Jump to content

Cine primeşte pensie de urmaş?


dcp100168

Recommended Posts

Cine primeşte pensie de urmaş?

Casa Judeţeană de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) ne informează că au dreptul să primească pensie de urmaş atât copiii celui decedat, cât şi soţul supravieţuitor. Care sunt condiţiile?

Copiii trebuie să fie în vârstă de până la 16 ani, respectiv, 26 de ani, dacă îşi continuă studiile în orice formă de învăţământ organizată potrivit legii. Statul le va plăti pensie copiilor şi pe durata existenţei unei invalidităţi, indiferent de grad, care s-a ivit înainte de vârsta de 16, respectiv, 26 de ani.

Pentru a primi pensie de urmaş, soţul supravieţuitor trebuie să fi împlinit vârsta standard dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Această din urmă durată nu trebuie să fi fost mai mică de 10 ani.

În cazul în care căsătoria a durat, totuşi, mai puţin de un deceniu, soţul supravieţuitor va pierde 0,5 la sută din pensie pentru fiecare lună în minus din cei 10 ani de căsătorie şi 6 la sută din pensie pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an, statul va plăti pensie de urmaş soţului supravieţuitor care este invalid de gradul I sau II, indiferent de vârsta acestuia.

Soţul supravieţuitor va primi pensie de urmaş, indiferent de vârsta sa şi de durata căsătoriei, dacă nu câştigă mai mult de 708 lei pe lună, iar soţul susţinător a decedat în urma unui accident de muncă sau a suferinţei cauzate de o boală profesională.

Cei care nu câştigă mai mult de 708 lei pe lună vor primi pensie de urmaş timp de 6 luni de la decesul soţului, chiar dacă nu îndeplinesc celelalte condiţii, ne mai informează CJAPS.

Nu în ultimul rând, soţul supravieţuitor care nu are venituri mai mari de 708 lei pe lună va primi pensie de urmaş până în momentul în care cel mai tânăr copil pe care îl are în grijă va împlini 7 ani.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cine_primeste_pensie_de_urmas__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.