îndrume pe turişti sau pe doritorii de cultură să se îndrepte acolo.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul celorlalte două sedii ale muzeului. Este vorba despre Casa Colecţiilor, unde un banner agăţat pe gard informează publicul despre ce este vorba, şi Casa Cuza, unde trebuie să te apropii mult pentru a realiza că superba clădire de pe strada Cuza adăposteşte adevărate comori ale Galaţiului. Nici în cazul Casei Colecţiilor, nici în cel al Casei Cuza nu există pe străzi vreo semnalizare corespunzătoare, aşa cum se pot vedea nu neapărat în capitalele lumii, ci chiar şi în oraşe mici care îşi respectă cultura.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii este, de asemenea, ascuns. Sigur, cei mai mulţi gălăţeni ştiu unde se află Grădina Botanică, însă încercaţi să treceţi prin zonă ca şi cum nu aţi şti de existenţa acestei locaţii şi vedeţi dacă reuşiţi să vă prindeţi că avem aşa ceva. O singură intrare este semnalizată. Este vorba despre cea dinspre Liceul Racoviţă, pe strada Regiment 11 Siret. Două indicatoare te îndrumă spre una dintre intrările în Grădina Botanică. Dinspre zona de la Trecere BAC însă, nu numai că nu există nicio inscripţie, ci, mai mult, pe poarta principală tronează cu majuscule „ACCESUL INTERZIS”. Sigur, este vorba despre accesul cu maşini, însă oricine ar putea fi indus în eroare de duritatea informării.

În celălalt capăt al oraşului, Muzeul de Artă Vizuală pare să stea cel mai bine la capitolul semnalizare. Există indicatoare din ambele sensuri pe strada Domnească, iar deasupra porţii de acces scrie că este vorba despre „Muzeul de Artă Vizuală”. Dar asta e tot.

Acestea sunt toate semnele din oraş care te „îndrumă” spre aceste aşezăminte de cultură esenţiale pentru o comunitate care se respectă. Ca să nu mai vorbim că nu există hărţi cu locurile de vizitat din oraş sau albume care să fie puse în vânzare. Dar deja acestea sunt lucruri de fineţe.

http://www.viata-libera.ro/articol-Muzeele_ascunse_ale_Galatiului_2.html

Link to comment
Share on other sites

Cristian Căldăraru: Primăriile trebuie să monteze indicatoarele pentru muzee

Conducerea Muzeului de Istorie Galaţi admite că instituţia suferă la capitolul vizibilitate, însă consideră că problema semnalizării trebuie rezolvată de alţii. „Conform unui ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor, semnalizarea instituţiilor de interes local este sarcina primăriilor. Primăriile sunt cele care trebuie să monteze indicatoarele atât în zona muzeelor, cât şi în preajmă pentru a îndruma eventualii vizitatori. Direcţia de Patrimoniu trebuie să pună la dispoziţie primăriilor textele aprobate, iar acestea sunt obligate să monteze indicatoarele. Facem această precizare deoarece s-a înţeles greşit cum că acest lucru ar cădea în sarcina noastră”, a explicat directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cristian_Caldararu_Primariile_trebuie_sa_monteze_indicatoarele_pentru_muzee_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Strategii de promovare: Cu muzeul pe Facebook sau la supermarket

* Doar 10-15.000 de gălăţeni vizitează, într-un an, un muzeu

În Galaţi există trei muzee: de Artă Vizuală, de Istorie – cu mai multe secţii în oraş (sediul central de pe Strada Maior Iancu Fotea, nr. 2, Casa „Cuza Vodă”, Secţia Numismatică şi Filatelie, Casa Colecţiilor, plus alte trei la C. Negri, Suhurlui şi Iveşti) şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (cu secţiile Muzeu, Grădină Botanică, Acvariu, Planetariu, Observator astronomic).

Am vrut să aflăm care sunt strategiile acestor instituţii de atragere a gălăţenilor de toate vârstele, ştiut fiind că numărul celor ce merg, într-un an, să viziteze un muzeu în oraşul nostru, este între 10.000 şi 15.000. Raportat la locuitorii Galaţiului şi gândindu-ne la faptul că măcar o parte dintre vizitatori sunt din alte localităţi, cifra e destul de mică.

Filme gratis şi suveniruri

De la Simona Biriş, şef serviciu Relaţii publice la Muzeul de Artă Vizuală, am aflat că instituţia pe care o reprezintă organizează vernisaje, concursuri, concerte, precum şi o serie de alte evenimente: Zilele filmului polonez, proiectul British Documentary (până pe 5 iulie, în fiecare joi, de la 18.30, este difuzat câte un documentar britanic, intrarea fiind liberă). De asemenea, reprezentanţii instituţiei răspund oricăror solicitări, cu orice prilej – au avut, numai în ultimele zile, acţiuni comune cu Palatul Copiilor, Agenţia de Servicii Comunitare „Alternativa”, Galeriile Real şi Arcellor Mittal. „Noi nu mergem pe ideea de a aduce copiii cu clasa la muzeu, pentru că ştim că, dacă nu-i interesează, nu rămân cu nimic în urma unei astfel de vizite şi nu ştiu cum să iasă mai repede din muzeu”, afirmă Simona Biriş. „Important este să vină de bună voie aici. Colaborăm cu ambasadele din Bucureşti şi cu institutele culturale din străinătate, organizăm târguri hand-made, am participat cu standul propriu de prezentare – cataloage şi suveniruri, atât la Festivalul Axis Libri cât şi la Galeriile Real, în ideea ca oamenii să afle despre patrimoniul nostru, dar şi să rămână cu o amintire palpabilă: o ilustrată, un semn de carte, un breloc, o casetă de bijuterii, o sacoşă din pânză sau un magnet cu reproduceri ale lucrărilor din patrimoniul muzeului. Avem în proiect o şcoală de vară pentru elevi. Oferim gratuitate elevilor şi studenţilor la arte”.

Istoria se reinventează

Muzeul de Istorie este promovat, după cum aflăm de la directorul Cristian Căldăraru, printr-o nouă abordare a publicului ţintă: „Personalul nostru de specialitate a creat un profil al muzeului pe Facebook, unde ne promovăm activităţile şi primim comentarii. Avem steguleţe, fluturaşi, mini-hărţi, pliante, pe care le distribuim în diferite puncte ale oraşului. Organizăm, în şcoli, lecţii de istorie, concursuri tematice, dar şi mini-concerte în secţiile muzeului. Lucrăm la realizarea unor filme documentare care vor fi postate pe pagina de internet a muzeului, astfel încât vizitatorul internaut să poată admira obiecte reprezentative din patrimoniul nostru. Realizăm expoziţii temporare în afara spaţiului nostru muzeal, în special în şcoli. Am realizat un site de contorizare prin care dorim să avem o statistică a vizitatorilor noştri virtuali. Se va lansa şi un chestionar pentru a obţine date statistice privind categoriile de vârstă, cele socio-profesionale etc. Lucrăm în prezent la realizarea unor panorame 360 ale Muzeului. Sperăm, cât de curând, să putem oferi bucuria de a cunoaşte patrimoniul nostru muzeal, persoanelor cu afecţiuni vizuale din judeţele Galaţi, Tulcea, Focşani, Vaslui, Bacău, Brăila şi Călăraşi. Oferim materiale promoţionale pensionarilor, care beneficiază şi de facilităţi atunci când vin în vizită la noi. Avem abonamente, cu reduceri, pentru cei care vizitează toate secţiile. Promovăm patrimoniul nostru muzeal prin expoziţii temporare, conferinţe, sau sesiuni de comunicări ştiinţifice în spaţiul Euroregiunii Dunării de Jos. Suntem parteneri în proiecte culturale naţionale sau internaţionale”.

Expo Flora, săptămâna viitoare

Şi Complexul de Ştiinţele Naturii are, după cum aflăm de la Florin Matei, responsabil cu relaţiile publice, diverse modalităţi de promovare: „În primul rând prin presă: dacă oamenii află, de pildă, că pot vedea crapi japonezi, la noi, la Acvariu, chiar vin să-i vadă. Apoi, prin activităţile educaţionale pe care le organizăm la Observatorul astronomic, la Grădina Botanică sau la Planetariu – vin elevi de la grădiniţe, şcoli şi licee, nu doar din Galaţi, ci şi din alte judeţe. În ultima vineri a fiecărei luni, avem gratuitate pentru toţi copiii: mulţi ştiu deja acest lucru, astfel afluxul de vizitatori este mare în acele zile. Prin programul Hortus, pe care îl derulăm de 14 ani, ei învaţă să planteze şi să îngrijească arbori. Avem colaborări cu alte instituţii din ţară, cu care realizăm, în parteneriat, expoziţii. Îi aşteptăm pe gălăţeni la Expo Flora, ediţia a 17-a, săptămâna viitoare, de vineri până duminică”.

Toate cele trei instituţii amintite au şi câte un site propriu – www.mavgl.ro, www.migl.ro, www.cmnsgl.ro, de unde puteţi afla detalii despre expoziţiile deschise. Biletele de intrare - 4 lei, respectiv 6 lei nu constituie un impediment major pentru cei ce vor să vadă un muzeu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.