Jump to content

Uniforma şcolară - obligatorie sau nu?


dcp100168

Recommended Posts

Elevii vor să poarte uniforme şcolare croite în pas cu moda

Intr-un sondaj facut pe site-ul Ministerului Educatiei, peste 32% dintre elevii care au votat doresc sa poarte uniforme scolare, dar care sa fie in pas cu moda. Desi parintii sunt de acord, unii inspectori scolari se opun. Potrivit legii, fiecare unitate de invatamant trebuie sa dispuna de un insemn personalizat. Pe forumul Ministerului Educatiei a fost initiat un sondaj de opinie in randul elevilor, prin care acestia sa raspunda la intrebarea “Sunteti de acord cu reintroducerea uniformei in scoli si licee?” Asemenea sondaje s-au mai facut in ultimii ani si, firesc, raspunsul tinerilor a fost, cu foarte mici exceptii, un “nu” hotarat. Acum, la inceput de nou an scolar, se constata ca, pentru prima data, optica elevilor in aceasta privinta s-a schimbat fundamental. Din cei peste 500 de tineri care au votat, 32,11% dintre ei au raspuns pozitiv la rubrica “Se poate, daca vor face uniforme «cool»”. Mai pe romaneste, acestia se refera la faptul ca uniformele scolare sa fie in pas cu moda. Procentajul celor care ar fi dispusi sa poarte uniforme scolare il depaseste, nu cu mult, pe cei care in ruptul capului nu accepta o asemenea vestimentatie (30,39%). Pentru rubrica “Da, e o idee excelenta! As fi mandru(a) de uniforma mea!” au votat afirmativ doar 18,87% dintre elevi. Obligativitatea purtarii de uniforme scolare este o tema care se comenteaza tot mai mult in ultimii doi-trei ani, mai ales in contextul in care actele de indisciplina, atat in scoala, cat si in afara ei, unele dintre aceste ajungand chiar sa fie de natura penala, s-au inmultit intr-un mod ingrijorator. “In toate unitatile de invatamant trebuie sa se ajunga la o normalitate. Nu dorim sa militarizam scolile si liceele, insa purtarea uniformelor scolare o consider benefica deoarece ar elimina, printre altele, elementele de vulgaritate, de teribilism. Repet, nu trebuie sa transformam scolile in manastiri, insa activitatea educationala trebuie sa se desfasoare in conditii de bun-simt”, ne-a declarat Marian Banu, prutatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. O parere similara ne-a fost transmisa si de Mihaela Gunea, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti: “In ultimele trei zile am organizat o dezbatere in cadrul careia s-a discutat si problema uniformelor scolare. Noi suntem pentru introducerea acestora, dorim sa evitam tinuta indecenta. O asemenea vestimentatie aduce mai multa siguranta copiilor si, pe de alta parte, ea ii obliga sa-si controleze mai bine atitudinea si sa mai dispara din obraznicie. Introducerea uniformei scolare trebuie sa se faca cu o singura conditie: fiecare scoala trebuie sa-si aleaga propria uniforma. Ministerul Educatiei nu poate lua unilateral o asemenea decizie si nu are dreptul sa organizeze, asa cum procedeaza de regula, de unul singur licitatii pentru uniforme, atata timp cat este vorba de banii parintilor”.

Lege exista, dar nu este aplicata in scoli

Pe fondul inmultirii actelor de indisciplina in care sunt implicati elevii, inca de anul trecut, Parlamentul a promulgat Legea nr. 35, publicata in «Monitorul Oficial» pe data de 08.03.2007. Astfel, la articolul 5, se stipuleaza urmatoarele: “Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea”. Nu exista, la nivelul inspectoratelor scolare si al Ministerului Educatiei, o statistica privind numarul de scoli care a aplicat aceasta reglementare legislativa. “Pe raza municipiului Bucuresti nu s-a prea respectat aceasta hotarare a Parlamentului. Vrem sau nu vrem, fiecare unitate de invatamant trebuie sa aiba o emblema personalizata pe care elevii sunt apoi obligati sa o poarte. Insa, acest semn distinctiv trebuie realizat numai cu aprobarea consiliului profesoral”, ne-a mai precizat Marian Banu, inspector ISMB. “Nu am o statistica in aceasta privinta, dar cred ca peste 90% dintre unitatile de invatamant din judetul Galati si-au creat o emblema, un semn propriu de identitate. In privinta uniformelor scolare, eu nu prea sunt de acord, din mai multe motive. Unul tine de situatia financiara a familiilor. Numerosi parinti nu-si permit sa procure o asemenea uniforma, pentru ca nu sunt bani. Din punct de vedere educational, nu sunt de acord deoarece nu mi se pare estetic ca toti elevii intr-o clasa sa fie imbracati la fel. In conditiile in care noi ii pregatim pentru o libertate in gandire, ei trebuie sa simta in scoala ca detin o independenta si, din acest punct de vedere, consideram ca orice tendinta vestimentara trebuie sa insemne o tendinta de cunoastere. Uniformele trebuie imbracate in alta parte, nu acolo unde formezi simtul practic, gustul estetic”, ne-a declarat Tania Bogdan, inspector scolar general pe judetul Galati. La randul lor, sindicatele considera ca legea trebuie aplicata de toate unitatile de invatamant si ca reintroducerea uniformei in scoli este benefica: “Intr-adevar, Legea 35 nu prea a fost aplicata de la aparitia ei. Unitatile de invatamant trebuiesc sa-si adopte propria emblema. Dupa parerea nostra, este bine ca elevii sa poarte o uniforma moderna, situatie ce ar personaliza scoala respectiva si le-ar acorda acestora mai multa prestanta”, ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -moda.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sunt contra uniformelor ... dacă nu au un scop strict practic (ex. militare, salopete) întotdeauna se va găsi cineva să aducă o modificare personală. Celor ce au tot felul de idei de uniforme şcolare, să facă bine să facă un stagiu de vreo şase luni într-o cazarmă. Pe urmă mai vorbim.

Link to comment
Share on other sites

Imi povestea o colega de facultate ca in Nehoiu, directorul singurului liceu e si fratele primarului care e PNL-ist. Printr-o idee uimitoare a unuia dintre cei doi, uniforma elevilor de pe-acolo a devenit galben-albastra. Asta este una dintre zecile de absurditati legate de moda in scoli.

In cazul asta, ii dau dreptate lui webstar: decenta e relativa :d

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda pledează pentru uniformele şcolare

Profesorii, părinţii, elevii şi toţi cei interesaţi de soarta învăţământului sunt invitaţi la o dezbatere ce se va desfăşura joi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, începând cu ora 11.30. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda vine să propună trei iniţiative legislative în educaţie şi să discute despre acestea cu toţi cei interesaţi. Printre cele trei iniţiative legislative se numără şi reintroducerea obligativităţii uniformei şcolare pentru clasele I- VIII.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cezar_Preda_pledeaza_pentru_uniformele_scolare__2.html

Link to comment
Share on other sites

Subiect revenit în actualitate, după mai bine de doi ani...

Trebuie să fie uniforma şcolară obligatorie sau nu?

CU CE II AJUTA PE COPII,ACEASTA UNIFORMA?

SANT SAU VOR DEVENI MAI DESTEPTI?

NU CRED.SI EU AM UN BAIAT LA LICEU SI ESTE INTRADEVAR UN LICEU CARE ARE UNIFORMA OBLIGATORIE!!!!!.DAR STITI CATI O SI POARTA?

CRED CA MAI MULT DE JUM DE LICEU NU POARTA ACESTE UNIFORME!DECI INTREBAREA E DE CE SA INVESTIM NISTE BANI FARA ROST?

RECUNOSC CA AM VRUT SA II FAC UNIFORMA!

M-AM DUS CAND S AU FACUT INSCRIERILE LA LICEU CHIAR IN PRIMA ZI SI LA PRIMA ORA! INTREB SECRETARA;DACA ARE SA-MI DEA SI MIE UN FLUTURAS CV,CU CENTRELE CARE FC UNIFORME PTR LICEU.IMI ZC CA NU E NEVOIE DE ASA CV SI CA VA AVEA UNIFORMA DE LA GIMNAZIALA .LA INCEPUTUL ANULUI AM RAMAS OARECUM SURPRINSA SA VAD SI ELEVI CU UNIFORMA,BN NU TOTI CRED CA 45%AVEAU ASA CV.

ACUM SA IMI ZC BAIATUL CA DIRECTOAREA IL INTREABA DE SACOU SI CAND COPILUL II ZC CA NU ARE,CE CREDETI CA-I ZC STIMATA D-NA?

-""SA MEARGA SA VADA UNDE SANT MORTI SI SA CEARA ACOLO BANI CA SA-SI FACA UNIFORMA!'"

CHIAR ERA NECESARA ACEASTA ATITUDINE?

NU CRED!

ASA CA, ATATA TIMP CAT NU SE HOATARASTE SA POARTE TOTI ACEASTA UNIFORMA, ORI NICIUNUL, NICI NU MA GANDESC SA MAI FC O INVESTITIE DE ASA NATURA!

UNIFORMA NU-I FACE NICI MAI DESTEPTI NICI MAI CUMINTI,SA FIM SERIOSI.

Edited by nina
Link to comment
Share on other sites

Nu cred sincer ca este o chestiune de a te mai face mai destept sau nu uniforma. Cred ca e normal sa existe uniforme in scolo pentru spiritul de unitate dintre elevi, pentru senzatia ca toti fac parte din acelasi ceva. Ma uit pe la liceele olandeze de exemplu si aici uniforma e o chestiune de a fi integrat intr-un grup. De facultatile americane nu mai vorbesc... cati n-am da multe sa fim parte din grupul de Harvard sau de Yale, Princeton si asa mai departe. Nici nu sunt moderne, nici "cool" dar impun o anume imagine a purtatorului. Poate ca asta trebuie sa facem si noi in Romania: sa fim oarecum mandri ca suntem la un anume liceu pentru ca stim ca acolo am vrut sa ajungem. Si facand asta, cred sincer ca si calitatea invatatului va fi alta si calitatea relatiilor dintre elevi va fi una diferita. Nici eu nu sunt de acord cu militarizarea, insa acest subiect nu are nicio legatura cu asta. Vorbim de senzatia de a fi undeva pentru ca vrei si esti mandru sa fii.

Link to comment
Share on other sites

Si eu cred ca ideea ca uniforma aduce un plus de raspundere si de disciplina (in sensul bun) pentru elevi si in plus, poate elimina anumite bariere sociale atat intre copii, cat si intre ei si profesori. Dar, carpediem, te contrazic referitor la facultatile americane de top, unde studentii chiar nu se inghesuie sa-si poarte uniformele (cel putin cei care provin din familii foarte bogate care-si permit sa isi sustina odraslele acolo, cu siguranta nu).

Link to comment
Share on other sites

Aceeași părere ca și riaji o am și eu!

Uniforma aduce un plus de „uniform” în clasă și în școală! Nu mai vezi pițipoance cu buricul gol și cu cercel sau cocalari în blugi negri cu cămașă „ gigolo italiano ”. Bine, sunt conștient că nu toți sunt așa! Mi se par mai eleganți elevii în uniformă decât cei îmbrăcați după cum îi duce capul. Lucrul care trebuie luat serios la puricat este licitația pentru achiziționarea uniformelor și câștigurile directorilor de pe urma lor!

Link to comment
Share on other sites

Ar trebui sa fie obligatorie pentru toti. Inclusiv pentru copiii de bani gata care vin imbracati cu ce le-a luat mami sau tati din Roma, Milano, Paris si alte orase/magazine de elita. Ba ar trebui sa-i coste mai mult pe parintii acestora, iar din extra-cost sa li se faca uniforme gratuite copiilor care vin din medii mai sarace!!! Si la liceu, in clasa a XII-a, am inceput sa le rupem de pe noi, doar pentru ca ERAM OBLIGATI sa le purtam!!! Ca le purtam asaaa...din cand in cand :d Ca e un lucru de mandrie, e cert!. Eu unul, umblam in salopetele de munca prin Norvegia. Ma mandream cu firma la care munceam. Nu m-a obligat nimeni sa le port 13h/zi. Aici...ni s-au dat geci dar...nu ma mandresc cu firma la care lucrez...nu merita sa le fac reclama gratuita...nu pe banii astia =))

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aceeași părere ca și riaji o am și eu!

Uniforma aduce un plus de „uniform” în clasă și în școală! Nu mai vezi pițipoance cu buricul gol și cu cercel sau cocalari în blugi negri cu cămașă „ gigolo italiano ”. Bine, sunt conștient că nu toți sunt așa! Mi se par mai eleganți elevii în uniformă decât cei îmbrăcați după cum îi duce capul. Lucrul care trebuie luat serios la puricat este licitația pentru achiziționarea uniformelor și câștigurile directorilor de pe urma lor!

bine zis!

dar cred ca cel mai bn ar fi si mai ieftin ptr parinti sa fie doar un semn particular la vechiul alb negru.(o cravata cu insemnele scolii)

si ar fi mai simplu ptr parintii cu un venit de min 10 mil pe luna.

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca o uniforma este o investitie mai mica decat daca i-ati cumpara copilului dvs o pereche de blugi cu care sa mearga la scoala dar neaparat de firma caci altfel e discriminat...e "tartan" sau "taran" cum vrb ei...si la blugii aia trebuie musai si o camasa mai "sucara" ca deh...nu vreti ca copilul dvs sa fie fraierul clasei nu?Asa ca zic eu o uniforma v-ar ajunge mult mai ieftin si in plus ar fi toti copii egali macar la scoala.Dar noi romanii dupa ce ca suntem saraci mai suntem si snobi...

Link to comment
Share on other sites

Cât de scurtă poate fi fustiţa la liceu?

Zicala „Haina îl face pe om” capătă în cazul elevilor de liceu altă dimensiune. Din dorinţa de a arăta „altfel” sau de a-şi exprima personalitatea în devenire, adolescenţii încearcă tot timpul să fenteze uniforma stabilită de regulamentul de ordine interioară a unităţilor de învăţământ.

Directorii şi profesorii au de purtat deseori lupte asidue ca elevii să respecte o ţinută decentă. Şi asta se întâmplă în condiţiile în care nici un conducător de şcoală nu ne-a declarat că-şi trimite acasă elevii pentru că vin în blugi sau pentru că băieţii au cercel în ureche şi plete.

Pe de altă parte, imaginea liceenelor de altădată, cu fustiţe ecosez, mai lungi sau mai scurte, a devenit o amintire. Blugul a devenit uniformă acceptată de şcoli, atât pentru fete cât şi pentru băieţi.

Respectarea uniformei – o luptă permanentă

Directorul Colegiului „Cuza”, Gabriel Enache, susţine că profesorii duc o luptă permanentă pentru respectarea uniformei: „În regulament scrie că trebuie să vină cu o cămaşă albă. Fetele, în special vin cu tot felul de bluze mulate sau decoltate. Dacă le atragi atenţia, spun că au respectat regulamentul şi că au venit cu bluză albă. Mari probleme cu vestimentaţia nu sunt, dar uneori simt că nici sprijinul părinţilor nu-l avem. De câte ori ridicăm problema uniformei, părinţii sunt împotrivă”, spune Gabriel Enache.

„Am adaptat uniforma la ceea ce se poate”

De la directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), Mirela Onişor, am aflat că prevederile regulamentului cu privire la vestimentaţie au fost adoptate în aşa fel încât elevii să le poată respecta: „Nu avem pretenţii prea mari. Cămaşă albă, sacou negru şi cravata albastră cu semnul distinctiv al liceului. În rest, blugii sunt la putere. N-am văzut o fată în fustă de multă vreme. I-am lăsat însă să vină cu blugi, pentru că ştiu că provin din familii modeste şi nu şi-ar permite cine ştie ce investiţii în uniformă. Am ales să-i lăsăm în blugi şi pentru că astfel o ţinută cât de cât decentă este mai uşor de asimilat printre elevi”, ne-a spus Mirela Onişor.

„Nu contează cât de lung au părul”

Majoritatea directorilor de astăzi provine din generaţia în care faptul că li se impunea să se tundă scurt a fost o oprelişte care le-a lăsat un gust amar. Băieţii cu cercei în ureche sau cu plete nu deranjează, atâta vreme cât respectivii îşi văd de învăţătură şi nu creează alte probleme. „Ştiţi cum e? Tot liceul şi toată facultatea am suferit că pe atunci nu mă lăsau să port plete. Acum de ce m-aş lega eu de lucrul acesta. Vorba cântecului «Nu contează cât de lung am părul/Important e cât şi cum gândesc»”, declară directorul de la „Cuza”.

Spre surprinderea noastră, cam aceleaşi lucruri ne-au spus şi alţi manageri de liceu. „Am vreo doi băieţi cu plete în tot liceul. Dar sunt deştepţi şi vin la şcoală. De ce să mă leg de ei, dacă învaţă?”, spune Mirela Onişor, directoare la Metalurgic.

Şi la CNMK, Ioan Sava recunoaşte că pentru profesori lungimea părului la băieţi nu este o problemă, atâta timp cât e îngrijit şi se respectă regulile de igienă.

„Când merge, de ce să schimbi regula?”

Elevii de la Liceul de Artă sunt recunoscuţi în tot oraşul pentru nonconformismul lor, de altfel emblema instituţiei pe care o frecventează. Cu toate acestea, conducerea unităţii a impus prin regulament uniformă. „Băieţii ar trebui să poarte sacou bleumarin, iar fetele vestuţe şi fustiţe, plus cravata vişinie. Acum pe gerul de afară, nu avem pretenţii la uniformă. Dar când e cald, stau la uşă şi-i avertizez că nu-i primesc în şcoală fără uniformă. Rezultatul? Dacă trei zile consecutiv stau la uşă, toţi elevii vin cu uniformă. Dacă nu stau alte 3 zile la uşă, rămân doar vreo 10 în tot liceul”, recunoaşte directorul Ioan Tudor cât de greu este să impună elevilor săi uniforma.

Acesta susţine că mai are o problemă. Fetele vin cu vesta şi cravata, dar nu vor să poarte sub nicio formă fusta: „Fuste scurte? Dar nu vezi fuste de niciun fel. Preferă blugii. Le-am spus că, dacă ar veni în fustiţe, toţi băieţii s-ar uita la ele”, spune directorul de la Arte.

Aici mai abitir decât în altă parte, piercing-ul şi părul lung nu mai constituie de mult un motiv de dispută între profesori şi elevi: „Să vină cum vor: cu plete, cu barbă (anul trecut când a terminat clasa de arhitectură nu mai ştiai care e elevul şi care profesorul, aşa bărbi aveau) cu codiţe, stil afro sau Bob Marley. Nu mă deranjează, dacă învaţă. Anul trecut am avut 100 la sută promovabilitate la bacalaureat. Nu ai de ce să schimbi regula, dacă merge treaba. Pletele nu-i încurcă să înveţe”, spune cu convingere Ioan Tudor.

„Uniforma ar trebui să fie o mândrie”

Nici la CNVA lucrurile nu stau altfel. Deşi sunt foarte mulţi gimnazişti care râvnesc să poarte uniforma deja celebră şi cravata personalizată, când ajung pe băncile colegiului, nu li se mai pare ceva deosebit. „Sunt probleme cu uniforma şi la noi. Pe de o parte nu-i înţeleg: ar trebui să poarte cu mândrie însemnele colegiului, ar trebui să asimileze portul uniformei. Apoi îmi spun că de când lumea şi pământul tinerii încearcă să fie nonconformişti şi să-şi exprime individualitatea. Aşa că suntem fermi, dar nu aplicăm pedepse pentru aşa ceva. Folosim picătura chinezească”, declară directorul CNVA-ului, Vasile Ciuchină.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cat_de_scurta_poate_fi_fustita_la_liceu_2.html

Link to comment
Share on other sites

Am o prietena in Mexic, care preda la o scoala particulara. Acolo si profesorii au uniforma. :-? De ce nu si la noi?? Cred ca ar fi un exemplu si pentru copii si pentru parinti.

No problem... din punctul meu de vedere! Numai daca sunt subventionate! Sau poate ma obliga sa-mi cumpar din salariul asta imens pe care mi-l dau... o sa aveti surprize... s-ar putea sa vedeti multi profesori in chiloti pe la clase :))

Cat despre uniformele elevilor, sunt pentru... la noi in scoala s-au purtat discutii inca de acum vreo 3, 4 ani cu parintii elevilor care au decis ca este benefica purtarea acestor uniforme, iar pe cravate s-au inscriptionat insemnele scolii. Uniformele, indiferent de domeniul de activitate, dau un plus de seriozitate si de ce nu, de respect pentru institutia respectiva.

Edited by tomcat0
Link to comment
Share on other sites

Poate ca elevii ar avea mai mult respect fata de institutia SCOALA, n-ar mai exista persoane straine in scoli si ar fi mai putin costisitor pentru parinti. SCOALA nu e un podium pentru etalarea tinutelor, este un PODIUM pentru etalarea cunostintelor. Cat despre profesori , n-ar fi rau, dar sa fie subventionate .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Every day is beautiful if U make it so!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.