Jump to content

Statuia lui Eminescu a fost din nou vandalizată


dcp100168

Recommended Posts

Vandalizarea statuii lui Eminescu

Muza fără mână

* Plasticianul Gheorghe Andreescu face an de an voluntariat * Anul acesta lipeşte ultima dintre cele cinci mâini ”de rezervă” * Autorităţilor puţin le pasă de statuia lui Mihai Eminescu

Dacă se apropie 15 ianuarie sau 15 iunie, de câţiva ani, apare una şi aceeaşi problemă: muza de la statuia lui Eminescu nu are mână. În cursul anului, muza stă mai mult ciungă, dar la evenimentele care se desfăşoară la statuie cu ocazia împlinirii unor ani de la naşterea şi moartea poetului, autorităţile încep să se agite ca să monteze o nouă mână. Cel care remediază problema de fiecare dată este plasticianul Gheorghe Andreescu. În urmă cu câţiva ani, a avut un contract cu Primăria ca să sculpteze câteva mâini de rezervă. A confecţionat atunci cinci piese. În anii mai norocoşi, a reuşit să recupereze mâna ruptă de huligani, pe care a lipit‑o înapoi la evenimentul următor. A făcut în jur de douăsprezece astfel de „intervenţii chirurgicale”. Între timp, stocul celor cinci mâini s‑a epuizat. Acum o va lipi pe ultima…

„Autorităţile trebuie să facă ceva”

„De dragul lui Eminescu şi al oamenilor din Galaţi cărora le pasă de valorile noastre culturale, am tot făcut voluntariat. Deşi aveam contract pentru execuţia celor cinci mâini, nu se specifică nicăieri că trebuie să le montez tot eu de fiecare dată. Acum voi lipi ultima piesă din cele cinci. Dacă dispare şi aceasta, muza va rămâne ciungă. Autorităţile ar trebui să facă ceva…”, spune supărat Gheorghe Andreescu. Acesta susţine că în urmă cu ceva timp a înaintat la Direcţia de Patrimoniu un proiect pentru protejarea monumentului din Parcul Eminescu.

„Ceream să se facă un spaţiu verde de jur împrejur, îngrădit cu gard viu, pentru ca accesul la statuie să fie îngreunat. În plus, soclul monumentului trebuie înălţat, ca să nu mai poată ajunge rău‑voitorii să o tot mutileze. Dar, pentru asta trebuie alocate fonduri”, susţine artistul gălăţean.

Acesta a mai adăugat că, dacă autorităţile nu vor lua măsurile care se cuvin, statuia se va distruge oricum în câţiva ani de zile: „Sculptura a fost realizată în marmură, material care nu rezistă pentru vecie intemperiilor. Deja există crăpături în care pătrunde apa. Când îngheaţă, dislocă marmura. Ne vom trezi într‑o bună zi cu monumentul făcut bucăţi. Statuia trebuie acoperită sau mutată de acolo. Altfel riscăm să rămânem fără o operă de artă nespus de valoroasă”, crede Andreescu.

La Galaţi, prima statuie a lui Eminescu

Statuia lui Eminescu din Galaţi este primul monument din ţară închinat poetului nostru naţional. A fost dezvelită în 1911, la sugestia lui Corneliu Botez, cel care a editat lucrarea „Omagiul gălăţenilor adus lui Eminescu” şi a realizat şi o medalie comemorativă. Sculptura este realizată de celebrul Frederic Storck, printre realizările căruia se numără şi cele două statui de pe Palatul Administrativ, actuala Prefectură a Galaţiului, statui din marmură albă, denumite “Industria” şi “Agricultura”.

Semnalul de alarmă tras de pictorul Andreescu este unul foarte serios. Din ignoranţă şi lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor, gălăţenii ar putea rămâne fără unul dintre cele mai valoroase repere pentru cultura şi istoria urbei. Nu ne putem lăuda că avem foarte multe monumente. Cu atât mai mult, cele care există ar trebui păstrate cu sfinţenie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29276

Link to comment
Share on other sites

Mâna muzei lui Eminescu

Furată de bunăvoie şi nesilită e nimeni

* Preţioasa piesă din ghips a petrecut nouă luni în vestiarul poliţiştilor comunitari de la Starea Civilă

Muzei de la statuia lui Eminescu i se tot cere de ani de zile mâna. Sătulă să‑i fie luată cu sila, a sfârşit prin a‑şi trimite preţioasa încheietură la Starea Civilă, de bunăvoie şi nesilită de nimeni. Victimă a unei neînţelegeri (sensul figurat a fost încurcat cu cel propriu), mâna şi‑a aşteptat timp de nouă luni pretendentul în vestiarul unei doamne cumsecade – poliţistul comunitar la această instituţie. Ieri, aşteptarea a luat sfârşit: artistul plastic Gheorghe Andreescu a venit să aşeze piesa la locul ei ‑ un ritual care face parte din sărbătorirea poetului la fiecare 15 ianuarie sau 15 iunie. În fiecare an, o mână de ghips trebuie lipită muzei, ca literaţii Galaţiului să‑şi poată desfăşura liniştiţi manifestările.

În timpul anului, Dumnezeu cu mila. Nimănui nu‑i mai pasă dacă are muza mână sau nu. În loc să aleagă varianta unei restaurări profesioniste (care ar costa, e drept, destul de mult) autorităţile locale au preferat varianta unei cârpeli (instalarea unei mâini din ghips) şi voluntariatul unui om de bună‑credinţă ‑ Gheorghe Andreescu, care a lipit până acum de douăsprezece ori încheietura muzei.

Cum s‑a ajuns la ultimul din cele cinci mulaje de ghips, autorităţile au început să fie mai precaute. Imediat după sărbătoarea lui Eminescu de anul trecut, mâna a căzut. A fost recuperată de poliţistul comunitar de la Starea Civilă şi păstrată până ieri.

„E normal să nu pot lipi mâna cum trebuie pe frigul acesta şi pe ploaie. Nu garantez că va ţine mai mult decât anul trecut. Trebuie făcut ceva cu statuia lui Eminescu s‑o putem conserva, pentru că se deteriorează. Ar trebui făcută o replică pentru Parcul Central, iar originalul ar trebui păstrat într‑un spaţiu închis, ferit de intemperii. Este prima statuie cu chipul poetului şi ar trebui păstrată cu grijă. Are o valoare inestimabilă”, ne‑a declarat pictorul Andreescu, de pe schelele de la monument, în timp ce lipea mâna muzei.

Doamna Gabriela ‑ poliţistul comunitar care asigură paza şi ordinea la Starea Civilă – ne‑a spus că, cel puţin de când e ea angajată aici, mâna muzei n‑a fost furată: „Se desprinde şi cade. Fie se sparge, fie poate fi recuperată şi stă luni de zile la noi în vestiar. Când se apropie 15 ianuarie, cei de la Primărie vin s‑o ceară. Nu fură nimeni mâna muzei”, susţine femeia varianta care i se pare cea mai adevărată.

Un lucru e cert: statuia are foarte multe crăpături din ce în ce mai vizibile. Chiar dacă acum nu mai apucă nimeni să fure mâna muzei, monumentul mai poartă încă amprentele unor vandalizări repetate. Cine are urechi de auzit, să audă!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29329

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Statuia lui Eminescu a fost din nou vandalizată

Monumentul lui Mihai Eminescu din Parcul Central al municipiului Galaţi este profanat sistematic, de 13 ani, înainte de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet, singura excepţie fiind anul 2010. Anul acesta isprava s-a repetat, un necunoscut rupându-i, marţi, muzei lui Eminescu, mâna cu făclia, iar monumentul a fost pătat cu vopsea de mai multe culori.

De fiecare dată au fost făcute, de către muzeograful şi plasticianul Gheorghe Andreescu, alte mâini, la început din marmură, apoi din gips. "Cred că am făcut mai mult de zece copii, dar de fiecare dată cineva o rupe înainte de 15 ianuarie. Poate e vreun dezaxat sau poate doar un ratat care, cândva, a rămas corigent la limba română pentru că nu a învăţat lecţia despre Eminescu. Oricum ar fi şi oricine ar fi trebuie găsit şi pus să plătească. Nimeni, sub niciun motiv, nu are dreptul să profaneze statuia poetului", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Andreescu.

Andreescu a mai spus că muzeografii şi restauratorii vor monta o replică a mâinii, dar operaţiunea va putea fi făcută după ce temperatura va creşte cu câteva grade. Pentru a evita însă vandalizarea monumentului, artiştii gălăţeni propun confecţionarea unei copii care să fie amplasată în parc.

Municipalitatea a trimis pe teren câţiva salariaţi de la societatea de salubrizare Ecosal SA, care au început pregătirea sărbătoririi zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu îmbrăcând cu cetină parapetul din jur şi soclul statuii, dar şi pregătirea operaţiunii intrată în tradiţia organizării acestei sărbători la Galaţi: montarea unei noi "mâini cu făclie". De obicei, montarea unei noi mâini se face cu foarte puţin timp înainte de eveniment, pentru ca hoţul să nu mai aibă timp să acţioneze.

Misteriosul colecţionar de mâini nu a putut fi descoperit nici în acest an, deşi Parcul Eminescu este chiar în centrul oraşului, lângă sediul Stării Civile, unde se reuneşte Consiliul Local Galaţi. Reprezentanţii Primăriei susţin că anul trecut parcul a beneficiat de pază permanentă, iar statuia nu a fost vandalizată. În urma reorganizării poliţiei comunitare din vara lui 2010, decisă de actuala guvernare, mulţi agenţi au fost daţi afară şi acum o patrulă trece doar periodic prin zona în care este amplasată statuia. Autorităţile încearcă să restaureze măcar parţial monumentul până pe data de 15 ianuarie.

Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de municipalitatea gălăţeană pe 4 ianuarie 1910 şi a costat la vremea aceea 12.500 lei. Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 în prezenţa scriitorului Duiliu Zamfirescu, preşedintele Academiei Române la acea vreme, şi este primul din ţară ridicat în memoria poetului naţional.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/46296-Galati-Statuia-lui-Eminescu-a-fost-din-nou-vandalizata.html

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, fiecare "operatiune" de genul distrugere-refacere afecteaza statuia (bratul ei). Si, da, poate e o solutia de a pastra ceva in orasul asta: retragerea statuii intr-un muzeu sau zona supravegheata (parcul de la sediul CJG de exemplu, sau cel de la VA Urechia) si instalarea unei copii. Din pacate nu putea pastra (ce sa mai punem in valoare) PRIMA statuie din Romania ridicata in memoria lui Eminescu...

Link to comment
Share on other sites

"Mâna" muzei a fost găsită în iarbă

Prima statuie ridicată în memoria poetului Mihai Eminescu, aflată în parcul central al Galaţiului, a fost vandalizată cu numai câteva zile înainte de cea de a 161-a sărbătorire a zilei de naştere a poetului naţional. Muzei reprezentate pe soclul statuii i-a fost furată pentru a 17-a oară "mâna cu făclie", dar, în premieră, în acest an statuia muzei a fost stropită cu vopsea galbenă şi inscripţionată cu un marker a cărui cerneală a atacat chimic piatra. Dacă până acum "mâna" muzei dispărea, de această dată a fost găsită în iarbă, de un trecător, care a dus-o la Biblioteca "VA Urechia". Se pare că aceste vandalizări care au loc sistematic înaintea aniversării de la 15 ianuarie şi comemorării de la 15 iunie sunt "opera" unui psihopat. "Este firesc ca în oraşul ăsta să se întâmple astfel de acte de vandalism, atâta timp cât la Galaţi nu sunt recunoscute instituţiile de cultură. Ne aşteptăm ca într-o bună zi acestei statui să i se dea foc sau să fie spartă cu picamerul", ne-a declarat poetul Coneliu Antoniu, preşedintele filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/cum-este-vandalizat-eminescu-212783.html

Link to comment
Share on other sites

În urma reorganizării poliţiei comunitare din vara lui 2010, decisă de actuala guvernare, mulţi agenţi au fost daţi afară şi acum o patrulă trece doar periodic prin zona în care este amplasată statuia.

Si patrula, atunci cand trece, dupa ce se uita? (-|8-} Sunt platiti sa se plimbe sau au in traseul de urmat niste obiective si zone de supravegheat?

Gasca a facut-o iar de oaie! :ymblushing:

Link to comment
Share on other sites

Rezolvarea problemei este foarte grea. Din '64, de cand a inceput in Galati distrugerea, evident cu latura cea mai periculoasa -cultura sub toate formele ei- de catre analfabetii de la putere-. Noii cetateni ai noii ordini sociale - constructorii SIDEX, aveau alte prioritati - EDIFICII SUPER-CULTURALE: ultimul leu, distrugatorul, doua babe etc. Secretari de sindicat si partid au decis sa avem 'spe teatre, fiecare cu directia si organizatia lor de partid, in timp ce Iasul cel analfabet avea doar unul principal, pe scurt aiureala totala. Astazi avem aceste rezultate. Mai ca ne este rusine, uneori, sa spunem ca suntem galateni. Tot pe atunci s-au facut mii de 'telectuali la seral, fara frecventa. Adica "sefii" sau aspirantii la sefie (jigodiile) au urmat inaltele scoli de partid si stat. Ziua erau obositi la munca, seara erau obositi la scoala iar noaptea oboseau la bar (in Bucuresti) sau carciuma (in restul tarii). Dupa '90, progeniturile lor la ff, la distanta, mai mult la particular. Astazi, cica ne conduc. Si aia si aia. Nu prea cred ca la bar sau carciuma studiau Eminescu sau Minulescu. Of, istoria asta necrutatoare!

Link to comment
Share on other sites

Mâna muzei lui Eminescu a fost pusă la loc

Mana statuii furate din Galati a fost lipita la loc pentru a 13-a oara, iar galatenii spera ca acest numar sa nu fie cu ghinion. Primaria spune ca va intari paza monumentului. Asta pentru ca totul sa fie in regula peste doua zile, cand in oras se vor celebra 161 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.

Artistul plastic care a facut pana acum 12 replici a lipit, joi, o noua mana muzei lui Eminescu. El a povestit ca acum a realizat un montaj provizoriu pentru ca lipitura nu poate rezista la temperaturile de afara si ca o refacere completa trebuie facuta vara.

Statuia lui Eminescu din parcul cu acelasi nume din Galati este cea mai veche din tara. Se implinesc anula cesta 100 de ani de la ridicarea monumentului. Este, in acelasi timp, si unul dintre cele mai vandalizate grupuri statuare avand in vedere ca mana muzei a disparut pana acum de 12 ori. Hotul e de negasit, dar primaria mai are doua maini de rezerva in cazul in care individul va considera ca nu si-a indeplinit misiunea.

http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/13-e-cu-noroc-mana-lui-eminescu-pusa-la-loc-primaria-are-2-rezerve.html

Link to comment
Share on other sites

Mâna muzei poetului Mihai Eminescu, păzită non-stop de agenţi comunitari

După ce mâna muzei lui Eminescu a fost furată pentru al 17-lea an consecutiv, poliţia din Galaţi a luat hotărârea de a păzi statuia lui Eminescu 24 de ore din 24. Trei poliţişti comunitari stau zi şi noapte de strajă la statuia poetului, pentru ca celebra mână a muzei să nu fie furată chiar înainte de sărbătoarea de astăzi.

"Este probabil un dezaxat sau un ratat care a rămas corigent la limba română pentru că nu a învăţat poeziile lui Eminescu. În viitor va trebui să punem nişte camere de vederi", a declarat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi.

Agenţii trebuie să stea cu ochii pe statuie pentru a prinde hoţul. "Acesta este ordinul care ni s-a dat. Până acum nu am observat nimic suspect. Oamenii vin, se uită şi pleacă", spune poliţistul comunitar care păzeşte statuia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Statuia_muzei_lui_Eminescu-pazita_non-stop_de_agenti_comunitari_0_409159093.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Cea mai veche statuie a lui Eminescu din România a fost vandalizată din nou

A devenit o tradiţie ca în preajma sărbătoririi poetului naţional din parcul care-i poartă numele, statuia lui Eminescu să rămână fără mâna muzei Veronica Micle. Există cineva care are grijă să smulgă mână care ţine la rândul ei o flamură.

Statuia, veche de peste 100 de ani, a fost vandalizată pentru prima dată în urmă cu opt ani. Atunci autorităţile locale au apelat la sculptorul Gheorghe Andreescu pentru reîntregirea statuii. Prima mână a fost făcută din gips şi lipită cu o soluţie polimerică. N-a rezistat foarte mult, că a fost furată! Artistul gălăţean a mai făcut încă o mână, de această dată din marmoră, care a dispărut şi ea după o perioadă. În acel moment, autorităţile au decis semnarea unui contract cu artistul gălăţean prin care acesta să asigure nu mai puţin de cinci mâini de schimb.

Joi dimineaţă, muza lui Eminescu a rămas din nou fără mână. Artistul mai are una de rezervă, dar spune că este hotărât să nu mai facă niciuna. S-a săturat ca numele lui să fie asociat cu vandalizarea statuii.

Artistul este supărat că autorităţile nu au luat în calcul până acum planul lui de siguranţă pentru statuie. Acesta prevedea în primul rând înălţarea soclului pe care se află statuia, dar şi izolarea acesteia de zona de promenadă.

Vestea vandalizării statuii a ajuns repede şi la consilierii locali, care au luat în calcul montarea unor camere de supraveghere în zonă.

Statuia lui Eminescu din parcul cu acelaşi nume a fost sculptată în anul 1911 de Frederic Storck. Lângă aceasta se organizează de cel puţin două ori pe an (15 ianuarie şi 15 iunie) activităţi culturale dedicate poetului naţional.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Poetul Naţional, păzit de „Big Brother”

Statuia poetului Mihai Eminescu va fi supravegheată de două camere video pentru care aleşii locali au decis să aloce nu mai puţin de 10.000 de lei. Propunerea repartizării acestor bani a fost făcută, în cadrul unei rectificări bugetare de către consilierul local PSD Zanfir Ilie, revoltat de faptul că, din nou, mâna muzei a fost furată.

„Pentru stoparea acestui act de vandalism comis asupra celui mai important monument de arhitectură de pe raza municipiului Galaţi, vă propun să alocăm o sumă aproape modică de 10.000 de lei din această rectificare şi să mandatăm Direcţia Tehnică şi Economică să facă rost de două camere de luat vederi ca să asigurăm securitatea statuii. Vă reamintesc că pe 16 octombrie s-au împlinit 100 de ani de la dezvelirea statuii”, a spus Zanfir Ilie.

Consilierii locali au fost de acord şi au aprobat fără comentarii alocarea celor 10.000 de lei pentru ca statuia lui Mihai Eminescu să fie păzit folosindu-se un astfel de sistem de supraveghere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O porcarie. Probabil ca dupa asta vor fi angajati si vreo 2-3 oameni care sa se uite in monitor, inca unul care trebuie sa le fie sef astora dinainte si tot asa.

Partea misto va fi atunci cand, inevitabil, mana va fi din nou furata.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mâna muzei lui Eminescu a fost zdrobită!

Luni noaptea, mâna falsă a muzei de la monumentul Poetului (muză cândva chiar profanată!) din Parcul Eminescu a fost smulsă, zdrobită şi aruncată la vreo 15 metri, conform procesului verbal de "luare în primire a mâinii" întocmit de poliţişti. După ce, în 2011, mâna cu făclie care înlocuia partea vandalizată fusese furată a 19-a oară, artefactul a rămas în păstrarea bibliotecii. Acum, deşi prinsă cu un colier de tablă acoperit cu flori, mâna a fost distrusă!
„S-a întâmplat în plin centru! E o mare, mare ruşine! M-am săturat de astfel de acte de barbarism! Parcul a fost atât de animat vara aceasta şi am făcut "n" adrese la Primărie să se asigure paza celui mai vizitat monument de patrimoniu! Au pus cameră de luat vederi - n-are niciun efect. Am rugat să pună pază, dar au spus că nu pot asigura decât raiduri. Chiar nu mai preţuim ce avem? Sunt vandalizate repetat şi reflectoarele care luminează statuia. Nu vreau să păţim ca la Hliboca, unde statuia lui Eminescu a fost decapitată! Oraşul nu merită lucrări de valoare, pentru că nu există civilizaţie!”, susţine Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii "V.A. Urechia".
Dacă statuia Victoriei din Samotrace este celebră fără cap şi braţe, poate ar trebui să lăsăm semnul nesimţirii necosmetizat, iar mâna muzei amputată, nu ghipsată. Dar soclul fisurat al statuii merită toată grija, căci s-ar putea să rămânem fără nimic!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O porcarie. Probabil ca dupa asta vor fi angajati si vreo 2-3 oameni care sa se uite in monitor, inca unul care trebuie sa le fie sef astora dinainte si tot asa.

Partea misto va fi atunci cand, inevitabil, mana va fi din nou furata.

Ai avut dreptate :)) Cred ca e un elev nervos care o fi picat pe la BAC sau ceva anume din cauza lui Eminescu :)) Ar trebui statuia inaltata, asa nu cred ca s-a mai catara cineva la ea, dar cine mia stie...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Soluţie românească în cazul statuii lui Eminescu vandalizată de 25 de ori

Uite mana, nu e mana! - in aceasta "sceneta" hilara joaca autoritatile din Galati, orasul unde o statuie dedicata lui Eminescu a fost vandalizata de 25 de ori.

Ca sa nu se mai faca de ras, responsabilii din primarie au gasit solutia. Una extrema, desigur. Insurubeaza antebratul muzei poetului in zilele festive si apoi il pun la pastrare, de frica hotilor. Asa s-a intamplat si miercuri.

In ultimii 20 de ani, chiar si politistii au pierdut numarul replicilor facute pentru a inlocui mana muzei lui Eminescu. A fost furata de cel putin 25 de ori. Cel care a facut o fixatie nu a fost prins niciodata, desi in zona au fost instalate camere de supraveghere. Asa ca, in disperare de cauza, autoritatile au gasit o solutie tipic romaneasca. Antebratul va fi insurubat doar la festivitati, apoi, pentru a nu mai tenta pe nimeni, va fi scos si pus la pastrare intr-un sertar.

Emanuela Turcu, purtator de cuvant Primaria Galati: "Asta e singurul lucru pe care am reusit sa il facem pana acum: sa pastram aceasta mana si s-o montam doar atunci cand exista evenimente legate de marele poet. Mergem pe aceasta solutie".
"Un compromis care n-ar trebui sa existe. Rusinos. Nu cred ca e chiar atat de greu sa asiguri securitatea unei statui unice in partea aceasta a tarii", spune o femeie.

Oficialitatile au insa argumente de natura... estetica.
Marius Mitrof, consilier Directia de Cultura Galati: "Nimeni nu a incercat sa puna mainile inapoi la statuia lui Venus din Milo. Daca asa a trebuit sa ramana statuia lui Mihai Eminescu, asa ar trebui sa ramana de acum incolo".
La festivitatile de miercuri legate de aniversarea a 164 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, elevii si-au facut poze in fata statuii, ca sa nu rateze monumentul intreg. Mana cu numarul 26 va fi pazita miercuri si joi de politistii locali.

Statuia, dezvelita in 1911, este opera sculptorului Frederik Storck si e prima din Romania care il infatiseaza pe poetul national. Nimeni nu si-a imaginat insa ca lucrarea va deveni atat de cunoscuta in urma unor acte repetate de vandalism si nu prin valoarea ei artistica.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

Apelul oraşului Galaţi către cetăţeni: „Nu mai furaţi mâna lui Eminescu!”

„Facem apel la bunul simţ al gălăţenilor, că doar este Mihai Eminescu”, este rugămintea pe care reprezentanţii Primăriei au lansat-o public către locuitorii oraşului. De 16 ani, an de an, bustul poetului este vandalizat. Hoţii au aceeaşi obsesie: să fure mâna cu făclie a tinerei goale care înfăţişează geniul poetului naţional. La ultima distrugere, camerele de filmat care vegheau statuia au înregistrat două siluete care „făceau gesturi obscene în faţa monumentului”. Urmarea: Primăria a decis să completeze corpul muzei doar la evenimente.

 

De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie - aceeaşi zi cu cea a lui Mihai Eminescu, miercuri, la ora 9 şi jumătate, oficialii şi oamenii de cultură din Galaţi au depus flori şi au ţinut discursuri de omagiere la monumentul  poetului naţional. Acesta este prima lucrare dedicată poetului, fiind realizată în 1911 de sculptorul Frederic Storck, şi este amplasată în Parcul Central. Monumentul îl reprezintă pe poet însoţit de muza creatoare, o tânără ce poartă o făclie într-o mână. Cu ocazia momentului festiv, monumentul a trecut printr-o schimbare de look, mai precis mâna şi făclia muzei - care an de an sunt furate de gălăţeni - au întregit lucrarea ca şi cum nu ar fi lipsit niciodată de pe soclu.

„Statuia lui Mihai Eminescu a fost vandalizată de mai multe ori. Cred că s-au făcut până acum circa 26 de replici. Este vorba  de fapt de mâna unei muze care se află pe statuia poetului”, a precizat pentru gândul  Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.

După ce Primăria a înlocuit mâna muzei în repetate rânduri, s-a luat decizia ca două replici ale piesei lipsă să fie păstrate şi montate doar la evenimente: „După diversele evenimente ţinute în jurul statuii lui Mihai Eminescu, această replică este conservată în depozitele Primăriei la Direcţia Tehnică şi atunci când avem solicitare că se întâmplă ceva de ziua naşterii, de comemorarea poetului sau alte manifestări, atunci noi o montăm cu o zi înainte, pentru ca monumentul să fie în integritatea lui”, a explicat Emanuela Turcu.

Poliţiştii locali din Galaţi patrulează acum intens pe lângă monumentul lui Mihai Eminescu

Sculptura înfăţişându-l pe Mihai Eminescu de la Galaţi este vandalizată de mai bine de 16 ani, aproape în fiecare an. Autorii nu au fost niciodată aceeaşi şi acţionau, potrivit autorităţilor din Galaţi, de regulă în preajma datelor de 15 ianuarie şi 15 iunie – naşterea şi moartea poetului naţional.

„De 15-16 ani se tot fac operaţii de restaurare pentru că mâna cu făclia a fost ruptă. Ultima dată când  fost vandalizată mâna, camerele de luat vederi au surprins momentul, dar nu au reuşit pe deplin pentru că era noapte. În tot cazul, siluetele surprinse dansau obscen, făceau gesturi obscene în faţa monumentului”, a spus pentru gândul Gheorghe Andreescu, specialist în artă monumentală şi artistul plastic care a restaurat "mâna” cu făclie.

Anul trecut a realizat ultimele „mâini” pentru statuie. „Prima dată am făcut-o în gips, că a fost aşa de ieri pe astăzi, după care am făcut-o în marmură, a dispărut şi aia. Ulterior, am făcut una pe care am turnat-o în marmură artificială şi astfel am făcut mai multe exemplare, să fie”, povesteşte artistul plastic premiat în mai multe rânduri pentru contribuţia adusă culturii naţionale româneşti.

Conform autorităţilor locale, „mâna şi făclia muzei lui Eminescu va mai sta unde îi este locul” câteva zile. „Mai patrulează poliţia locală pe acolo mai intens, aşa să nu se întâmple să dispară. Fiind şi ziua Culturii Naţionale, manifestările dedicate lui Mihai Eminescu sunt de mai lungă durată şi dacă se mai întâmplă ceva peste două zile ceva, nu putem să scoatem iar mâna să o punem”, a precizat Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.

După ce a reparat-o de peste 20 de ori, au montat camere de luat vederi, anul trecut, şi acum o ţin „sub protecţie”, reprezentanţii Primăriei Galaţi au ajuns să facă un apel disperat şi la „bunul simţ al oamenilor” pentru a nu mai distruge monumentul. „Să ne mai respectăm un pic şi valorile, că nicăieri în lumea asta civilizată, nu rupe nimeni mâna lui Galileo Galilei sau a lui Mozart. În altă ordine de idei, nici nu ne putem permite să punem un paznic la fiecare statuie, avem un număr limitat de poliţişti locali. De asta facem apel şi la bunul simţ al gălăţenilor, că doar este Mihai Eminescu”, mai spune reprezentanta primarului Marius Stan.

Avertisment: Bustul lui Mihai Eminescu din Galaţi se va prăbuşi în următorii doi ani

În urmă cu aproape 103 ani, în 16 octombrie 1911, în parcul municipal din Galaţi, o copie pe atunci a Cişmigiului, era dezvelită cu mare fast prima statuie din ţară a lui Mihai Eminescu. Printre cei 75 de semnatari ai actului se inaugurare se numără Nicolae Iorga, Duiliu Zamfirescu, C.C. Arion, ministrul culturii pe atunci, Mihail Sadoveanu, Jean Bart, Emil Gârleanu, Ion Minulescu, Frederic Storck, actriţa Maria Filotti sau episcopul Nifon al Dunării de Jos.

Din cauza mutărilor repetate ale monumentului şi a condiţiilor meteorologice – viscol, zăpezi, grindină- întreaga statuie se află într-o stare avansată de degradare, având fisuri înclusiv în fundaţie.

„Dacă era un moment de apreciere pentru Eminescu, (monumentul n.r.) era adulat şi pus la cald, dacă  (Eminescu n.r.) era într-o semiumbră, era pus mai dosnic. În orice caz, statuia a fost mutată de câteva ori în diferite locaţii din Galaţi. Mutarea asta făcută de neprofesionişti a dus la unele probleme de conservare pentru lucrare. „Repunerea acestei mâini este un lucru de care este nevoie, dar starea de sănătate a lucrării, mă îngrijorează. Actualmente, starea monumentului din punct de vedere al conservării este precară. Dacă rămâne aşa, încă un an sau doi, ea o să cadă pentru că intră apa în crăpăturile existente, îngheaţă şi măreşte fisurile şi pericolul este mare. Această poziţionare a crăpăturilor favorizează căderea operei de artă”, atrage atenţia Gheorghe Andreescu, specialist în artă monumentală.

Reprezentanţii primăriei afirmă că există un proiect de reabilitare a întregului parc, care include şi restaurarea în întregime a statuii. „Este un monument care trebuie restaurat serios. Trebuie făcută o analiză, nu poate fi restaurat la voia întâmplării, nu ne dă voie legea, nu este o operă de artă oarecare. Este un monument, poartă semnătura unui sculptor renumit. Specialiştii trebuie să ne spună cum putem să reconstituim partea care a fost vandalizată. Dorinţa noastră este să restaurăm tot monumentul. O să propunem Consiliului Local să aloce bani anu acesta pentru a începe chiar din acest an reabilitarea. Dacă se aprobă în Consiliu, vom merge cu proiectul mai departe, cu analiză, experiză, tot ce presupune”, a declarat Emanuela Turcu, precizând că la acest moment nu se poate vorbi despre costurile pe care le-ar presupune restaurarea.

Specialistul în artă monumentală speră, însă, că statuia va fi restaurată pentru că are o „valoarea artistică inestimabilă, la  dublată şi de valoarea sentimentală şi culturală”.

„A fost prima statuie a lui Eminescu ridicată în România. O lucrare artistică excepţională executată de un sculptor de referinţă pentru cultura artistică ante şi interbelică”, a conchis Gheorghe Andreescu.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

O replică a mâinii muzei lui Eminescu, furată sistematic, montată doar de ziua poetului

O replică a mâinii muzei de pe statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Central din Galaţi a fost montată de autorităţi şi acoperită cu o jerbă, cu o zi înainte de manifestările prilejuite de naşterea poetului, în condiţiile în care mâna muzei este furată sistematic în ultimii 25 de ani.

Autorităţile din Galaţi au decis miercuri, cu o zi înainte de manifestările prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, să monteze o replică a mâinii muzei de pe statuia poetului din Parcul Central din oraş. Replica mâinii a fost ţinută în depozitele primăriei şi va fi dată jos după încheierea manifestărilor, în condiţiile în care în ultimii 25 de ani mâna muzei este furată sistematic, iar hoţii nu au fost niciodată prinşi.

Pentru ca imperfecţiunile replicii la îmbinarea cu statuia să fie mascate, autorităţile au decis să acopere mâna cu o jerbă. "S-a pus o replică a mâinii muzei care va fi luată mâine (n.r. - joi), după manifestările care se vor organiza. Acea jerbă are rolul de a masca imperfecţiunile unde s-a făcut racordul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Mâna muzei eminesciene a fost furată ultima dată în urmă cu doi ani şi de atunci autorităţile montează câte o copie doar atunci când au loc manifestări dedicate poetului. De-a lungul timpului s-au făcut peste 20 de astfel de replici ale mâinii muzei cu făclia, care au dispărut, în pofida măsurilor luate de autorităţi care au montat camere de supraveghere video în zonă.

Miercuri după-amiază, în apropierea statuii lui Mihai Eminescu erau doi poliţişti locali care supravegheau zona.

Joi, începând cu ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Central din Galaţi, vor avea loc depuneri de coroane de flori, iar autorităţile şi personalităţile culturale din oraş vor susţine discursuri.

Statuia din marmură, care prezintă un bust al lui Mihai Eminescu alături de un nud de femie, simbolizând muza poetului, a fost realizată de către sculptorul Frederic Storck în urmă cu o sută de ani şi a fost dezvelită la 16 octombrie 1911, în Parcul Municipal, care în prezent poartă numele poetului şi care se află în centrul municipiului Galaţi. Aceasta este cea mai veche statuie a poetului din România. Însemnările istorice arată că actul de inaugurare al statuii a fost semnat de către cărturarul Nicolae Iorga, Duiliu Zamfirescu, Mihail Sadoveanu, Jean Bart, Emil Gârleanu, Ion Minulescu, dar şi alte nume importante ale culturii.
mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Statuia lui Eminescu, reîntregită la Comemorare. Două milioane de euro va costa refacerea întregului parc

Pelerinaj astăzi la monumentul lui Eminescu cu ocazia comemorării a 126 de ani la moartea marelui poet. Bucuria gălăţenilor a fost întregită şi de faptul că autorităţile locale au reîntregit peste noapte grupul statuar ce fusese vandalizat în repetate rânduri. Aproximativ 2 milioane de euro vor fi alocaţi pentru refacerea întregului parc inclusiv protecţia celui mai vechi bust al poetului ridicat de Frederic Storck în 1911. Mâna muzei va rămâne definitiv la locul ei păzită zi şi noapte de camera de supraveghere şi poliţişti locali.

 

Sute de copii veniţi cu învăţătorii, profesorii sau bunicii dar şi gălăţeni iubitori ai marelui poet au ţinut astăzi să aducă un buchet de flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Surpriză acestora a fost mare când au observan că mâna muzei se află la locul ei, readusă după aproape 2 ani de la dispariţii repetate. "Trebuie să fie aşa să refacem. Din păcate sperăm că va dura deoarece unii gălăţeni, nu toţi, fără şapte ani de acasă au adus statuia în aceea situaţie. Deja avem o veste bună. Comisia din Primărie care se ocupă cu această reabilitare o va face. Vom reconstitui întregul parc inclusive grupul statuar. Va fi la fel ca în 1911. Deocamdată avem doar costuri estimative, totul va fi în jur de două milioane de euro“,  a declarat primarul Marius Stan.

Reîntregirea grupului statuar  e permanentă. Evident se va întări paza. Gălăţenii sunt mândri că i-au ridicat lui Eminescu prima statuie şi condamnă gesturile vandalilor. "Faţă de alţi ani acum văd şi eu statuia întreagă. Mi se pare sub orice critică gesturile vandalilor”, a spus o participantă la manifestare. "Povestea mâinii e de fapt în mic povestea agresiunii  perpetue asupra uneia din figurile  emblematice ale poporului romîn”, a spus Nicolae Bacalbaşa,  preşedinte CJ Galaţi.

Autorităţile au reamintit celor prezenţi despre importantă geniului poeziei româneşti. "Noi gălăţenii în semn de preţuire am înălţat această statuie prima din ţară", a  spus  Ilie Zamfir, director Bibloteca V.A Urechia, Galaţi. Comemorarea a inclus o slujba efectuată de un sobor de preoţi şi momente artistice susţinute de actori ai Teatrului Dramatic.

Mâna muzei va rămâne definitiv la locul ei păzită zi şi noapte de camera de supraveghere şi poliţişti locali.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Incredibil! Mâna muzei lui Eminescu a rămas nefurată (aproape) un an!

"Performanța" poate fi verificată de orice curios care poate merge până în Parcul Eminescu. Acolo va putea constata - cel puțin, până miercuri la prânz se putea constata! - că muza lui Eminescu nu a mai fost prădată de... mâna cu făclia, detaliu ce a dispărut, în mod misterios, ani la rând, în apropierea zilei de naștere a Poetului Nepereche. De data aceasta însă, complexul muzeal al lui Frederic Storck, "Eminescu și Muza"  (de altfel, prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, dezvelită la 1911) a rămas intact aproape un an, o adevărată realizare, dacă ne gândim la zecile de replici ale mâinii muzei, realizate de artistul plastic Gheorghe Andreescu. Acesta a avut ingrata misiune de a realiza zeci de copii ale detaliului statuar furat an de an, o misiune pe care i-o dăduse, la un moment dat, fostul primar, Dumitru Nicolae, tocmai pentru ca municipalitatea să nu pățească rușinea de a-l sărbători pe Mihai Eminescu în timp ce muza sa este ciungă. De fiecare dată când artistul plastic se chinuia - pe ger, ninsoare sau ploaie - să fixeze, în apropierea zilei de 15 ianuarie, mâna muzei, Andreescu își exprima și nemulțumirea cu privire la lipsa de interes a municipalității pentru protejarea statuii, o adevărată valoare având în vedere istoria, dar și vechimea sa - 104! Totuși, an de an, scena se repeta, spre hazul gălățenilor, amuzați de faptul că o întreagă Poliție Locală nu este în stare să prindă un golan care se distrează furând mâna muzei. Au fost și ani în care, exasperată de fixația hoțului sau hoților misterioși care furau mâna muzei, Primăria a luat o măsură asemănătoare (la propriu!) cu aceea de...a-și fura singură căciula. Astfel, după aniversarea poetului, mâna era desprinsă de pe statuie și păstrată, timp de un an, în depozitul Primăriei, descurajând, astfel, actele de vandalism. Anul trecut însă, autoritățile nici nu au reușit să prindă hoțul mâinii, dar nici nu au mai avut un duplicat să înlocuiască mâna furată, așa că înainte de 15 ianuarie, un angajat al Ecosal a mascat dispariția mâinii cu un buchet de flori. Acum însă, măsurile extreme de protecție - un paznic permanent, al unei firme private însărcinată cu paza Parcului Eminescu, camere de luat vederi în jurul statuii și patrule de polițiști locali care trec, zilnic, prin parc - au avut efectul scontat: muza și-a păstrat mâna, timp de un an. În plus, există șanse ca tot Parcul Eminescu să intre în lucrări de reabilitare și modernizare - și, odată cu el, sperăm ca și complexul statuar să fie protejat cum se cuvine - datorită unei hotărâri a CL, adoptată la finele anului trecut și care prevede lucrări de modernizare în limita a 5,7 milioane de lei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Statuia lui Mihai Eminescu a fost din nou vandalizată

Statuia lui Mihai Eminescu din municipiul Galaţi, considerată cea mai veche din ţară, a fost din nou vandalizată, mâna muzei poetului fiind furată la sfârşitul lunii decembrie, autorităţile încercând să dea de urma hoţilor pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din zonă, între timp fiind instalată o nouă replică a mâinii muzei poetului, având în vedere apropierea momentului omagial de pe 15 ianuarie.

Statuia lui Mihai Eminescu se află în parcul central din municipiul Galaţi, iar de-a lungul timpului peste 30 de replici ale mâinii muzei cu făclia de pe statuie au dispărut, fără ca hoţii să fie prinşi, chiar dacă parcul are paznic şi sunt şi camere de supraveghere. Ultima dată, replica mâinii muzei a fost furată la sfârşitul lunii decembrie, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Galaţi. "Pe finalul lunii decembrie, mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se apre că este vorba despre cinci indivizi care au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, Parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24, iar pe timp de noapte inclusiv cei de la intervenţie rapidă", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei. Astfel, un dosar pentru furt după dispariţia replicii mâinii muzei cu făclia a fost înregistrat pe 28 decembrie şi la Poliţie.

 Între timp, s-a decis instalarea unei noi replici a mâinii muzei poetului, realizată ca de fiecare dată de artistul plastic Gheorghe Andreescu. De altfel, artistul consideră că statuia, care a început să prezinte semne de degradare din cauza intemperiilor, ar trebui mutată din parc într-un spaţiu închis, iar în locul acesteia să fie amplasată o copie. "Cred că este acelaşi personaj sau acelaşi grup pentru că fac din asta un act de bravură, un act de competiţie între pază, televiziuni, presă. Şi ei câştigă. Până acum au câştigat întotdeauna. Pe timpul verii ar trebui executată o lucrare de consolidare, consistentă în timp mult mai mare, adecvată la temperatură normală, nu pe frigul ăsta şi în condiţiile acestea de umididate. Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber... aţi văzut şi la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi aceasta să o punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată. Numai că nu avem acel spaţiu adecvat", afirmă artistul.

Pe 15 ianuarie, de la ora 10.00, la statuia poetului Mihai Eminescu se vor rosti alocuţiuni, vor avea loc recitaluri poetice şi se vor depune flori.

Statuia din municipiul Galaţi a poetului Mihai Eminescu este considerată cea mai veche din ţară şi a fost executată în marmură de sculptorul Frederic Stork. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, în Parcul Central din municipiul Galaţi, care astăzi poartă numele poetului.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.