Jump to content

După ani de aşteptare, se "dau" grupele de muncă


 Share

Recommended Posts

Ministrul Paul Păcuraru, în vizită la "Viaţa liberă"

Pensionari, vi se pregăteşte ceva

* Majorarea în avans a pensiilor * Se pare că sunt bani pentru mărirea acestora în 2008 * Grupele de muncă, pe agenda de lucru a ministrului

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, s-a aflat, ieri, în vizită la Galaţi, unde a participat la un important seminar, desfăşurat la Universitatea "Danubius", alături de reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii, Agenţiei de Dezvoltare Regională şi partenerii italieni ai universităţii. Instituţia de învăţământ derulează un proiect privind formarea continuă şi adaptarea pe piaţa muncii, prin programul Leonardo Da Vinci. După discuţiile purtate la universitate şi după ce rectorul Universităţii "Danubius", Benone Puşcă, i-a conferit diploma de excelenţă pentru merite profesionale deosebite, ministrul Paul Păcuraru s-a oprit la "Viaţa liberă" pentru a răspunde la câteva întrebări.

- Colegul dumneavoastră de cabinet, Varujan Vosganian, a vorbit, recent, de posibilitatea majorării devansate a pensiilor. A fost un exces de � declaraţii sau chiar le pregăteşte ceva pensionarilor?

- Să ştiţi că, în situaţia în care bugetul asigurărilor sociale va avea un excedent, ne putem angaja la o creştere în avans a pensiilor. După cum se ştie, avem programată, pentru 1 ianuarie 2009, o creştere cu 35 la sută a pensiilor, adică, dacă acum valoarea punctului de pensie este de 581 de lei, la 1 ianuarie 2009 aceasta ar putea fi la 740-780 de lei. Totuşi, nu trebuie să uităm că în acest an avem de făcut şi alte cheltuieli: doi la sută din încasări merg pe pilonul II de pensii, iar din decembrie se va proceda şi la reducerea contribuţiei de pensii a angajatorilor cu 1,5 la sută. Totuşi, cu plăţile pe care trebuie să le facem, cu reducerile ce trebuie operate, dacă va rămâne un excedent bugetar, este firesc să ne gândim la o majorare în avans a pensiilor.

- O creştere pentru când, pentru că, până la urmă, anul financiar se încheie cam tot pe la sfârşitul anului calendaristic� Deci, o promisiune în an electoral pentru o creştere cu doar câteva zile înainte de data stabilită iniţial?

- Poate fi şi mai înainte de luna decembrie, dar poate fi şi pe 15 decembrie, important este că ar putea apărea o creştere în devans a pensiilor. Să ştiţi că mulţi au comentat acest lucru ca fiind o măsură electorală, dar vă spun că nu este aşa! Amintiţi-vă că şi în 2006 am făcut exact acelaşi lucru, am majorat cu luna decembrie în avans, pentru că bugetul a permis acest lucru şi am făcut iar o majorare, anul trecut, am majorat în noiembrie-decembrie în avans faţă de ianuarie, când era preconizat. Nu e o noutate, e o normalitate. Cât priveşte excedentul, deja începi să-ţi dai seama dacă va fi sau nu; în prezent, pe execuţia bugetară a primelor trei luni ale acestui an avem un excedent de peste 80 de milioane de euro. Ca să dăm o dimensiune exactă a problemei, vreau să spun că bugetul de pensii pe acest an este de 10,200 miliarde de euro, bani din sistemul public pentru cei 4.560.000 de pensionari. Deci nu e vorba de un excedent mare, dar când toată lumea a spus că nu vom avea bani, noi reuşim să arătăm că nu este aşa.

- Totuşi, pensionarii nu se plâng de prea mult bine. Alianţa Pensionarilor din Galaţi continuă seria protestelor, intenţionând chiar să picheteze sediul Guvernului în data de 9 aprilie�

- Eu pot spune cu sinceritate că sunt foarte bucuros că, în mandatul meu de ministru, pensia în România a crescut de două ori. Pentru oricine compară pensiile din decembrie 2004 şi cele [previzionate] din 2008 se vede clar că pensiile practic s-au dublat. Am o mare mirare că, în aceste condiţii, încă sunt nemulţumiri că pensiile sunt foarte mici.

- Păi da, pentru că în acest timp nici preţurile nu au stat pe loc�

- Să comentez puţin şi asta: preţurile au urmat şi ele un drum ascendent, dar, pe medie, creşterea lor nu depăşeşte 30 la sută în acest interval. Vorbim aici de preţuri la produse alimentare, nealimentare şi servicii. Asta înseamnă că fiecare pensionar din sistemul public are o creştere a puterii reale de cumpărare de aproape 70 la sută în trei ani şi ceva� În plus, Guvernul a aprobat creşterea de patru ori a pensiilor pentru invalizi, orfani şi văduve de război, iar drepturile primite prin Legea 118 (pentru cei deportaţi sau care au suferit rigorile regimului comunist) au fost dublate.

- Deci pensionarii sunt nerecunoscători�

- Vă dau alte cifre: în România, în 2004, aveam 18 prestaţii sociale, iar acum avem 35, alocaţii, drepturi, indemnizaţii; tot în 2004, România plătea un miliard de euro pe asistenţă socială, iar acum se plătesc trei miliarde de euro. Sigur, pensionarii sunt liberi să protesteze, iar eu m-am văzut cu dânşii de nenumărate ori. Probabil nu aţi uitat că eu personal, anul trecut, m-am ocupat de proiectul privind majorarea punctului de pensie pentru grupa I şi II de muncă. S-a făcut o calculaţie şi s-a stabilit că numărul potenţialilor beneficiari ar fi fost în acest caz 1.800.000 de pensionari, sumele necesare fiind cam opt la sută din bugetul asigurărilor sociale. Însă, avem două variante: fie rezolvăm grupele de muncă pentru doar un milion opt sute de pensionari, fie majorăm anticipat pensiile pentru toţi cei patru milioane şi aproape şase sute. Nu vor fi bani pentru ambele măsuri! Eu, personal, cât am fost senator, am promovat o iniţiativă legislativă pe grupele speciale de muncă, însă în momentul în care am devenit ministru m-am aflat într-o altă situaţie: eu, ministrul Paul Păcuraru, nu am dat aviz proiectului de lege al senatorului Paul Păcuraru. Şi asta pentru că acum am în spate bugetul. Vreau, însă, să spun că majorarea punctului de pensie pentru grupele de muncă se află pe agenda mea de lucru şi în continuare.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23247

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Păcuraru a rezolvat problema grupelor de muncă

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, sâmbătă, la Craiova, că în ultima şedinţă a Guvernului a fost aprobat un memorandum pentru „calcularea” şi „soluţionarea” problemei grupelor de muncă. Ministrul a spus că prin proiectul de lege pe care l-a propus în urmă cu câţiva ani, când era senator, ar fi trebuit, pentru a rezolva problema grupelor de muncă, să se aloce din bugetul Casei Naţionale de Pensii peste 800 de milioane de euro. „Vom face o serie de simulări pentru a găsi formula cea mai bună. Pentru anul de grupă în care s-a lucrat să se dea un coeficient care să se ducă în calculul punctului de pensie. Valorile care s-au dat până acuma şi care erau şi în proiectul meu de lege, erau nişte valori maximale. Aceste valori au dus la suma de 800 de milioane de euro. Simulând înseamnă să schimbăm coeficienţii până te duci într-un cost suportabil”, a spus Păcuraru. Ministrul liberal a precizat că pentru implementarea de către Casa Naţională de Pensii a soluţiei care va fi găsită prin simulări este nevoie de şase săptămâni.

Paul Păcuraru susţine că, înainte de 1989, în condiţii grele de muncă au lucrat în jur de „400-450.000” de persoane, însă după anii 1990, numărul persoanelor care au beneficiat de încadrarea în grupa I şi II a crescut „semnificativ”, ajungându-se la peste două milioane de beneficiari. „Aceste populisme care s-au făcut în anii '90 au rămas acum pe nota de plată. Acum, când începi să calculezi câţi beneficiari de grupă are România, în loc să ai 450.000, câţi s-ar fi adunat, ai peste două milioane de beneficiari de grupă şi suma necesară pentru a soluţiona această problemă este una foarte mare”, a explicat ministrul Muncii.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Drepturi recalculate

Majorarea pensiilor - a treia tranşă

* 17.149 de pensionari vor avea mai mulţi bani din iunie *

Casa Judeţeană de Pensii si Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) Galaţi anunţă că în această lună se realizează cea de-a treia tranşă de recalculări pentru grupele I şi a II-a de muncă. „Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 100/2008 pentru fiecare an de spor de grupa I de muncă se prevede un punctaj de spor de 0,50 puncte, iar pentru fiecare an de spor de grupa a II-a de muncă se prevede un punctaj de spor de 0,25 de puncte”, a declarat directorul coordonator al CJPAS, Neculai Zburlea.

Potrivit datelor CJPAS, 9.326 de pensionari din Galaţi şi Tecuci se vor bucura de creşterea pensiei cu sume între 4 şi 50 de lei. Alţi 2.341 vor primi pensii mărite cu sume între 50 -100 de lei. De majorări ale pensiei cu sume cuprinse între 100 şi 200 de lei vor avea parte 5.438 de pensionari, în vreme ce numai 44 (toţi din oraşul Galaţi) vor putea spune că pensia le-a crescut, din iunie, cu peste 200 de lei.

Per total, 17.149 de pensionari vor avea parte de pensii mai mari – 14.945 din Galaţi şi 2.204 din Tecuci.

http://www.viata-libera.ro/articol-Majo ... nsa_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

După trei ani de aşteptare, se "dau" grupele de muncă

După ce au protestat, ani la rând, în stradă, pentru majorarea pensiilor celor care au lucrat în grupele I şi a II-a de muncă, pensionarii gălăţeni pot spune că au învins: Legea 218/2008 se aplică din 2011, după ce a fost suspendată timp de peste 2 ani. Preşedintele Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Cristea Toader, spune: „Nu e chiar o victorie, căci vorbim doar de aplicarea unei legi, de un drept al nostru. Eu cred că au decis să o aplice, pentru că se apropie alegerile”.

Dincolo însă de lupta în stradă, Cristea Toader face un apel către pensionarii gălăţeni care au lucrat în grupele I şi a II-a de muncă: „Noi vrem să le transmitem pensionarilor interesaţi că nu este cazul să se ducă la Casa Judeţeană de Pensii cu cereri de recalculare sau mai ştiu eu ce acte, că nu este nevoie! Cei de acolo au baza lor de date şi nu au nevoie de actele sau cererile pensionarilor. Facem acest apel, că dacă pensionarii se vor duce la Casa de Pensii şi se vor înghesui acolo, activitatea va fi blocată şi tot noi suferim, că funcţionarii nu îşi mai pot face treaba cum trebuie”.

Legea 218/2008 se referă la majorarea cu 50 la sută a punctajelor anuale aferente perioadelor în care s-a lucrat în grupa I de muncă şi majorarea cu 25 la sută a punctajelor anuale aferente perioadelor în care s-a lucrat în grupa a II-a de muncă.

Până în prezent, au fost identificaţi peste 30.000 de beneficiari, însă numărătoarea continuă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_%E2%80%9Edau_grupele%E2%80%9D_de_munca__2.html

Link to comment
Share on other sites

Cine şi cum primeşte grupele de muncă în 2011?

Iată care sunt, potrivit Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS), gălăţenii afectaţi de revizuirea sistemului unitar de pensii publice. „Pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupele I sau a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Este vorba despre o creştere cu 50 la sută pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă şi despre creşteri cu 25 la sută pentru perioadele de grupa a II-a”, se arată în documentul semnat de directorul CJPAS, Ana-Denis Aramă şi şeful de serviciu Greta Ioniţă.

Când nu se aplică aceste creşteri de punctaj

Prevederile enunţate mai sus „nu se aplică în situaţia în care, la recalcularea pensiilor pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului de pensie prevăzută de acte normative cu caracter special. Mai exact, este vorba despre HG nr. 267/1990 privind pensionarea personalului din unităţile miniere, HG 114/1990 privind pensionarea personalului artistic şi a personalului din aviaţia civilă şi Legea nr.57/1992 privind protecţia persoanelor cu handicap”, se mai arată în documentul citat.

Situaţia pensionaţilor din perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008

Tot CJPAS ne informează că şi gălăţenii care s-au pensionat în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008 au dreptul să obţină creşterile de punctaje despre care vă scriem, dar numai în situaţiile în care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislaţia în vigoare în perioada respectivă.

„Majorările se realizează prin acordarea diferenţei dintre creşterea punctajului mediu anual rezultată prin creşterea punctajelor aferente perioadelor lucrate în grupa I şi/sau a II-a de muncă cu 50 la sută şi respectiv cu 25 la sută prevăzută de Legea nr. 296/2010 şi OUG nr. 100/2008”, potrivit CJPAS.

Recalcularea se face din oficiu

„Pentru acordarea acestor drepturi nu este necesară prezentarea de noi documente sau depunerea unei cereri de către pensionari, întrucât această măsură de majorare se aplică din oficiu, cu utilizarea informaţiilor existente în documentaţiile de pensionare din baza de date”, susţine CJPAS.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cine_si_cum_primeste_grupele_de_munca___2.html

Link to comment
Share on other sites

Peste 1,5 milioane de pensionari încadraţi în grupele I şi II de muncă au pensii mărite

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri seară, la TVR1, că potrivit noii Legi a pensiilor, peste 1,5 milioane de pensionari care au fost încadraţi în grupele I şi II de muncă beneficiază de o creştere medie a pensiei cu 93 de lei. "Prin noua lege a pensiilor aprobată la sfârşitul anului 2010, beneficiarii grupelor de muncă I şi II, încadraţi în această activitate până la 1 aprilie 2001, vor primi un sprijin financiar prin aplicarea acestor grupe de muncă la pensie. Pensia lor va creşte în medie cu 93 de lei. E vorba de 1.541.000 de pensionari care intră în această categorie a grupelor de muncă I şi II, încadraţi în această activitate până la 1 aprilie 2001", a spus Boc. Premierul a explicat că unele pensii din această categorie cresc şi cu 150 de lei, dar media este de 93 de lei.

http://www.money.ro/boc--peste-1-5-milioane-de-pensionari-incadrati-in-grupele-i-si-ii-de-munca-au-pensii-marite_844756.html

Link to comment
Share on other sites

Mai mulţi bani pentru un sfert din pensionarii gălăţeni

Poştaşul va aduce din luna februarie mai mulţi bani unui sfert din numărul pensionarilor aflaţi în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Galaţi, al căror număr total se ridică la 147.823 de persoane, potrivit informaţiiilor care ne-au fost furnizate de directorul executiv al CJP, Denis Aramă.

Practic, mărirea pensiilor se datorează intrării în vigioare de la 1 ianuarie a Legii nr. 296/2010, care prevede faptul că pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupele I sau a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Este vorba despre o creştere cu 50 la sută pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă şi despre creşteri cu 25 la sută pentru perioadele de grupa a II-a, creşterile de punctaj neaplicându-se în situaţia în care, la recalcularea pensiilor pentru determinarea punctajului mediu anual, s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului de pensie prevăzut de acte normative cu caracter special.

Potrivit informaţiilor care ne-au fost oferite de directorul Casei Judeţene de Pensii, la nivelul judeţului există 46.413 de pensionari care vor beneficia de o creştere a punctajelor anuale realizate în grupele 1 şi 2 de muncă, ceea ce înseamnă că în cursul acestei luni vor fi 46.513 de pensii mărite. „Potrivit calculelor făcute la nivelul Casei Judeţene de Pensii Galaţi, creşterea medie a pensiei va fi în jur de 190 de lei”, ne-a mai precizat directorul Denis Aramă.

Faptul că un sfert din numărul pensionarilor gălăţeni vor primi pensii mărite poate va mai îndulci din pilula amară pe care unii dintre ei au primit-o recent de la Executiv, şi anume reţinerea contribuţiei de 5,5% în cazul pensiilor care depăşesc 7,2 milioane de lei vechi. Pensionarii care vor beneficia de creşterea pensiilor vor primi în cursul lunii februarie pensia mărită, la care se va adăuga şi diferenţa aferentă lunii ianuarie.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/mai-multi-bani-pentru-un-sfert-din-pensionarii-galateni-3827.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

dap... am vazut pe fluturasul parintilor mei ca le-au marit pensia si i-au rupt la impozit si CAS .

ce ma intreb eu este dece nu au primit nicio decizie cu privire la aceasta modificare a pensiei in cares ale arate ce si cum li s-a marit...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Se măresc pensiile pentru grupa I şi II de muncă, dar nu tuturor!

Nu toţi cei 41.110 pensionari cu grupa I şi II de muncă din judeţul Galaţi vor beneficia de dublarea pensiilor, conform Legii 192 (adoptată în iunie 2015), ci doar cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă, estimaţi la circa 3.000 de pensionari, a anunţat directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă. La aceştia se adaugă şi cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă, dar doar dacă aceştia nu au beneficiat deja de majorarea punctajelor anuale, conform OUG 100/2008, ceea ce reprezintă un număr “foarte mic” de pensionari, a mai adăugat directoarea CJP Galaţi.

Potrivit acesteia, calculul peniilor se va aplica de la 1 ianuarie 2016 şi chiar dacă în prezent modalitatea de calcul nu se cunoaşte, pensiile majorate conform Legii 192 vor fi acordate retroactiv beneficiarilor. “Legea 192 nu are nevoie de norme metodologice, pentru că, de fapt, este vorba doar de modificarea unui articol, art. 169, alin. 1-a, al Legii 263/2010. Totuşi, pentru a aplica în mod corect majorarea, aşteptăm o metodologie de lucru. Ce trebuie să ştie beneficiarii este că, deşi recalcularea prevăzută se efectuează în termen de 24 de luni, majorarea se aplică de la 1 ianuarie 2016 şi, deci, chiar dacă acest calcul va fi gata mai târziu, beneficiarul va primi, din urmă, adică de la 1 ianuarie 2016, pensia majorată, căci drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu 1 ianuarie 2016, conform art. 169, alin. 3, literele 5 şi 6”, a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Legea a fost modificată la insistenţele Galaţiului

Legea 192/2015 a fost iniţiată de toţi senatorii PSD, inclusiv gălăţenii Ionel Butunoi şi Marin Nicolae, dar şi de deputaţii PSD de Galaţi: Lucreţia Roşca, Florin Pâslaru, Viorel Ştefan şi Laura Marin. Iniţiatorii legii au luat în consideraţie tocmai cazul judeţului Galaţi, în care au avut loc numeroase mişcări de stradă ale pensionarilor nemulţumiţi de diferenţele mari de pensii între cei încadraţi în grupele I şi II de muncă şi cei care au lucrat în condiţii speciale.   
Potrivit Legii 192, “pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi la locul de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază, de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite. Prevederile alin. (1) se aplică pensionarilor ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care, conform prevederilor legale în vigoare, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, aprobată prin Legea nr. 154/2009, Legii nr. 218/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, art.78 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, de prevederile art.169 din prezenta lege, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

PENSII MAI MARI pentru cei din grupele speciale de muncă. A intrat în vigoare Legea 221 din 2018

Legea 221, care a apărut în Monitorul Oficial pe 27 iulie 2018 şi care se aplică de joi, 2 august, permite anumitor persoane care au lucrat în condiţii speciale să se pensioneze mai devreme. Totodată, legea prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii speciale vor beneficia de majorări ale pensiei.

"Pensionarii care au ieşit la pensie în perioada dintre 1 ianuarie 2011 şi data la care a intrat în vigoare prezenta lege beneficiază de majorarea pensiei prin împărţirea punctului mediu anual la 25, nu la 35, cum se făcea până în prezent. Nu se depun cereri. Majorarea se operează din oficiu, timp de un an de zile. Dar pensionarii trebuie să ştie că îşi vor primi drepturile retroactiv, începând cu data de 1 octombrie 2018, indiferent când le vine noua decizie", a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi, Ana Denis Aramă.

Nu beneficiază de această recalculare a pensiilor persoanele care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, dar au beneficiat deja de majorarea punctajului mediu anual, în conformitate cu alte legi. De asemenea, nu sunt incluşi cei care s-au pensionat după data respectiva, dar au făcut obiectul Legii 155/2016 (minerii din subteran). "Nu beneficiază nici cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, dar au alte condiţii speciale de muncă, decât cele  prevăzute la articolul 30, alin 1, lit d şi e",  mai spune directoarea CJP Galaţi.

Persoane care vor ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme

Totodată, Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că persoanele care au lucrat un anumit număr de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) sau în condiţii speciale beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. În funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţiile respective se stabileşte reducerea vârstei, conform unui tabel publicat ca anexă a legii. Tabelul prevede pentru această categorie un maxim de 24 de ani, pentru care se va opera o reducere maximă a vârstei de pensionare cu 12 ani, în loc de 13 ani, cum era până în prezent reducerea maximă.

De exemplu, conform tabelului, cei care au lucrat minimum doi ani în grupa I sau în condiţii speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu un an. Cei care au lucrat şapte ani în condiţii speciale se pot pensiona mai devreme cu trei ani şi şase luni de la vârsta standard de pensionare, cei cu 15 ani lucraţi primesc reducere de 7 ani şi şase luni, cei 20 de ani lucraţi primesc o reducere de 10 ani de la vârsta standard de pensionare. Nu beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare decât cei care au un stagiu de cotizare complet, respectiv o vechime în muncă de minimum de 35 de ani.

Legea mai prevede că anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi au o vechime de minimum 25 de ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu precizarea că respectivele persoane nu se pot pensiona mai devreme de 52 de ani pentru bărbaţi şi 50 de ani pentru femei.

"Pentru judeţul Galaţi, în această categorie intră personalul navigant din navigaţia civilă, angajaţi ai ArcelorMittal sau de la Menarom SA sau de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", spune directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă.

Există şi unele categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Este vorba de angajaţii în domeniul artistic, care însă nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce categorii de angajaţi vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Legea 221/2018 aduce o serie de modificări şi completări Legii 263/2010, în ceea ce priveşte sistemul unitar de pensii. Potrivit noului act normativ, anumite persoane care au lucrat în condiţii speciale au posibilitatea să se pensioneze mai devreme. Totodată, legea prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii speciale vor beneficia de majorări ale pensiei. Pe lângă dispoziţiile Legii 221/2018 intrate în vigoare începând cu data de 2 august, despre care "Viaţa liberă" a scris deja, o altă serie de dispoziţii urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie 2018.

Astfel, de la 1 octombrie, de dispoziţiile Legii 221/2018 urmează să beneficieze pensionarii care au avut parte de majorarea prevăzută în articolul 169 (1) şi care, până la data de 31 decembrie 2015, au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special (reglementări prevăzute în Legea 226/2006 - n.r.) sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti.

De asemenea, o altă categorie de beneficiari, tot cu începere de la 1 octombrie 2018, sunt şi persoanele cu drepturi deschise între data de 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a Legii 221/2018 şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile speciale prevăzute în articolul 30, alineatul 1, lit. d), e) şi f) din Legea nr. 263/2010.

Concret, pentru judeţul Galaţi, aceşti beneficiari sunt cei care provin din rândul personalul navigant din navigaţia civilă, precum şi dintre angajaţii ArcelorMittal, Menarom sau Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Pentru aceste categorii, în cazul unei vechimi în muncă de minimum 25 de ani, Legea 221/2018 prevede reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu precizarea că respectivele persoane nu se pot pensiona mai devreme de 52 de ani pentru bărbaţi şi 50 de ani pentru femei.

Nu în ultimul rând, există şi unele categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Este vorba de angajaţii în domeniul artistic, care însă nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi a acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani, la bărbaţi, şi 40 de ani, la femei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.