Jump to content

Peste 10.000 de gălăţeni primesc pensie de invaliditate


dcp100168

Recommended Posts

Galaţi - cele mai puţine pensii de invaliditate

Potrivit statisticilor privind numărul beneficiarilor de pensie de invaliditate, judeţul Galaţi ocupă penultimul loc pe ţară, cu 1,85 pensionari de invaliditate/100 de locuitori, în timp ce la nivel naţional se înregistrează un indice de 4,05 la sută. Cel mai mici procent este consemnat în judeţul Tulcea - 1,28 la sută, iar cele mai mari în Satu Mare - 7,37 la sută şi Bihor - 8,08 la sută.

http://www.ziarulunirea.ro/art.php?cat=12&pg_id=25832

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Avem peste 10.000 de persoane pensionate pe caz de boală

Acuzaţiile aduse de către preşedintele României doctorilor care-i pensionează medical pe cei apţi de muncă ne-au determinat să vedem câţi pensionari pe caz de boală sunt la acest moment în judeţul Galaţi. Potrivit cifrelor oferite de către conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi, la noi sunt 10.168 de astfel de pensionari. Tot din aceste cifre reiese că anul 2009 a adus un plus de 838 de persoane. "Având în vedere că judeţul Galaţi are aproximativ 619.500 de locuitori, incidenţa invalidităţii, reprezentând număr de cazuri noi de pensie de invaliditate la 100 de locuitori, este de 0,14, prevalenţa invalidităţii, reprezentând număr pensionari invaliditate la 100 de locuitori, este de 1,64", se arată în comunicarea trimisă de cei de la Casa de Pensii. Directorul CJP, Neculai Zburlea, ne-a spus că din acest punct de vedere Galaţiul stă bine, în sensul că nu are un număr foarte mare de astfel de pensionari. De altfel, judeţul nostru nu s-a aflat, în ultimii ani, pe vreun loc fruntaş la acest capitol.

Dintre cei 838 de pensionari pe caz de boală, 48 au gradul I, 529 gradul II, iar 261 gradul III. De asemenea, în acest an au fost depensionaţi în Galaţi 16 oameni, mai puţini cu 34 faţă de anul trecut. Tot din informarea trimisă reiese că la nivelul Casei Judeţene de Pensii Galaţi funcţionează Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, care este format din cinci cabinete medicale, repartizate astfel: patru cabinete în municipiul Galaţi şi un cabinet în municipiul Tecuci. "În raport cu cerinţele locului de muncă şi cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este: de gradul I - caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, a capacităţii de autoservire, de autoconducţie sau de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane; gradul II - caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce şi de a se orienta spaţial, fără ajutorul altei persoane; gradul III - caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, invalidul putând să presteze o activitate profesională", se arată în comunicarea CJP.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=15

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Bolile false căpuşează bugetul de pensii

Unul din cinci pensionari din România are certificat de invaliditate. Numărul persoanelor care au ieşit la pensie pe caz de boală a crescut exponenţial în ultimii ani. Autorităţile admit că pensionările frauduloase sunt multe. O doctoriţă din Cluj-Napoca, Floarea Mariana Ianson, 52 de ani, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, este cercetată penal pentru că ar fi cerut 500 de lei pentru a semna un dosar de pensionare. Ea a fost prinsă în flagrant la 6 octombrie. Magistraţii au decis că medicul poate fi cercetat în libertate, astfel că dr. Ianson vine în continuare la serviciu. Gabriel Oniga, directorul CJP Cluj, a declarat că asupra lui Ianson nu poate fi luată nicio măsură din partea conducerii întrucât prezumţia de nevinovăţie se menţine până la decizia definitivă a instanţei. Directorul CJP Cluj recunoaşte că numărul cazurilor de pensionaţi pe caz de boală este în creştere. „Putem spune că aproximativ 5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă”, a conchis directorul. O altă doctoriţă din Craiova, Valentina Goga, a fost reţinută săptămâna trecută de poliţişti în timp ce lua tot 500 de lei pentru o decizie de invaliditate.

500 de euro pentru un dosar de pensionar

Virgil M., un ieşean în vârstă de 54 de ani, cunoaşte îndeaproape drumul de la statutul de angajat la cel de pensionar pe caz de boală. Fost strungar la o fabrică din Iaşi, unde a muncit aproape 30 de ani, Virgil M. s-a decis acum doi ani să renunţe la job. „Ajunsesem la capătul răbdării la serviciu. Făceam naveta la Iaşi, stăteam aproape toată ziua în fabrică, iar la sfârşitul lunii plecam cu mai puţin de 6.000 de lei acasă“, spune bărbatul. Ieşeanul mai povesteşte că a învăţat traseul spre pensia de boală de la nişte cunoscuţi. „Un amic făcuse acelaşi lucru înainte şi i-a mers. Eu sufeream de o boală la plămâni, pentru că fumam mult, însă nu eram de pensionat. Acum doi ani, am mers la Spitalul Militar, am dat unui doctor 500 de euro şi mi-a umflat diagnosticul pe hârtie“, povesteşte ieşeanul. „Am ajuns la comisia de sănătate unde am primit fără probleme avizul pentru pensionare. Singura problemă e că pensia de 500 de lei e prea mică“, explică Virgil M. Cum încă are forţă să muncească, omul s-a apucat de treabă chiar după ce a părăsit fabrica. „Fac aprovizionarea la un magazin. Suntem oameni gospodari“, explică bărbatul. La nivel naţional, din cinci milioane de pensionari, aproape un milion sunt pe caz de boală. Deşi numărul persoanelor cu pensie de invaliditate a crescut exponenţial în ultimii ani, autorităţile spun că nu pot face decât verificări prin sondaj.

Pensiile, retrase la verificare prin sondaj

De aceste verificări se ocupă Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, subordonat Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS). „Nu există o pârghie legală prin care să fie traşi la răspundere cei depistaţi ca «falşi» pensionari de invaliditate, în afara privării de indemnizaţia obţinută în mod necuvenit“, a explicat Angelica Mihail, director la CNPAS. Institutul a verificat în primul semestru din 2009, prin sondaj, 2.055 de pensionari pe caz de boală, din care 41% şi-au pierdut pensiile.

Judeţe cu 30% pensionari de boală

„Din 981 de cazuri noi, propuse pentru pensia de invaliditate, Institutul a respins 60% pentru că nu erau îndeplinite criteriile pentru încadrarea în grad de invaliditate”, a spus Angelica Mihail. Pensia medie de invaliditate este de 540 de lei lunar. Conform studiului „Riscuri şi inechităţi sociale din România”, numărul pensionarilor de invaliditate a crescut din 1990 cu 430%. În top sunt judeţele Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Ilfov şi Maramureş unde, 30% din pensionari sunt invalizi. La polul opus se află judeţele Galaţi cu 7% şi Teleorman cu 8%. Preşedintele Casei Judeţene de Pensii Bihor, Leontin Ţârlea, spune că instituţia pe care o conduce este un simplu executant. „Pe baza dosarului pe care îl primim de la comisia Direcţiei pentru Asistenţă Socială noi îi punem în plată”, spune Ţârlea. În judeţul Vâlcea sunt 128.000 de pensionari, potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii. Dintre aceştia, 24% sunt pe caz de boală. „Nu sunt medic, dar pot spune că suntem sub media pe ţară la pensionaţi pe caz de invaliditate”, a spus Gabriel Andreescu, preşedintele CJP Vâlcea.

7% din pensionarii gălăţeni sunt invalizi

În judeţul Galaţi numai 7% din numărul total al pensionarilor sunt invalizi. Procentul mic în comparaţie cu alte judeţe este explicat de directorul CJP Galaţi, Neculai Zburlea, prin faptul că medicii gălăţeni îşi fac datoria. „Probabil că medicii gălăţeni sunt mai exigenţi. Nu este exclusă nici varianta să avem o populaţie mai sănătoasă”, a precizat Zburlea.

http://www.adevarul.ro/articole/bolile- ... ensii.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

30 de invalizi gălăţeni au fost depensionaţi

Peste 470.000 de dosare de pensii de invaliditate au fost verificate de la începutul anului, iar 3.869 de persoane au fost depensionate în urma reevaluării, informează Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), care afirmă că astfel s-au economisit anual cinci milioane de euro. Din cei 915.656 de pensionari de invaliditate înregistraţi la nivel naţional, 478.745 au fost reevaluaţi de la începutul anului, iar 3.869 au fost depensionaţi.

Potrivit datelor centralizate de CNPAS, în 15.863 de cazuri au fost constatate ameliorări, astfel că celor în cauză le-a fost modificată încadrarea în gradul de handicap. Cele mai multe cazuri de depensionări au fost înregistrate în Satu Mare (391), Bucureşti (342), Maramureş (229), Bihor (207), Bacău (186), Iaşi (178), Brăila (176), Dâmboviţa (167), Neamţ (128), Ilfov (125) şi Timiş (105). Judeţele în care au fost cele mai puţine astfel de cazuri sunt: Caraş Severin (8), Mehedinţi (18), Galaţi şi Bistriţa (câte 30), Buzău (31), Hunedoara (34), Olt (40), Gorj (43), Sibiu (45), Alba şi Arad (câte 46).

http://www.mediafax.ro/social/peste-3-800-de-depensionari-in-urma-verificarii-pensiilor-de-invaliditate-7226515

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Doi gălăţeni dintr-o sută au handicap

Nu mai puţin de 11.642 de gălăţeni figurau, la finele lunii precedente, pe listele persoanelor cu handicap, ne informează un centralizator realizat de Asociaţia Persoanelor cu Handicap Sporting Club Galaţi. Statisticile au fost realizate de Direcţia de Asistenţă Socială pentru Persoane Adulte şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai exact, datele relevă faptul că 10.423 de gălăţeni adulţi sunt încadraţi în grad de handicap (grav, accentuat, mediu sau uşor). În plus, avem şi 1.219 minori din oraş şi judeţ care suferă de pe urma unor dizabilităţi şi au obţinut deja un grad de handicap.

Atât printre adulţi, cât şi printre minori, cel mai răspândit este handicapul accentuat: 5.285 de cazuri în rândul primilor şi 746 în rândul celor din urmă. Potrivit statisticilor, sunt consideraţi gălăţeni cu handicap cei care au dizabilităţi de ordin fizic, somatic, auditiv, vizual, mintal, psihic, asociat, cei cu surdocecitate, dar şi cei care suferă de boli rare şi de HIV/SIDA. Cele mai multe cazuri de dizabilitate sunt asociate handicapului fizic (3.452 la adulţi şi 342 la copii), iar cele mai puţine bolilor rare (două la adulţi şi niciunul la copii). Am adăuga aici că bolile rare nu sunt tocmai uşor de diagnosticat şi deci, în lipsa unor dotări de înaltă performanţă, ar putea fi mai greu de depistat, în rândul gălăţenilor.

Circa 3,7 la sută dintre gălăţenii cu handicap reuşiseră, până la începutul lunii precedente, să îşi găsească un loc de muncă. Cu alte cuvinte, doar 436 dintre cei 11.624 de gălăţeni cu handicap aveau job. Printre ei se numărau şi 6 cu handicap psihic, 7 cu HIV/SIDA şi alţi 7 cu handicap mental. Semn că aproape oricine poate munci, dacă i se oferă ocazia potrivită.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doi_galateni_dintr-o_suta_au_handicap_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Peste 10.000 de gălăţeni primesc pensie de invaliditate

Potrivit informaţiilor oferite de Casa Judeţeană de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) Galaţi, au dreptul la pensie de invaliditate gălăţenii care şi-au pierdut capacitatea de muncă sau chiar capacitatea de a-şi purta singuri de grijă. În funcţie de gradul degradării acestor capacităţi şi de durata acestei degradări, există pensii de invaliditate de gradul I, II şi III.

Vorbim, mai întâi, despre cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza „accidentelor de muncă, a bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA”. Stagiul de cotizare realizat nu constituie un criteriu în acordarea acestei categorii de pensie.

Au dreptul la pensie de invaliditate şi „persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite şi accidente care nu au legătură cu munca, dacă au realizat la data emiterii deciziei medicale stagiile de cotizare necesare în raport cu vârsta”, conform informării CJPAS.

Pot primi un astfel de venit inclusiv „persoanele încadrate deja în grad de handicap grav sau accentuat preexistent calităţii de asigurat şi nevăzătorii, dacă au realizat cel puţin jumătate din stagiile de cotizare în raport cu vârsta”.

Merită menţionat şi faptul că gălăţenii care primesc pensie de invaliditate sunt verificaţi la intervale de timp cuprinse între un an şi trei ani, până la îndeplinirea vârstei standard de pensionare.

De asemenea, e bine să ştiţi că pensionarii încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul şi la o indemnizaţie de însoţitor în cuantum fix de 587 de lei (80 la sută din valoarea punctului de pensie).

Suspendarea plăţii pensiilor de invaliditate de gradul I şi II se face începând cu luna următoare celei în care beneficiarul începe să aibă câştiguri salariale. Nu se sistează plata indemnizaţiei dacă veniturile salariale provin din prestarea activităţii de consilier local sau judeţean. Suspendarea pensiei de invaliditate de grad III se suspendă din luna următoare celei în care beneficiarul depăşeşte jumătate din programul de lucru al locului de muncă respectiv – adică nu mai lucrează cu doar jumătate de normă.

La finele anului trecut, CJPAS plătea pensii de invaliditate unui număr de peste 10.100 de gălăţeni.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cui_i_se_cuvine_pensia_de_invaliditate_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Pensionari de invaliditate buni de muncă

Patru locuitori ai comunei Rediu au fost pensionaţi pe caz de invaliditate în mod ilegal. Aceasta este concluzia anchetei efectuate de către reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Galaţi în urma unei sesizări primite pe adresa instituţiei.

Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă, punctul de plecare în efectuarea verificărilor asupra dosarelor medicale a fost o scrisoare anonimă primită pe adresa instituţiei, în care se sesiza faptul că 4 locuitori ai comunei Rediu sunt pensionaţi pe caz de invaliditate, dar sunt apţi de muncă, lucrând în mod normal.

„În urma sesizării primite am făcut o anchetă şi am constatat că situaţia reclamată era una reală, în sensul că cei 4 locuitori fuseseră pensionaţi pe caz de invaliditate în mod ilegal. Cei 4 au fost pensionaţi pe caz de invaliditate în cursul anului 2010 iar în urma finalizării cercetărilor făcute asupra dosarelor medicale care au stat la baza pensionării acestora, acordarea dreptului la pensia de invaliditate a fost suspendat, iar banii primiţi în mod necuvenit de cei 4 locuitori vor fi recuperaţi, Casa Judeţeană de Pensii Galaţi urmând să se constituie probabil în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului”, ne-a declarat directorul Denis Aramă.

Directorul Casei de Pensii Galaţi ne-a precizat că în urma finalizării cercetărilor, reprezentanţii instituţiei au înaintat o plângere penală pe lângă Parchetul Judecătoriei Galaţi, la dosar fiind anexate şi documentele care au stat la baza acordării pensiilor de invaliditate, documente care de fapt fuseseră scanate. „În urma celor descoperite, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Galaţi au decis verificarea tuturor celor 2.000 de dosare medicale de la cabinetul 4 al serviciului de expertiză medicală, pentru a vedea dacă mai sunt astfel de cazuri în care pensionările s-au făcut în mod ilegal”, ne-a mai declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă.

Potrivit aceleiaşi surse, cazul descoperit reprezintă o premieră, iar verificările vor fi extinse şi la celelalte dosare eliberate de cabinetul medical care a dat undă verde pensionării pe caz de invaliditate a celor 4 locuitori din localitatea Rediu.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi ne-a mai declarat că la nivelul judeţului sunt 10.271 de pensionari pe caz de invaliditate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

575 de dosare de pensii de invaliditate acordate ilegal la Galaţi

* Corpul de control din Bucureşti venit la Casa Judeţeană de Pensii a descoperit că sunt 575 de dosare de pensii de invaliditate acordate ilegal de cele două asistente de la Cabinetul de expertiză medicală nr. 4 * Cum controlul nu s-a finalizat, numărul acestora ar putea fi mai mare

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi a descoperit anul trecut în septembrie, în urma unor sesizări, că s-au făcut fraude în acordarea unor pensii de invaliditate. În urma verificărilor, s-au descoperit 65 de astfel de dosare, ca urmare instituţia a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cele două asistente învinuite de fraudă de la Cabinetul medical de expertiză nr. 4 - Luminiţa Tirim şi Adriana Ionescu - au încercat să scape, dând unui ofiţer de la DGA mită de jumătate de miliard de lei vechi. Deşi au fost judecate, s-au ales doar cu un an de puşcărie, cu suspendare.

Un sfert din dosarele comisiei sunt false

Un control venit de la Bucureşti pe toate cele 2.121 de dosare emise de Cabinetul de expertiză medicală nr. 4 a scos la iveală că fapta celor două cadre medicale este mult mai gravă: „Controlul nu s-a terminat încă. Dintre cele 2.121 de dosare au fost verificate 613, dintre care 575 s-au dovedit a fi falsuri şi intenţii de fraudare. Raportat la cele peste 2.100 de dosare eliberate de acest cabinet, înseamnă că un sfert dintre ele sunt falsuri. În afara celor 65 de dosare pe care noi le-am predat deja Parchetului pentru investigaţii, s-au mai descoperit alte 154 de dosare de pensionare de invaliditate, pentru care nici nu există dosar medical şi 231 de dosare pentru care nu există documente complete la dosarul medical. De asemenea, mai avem încă 125 de cereri de pensie de invaliditate cărora noi nu le-am dat curs, pentru că veniseră cu documente în fotocopie, în care ar fi trebuit să fie parafa medicului şi semnătura în original”, ne spune directoarea CJP, Denis Aramă.

Aceasta susţine că numărul fraudelor ar putea fi mai mare, pentru că încă nu s-a terminat controlul. „Grosul falsurilor a fost în cele 613 dosare verificate până acum. La sfârşitul lunii, când se termină controlul ar putea să mai crească numărul, dar nu foarte mult”, crede directoarea CJP. Falsurile datează încă din anul 2007.

Procurorii au precizat anul trecut că deţin informaţii potrivit cărora, asistentele luau între 1.000 şi 2.000 de euro pentru fiecare dosar. La un calcul simplu se ajunge că cele două au încasat minim 600.000 de euro, din 2007 până în septembrie 2011.

Majoritatea cazurilor - falşi bolnavi

Denis Aramă susţine că pe cele 65 de dosare deja trimise anul trecut la Galaţi s-au făcut verificări ale persoanelor pensionate şi s-a constatat că majoritatea erau sănătoase, cu câteva mici excepţii. În cazul celor sănătoşi s-a sistat acordarea pensiei.

Prejudicii de miliarde de lei vechi

Tot Denis Aramă ne mai spune că s-a calculat doar prejudiciul celor 65 de dosare, suma ridicându-se la 12,5 miliarde de lei vechi. Dacă luăm în considerare că pe lângă acestea, mai sunt încă aproximativ 400 de pensii acordate ilegal (125 nu au fost aprobate de CJP), suma va fi mult mai mare.

„I s-a furat parafa”

Atât pensionarii pe caz de boală, cât şi asistentele neagă că ar fi făcut aceste fraude cu ajutorul medicului de la cabinet. „Medicul expert al cabinetului a declarat că nu a semnat respectivele decizii medicale, susţinând că i s-a furat parafa şi i s-au falsificat semnăturile. De asemenea, o parte dintre bolnavi susţin că nu au văzut medicul şi nici n-au ştiut că el este cel care trebuie să-i examineze. Au primit hârtiile doar de la asistentă”, mai precizează directoarea CJP.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

"Dosariada" pensiilor de invaliditate la Galaţi

765 dosare din cele 2.121 dosare de la Cabinetul de expertiză medicală nr. 4, verificate de comisia administrativă a Casei Judeţene de Pensii Galaţi, s-au dovedit a fi falsuri. Dosarele vizează acordarea, pe nedrept, a unor pensii de invaliditate, din 2007 până în septembrie 2011. Sunt falsuri care au fost posibile cu concursul a două asistente: Luminiţa Tirim, de la CJP Galaţi, şi Adriana Ionescu, de la Spitalul Judeţean Galaţi.

„Din cele 765 de dosare false, 65 au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi şi constituie obiectul cercetării, împreună cu cele două asistente. De asemenea, 424 de dosare întocmite, în amintita perioadă, sunt pensionări de invaliditate pentru care nu există documentaţie medicală. Alte 151 de pensii sunt dosare incomplete. Tot în privinţa acordării pensiilor de invaliditate, s-a constatat că pentru 125 de cereri depuse la CJP Galaţi nu s-au emis decizii de pensionare, pentru că la dosar erau acte de invaliditate scanate, deci acte false”, ne-a declarat Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

O nouă comisie

După verificarea administrativă, pentru o mai bună evaluare a problemelor medicale de invaliditate, CJP Galaţi a cerut constituirea unei Comisii medicale de reexaminare a pensionarilor ale căror acte medicale sunt false sau neconcludente. "Comisia medicală este alcătuită din ceilalţi trei medici-experţi din patru, câţi există la nivelul judeţului Galaţi. Medicii-experţi vor notifica persoanele implicate şi vor întocmi un raport cu privire la condiţiile medicale preexistente expertizării celor 700 de dosare. În urma evaluării, comisia medicală se va pronunţa prin decizie asupra capacităţii de muncă a celor încadraţi într-o formă de invaliditate sau alta", a adăugat Ana Denis Aramă.

Dosarele fraudate au fost făcute prin concursul celor două asistente amintite mai sus, care potrivit raportului de cercetare penală, primeau între 1.000 şi 2.000 de euro pentru fiecare dosar. "Beneficiul" lor şi al celor implicaţi în falsele pensionări este evaluat la 60.000 de euro.

În cazul în care după reevaluarea medicală a celor 700 de persoane se vor confirma fraudele, Comisia administrativă a CJP Galaţi va sesiza organele de cercetare penală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Sute de bolnavi închipuiţi din Galaţi au primit ilegal pensie de invalididate

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi a descoperit, în urma unor sesizări, că s-au făcut fraude în acordarea unor pensii de invaliditate. Valoarea prejudiciilor aduse statului este de 1,7 milioane lei. Un control venit de la București a scos la iveală că majoritatea persoanelor pensionate erau sănătoase, cu câteva mici excepţii. În cazul celor sănătoşi, s-a sistat acordarea pensiei. Concret, dintr-un număr de 876 de dosare de invaliditate, s-au descoperit 658 de dosare de pensie de invaliditate pentru care nu există dosar medical precum și 125 de cereri de pensie de invaliditate pentru care nu există actele medicale justificative.

Dosare false

În urma neregulile găsite, Casa de Pensiia a formulat plângeri penale pentru 82 cazuri în care s-a constatat că persoanele respective au solicitat acordarea pensiei de invaliditate fără respectarea procedurii de încadrare în grad de invaliditate. De asemenea, din cele 82 de cazuri, la 32 s-a procedat la suspendarea plăţii pensiei, din luna august, și emiterea deciziilor de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie de invaliditate, în timp ce la 50 de persoane au fost respinse cererile de pensionare.

Plângeri penale

Falsurile au fost posibile cu concursul asistentei Luminiţa Tirim, prin nerespectarea şi nerealizarea atribuţiilor de serviciu prevăzute în fişa postului. Asistenta respectivă este cercetată penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Din totalul de 658 dosare aflate în plată la care s-au constatat deficienţe, au rămas de soluţionat 561 dosare, din care 135 cazuri au fost finalizate de către comisia medicală de verificare, pe baza concluziilor urmând a fi întocmite note de constatate şi decizii de revizuire la un număr de 45 cazuri.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Bolnavii inchipuiti, vanati de Casa Judeteana de Pensii

Un control recent a scos la iveala faptul ca sute de falsi invalizi au incasat ilegal pensii de boala. Casa Judeteana de Pensii a formulat deja plangeri penale, iar cei care au vrut sa pacaleasca statul trebuie sa restituie sumele incasate ilegal.

Principalul subiect al sedintei Colegiului Prefectural de astazi a vizat fraudele descoperite in urma unei actiuni de verificare a pensiilor de invaliditate. Controlul a scos la iveala ca majoritatea persoanelor pensionate erau sanatoase, cu cateva mici exceptii.

Dintr-un numar de 876 de dosare de invaliditate verificate, s-au descoperit 658 de cazuri pentru care nu exista dosar medical precum si 125 de cereri de pensie de invaliditate care nu sunt insotite de acte medicale justificative.

In urma neregulile gasite, Casa de Pensii a formulat plangeri penale pentru 82 de persoane. In cazul a 32 dintre acestea s-a suspendat plata pensiei, din luna august. Celorlalte le-au fost respinse cererile de pensionare.

Falsurile au fost posibile cu ajutorul unei asistente medicale de la Casa Judeteana de Pensii. Din totalul celor 658 de dosare la care s-au constatat deficiente, mai sunt de solutionat 561. Valoarea prejudiciului adus statului prin plata necuvenita a pensiilor de invaliditate este de 1,7 milioane de lei

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Falşi pensionari pentru invaliditate

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi a verificat şi soluţionat, în 2013, până la finele anului, pe baza observaţiilor formulate de comisia medicală de verificare, 212 de cazuri înscrise la pensie pentru invaliditate şi luate în evidenţă fără a avea dosar medical sau cu dosar medical incomplet. Dintre acestea, doar în 14 cazuri încadrarea în grad de invaliditate a fost justificată, în 164 de cazuri a fost suspendată plata, ca urmare a neprezentării la convocarea Comisiei Medicale de Verificare în lunile iulie şi august 2013, iar 34 cazuri au fost soluţionate prin decizii de revizuire şi constituire debit. Potrivit unui raport al Casei, prejudiciul total constituit pentru cele 34 de dosare revizuite în anul 2013 este de 709.708 lei. Totodată, prejudiciile sunt în recuperare şi/sau în procedura de executare silită.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 3.500.000 lei trebuie recuperaţi de la beneficiarii pensiei de invaliditate

Comparativ cu 2012, anul trecut Casa Judeţeană de Pensii a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de beneficiari ai pensiei de invaliditate, majoritatea fiind formată din persoane cu dizabilităţi, aproximativ 80%. Conform informaţiilor furnizate în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural de Ana-Denis Aramă, directorul Casei de Pensii, în 2013 au fost încadrate în gradele I, II şi III, 947 de persoane, un număr mai mare comparativ cu 756, reprezentând cel din anul precedent.
De asemenea, în urma unor inventarieri şi verificări a dosarelor medicale şi pensionarilor a ieşit la iveală o serie de nereguli care a dus la respingerea cazurilor şi executarea silită pentru recuperarea banilor primiţi necuvenit. Au fost identificate 863 de cazuri la care s-au constatat deficienţe, sub aspectul că titularii nu au dosar medical sau îl au incomplet. Printre măsurile aplicate se numără: decizie de respingere, de revizuire şi constituire debit, suspendate din plată ca urmare a neprezentării la convocarea Comisiei Medicale de Verificare. În ultimii doi ani, Casa de Pensii a sesizat organele de cercetare penală pentru cazurile identificate cu deficienţe şi a fost formulat un număr de 8 plângeri penale, iar 139 de persoane sunt în executare silită pentru a înapoia suma totală de 2.201.400 lei. La sfârşitul anului trecut, a fost constatată suma de 4.003.402 lei a fi prejudiciu, din care a fost recuperată doar 375.011 lei.
"Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este: de gradul I - caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi de îngrijire, de gradul II - pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, de gradul III - pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit medic expert al asigurărilor sociale", a explicat Ana-Denis Aramă.

De menţionat este faptul că beneficiarii încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, pe lângă pensia cuvenită, şi la o indemnizaţie pentru însoţitor, cuantumul acesteia reprezentând 80% din valoarea unui punct de pensie (610 lei în anul 2013). Pensia medie a celui încadrat la gradul I este de 570 lei, la gradul II - 565 lei şi la gradul III - 549 lei.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

779.814 persoane cu dizabilităţi, înregistrate în România, la 30 septembrie 2016

România înregistra, la 30 septembrie 2016, un număr de 779.814 persoane cu dizabilităţi, 36,53% dintre acestea având handicap grav, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Din totalul persoanelor cu dizabilităţi, 97,82 % (761.831 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,18% (17.983 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice prin Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

La 30 septembrie 2016, rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României a fost de 3,51%, iar regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia şi de Nord-Vest înregistrau cele mai mari rate. Pe judeţe/municipii, numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti (62.495 persoane) urmat de judeţul Prahova (37.166 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în judeţul Covasna (5.872 persoane).

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 68,98% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi. Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă rezultă că 57,97% sunt persoane cuprinse între 18-64 ani (415.975 persoane) şi 42,03% au peste 65 ani (301.587 persoane), în total persoane adulte cu dizabilităţi.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicata, gradele de handicap sunt: grav, accentuat, mediu şi uşor. Numărul persoanelor cu handicap grav reprezintă 36,53% din total (faţă de 35,77% la 30 septembrie 2015), cele cu handicap accentuat 51,92% (faţă de 52,54% la 30 septembrie 2015), iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,55% (faţă de 11,69% la 30 septembrie 2015).

Potrivit studiului, numărul instituţiilor publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi la 30 septembrie 2016 era de 448 (faţă de 421 la 30 septembrie 2015), dintre care: 387 rezidenţiale (faţă de 365 la 30 septembrie 2015) şi 61 nerezidenţiale - de zi (faţă de acelaşi număr 56 la 30 septembrie 2015). Aproximativ două treimi (59,44%) din instituţiile rezidenţiale publice pentru persoanele adulte cu dizabilităţi sunt centre de îngrijire şi asistenţă (29,72%), având 6.506 de beneficiari, şi locuinţe protejate (29,72%), având 902 de beneficiari, aceştia reprezentând 41,19% din numărul total de 17.983 persoane aflate în instituţiile rezidenţiale. Un număr semnificativ de beneficiari exista şi în cele 66 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, respectiv 5.992 persoane.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

72 de pensionari gălățeni pe caz de boală, în plată, suferă de boli imaginare

În urma controalelor de anul acesta, la Casa Județeană de Pensii Galați s-au descoperit evaluări medicale neconforme cu realitatea, statul plătind sume ”aiurea” pentru pensionarii pe caz de boală înregistrați. Astfel, s-a descoperit că 72 dintre persoanele aflate în plată în evidențe, cu pensie pentru cazuri de boală sufereau de boli imaginare, așa că și-au pierdut dreptul la pensie, în limbaj ”de specialitate” adică, au fost ”depensionați”

Compartimentul de expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Galaţi are în structură 3 cabinete medicale care se ocupă cu stabilirea capacităţii de muncă, din care 2 cabinete pentru municipiul Galaţi şi localităţile arondate şi 1 cabinet pentru municipiul Tecuci şi localităţile arondate.

Potrivit datelor făcute public de Serviciul Comunicare și Relații Publice, anul acesta au fost expertizați, până acum, 591 de gălățeni, care și-au depus dosarele pentru a li se stabili drepturile de pensie aferente. Dintre aceștia, cei mai mulți – 256 persoane, au fost identificați cu gradul II invaliditate. Alte 168 de persoane au fost expertizate cu gradul III de invaliditate și doar 58 de gălățeni vor primi pensie aferentă pentru gradul I de invaliditate. 109 persoane, care au depus dosarele medicale pentru expertiză pentru incapacitate de muncă, din cauza unor invalidități, au fost trimise acasă, necorespunzând criteriilor de invaliditate admise legal.

Totodată, activitatea compartimentului de expertiză medicală a CJP Galați a revizuit și situația persoanelor aflate înregistrate cu diferite grade de invaliditate, pentru care statul plătește sumele aferente. În total, în evidențele instituției sunt 2298 de persoane în plată pentru care s-a efectuat revizuirea.

Astfel, în urma revizuirii s-a constatat că realitatea nu mai corespunde cu înregistrările din evidențele CJP Galați și pentru care se plăteau, în plus, sume pentru diverse invalidități declarate.

Cinci dintre pensionarii cu grad III de invaliditate (din totalul de 962 de persoane în plată) au ieșit din evidență, în urma expertizei medicale. Alți 89 de gălățeni, înregistrați cu pensie pentru invaliditate de grad II au fost, de asemenea, ”declasificați”(din cei 1160 pensionari gr.II invaliditate revizuiți). La doar 22 dintre ei s-a constatat că, de fapt, se greșise evaluarea inițială și au fost trecuți în grad I de invaliditate, astfel că numărul celor din această categorie care va primi pensie pentru boală a crescut la 193 de persoane.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.