Jump to content

Spitalul Judeţean nu mai are endoscop


dcp100168

Recommended Posts

Spitalul Judeţean nu mai are endoscop

E aproape ruşinos să spui că Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, unde se tratează mii şi mii de oameni, nu mai are în dotare un endoscop, mijloc de investigaţie, şi nu numai, care e aproape intrat în banalitate peste tot în sistemul sanitar.

”Nu mai avem, din păcate, de ani buni endoscop. Cel pe care îl aveam din 2000 pur şi simplu nu a mai făcut faţă numărului mare de investigaţii la care era folosit, pentru că avem multe cazuri care necesită un astfel de aparat, şi asta nu doar în secţia Gastroenterologie, ci şi în tot spitalul. A existat un videoendoscop la secţia Chirurgie 2, dar şi acela s-a stricat. Pur şi simplu este de acum jenant să spui la congrese că nu ai endoscop.

Eu am unul la cabinetul privat dar în spital nu am ce face, nici eu, nici ceilalţi colegi. Pacienţii care vin în stare gravă şi au nevoie de acest mijloc de investigaţie pot avea de pierdut. Nu mai spun despre faptul că intervenţiile făcute endoscopic permit o mai rapidă refacere a pacientului dar şi o operaţie mai puţin invazivă iar asta înseamnă până la urmă economie de resurse în spital, mai puţine costuri de spitalizare şi o însănătoşire mai rapidă, deci o integrare mai rapidă în câmpul muncii.

Sper ca aceia care ne pot ajuta, autorităţi sau nu, să ia în seamă problema noastră, deoarece rezolvarea ei ar aduce un avantaj populaţiei care se adresează spitalului nostru în număr mare”, a precizat dr. Dan Botezatu, şef secţie Gastroenterologie, Spitalul de Urgenţă Galaţi. Un videoendoscop ar costa circa 40.000-60.000 de euro. E mult? E puţin? Şi totuşi cât valorează o vaţă de om? Dar vieţile a mii de oameni?

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/cel-mai-mare-spital-galatean-a-ramas-definitiv-fara-endoscop-3607.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Spitalul de Urgenţe de la Galaţi nu are nici măcar un angiograf

Galaţiul este singurul oraş din ţară cu o unitate sanitară „mamut” care nu are angiograf, aparat strict necesar în secţiile de Urgenţă. Lipsa unui angiograf, dar şi a altor aparate medicale importante, costă Spitalul „Sf. Apostol Andrei”, lunar, sume consistente din contractul cu Casa de Asigurări. Unitatea nu primeşte bani pentru toate serviciile prestate.

Lista lipsurilor de la Spitalul de Urgenţă este una pe cât de lungă pe atât de „cutremurătoare”. Alături de instrumentarul vechi de 40 de ani, de lipsa medicamentelor, a pansamentului sau a altor ustensile necesare actului medical, se adaugă şi absenţa unui angiograf.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Cu un astfel de aparat se poate vedea exact dacă circulă sângele printr-un anumit vas, dacă este blocat sau nu sau cât la sută din suprafaţa inimii este afectată.

“Un astfel de aparat este absolut necesar. Se pot depista boli cu patologie vasculară. Vezi exact dacă este nevoie de operaţie. Nici nu este foarte scump. Până acum nu s-au găsit oameni în conducerea spitalului care să se ocupe de problema asta”, spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Coeficientul de performanţă al Spitalului de Urgenţă de la Galaţi are mult de suferit din cauza acestui “handicap”. “Suntem Spital de Urgenţă, iar nivelul de performanţe este unul scăzut. Fără o dotare bună, nu avem cum să atingem un coeficient ridicat. Lipsa dotării trage mult în jos spitalul”, spune Valentin Boldea, directorul DSP.

Toate aceste lipsuri au recul asupra bugetului spitalului. Câteva dintre aparatele importante care nu au voie să lipsească unei astfel de unităţi sanitare sunt o serie de endoscoape, RMN, angiograf sau microscoape utilizate în intervenţii chirurgicale. “Banii care vin de la Casă prin contractul cadru se alocă pe baza performanţelor şi a dotărilor. Aceste aparate lipsesc, ceea ce face ca spitalul să piardă bani lunar. Spre exemplu, nu mai primeşti pentru un pacient 200 de lei, ci numai 130. Nimeni nu a făcut un calcul al acestor sume pierdute constant, dar sunt unele consistente”, mai spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor.

Totodată, absenţa unui astfel de aparat cântăreşte mult şi în cadrul evaluării periodice pentru acordarea acreditării de funcţionare a spitalului: este imposibil ca Spitalul de la Galaţi să se ridice mai sus de “Categoria C” sau nivelul III.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Banii_Spitalului_de_Urgente_depind_de_dotare-Unitatea_sanitara_nu_are_nici_macar_angiograf-endoscop_sau_microscoape_0_424157648.html

Link to comment
Share on other sites

In cazul acesta nu mai poate fi numit spital de urgenta, mai ales cand ajungi acolo mai mult mort decat viu si ti se inchide usa in nas pe motiv ca e vineri si s-a terminat programul medicului care efectueaza RMN. Se vede ca traim in Romania.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Every day is beautiful if U make it so!!!

Edited by daisy
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dr. Dan Botezatu: „Avem nevoie de endoscop!”

„Potrivit directivelor europene în vigoare în acest moment, ar trebui să avem, în spital, 4 endoscoape funcţionale, în acelaşi timp. În momentul de faţă, nu avem niciunul. Pacienţii noştri nu au acces la acest tip de investigaţie de înaltă performanţă, în spital. De fapt, endoscopul din secţia noastră s-a stricat în urmă cu circa 6 ani. A mai fost unul funcţional într-o altă secţie, dar s-a stricat şi acela în urmă cu câţiva ani”, declară şeful secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Dan Botezatu.

Scop terapeutic şi diagnostic

„Endoscopia digestivă este o investigaţie foarte importantă. Putem face uz de această procedură şi în scop diagnostic, dar şi în scop terapeutic. Adresabilitatea secţiei noastre este ridicată, iar în perioada în care aveam dotarea necesară, efectuam câte 9 sau 10 endoscopii pe zi, incluzând aici şi urgenţele.

Ştim că Ambulatoriul spitalului va fi dotat cu un endoscop, dar ca să îl putem folosi pentru pacienţii internaţi rămâne să vedem în ce fel va putea deconta Casa de Asigurări de Sănătate investigaţiile făcute în acest regim”, apreciază şeful secţiei de Gastroenterologie.

Investiţie de 60.000 de euro

„Investiţia într-un astfel de aparat este de circa 60.000 de euro. Există şi o trusă cu ajutorul căreia se pot efectua intervenţii mai complexe decât cele exploratorii, dar asta e deja altă discuţie. S-au tot făcut demersuri, speram ca ministerul să ne ajute, dar deocamdată nu s-a întâmplat.

Totuşi, endoscopul ne este necesar. Suntem o secţie clinică, deci lucrăm şi cu studenţi care au nevoie de o astfel de pregătire. Oricum, vechiul endoscop, care a mers la casat, funcţiona pe bază de fibre optice. Nu cred că mai foloseşte vreun medic, în prezent, un astfel de dispozitiv”, mai spune dr. Dan Botezatu.

La privat se poate, dar costă

În Galaţi există mai multe cabinete şi clinici medicale private care sunt dotate cu endoscop şi efectuează astfel de proceduri, evident contra cost. Totuşi, din câte am înţeles noi, nu toţi bolnavii îşi permit să apeleze la serviciile unui cabinet privat pentru o astfel de investigaţie.

Sperăm că situaţia va reveni în atenţia organelor statului, locale şi centrale, care se ocupă cu finanţarea Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.