Jump to content

Expulzarea medicinii de familie din Micro 19


Recommended Posts

Posted

Din V.L. de astazi 21 februarie:

„Împreună cu Primăria municipiului Galaţi căutăm soluţiile cele mai bune pentru găsirea spaţiului necesar medicilor de familie în zonele în care locuiesc pacienţii înscrişi pe listele acestora sau în zonele limitrofe”.

„De altfel, pacienţii au, oricum, libertatea de a-şi alege medicul de familie, indiferent de zona în care acesta are amplasat cabinetul”, deci chiar dacă se mută în altă zonă, a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac.

10 medici de familie cu cabinete în Ambulatoriul Spitalului judeţean „Sf. Andrei” s-au plâns miercuri „Vieţii libere” că, prin amplasarea în aceeaşi incintă a Medicinei Muncii, spaţiul cabinetelor li se înjumătăţeşte.

Intenţia preşedintelui Chebac, după preluarea spitalului de către CJ, este aceea de a reduce cazurile cetăţenilor care ajung să fie internaţi şi investigaţii, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu poate deconta cheltuielile făcute cu pacienţii respectivi.

De aceea este necesar Ambulatoriul. Chebac nu vrea ca, după ce s-a reuşit plata datoriilor spitalului, să se ajungă din nou la datorii.

Preşedintele a precizat şi că spaţiile cabinetelor „nu au avut niciodată ca destinaţie definitivă cabinete pentru medicii de familie, ele neintrând sub incidenţa legii privatizării spaţiilor medicale pentru medicina de familie” şi că normal medicii, care nu plătesc chirie pentru spaţiu, ar fi trebuit să îşi caute până acum un spaţiu în oraş. Rezolvarea găsirii spaţiilor ţine de competenţa Primăriei, a mai declarat Chebac.

Scade presiunea pe spital

Preşedintele CJ a explicat şi care va fi circuitul bolnavilor în viitor: „Procedural, pacienţii vor fi investigaţi de către medicii de familie, cazurile care depăşesc competenţa medicilor

de familie vor fi trimise în ambulatoriul de specialitate, unde vor fi făcute investigaţii primare şi cele care depăşesc competenţele cabinetelor din ambulatoriu vor fi trimise către Unitatea de Primiri Urgenţe, care va face trierea şi internarea în spital”.

„În aceste condiţii presiunea pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va scădea cu aproximativ 40 la sută, spitalul îndeplinindu-şi menirea de unitate sanitară de urgenţă. Nu este normal ceea ce se întâmplă acum la Spitalul de Urgenţă, unde funcţionează patru entităţi care nu intră sub incidenţa contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”.

Este vorba despre spitalul propriu-zis, fosta policlinică judeţeană, fosta policlinică municipală şi fosta policlinică a Combinatului Siderurgic, „lucru care va fi analizat şi la nivelul laboratorului spitalului judeţean care îmbracă aceeaşi structură ca şi la «spitalele-policlinici»”.

„Fosta policlinică judeţeană va fi transformată în Ambulatoriu Judeţean, rămânând disponibil, în varianta actuală, parterul, unde vor funcţiona până la găsirea unei noi locaţii medicii de familie şi expertiza muncii, prin restrângerea cabinetelor medicilor de familie şi a expertizei muncii, care va funcţiona într-un spaţiu mai mic”.

Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean va prelua activitatea fostei policlinici judeţene, pe a fostei policlinici municipale şi pe a fostei policlinici a Combinatului Siderurgic”.

Posted (edited)

„Împreună cu Primăria municipiului Galaţi căutăm soluţiile cele mai bune pentru găsirea spaţiului necesar medicilor de familie în zonele în care locuiesc pacienţii înscrişi pe listele acestora sau în zonele limitrofe”.

Dar pana acum ce ati pazit domnilor?

Edited by poemil
Posted

citat: „De altfel, pacienţii au, oricum, libertatea de a-şi alege medicul de familie, indiferent de zona în care acesta are amplasat cabinetul”, deci chiar dacă se mută în altă zonă, a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac.

Populatia pe care o deservesc medicii de familie care acorda asistenta medicala specializata, este imbatranita si le va fi dificil sa se deplaseza in alte zone ale orasului unde autoritatile locale doresc sa le expuzeze. Pacientii locuiesc intr-un teriroriu care respecta vechile dispensare urbane si atunci cand s-au inscris pe lista unui medic de familie au facut-o si pe criteriul ca respectivul medic era cunoscut in cartier, dar si pe cel al accesabilitatii lacabinet. Poate domnul presedinte Chebac nu stie, dar batranii din Cartierul Dunarea nu merg la medic ca domnia sa cu Tuaregul Consiliului Judetean.

Posted

Citez:

”Intenţia preşedintelui Chebac, după preluarea spitalului de către CJ, este aceea de a reduce cazurile cetăţenilor care ajung să fie internaţi şi investigaţii”

Cum sa reduci numarul celor care se vor adresa spitalului, daca in loc sa intaresti medicina primara o desfiintezi? Reducerea presiunii pe spitale se poate face prin cresterea finantarii medicinii primare de la 4,7 % cat este in prezent la 10-15 %, pentru ca aceasta sa-si poata dezvolta serviciile oferite, inclusiv posibilitatea de investigare prespitaliceasca si cea de a asigura ingrijiri ale pacientilor la domiciliu. Daca domnul presedinte citea Raportul Comisiei Presidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice din Romania intitulat „ Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului”, accesibil oricui pe site-ul Presedentiei, ar fi vazut ca reforma in sanatate inseamna reducerea si restructurarea spitalelor si intarirea asistentei primare si nu cum procedeaza domnia sa, adica exact pe dos. Politica eronata a domnului presedinte Chebac se vede si pe plan local: domnia sa a investit miliarde in reparatii si constructii in spitale, dar nici un leu in asistenta primara. Probabil domnia sa se trateaza cand are nevoie direct la spital, sau poate in Austria, ca tot se poarta.

Posted

Citez:

“Chebac nu vrea ca, după ce s-a reuşit plata datoriilor spitalului, să se ajungă din nou la datorii.”

Datoriile Spitalului Judetean provin si din subfinantere cronica a sistemului sanitar, construit prost de inaintasii domnului presedinte din acelasi partid, dar si din diletantismul si incompetenta managerilor spitalului numiti politic. Sunt spitale in oras care n-au un leu datorie, pentru ca un echilibru financiar se obtine atat prin crestrea veniturilor, cat si prin controlul cheltuielilor.

Posted

Citez:

Preşedintele a precizat şi că spaţiile cabinetelor „nu au avut niciodată ca destinaţie definitivă cabinete pentru medicii de familie, ele neintrând sub incidenţa legii privatizării spaţiilor medicale pentru medicina de familie”

Presedintele Chebac se inseala: aceste cabinete functioneaza de pe vremea cand domnia sa era inca ofiter la Constanta. Spatiul in care functioneaza aceste cabinete de medicina de familie au functionat in perioada 1972-1986, ca si cabinete de pediatrie. Pentru ratiuni de circuite functionale si epidemiologice, in locatia actuala au fost mutate cele 10 dispensare urbane de adulti, iar in spatiul in care functionau dispensarele de adulti s-a constituit un dispensar comasat de 10 cabinete de pediatrie (cel din Ada Marinescu). Prin profilul initial spatiul ocupat in prezent de cabinetele de medicina de familie este complet separat atat constructiv cat si functional de restul policlinicii Spitalului judetean, in prezent ambulatoriu de specialitate. Faptul ca aceste cabinete nu au fost concesionate si nici vandute de Consiliul Judetean se explica prin faptul ca sub influenta grupurilor de interese locale, legate in special de Facultatea de Medicina, nu s-a respectat legea, motive pentru care domnul presedinte va raspunde in instanta.

Posted

Citez:

“medicii, care nu plătesc chirie pentru spaţiu, ar fi trebuit să îşi caute până acum un spaţiu în oraş

Rezolvarea găsirii spaţiilor ţine de competenţa Primăriei”, a mai declarat Chebac.

Domnul presedinte este intr-o eroare perpetua. Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste care sunt principalele domenii de intervenţie ale asistenţei de sănătate publică: prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile prin: asigurarea imunizărilor; controlul epidemiilor; supravegherea bolilor; supravegherea factorilor de risc comportamentali; prevenirea accidentelor; monitorizarea stării de sănătate, promovarea sanatatii etc. care sunt atributii ale medicinii primare nu a spitalelor.

Asistenta primara acordata de medicina de familie este asistenta de sanatate publica si nu privata cum lasa sa se inteleaga domnul presedinte. Medicii de familie sunt platiti din fonduri publice (respectiv din bugetul CAS, care face parte din bugetul consolidat al statului). In plus in art.29 din aceeasi Lege se specifica ca: “Asistenţa medicală profilactică şi curativă se asigură prin:

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centre de

diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum şi prin alte unităţi

sanitare publice şi private;

b) asistenţa medicală în unităţi sanitare publice şi private cu paturi

Nici macar in privinta responsabilitatii celor care ar fi trebuit sa rezolve gasirea altor spatii alternative domnul Chebac, (posesor a doua masterate de administratie publica) nu are dreptate. Competenta este a Consiliului Local nu a primarului conform art. 38, alin.lit. n din Legea 215/2001 Legea administratiei publice locale: “Consiliul Local asigură, potrivit competenţelor sale, condiţiile materiale şi financiare necesare pentru buna funcţionare a instituţiilor şi serviciilor publice de educatie, sanatate, etc”. Oricum presedinte si primarul fac parte din acelasi partid! Nu se intalnesc? Nu discuta problemele astea la sedintele lor de la Romarta?

Posted

Citez:

„În aceste condiţii presiunea pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va scădea cu aproximativ 40 la sută, spitalul îndeplinindu-şi menirea de unitate sanitară de urgenţă. Nu este normal ceea ce se întâmplă acum la Spitalul de Urgenţă, unde funcţionează patru entităţi care nu intră sub incidenţa contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”.

Domnul Chebac vorbeste ca un inginer caruia i s-a povestit odata cam cum e cu sanatatea. O sa scada adresabilitatea cu 40% cand domnia sa nu va mai fi presedinte si in locul lui vor veni oameni care vor intelege ca degrevarea unui spital se poate face mumai prin intarirea medicinii primare. Actuala clasa politica este incapabila sa dea astfel de solutii. Mafia spitalelor este prea influenta si cocotata in varful piramidei politice de la toate nivelele locale si nationale si este interesata in continuare sa-si pastreze paturile „mosii” ca omul bolnav sa vina la spital sa-l poata jecmani.

Posted

Citez: Este vorba despre spitalul propriu-zis, fosta policlinică judeţeană, fosta policlinică municipală şi fosta policlinică a Combinatului Siderurgic, „lucru care va fi analizat şi la nivelul laboratorului spitalului judeţean care îmbracă aceeaşi structură ca şi la «spitalele-policlinici»”.

Dar unde era domnul presedinte cand policlinica municipala a fost desfiintata? Nu era consilier judetean? Se vaita acum ca spitalul aste supraaglomerat, dar nu reprezentantii de frunte ai partidului domniei sale au insfacat policlinica s-o transforme in Facultate de Medicina?

Posted

Citez:

„Fosta policlinică judeţeană va fi transformată în Ambulatoriu Judeţean, rămânând disponibil, în varianta actuală, parterul, unde vor funcţiona până la găsirea unei noi locaţii medicii de familie şi expertiza muncii, prin restrângerea cabinetelor medicilor de familie şi a expertizei muncii, care va funcţiona într-un spaţiu mai mic”.

Chiar daca se crede prim secretar PCR domnul Chebac nu are competenta de a decide unde functioneaza un cabinet sau altul, intrucat aceste atributii sunt ale Ministerului Sanatatii. Domnia sa poate eventual in conformitate cu OUG 162/2008, (daca obtine o Hotarare de Consiliu Judetean in acest sens) sa propuna o astfel de modificare Ministerului, insa cu o singura conditie: sa se respecte legislatia sanitara in vigoare. Sunt cam 6 legi si vreo 10 acte normative care pot fi incalcate prin amplasarea cu de-a sila intr-un spatiu avizat si autorizat sanitar a altor activitati.

Posted

Foarte bine si frumos, medicii trebuie sa existe, sa aibe cabinete etc.

Totusi am o serie de intrebari (si cred ca sunt in asentimentul multor galateni) de exemplu: care este utilitatea reala a sistemului actual al medicilor de familie?

Fara nicio suparare, dar cred ca 90% din cabinete nu au nici dotari, nici personal la nivelul sec 21. Si cel putin in aceeasi pondere activitatea se rezuma la scrierea unor retete (evetual dupa alte retete mai vechi sau dictarea "clientului") si a unor trimiteri catre alti medici sau spital.

Deci, e ok ca sa fie asigurate spatii, dar pentru...?

Posted (edited)

Cred ca nu mai este nevoie sa subliniez ca medicina primara este cea mai accesibila si cea mai ieftina forma de asistenta medicala. Totodata este singura reformata pe principii concurentiale din sanatatea romaneasca. Au spus-o si expertii Comisiei Prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice din Romania in capitolul V din Raportul inaintat Presedintelui Basescu in 2008. Ce nu au spus expertii, este faptul ca medicina de familie este singura asistenta de sanatate din Romania din care lipsesc aproape cu desavarsire “platile informale”.

Din pacate, dupa aparitia Caselor de Asigurari de Sanatate, nu s-a dorit din interese pe care le cunoasteti foarte bine, dezvoltarea acestei retele si degrevarea spitalelor de uriasele chetuieli generate de spitalizari inutile. Spitalele romanesti raman adevarate mosii de pe care doctorii “patroni fara firma ai paturilor de spital” trag foloase de pe urma nenorocirii altora in dispret total fata de Juramantul lui Hipocrate, speculand suferinta, durerea si disperarea bolnavilor si a familiilor acestora.

Daca medicina primara ar fi beneficiat de o finantare mai mare, cu obligativitatea de a asigura ingrijiri ale pacientilor la domiciliu, ar fi putut angaja personal medical si sanitar care sa desfasoare astfel de activitati de ingrijire la domiciliu degrevand astfel spitalele.

Daca medicina de familie ar fi avut finantare mai buna, s-ar fi putut dota cu aparatura de investigatii de laborator simpla, sau de explorari functionale curente, putand trimite doar atunci cand este cazul bolnavii catre spitale. Din pacate acest lucru nu este posibil acum, cel putin in Romania si poate de aceea mii de medici se gandesc sa plece catre alte orizonturi unde muncii medicului de asistenta medicala primara i se acorda mai multa valoare.

Din cei 50-60 milioane de lei venit pe cabinet nu se poate trai: sunt de platit asistente, registratoare, infirmiere, contabile, intretinere, telefoane, impozite, taxe bugetare, autorizatii, iar ce le ramane este umilitor.

In ce priveste cele afirmate de dvs. cred ca nu cunoasteti adevarul. Poate ca mai exista medici care sa retranscrie retete, dar din astia sunt putini. Daca medicul dvs. de familie face asa sau va scrie ce ce-i cereti (trimiteri, retete, etc.) schimbati-l urgent! Comenzi se dau la carciumi sau in cel mai rau caz la frizer, nu la doctor. Iar medicina de familie este cel putin in Galati cu un pas inaintea celei din alte specialitati datorita numeroaselor simpozioane si conferinte la care se duc invitati de firmele de medicamente. Doar ei si cativa medici pensionari sunt cei care frecventeaza. Probabil medicii din spital far trainingul la Honolulu sau pe la Paris.

Iar ca dotare sa nu mai vorbim. Din ce s-o faca din ce capata de la CAS? Hai sa fim seriosi! Spitalele romanesti aceste Sidexuri ale sanatatii inghit toate resursele. Dar fiti pe pace, curand nu vor ramane in tara sa va trateze decat spitalele sau poate doctorii fabricati la facultati de felceri si moase, sau daca o sa va permiteti sa mergeti la tratament inn Austria ca se poarta.Dar aveti grija sa adunati bani pana atunci: in primul caz pentru plic, in al doilea pentru pomeni.

Edited by poemil
Posted

Cu intarziere (nu mi se datoreaza, dar asta e), dar revin cu intrebarea: ce ofera sistemul actual? Daca nu sunt dotari, daca medicii "noi" pleaca, daca, daca, daca... care e utilitatea? De oricate ori am avut nevoie de un medic am mers la un cabinet privat (specializat), platind binenteles. La medicul de familie am fost doar o data in ultiml an pentru o adevarinta ca-s bun de munca...

Sunt de acord ca e cea mai accesibila "forma" de medicina, dar totusi nu mi se pare cea mai "accesibila" pentru cei care contribuie din greu: salariatii. Programe de functionare intre 9/10 si 14/15, si alea nerespectate, cozi etc.

Nu exista "plati informale"?? Ma faceti sa zambesc.

Fara sa stiu, dar potrivindu-se "manusa" cu discutia: in Bucuresti au fost "contorizati" 3 milioane de inscrisi pe la medicii de familie. La o numaratoare facuta recent (ieri-alaltaieri) au reiesit in realitate ca sunt 1,6 milioane reali (sau 1,8, dar parca 1,6)! Concluziile sunt cam amare.

Posted

Cu intarziere (nu mi se datoreaza, dar asta e), dar revin cu intrebarea: ce ofera sistemul actual? Daca nu sunt dotari, daca medicii "noi" pleaca, daca, daca, daca... care e utilitatea? De oricate ori am avut nevoie de un medic am mers la un cabinet privat (specializat), platind binenteles. La medicul de familie am fost doar o data in ultiml an pentru o adevarinta ca-s bun de munca...

Sunt de acord ca e cea mai accesibila "forma" de medicina, dar totusi nu mi se pare cea mai "accesibila" pentru cei care contribuie din greu: salariatii. Programe de functionare intre 9/10 si 14/15, si alea nerespectate, cozi etc.

Nu exista "plati informale"?? Ma faceti sa zambesc.

Fara sa stiu, dar potrivindu-se "manusa" cu discutia: in Bucuresti au fost "contorizati" 3 milioane de inscrisi pe la medicii de familie. La o numaratoare facuta recent (ieri-alaltaieri) au reiesit in realitate ca sunt 1,6 milioane reali (sau 1,8, dar parca 1,6)! Concluziile sunt cam amare.

Nu stiu de unde vi se trage parerea pe care bo aveti despre MF, sper sa nu fie de la faptul ca abuzurile despre care tot vorbim sunt comise de sotia unui personaj important din redactia ziarului dvs. Dar s-o luam pe rand:

1. medicina de familie nu este medicina privata ci medicina publica, medicii sunt platiti de Casa de asigurari

2. daca dvs. aveti poate excedent in bugetul propriu pentru a plati o consultatie la un cabinet medical 90% din populatia acestei tari nu are cum sa se adreseze sectorului privat din lipsa de bani.

3.adeverinta ca sunteti bun de munca nu se da de medicul de MF ci de medicul de medicina muncii, poate ca era vorba de adeverinta de boli cronice

4. nu exista plati informale in medicina de familie! Cum puteti afirma ceva ce nu stiti? Cand nu frecventati medicul de familie cum poti vorbi astfel de el?

5. nu cadeti in capcana autoritatilor care isi ascund incompetenta si coruptia din sistem prin declaratii idioate: un pacient nu poate figura pe lista mai multor medici de familie, ca nu poate fi introdus in sistemul electronic de evidenta! Deci tot ce se afirma referitor la cele 3 milioane este o prostie! Daca vreau sa schimb medicul de familie trebuie sa completez un formular si-l trimit Casei de asigurari. Voi fi radiat de la medicul vechi si trecut la cel nou. Codul meu numeric personal nu poate fi la doi medici! Chiar daca s-ar vrea sa se faca vreo golanie, ea nu este posibila decat cu complicitatea celor din interiosul sistemului informatic al Casei, dar aceasta metoda este riscanta, asa ca lunar se trec cate zece pacienti de la un doctor la altul (din tastatura), crescandu-i veniturile celui de-al doilea, in dauna a poate 7-8 alti medici care nu sesizeaza ca au fost ciupiti. Dar furturi masive nu pot fi facute, cu atat mai putin de ordinul milioanelor.

6. sunt convins ca 1,6 milioane de asigurati este cifra aproape de realitate pentru Bucuresti. Restul de 400.000 sunt aronadati la alte case: OPJANS (parlamentari, guvern, politie, jandarmerie, armata, judecatori, SRI etc., CAST -transporturi si probabil sunt si multi neasigurati. Daca exista undeva un furt de asemenea proportii el este din Casa Noationala sau din Casa Bucuresti, desi cred ca este o flescaiala. Am auzit-o si de la Basescu si cred ca este doar fum in ochii lumii. Pariem?

7. daca aveti curiozitatea sa cititi pe pagina presedentiei Romaniei Rapotul comisiei prezidentiale privind reforma in domeniul sanatatii, care este intocmit de oameni seriosi nu de politruci, veti intalni multe din ideile de mai sus. Din pacate la noi spitalele sunt "vaci bune de muls" si de aceea nimeni nu se da de ceasul mortii sa rupa pisica in doua si sa decida ce fel de sanatate vrem sa avem: privatizata, concurentiala sau etatizata si socialista, in care medicul sa nu fie platit dupa performanta ci dupa grila standard de salarizare.

8. cat despre competenta medicilor romani indiferent de parerea dvs. cifrele o arata: mii de medici din toate specialitatile lucreaza in strainatate in special in Franta, marea lor majoritate fiind MF. Dar procentul va creste simtitor in anii urmatori, cand aplicarea legii pensiilor in Franta de exemplu, (tinta principala a emigratiei medicale), va scoate 3000 de MMG din practica medicla care nu pot fi acoperiti de ce scot facultatile franceze. Atunci va fi jale.

8. o credeti sau nu sistemul asigurarilor de sanatate din Romania este construit pe MF, care este placa turnanta a mecanismului: el vede primul pacientii, le da primul tratament, sau ii trimite la raze, laborator, specialist etc.

El este cel care elibereaza principalele documente legate de sanatate, certificate medicale, acte de casatorie sau de deces, adevereinte etc.

9. din pacate normele actuale elaborate de CAS spun ca tot el elibereaza unele prescriptii medicale ale ator medici specialisti din spital sau policlinici pe baza scrisorilor medicale ale acestora. Este aberant, raspunderea pentru eliberarea unei astfel de retete de ex. este a celui care a scris-o nu a celui care a recomandat-o, dar asa s-a vrut.

10. nu exista programe de functionare cum spuneti dvs. (9-10, sau 14-15) nici macar la tara la mama dracului! Casa judeteana are obligatia sa controleze prezenta medicilor la program si credeti-ma ca a amendat medici pe care nu i-a gasit la program prntru 1/2 ora de intarziere. Probabil ca din nou trebuie sa va schimbati MF, asa cum v-am mai recomandat. In plus MF lucreaza cu programare si daca nu-ti atingi consultatiile zilnice nu te plateste nimeni.

P.S. sunt multe de spus referitor la acest subiect si cred ca este bine sa fie dezbatut. Esential este faptul ca pentru un interes al unui grup restrans de oameni sunt sacrificate interesele a 20.000!

Posted

Ca sa clarificam de la inceput: NU lucrez la niciun ziar si, cu atat mai putin, NU am ziarul meu. Singurul "ziar" la care "scriu" e forumul acesta. Va rog, in consecinta, sa nu amestecam personagiile.

Nu desconsider munca sau importanta muncii medicilor de familie. Mi se pare doar ca rezultatele sunt departe de dorinte. Cui se datoreaza lucrul acesta? Asta poate e o discutie: conceptie, finantare etc.

1. de acord, nu am contestat.

2. ma indoiesc sincer de procent. Poate undeva la 505 ar fi mai realist.

3. ok, aveti dreptate, aici e scaparea mea.

4. am auzit de mult prea multe cazuri pentru a crede ca e doar un accident. E drept, minore. Daca doriti, ok, nu exista.

5. "golanii" se pot face, s-au facut si se vor mai face. Situatiile nu le-am inventat eu, sunt prezentate tot de "persoane avizate". Au fost zeci/sute de cazuri de tot felul de "golanii" - pacienti inexistenti, retete de medicamente eliberate aiurea dar de zeci de milioane etc., etc.

6. de acord cu fleascaiala, Basescu si restul. Cifra nu am inventat-o eu...

7. de 20 de ani scriem/citim numai rapoarte, recomandari, strategii si altele... Despre competenta celor care le elaboreaza sau pun in practica: multumesc, se vede la tot pasul in orice domeniu.

8. medicii romani (majoritatea lor) sunt pregatiti cel putin la nivelul celor "de afara", nici nu am afirmat altceva. Ca pleaca afara - este EXACT rezultatul strategiilor si avioanelor intocmite si practicate de cei de la punctul anterior.

9. asta e, ar trebui reglata "in interior"

10. o, nu??? Poate pe usa scrie altceva, de acord, dar realitatea e cu totul alta in cele mai multe cazuri.

PS. asta si facem, chiar daca parerile nu sunt neaparat convergente.

In privinta "celor 20.000": cel mai bine ar fi ca si cei arondati si medicii sa faca o actiune comuna, sa ceara o explicatie, o solutie etc.

Revenind: Institutia este buna (total sau intr-o oarecare masura), insa rezultatele sunt departe si de asteptari si de resursele alocate. Faptul ca 10-20-30% din medici isi fac treaba nu face parca decat sa scoata in evidenta partea neplacuta a chestiunii.

Posted

Ca sa clarificam de la inceput: NU lucrez la niciun ziar si, cu atat mai putin, NU am ziarul meu. Singurul "ziar" la care "scriu" e forumul acesta. Va rog, in consecinta, sa nu amestecam personagiile.

Nu desconsider munca sau importanta muncii medicilor de familie. Mi se pare doar ca rezultatele sunt departe de dorinte. Cui se datoreaza lucrul acesta? Asta poate e o discutie: conceptie, finantare etc.

1. de acord, nu am contestat.

2. ma indoiesc sincer de procent. Poate undeva la 505 ar fi mai realist.

3. ok, aveti dreptate, aici e scaparea mea.

4. am auzit de mult prea multe cazuri pentru a crede ca e doar un accident. E drept, minore. Daca doriti, ok, nu exista.

5. "golanii" se pot face, s-au facut si se vor mai face. Situatiile nu le-am inventat eu, sunt prezentate tot de "persoane avizate". Au fost zeci/sute de cazuri de tot felul de "golanii" - pacienti inexistenti, retete de medicamente eliberate aiurea dar de zeci de milioane etc., etc.

6. de acord cu fleascaiala, Basescu si restul. Cifra nu am inventat-o eu...

7. de 20 de ani scriem/citim numai rapoarte, recomandari, strategii si altele... Despre competenta celor care le elaboreaza sau pun in practica: multumesc, se vede la tot pasul in orice domeniu.

8. medicii romani (majoritatea lor) sunt pregatiti cel putin la nivelul celor "de afara", nici nu am afirmat altceva. Ca pleaca afara - este EXACT rezultatul strategiilor si avioanelor intocmite si practicate de cei de la punctul anterior.

9. asta e, ar trebui reglata "in interior"

10. o, nu??? Poate pe usa scrie altceva, de acord, dar realitatea e cu totul alta in cele mai multe cazuri.

PS. asta si facem, chiar daca parerile nu sunt neaparat convergente.

In privinta "celor 20.000": cel mai bine ar fi ca si cei arondati si medicii sa faca o actiune comuna, sa ceara o explicatie, o solutie etc.

Revenind: Institutia este buna (total sau intr-o oarecare masura), insa rezultatele sunt departe si de asteptari si de resursele alocate. Faptul ca 10-20-30% din medici isi fac treaba nu face parca decat sa scoata in evidenta partea neplacuta a chestiunii.

Nu inteleg ce inseamna 505", probabil 50%. Oricum procentul este mult mai mare, vorbim aici de faptul ca in categoria celor care nu-si permit sa mearga la un cabinet privat intra cei 33% aflati in limitele saraciei (2010 barometrul Eurostat), pensionarii cu venituri mici, somerii, copiii, tinerii etc. De altfel Raportul Naţional al Dezvoltării Umane 2003-2005 pentru România (UNDP) menţionează inegalitatea dintre mediul urban şi rural în ceea ce priveşte rata de sărăcie (13.8% şi respectiv 38%) şi rata de sărăcie severă (3.8% şi respectiv 13.9%) în anul 2003. Exista numeroase discrepanţe intre diferitele categorii ocupaţionale în ceea ce priveşte ponderea populaţiei aflate sub limita sărăciei: agricultorii (51%), şomerii (39%), lucrătorii pe cont propriu (37%), pensionarii (20%).

Deci sunt mult mai multi cei care n-au cu ce merge la particulari.

Din nefericire din cotizatiile a ceva mai putin de 5 milioane de salariati nu se poate plati asistenta medicala pentru 22 milioane! La data adoptarii legii asigurarilor de sanatate, numita LASS (legea asigurarilor SOCIALE de sanatate) au fost scutitie o gramade de categorii sociale de la plata CAS, iar la putina vreme categoriile privelegiate din Romania si-a facut case proprii (armata, politia, SRI, justitia, transporturile etc.) fapt ce a redus si mai mult finantarea CAS. Momentul cel mai dezastros a fost insa cand FNUAS a fost excedentar si a atras atentia guvernantilor ca aceasta mina de aur poate fi folosita la alte carpeli ale sacului bugetar gaurit si asa s-a inventat Bugetul Consolidat al statului, Casa nationala pierzandu-si autonomia o data cu banii.

Acesta este motivul dezastrului in care ne gasim astazi:

Primul loc din Europa la : TBC (dublu fata de urmatorul clasat), cancer de col uterin (si ne-am batut joc de campania de vaccinare HPV irosind milioane de euro), mortalitate infantila (sub toate formele ei peri, perineo, postperineo, etc), decese materne perinatale, decese prin AVC (acc. vasculare cerebrale), boli infectioase si parazitare, accidente de circulatie

Locul 2: (dupa Albania si B. Hert.) sifilis, rujeola, Hepatita virala A, ciroza hepatica (pentru ca se bea mult si prost), boli digestive (pentru ca se mananca mult si prost), boli respiratorii (pentru ca se fumeaza si traim in mediu poluat), boli circulatorii

Locul 3: la tetanos, HIV-Sida,

Si lista ar putea urma: suntem pe ultimul loc ca numar de medici si de asistente la 1000 loc, paturi de spital in regim privat, procent alocat din PIB sanatatii etc. Cam ce este scris cu litere rosii ar putea fi influentat de medicina de familie, daca fondurile alocate ar fi mai mari ca sa poata o parte din activitate sa fie trecuta catre colaboratori (birocratia, educatia pentru sanatate etc.).

In prezent (2008) MF are alocata 4,85% din bugetul FNUAS, in timp ce spitalelor 57% la cere se adauga bani de la MS pe programe de sanatate (diabet, cancer, urgenta, dializa, etc.) si de la Consilii judetene (dotari, modernizari, constructii etc.) In spitalele romanesti lucreaza de 2 ori mai multi medici decat in Franta, desi problemele majore de sanatate publica romanesti tin mai mult de preventie.

Oricum am intoarce problema ea tine tot de politic. Daca am citat Raportul prezidential am facut-o pentru datele pe care le contine si care au fost elaborate de o comisie in fata careia ca profesionisti imi scot palaria:

Prof.dr.Cristian Vlădescu - preşedinte, profesor Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara

Prof.dr.Oliviu Pascu - membru, profesor Universitatea de Medicină şi Farmacie, Cluj

Prof.dr.Vasile Astărăstoaie – membru, Preşedintele Colegiului Medicilor din România

Prof.dr.Ion Verboncu – membru, profesor Academia de Studii Economice, Bucureşti

Prof.Rodica Anghel – membru, profesor Institutul Oncologic, Bucureşti

Conf.dr.Alin Stănescu – membru, conferenţiar Institutul Ocrotirea Mamei şi Copilului, Bucureşti

Dr.Geza Molnar – membru, şef secţie epidemiologie-sănătate publică, Institutul de Sănătate Publică, Cluj

Dr.Victor Olsavszky - membru, Reprezentant Birou Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru România

Cezar Irimia – membru, Vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Dupa cum vedeti 6/9 din membri sunt medici de spital si daca ei iti spun ca esti beat trebuie sa te duci sa te culci!

Am facut acesta remarca pentru a nu fi interpretat ca fiind partizan al Cotroceniului. Dimpotriva, atunci cand era ministrul transporturilor in guvernul CDR, Basescu a "batut cu pantoful in masa" ca sa-si impuna casa de asigurari din transporturi, iar dupa el au prins glas si restul ministrilor (Stoica, Dejeu, Babiuc, etc.) care au fragmentat Casa.

Posted

Da, 50%.

Oricum, m-ati acuzat de ceva, v-am atras atentia ca gresiti si vad ca nu ati mai mentionat nimic de aspectul acesta.

Despre cei care au facut strategiile: sunt exact aceeasi care ne-au adus in starea actuala, mai mult sau mai putin.

Sunt implicati politic, sprijina (unii deschis) anumite pozitii politice etc.

Faptul ca la Galati unii medici isi vad periclitate locurile de munca este fix rezultatul amestecului grosolan al politicii in partea de medicina. A intregului spectru politic in care s-au amestecat cu drag si foarte mult patos sute de cadre medicale.

Faptul ca Basescu, sprijit de comitete si comisii, recomanda inchiderea de spitale cu zecile sau sutele, nepunand nimic in loc, eventual recomandandu-le ca spatii bune pentru... gradinite ma face sa am mari dubii asupra strategiilor, sugestiilor si altor emanatii.

Revenind la medicii/medicina de familie, raman la opinia ca se cheltuie sume mari fara rezultate pe masura. Asta elegant spus.

Dupa toate acestea si ascultand atat de intelepciune populara cat si de marile genii medicale care nu sunt vinoavate de absolut nimic din ceea ce s-a intamplat in tara asta, ma duc sa ma culc.

Noapte buna!

PS Geniile in medicina nu pot recomanda o alternativa la plata obligatorie a contributiilor catre stat? Adica o metoda prin care in schimbul banilor dati sa primesti o ingrijire macar decenta si nu jeg, gandaci, o super zeama de compot, personal nervos ca le-a taiat Boc banii etc., etc.?

Gata, ma duc sa visez la ceva "normal".

Posted

Imi cer scuze pentru faptul ca am crezut ca partizanatul dvs. se datoreaza asocierii intr-un fel cu VL.; probabil este izvorat din experiente triste cu medicina in general si cu cea de familie in special. Se intampla. Mie nu, ca am medic de familie bun si priceput, dar v-as putea povesti o gramada de chestii ce mi s-au intamplat prin spitale. unele din ele le-am scris pe blogul meu, altele mi-e rusine inca sa le scriu. Experientele cu sistemul sanitar romanesc sunt cumplite. Imi aduc aminte de un american accidentat in anii '90 internat la Bucuresti care cand a vazut un gandac urcand pe tubul prin care-i venea perfuzia a chemat de acasa un avion sa-l duca in Germania.

Cat despre Basescu el a ordonat constituirea comisiei, probabil a citit raportul, dar de facut face cum crede el de cuviinta. A recomanda medicilor nemultumiti de salarii sa plece afara este culmea obrazniciei si a dispretului unui om care se cauta de sanatate la Elias si se trateaza la Viena.

Somn usor.

  • 2 months later...
Posted

Medicii de familie de la Spitalul Judeţean, mutaţi în locul grădiniţelor de la parterul unor blocuri

După 40 de ani de activitate în cabinetele de la parterul Ambulatoriului de specialitate a Spitalului de Urgenţe, cei 10 medici de familie care lucrează acolo au primit somaţii să părăsească spaţiile. Decizia aparţine conducerii spitalului şi Consiliului Judeţean, instituţia în a cărui subordine se află unitatea sanitară la ora actuală. Motivul care stă la baza acestei notificări este faptul că spaţiile respective vor fi folosite pentru desfăşurarea unor activităţii specifice unui spital de urgenţă.

Primarul Dumitru Nicolae a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca mutarea medicilor de familie se va face în locul grădiniţelor, de la parterul unor blocuri. „Cele două grădiniţe 13 şi 58, aflate la parter de bloc, vor fi desfiinţate şi se vor transforma în cabinete medicale pentru medicii de familie care vor fi mutaţi de la Spitalul Judeţean. Acolo mai avem o singură problemă: la Spitalul Judeţean mai sunt şi alte cabine medicale pentru care nu am găsit încă o rezolvare. Nici nu este sarcina noastră, dar trebuie să ne gândim la asta. Mă voi duce în fiecare săptămâna la grădiniţele astea pentru că vreau să rezolvăm problema”, a spus primarul.

Medicii şi pacienţii sunt revoltaţi

Medicii refuza sa-si paraseasca cabinetele:„Ce poate fi mai important decât 25.000 de pacienţi? Conducerea spitalului face presiuni asupra noastră de ani buni. Nu vom pleca de aici niciodată ! Vor să mute Expertiza Muncii aici dar aceasta nu aparţine Ministerului Sănătăţii. Ce să caute aici? Noi de ce funcţionăm ilegal?", se întreabă retoric dr. Comănescu Mioara, unul dintre medicii de familie.

Oamenii înscrişi pe listele acestor medici şi care vin acolo de peste 30 de ani, spun că nu vor accepta ca medicii lor de familie să fie evacuaţi. „Vom bloca intrarea. Nimeni nu se atinge de aceşti medici. Venim aici de zeci de ani", spune Florica Caliap, una dintre paciente.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Medicii-familie-Spitalul-Judetean-gradintelor_0_454155172.html

  • 3 weeks later...
Posted

Medicii de familie de la Judeţean nu pleacă

Cei 10 medici de familie care profesează în cabinete de la parterul Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenţă vor rămâne, deocamdată, pe poziţii. Detalii ne-a oferit directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. „Acestor medici de familie li s-a prelungit contractul de comodat până la 1 iunie. Apoi, în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţului s-au stabilit tarifele cu care se vor închiria acele spaţii, prioritate având medicii care îşi desfăşoară în acest moment activitatea acolo. Chiriile vor fi suportabile, aşa că medicii nu trebuie să se teamă de cheltuieli foarte mari în această privinţă”, susţine dr. Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Medicii_de_familie_de_la_Judetean_nu_pleaca___2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.