Jump to content

Liceul Metalurgic este proprietatea lui Mittal


dcp100168

Recommended Posts

Liceul Metalurgic este proprietatea lui Mittal

Adevărul de Seară Galaţi a descoperit că nu numai terenul de sub Liceul Metalurgic este al indianului Lakshmi Mittal, ci şi clădirile. „Cadoul" a fost făcut la privatizarea combinatului şi acum, primarul Dumitru Nicolae vrea să afle cum a fost posibil. Dacă zilele trecute aflam cu surprindere că terenul de sub Liceul Metalurgic din Galaţi se află în proprietatea Combinatului Siderurgic Arcelor Mittal, iată că am intrat în posesia unei informaţii uluitoare: şi clădirile în care funcţionează liceul gălăţean sunt tot ale combinatului cumpărat de indianul Lakshmi Mittal.

Greşeala (dacă greşeală o fi!) pleacă de la dărnicia de care a dat dovadă statul român (n.r. - a se citi AVAS) atunci când a vândut activele combinatului. Mittal a primit „la pachet" cu combinatul şi Priza Dunării, Hotelul Donaris, dar şi Liceul Metalurgic (terenul şi imobilele).

Pentru că legislaţia nu permite sub nicio formă înstrăinarea patrimoniului şcolar, la momentul privatizării combinatului gălăţean, s-a încercat predarea către Consiliul Local a imobilelor în care îşi desfăşura activitatea Liceul Metalurgic. Se pare că această procedură s-a blocat undeva, iar procesul-verbal de predare nu a mai fost întocmit. În tot acest timp însă, imobilele au figurat în evidenţele contabile ale Liceului Metalurgic.

Cu alte cuvinte, impozitele au fost plătite de liceu, pentru nu mai puţin de 42.000 de metri pătraţi, care au o valoare de piaţă de circa 10 milioane de euro! Mai mult, în baza unei hotărâri emisă de Consiliul Local în 2002, a fost realizat un protocol de predare-primire a clădirilor Liceului Metalurgic de la CL, la Inspectoratul Şcolar, care nu a avut însă la bază un proces-verbal în care să se facă referire la statutul juridic al clădirilor predate. Statut care a rămas practic neschimbat.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, vrea acum să meargă la AVAS pentru a limpezi situaţia liceului gălăţean.

„Nu putem să pierdem acest liceu. Instituţiile de învăţământ nu pot ajunge proprietatea cuiva, ele sunt publice", spune Dumitru Nicolae.

Conducerea Combinatului Siderurgic Arcelor Mittal a refuzat să comenteze situaţia.

Nicio altă privatizare din Galaţi nu s-a bucurat de atâta „generozitate" din partea vânzătorului. Şi Şantierul Naval a fost vândut către „Damen", dar fără Grupul Şcolar de Construcţii Navale (Liceul „Traian"), la fel şi Galmopan, dar fără Liceul de Industrie Alimentară „Elena Doamna".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Primul-liceu-vandut-pachet-fabrica_0_411558921.html

Link to comment
Share on other sites

Fostul director general Ionel Borş: „Clădirea Metalurgicului nu este a ArcelorMittal”

Ideea că şi clădirea Metalurgicului ar fi fost vândută patronului indian, prin contractul de privatizare, este surprinzătoare, având în vedere că există o serie de acte normative care clarifică şi reglementează cui aparţin clădirile unităţilor de învăţământ şi faptul că acestea nu pot fi înstrăinate.

Fostul director general al Combinatului, actualul country-manager ArcelorMittal, Ionel Borş, ne-a declarat: „Clădirea liceului nu este în proprietatea ArcelorMittal”. Pe lângă funcţiile deţinute în această firmă, Borş este unul dintre cei care a avut acces la contractul de privatizare a Sidexului, ca urmare avem motive serioase să-l credem.

O altă sursă neoficială, dar de încredere, din Combinat, ne-a declarat că firma nu are niciun interes să preia clădirea liceului şi nicio pretenţie asupra ei, mai ales că de ani de zile Consiliul Local este cel care plăteşte impozitul.

E scris în lege

Ne-am interesat şi la conducerea instituţiei, directoarea Mirela Onişor susţinând că, în conformitate cu Legea Educaţiei Nr. 84 din 1995, clădirea liceului nu are cum să fie în patrimoniul ArcelorMittal.

Un răspuns foarte clar l-am primit şi din partea contabilei-şefe a instituţiei, Liliana Enache, care are la dosar toate documentele ce stabilesc în proprietatea cui este clădirea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”: „Prin HG 644/1991 toate unităţile de învăţământ construite din fonduri de la Ministerul Metalurgiei trec în patrimoniul Ministerului Educaţiei. În Legea Educaţiei art. 166 se stabileşte că «baza materială aferentă procesului educativ realizată din fondurile statului sau din fondurile instituţiilor şi întreprinderilor de stat în perioada anterioară datei de 22 decembrie 1989, se reintegrează în patrimoniul Ministerului Educaţiei Naţionale». Apoi există Ordinul 30 prin care consiliile locale preiau aceste unităţi din patrimoniul ministerului în patrimoniul comunităţii locale. Este foarte clar cui aparţine clădirea”, spune şefa contabilă, Liliana Enache.

Este sau nu în proprietatea comunităţii locale?

Ciudat este că atât Primăria cât şi conducerea ISJ susţin că statutul juridic al clădirii ar fi totuşi incert. Deşi nu am obţinut o declaraţie oficială, surse din Primărie susţin că instituţia vrea să clarifice dacă nu cumva clădirea liceului a fost inclusă în contract atunci când s-a făcut de către AVAS privatizarea Sidexului. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, declară că un punct de vedere oficial al instituţiei cu privire la această situaţie va fi făcut public în curând, după ce se vor lămuri exact lucrurile.

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă, spune şi el că ar fi trebuit să existe un protocol de predare-primire între fostul Sidex şi Primărie, act care nu s-a făcut.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fostul_director_general_Ionel_Bors_%E2%80%9ECladirea_Metalurgicului_nu_este_a_ArcelorMittal%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Continuă epopeea statutului juridic de la Metalurgic

Situaţia juridică a Grupului Şcolar Metalurgic nu s-a lămurit nici acum, după o lună de la nefericitul incident, în urma căruia o tânără era să îşi piardă viaţa.

Întrebat, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a lăsat, ieri, să se înţeleagă că, deşi legea (Legea 84/1995) spunea într-un fel, terenul şi mai multe corpuri de clădire ale Grupului Şcolar Metalurgic au rămas „agăţate” de patrimoniul Combinatului. „După Revoluţie a apărut o lege care spunea că orice unitate de învăţământ construită cu fonduri ale societăţilor va fi predată la Învăţământ. Drept pentru care Combinatul a predat Grupul Metalurgic. Când s-a făcut privatizarea, probabil cineva şi-a băgat coada şi a spus: «căminele şi terenul de ce să îl dăm?». Şi a fost vândut o dată cu Combinatul”.

„Când am aflat de asta, am încercat să pun mâna pe ele, dar... indienii nu sunt români. Au semnat contractul, apoi peste o oră, au girat cu toată averea şi au luat credit. Credit care s-a terminat de achitat anul trecut. Acum, ne lovim de AVAS, dar o vom dezlega. Voi vorbi cu directorul general al combinatului şi vom rezolva această situaţie – este vorba despre o grădiniţă de copii, cămine şi un atelier şcoală”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Chiar şi aşa, rămân întrebări fără răspuns. Căci privatizarea Combinatului s-a făcut în 2001, cu mult după elaborarea legislaţiei prin care unităţile construite de întreprinderi erau transferate Ministerului Educaţiei şi, de acolo comunităţilor locale (Legea 84/1995, HG 644/1991, ordine de ministru etc). Iar neclarificarea statutului juridic al clădirilor şi terenului nu indică decât o lipsă totală de interes pe acest subiect atât din partea primăriei, a CL, cât şi a Inspectoratului Şcolar de la acea vreme.

Este păcat că subiectul a revenit în atenţia generală abia după ce o tânără a fost la un pas să moară!

http://www.viata-libera.ro/articol-Continua_epopeea_statutului_juridic_de_la_Metalurgic___2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Arcelor Mittal Galaţi a dat înapoi statului câteva dintre proprietăţile dobândite „la pachet” cu combinatul siderurgic

Patronul indian a renunţat la terenurile de sub clădirile Liceului Metalurgic, precum şi la sediul Grădiniţei „Piticot" (din vecinătatea Clubului „Sidex"), în favoarea Primăriei.

În luna ianuarie a acestui an, cotidianul Adevărul dezvăluia opiniei publice faptul că, în mare generozitatea sa, statul român, prin Agenţia de Valorificare a Activelor (AVAS) a vândut combinatul siderurgic „la pachet" cu Liceul Metalurgic. Cu alte cuvinte, indienii de la Mittal au devenit proprietarii terenurilor pe care sunt construite clădirile unităţii de învăţământ. Imobilele de pe aceste terenuri, având în vedere destinaţia lor specială, n-au putut fi întabulate.

Acestei situaţii neobişnuite i s-a pus capăt vineri 2 septembrie, când, între municipalitate şi compania ArcelorMittal, a fost încheiat un protocol în baza căruia patronatul combinatului siderurgic a renunţat la dreptul de proprietate asupra terenurilor de sub clădirile liceului, căminului C şi atelierului şcoală.

În acelaşi mod, Arcelor Mittal a renunţat, tot în favoarea Primăriei, şi la clădirea Grădiniţei Pinochio (de lângă „Clubul Sidex", din Ţiglina I).

Compania s-a angajat să facă demersurile necesare, la AVAS, pentru realizarea transferului de proprietate.

„Arcelor Mittal are de câştigat pentru că nu o să mai aibă de plătit impozite pe respectivele proprietăţi" , susţine primarul Dumitru Nicolae.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.