Jump to content

Arena de Box - „pădurea” de pe Domnească


Recommended Posts

Posted

Primăria a abandonat "Arena de Box"

» In Galati, zace abandonata, de 18 ani, structura "Arenei de Box", unde ar fi trebuit sa functioneze un puternic centru de box

Zilele trecute, cand si-a sustinut teza de licenta la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, campionul mondial la box in versiunea IBF, Lucian Bute, a declarat ca atunci cand va pune manusile in cui va imbratisa cariera de antrenor. Este un lucru pe care si-l doresc toti simpatizantii acestui sport din tara noastra, dar galatenii si-ar dori ca Lucian sa fie antrenor, nu la Montreal sau in SUA, ci la Galati, pentru relansarea boxului galatean, al carui ilustru exemplu este chiar el. Faptul ca doreste sa se ocupe de descoperirea si slefuirea talentelor pugilistice nici nu mai trebuie demonstrat, pentru ca de cativa ani a infiintat in comuna natala, Pechea, Centrul de Box "Lucian Bute". Problema este ca un astfel de centru de box ar trebui sa aiba o dezvoltare pe masura experientei sale de campion mondial si o infrastructura moderna si din aceste considerente cea mai buna varianta ar fi infiintarea unui centru (international) de box la Galati, a carui activitate sa fie coordonata de Lucian Bute.

Premisele exista, pentru ca in centrul Galatiului, pe strada Domneasca, exista structura "Arenei de Box", a carui constructie a inceput acum 20 de ani si a fost abandonata in 1990, acum fiind macinata de rugina. In declaratiile primarului Dumitru Nicolae, care tot promite, dar nu face nimic concret, chiar nu se mai poate avea incredere. Prin 2001, primarul Nicolae se "zbatea" sa transfere "Arena" de la Ministerul Sporturilor in patrimoniul municipalitatii si il soma ultimativ pe ministrul de atunci, Giorgiu Gingaras: "Vreau ca boxul galatean sa mearga. Trebuie sa facem ceva si in cazul acestei sali. Ori o luam noi ori apelati dumneavoastra la fonduri speciale pentru reluarea constructiei". Ministrul a dat arena municipalitatii, iar de 6 ani primarul Dumitru Nicolae o are pe inventar, dar nu face nimic pentru ca "boxul galatean sa mearga"! Cand trece "pe scuze", primarul Galatiului se vaita de lipsa fondurilor. Asa ca situatia "Arenei de Box" este iremediabil pierduta intre declaratiile "hei-rupiste" si vaicareala primarului.

In ianuarie, municipalitatea i-a daruit lui Lucian Bute "Titlul de Cetatean de Onoare al Galatiului" si un apartament pe faleza. Primaria ar fi trebuit sa ii asigure o locuinta lui Lucian Bute atunci cand era o tanara speranta a boxului galatean si a plecat sa isi continue pregatirea la Sighetu Marmatiei, pentru ca acolo i se asigura o locuinta, iar la Galati nu. Aceeasi imponderabilitate o manifesta edilii Galatiului si acum. Este bine, este onorabil ca i-a fost daruit apartamentul lui Lucian Bute, asa cum este obiceiul, dar logic ar fi fost sa fie intrebat daca nu vrea sa ia "Arena de Box" in concesiune sau intr-un parteneriat public privat intre municipalitate si "Centrul de box Lucian Bute", pentru a construi un centru de box modern. Primarul nu ia in calcul astfel de variante: "O sa-l facem noi, Primaria!". Da, dar cand?

http://www.romanialibera.ro/a129028/pri ... e-box.html

  • 2 years later...
Posted

Arena de Box - „pădurea” de pe Domnească

Există în Galaţi o monstruozitate mai înfricoşătoare decât „pielea şi osul” Sălii Sporturilor „Dunărea” şi, din motive necunoscute, i se spune Arena de Box. Scheletul metalic din buricul târgului nu ne aminteşte nici de Georgică Donici, dar nu-i face reclamă nici lui Lucian Bute, valori ale nobilei arte gălăţene care şi-ar frânge gâtul dacă ar păşi în spaţiul uitat de peste 20 de ani aproape de intersecţia străzilor Domnească şi Basarabiei. Abandonată în braţele ruginii încă din 1990, „Arena” a fost ba în patrimoniul Ministerului Sportului, ba la Primărie, dar nimic bun nu i s-a mai întâmplat. De opt ani, ceea ce ar fi trebuit să fie un centru modern de pregătire al pugiliştilor zace în curtea municipalităţii, fiind la cheremul naturii.

„S-o ia dracu’, la ce-i mai faceţi poze?”, s-a luat un nene în vârstă de noi, văzând că dăm prea mare atenţie muntelui de nimic de lângă Policlinica cu plată. Nici soarta n-a fost mai blândă cu aberaţia de fier-beton care aşteaptă de decenii în staţia de autobuz o salvare, ceva – toate invitaţiile la circ sunt lipite chiar pe gardul care o împrejmuiesc! „E Circul Foamei, aşa i se mai spune”, a stabilit colegul Sorin Pană punând blitzul pe afişele în care se vorbeşte despre îmblânziri de lei, maimuţe şi tigri. De s-ar fi „îmblânzit” de-a lungul vremii şi nişte fonduri (sau măcar s-o fi dărâmat careva), biata utopie în care au intrat nişte bani în perioada 1988-1990 nu s-ar mai fi chinuit ca cea mai blestemată făptură de pe faţa pământului.

Dacă n-aţi pătruns între uriaşii stâlpi ai Arenei de Box, aţi pierdut o aventură similară cu cea din savana africană. Culmea, cochilia de metal e şi ferecată cu două lacăte (cine s-o fure sau ce să-i facă mai rău de atât?), intrarea făcându-se prin căminul de sportivi de pe Mihai Bravu.

„Intră boschetarii acolo, de aia o ţinem închisă”, ne-a explicat recepţionera internatului păstorit de Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului Galaţi.

Aiurea, cred că şi homeleşii au demnitatea lor – nu-i poate prinde somnul într-un asemenea cadru în care te aştepţi, în orice clipă, să te bată vreun mamifer cu laba pe umăr.

Vegetaţia de aici - una aparte - e de două ori cât statura unui om normal şi chiar trebuie să ştii box ca să poţi înainta fără să-ţi scoată ochii vreo creangă răzbunătoare. E codru în toată regula. Îi mai trebuie pădurar şi poate fi înscrisă la Ocolul Silvic.

„Vreau să fac o parcare aici”

„Pădurea Spânzuraţilor” de pe Domnească – şi cucuvelele ocolesc acest loc sinistru – a împlinit 23 de ani şi, dacă tot e păzită corespunzător, are mari şanse să apuce în picioare Judecata de Apoi. Va funcţiona aici o „Arenă” când îi vor ieşi lui Lucian Bute crengi din mănuşile de box, cu toate că la începutul deceniului trecut se vorbea despre continuarea lucrărilor la acest proiect care li se aliniază celorlalte baze sportive din Galaţi.

L-am întrebat pe primarul Dumitru Nicolae de ce nu curmă suferinţa acestei pseudoconstrucţii, dar şi a gălăţenilor care zilnic trec pe lângă ea. „Vreau s-o demolez, domnule, şi să fac o parcare acolo. Normal că nu-mi place cum arată, dar trebuie să avem şi bani pentru asta”, a comentat edilul-şef despre tabloul părăsit de pe Domnească.

De la a vrea până la a face mai este însă cale lungă...

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EPadurea_Spanzuratilor%E2%80%9D_de_pe_Domneasca_3.html

  • 1 year later...
Posted

Preşedintele Comisiei de Urbanism: "La fier vechi cu Arena de Box!"

În loc să cumpere capace sparte de canalizare, punând în pericol viaţa atâtor gălăţeni care riscă să-şi frângă maşinile sau picioarele căzând în gurile căscate, una dintre firmele de colectare a fierului vechi ar putea face bani buni valorificând cantitatea uriaşă de fier din scheletul Arenei de box.

Oficial, Arena de box, scheletul ruginit care se înalţă dintr-o mare de buruieni şi copaci, îngrădită de un gard mâncat de rugină şi brăzdat de resturi de afişe, a intrat pe lista neagră a construcţiilor care trebuie să dispară. Cel care i-a pus gând rău este şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, liberalul Săvel Rotaru. În interviul publicat în ediţia din 2 august a „Vieţii libere”, inginerul constructor Săvel Rotaru ne-a declarat că sala de box, „construcţia aceea metalică este o ruşine, nu mai prezintă nici un coeficient de siguranţă”.

N-a rămas, însă, o declaraţie de presă şi atâta tot. La şedinţa Consiliului Local, Săvel Rotaru a cerut public demolarea hârbului. „Să demolăm această hală! Toată lumea spune că este o ruşine, nimeni nu a luat nicio măsură ca să demolăm aceşti stâlpi. E o treabă serioasă! Construcţia nu poate fi refolosită pentru că nu a fost conservată. Trebuie demolată şi dată la fier vechi”, a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, i-a dat dreptate, mai ales că împreună au vizitat zona: „Am fost, într-adevăr acolo, este o pădure de-acum, nu numai că sunt copaci, dar e foarte greu accesul, accesul per pedes, în zona respectivă. Este o lucrare foarte serioasă care necesită forţă de muncă şi cheltuieli. Evident, este obligatoriu să o facem şi o vom face. Acolo este o investiţie care e prinsă în acte şi problema ştiţi cum e cu banul public, cu investiţiile. O avem în vedere şi vom acţiona!”, i-a răspuns primarul.

„O mizerie!”

Preşedintele Comisiei de Urbanism ne-a declarat că a fost împreună cu edilul oraşului la Arena de Box şi abia au putut pătrunde prin spate, în hăţişul de buruieni şi arbori crescuţi peste scheletul metalic. Săvel Rotaru îşi aminteşte că, în repetate rânduri i-a atras atenţia asupra „mizeriei” - aşa cum numeşte scheletul rămas, şi fostului primar Dumitru Nicolae. „De fiecare dată a spus da-da şi nu s-a făcut nimic! Acolo sunt aproximativ 300 de tone de metal care pot fi valorificate de o firmă de colectare a fierului vechi. Pentru demolare ar fi nevoie probabil de două macarale. Strada Domnească trebuie să devină o arteră reprezentativă pentru Galaţi”, ne-a declarat Săvel Rotaru.

Premierul Năstase ne-a împroprietărit cu Arena

Galaţiul s-a pricopsit cu Arena de Box prin HG nr. 1.099 din 18 septembrie 2003, semnată de fostul premier Adrian Năstase, „la pachet” cu Bazinul de înot, propus pentru reparaţii capitale, şi cu Stadionul Dunărea. „Suprafata 2.104,93 mp din care construit 1660,44 mp, corp cazare 40 locuri cu suprafaţa construită 225,7 mp, sala de box şi haltere 464,4 mp şi Sala Polivalentă: 970,3 mp, investiţie sistată în 1994”, aşa arăta fişa arenei în anexa Guvernului. Prin documentul respectiv, consiliile locale erau obligate să menţină destinaţia imobilelor pentru desfăşurarea activităţilor în sistemul de educaţie fizică şi sport. Timpul a trecut şi nu s-a făcut nimic. Soluţia care se profilează la orizont este ca, după emiterea autorizaţiei de desfiinţare, o firmă colectoare de fier vechi să demoleze scheletul pe propria ei cheltuială şi să îşi recupereze banii din valorificarea fierului.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Scheletul metalic care ar fi trebuit să susţină viitoarea arenă de box va fi pus la pământ

La aproape 20 de ani de la abandonarea lucrărilor, autorităţile au decis că este mai bine ca în locul scheletului ruginit să fie amenajat un parc, o parcare sau mică bază sportivă.

Construcţia Arenei de Box din Galaţi a început prin anii '90, dar în 1994 ea a fost abandonată. În 2003, construcţia era transferată municipalităţii, la pachet cu Sala Sporturilor. De atunci, municipalitatea nu a reuşit să aloce niciun leu pentru continuarea lucrării şi astfel s-a ajuns la concluzia că ea trebuie demolată.

Aşa se face că zilele trecute firma care a primit sarcina să pună la pământ miile de tone de fier a încercuit zona astfel încât trecătorii să nu fie cumva surprinşi de manevrele care se vor face în zonă.

Surse din cadrul Primăriei Galaţi ne-au spus că nu s-a decis încă ce va fi construit în loc. Există varianta ca acolo să fie amenjat un parc, dar nu este exclus ca Primăria să amenajeze şi un mic teren de sport. Decizia se va lua în primăvară, după finalizarea lucrărilor de demolare.

adevarul.ro

Posted

A început demolarea Arenei de Box

* Construcţia arenei a început în 1988 şi a fost întreruptă în 1994 * În locul scheletului metalic, municipalitatea ia în calcul construirea unei parcări

Consiliul Local al Primăriei municipiului Galaţi a luat, în sfârşit, hotărârea de a demola scheletul metalic al Arenei de box, de pe strada Domnească. Societatea care se va ocupa de desfiinţarea construcţiei abandonate este Remat S.A, după un proiect al Supercon S.R.L. Termenul în care fierăria şi betoanele ar trebui să dispară este de patru luni, respectiv până la începutul lunii martie a anului viitor. De asemenea, Primăria nu exclude ideea ca, în viitor, să folosească terenul pentru a construi o parcare.
„În primul rând, din cauza timpului trecut, scheletul s-a depreciat şi punea în pericol siguranţa cetăţenilor, drept pentru care trebuie curăţat. În al doilea rând, există posibilitatea ca acolo să construim altceva. Nu este o decizie finală, dar e posibil ca acolo să facem o parcare, pentru că zona este sufocată de maşini”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.
Chiar dacă hotărârea putea fi luată de ani buni, având în vedere insistenţe liberalului Săvel Rotaru pe lângă fostul primar Dumitru Nicolae, acţiunea a tot fost amânată. Desfiinţarea construcţiei a fost anticipată abia în anul 2012, când şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, liberalul Săvel Rotaru, declara pentru „Viaţa liberă”: „Construcţia aceea metalică este o ruşine, nu mai prezintă niciun coeficient de siguranţă”. Primarul Marius Stan i-a dat dreptate, promitea că o va avea în vedere şi iată că s-a ţinut de cuvânt.

Istoria arenei

În anul 1988, pe spaţiul actualului schelet era un ring de box cu tribunele aferente. Lumea se aduna curioasă şi mulţi tineri şi-au început cariera în sport astfel. Partidului Comunist nu-i prea conveneau adunările, aşa că a decis să pună un gard, care împiedica lumea să mai vadă antrenamentele sportivilor, dar şi intrarea boxerilor în sala existentă. Toţi erau obligaţi să intre pe la rampa de gunoi, de pe Mihai Bravu. În acel moment, se pare, preşedintele Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport, Florin Balaiş, a făcut cerere de finanţare pentru crearea unui complex sportiv cu sală polivalentă, cu spaţii pentru practicarea boxului, voleiului, baschetului şi cu un spaţiu de cazare. Finanţarea, sprijinită şi de fostul prim-secretar al judeţenei PCR, Carol Dina, a fost aprobată. Primul constructor pe care l-a avut arena, adus de Carol Dina, înainte de Revoluţie, în 1988, a fost IUGCG (actualul Atlas), unde director era senatorul Eugen Durbacă. După Revoluţie, la Arenă a mai lucrat fosta ICOR, până când finanţarea pentru acest complex a fost întreruptă, în 1994. Aşa cum arătam într-un număr mai vechi al ziarului nostru, din august 2012, municipalitatea s-a ales cu Arena de Box prin HG nr. 1.099 din 18 septembrie 2003, semnată de fostul premier Adrian Năstase. „Suprafaţa 2.104,93 mp, din care construit 1660,44 mp, corp cazare 40 locuri cu suprafaţa construită 225,7 mp, sala de box şi haltere 464,4 mp şi sala polivalentă: 970,3 mp, investiţie sistată în 1994”, aşa arăta fişa arenei în anexa Guvernului.
Restul… este doar rugină adunată pe scheletul care zace într-o zonă centrală a oraşului de 25 de ani.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Arena de box din Galaţi, de domeniul istoriei. Patinoarul din oraş, noua sală polivalentă

* Scheletul metalic din centrul oraşului a fost demolat fără a fi în plan o construcţie destinată sportului la care s-au consacrat Bute şi Ciocan * Primăria şi-a propus să transforme Patinoarul Artificial în sală polivalentă modernă

De aproape 26 de ani era în proiect ca oraşul Galaţi să aibă în centru o Arenă de box, dar s-a ales praful de ceea ce se dorea a fi un punct de reper pentru sportul cu mănuşi. Un schelet metalic a ţinut locul Arenei, iar la sfârşitul anului trecut s-a luat decizia ca acesta să fie demolată, cu termen de finalizare până în luna martie. Construcţia care a început în 1988 a fost întreruptă încă din 1994. Înainte de porni planul de ridicare a unei Arene de box, pe acel spaţiu era chiar un ring cu tribunele aferente.
Scheletul arenei de box a fost demolat, iar Primăria nu are în proiect să reia construcţia nici pe acelaşi loc, nici în altă parte. În schimb, a fost anunţată intenţia de a transforma Patinoarul Artificial în sală polivalentă, loc în care s-ar putea organiza şi competiţii de box.
„Pentru moment, Primăria Galaţi demolează ruinele fostei arene de box de pe strada Domnească. Deocamdată nu a fost luată nicio decizie legată de destinaţia pe care o va avea terenul respectiv. Ca propunere în studiu, avem în vedere şi amenajarea unui teren de sport multidisciplinar destinat sportului de masă. Cât priveşte construirea unei noi arene de box, proiectul nu este viabil, întrucât intenţionăm să transformăm Patinoarul Artificial din Galaţi într-o sală polivalentă modernă, care va putea găzdui şi competiţii de box. În acest moment, proiectul se află în faza de expertizare tehnică a clădirii care găzduieşte Patinoarul, în vederea stabilirii fondurilor necesare pentru reabilitare şi modernizare”, a spus Emanuela Turcu, şefă de cabinet a primarului Marius Stan.
De altfel, la Patinoarul din oraş au fost organizate trei gale anul trecut, două de box, la care evenimentele principale au fost meciurile lui Ciocan cu Mazikin şi Larsen, plus una de kick-boxing, finala circuitului Superkombat. 

„Arena de box îşi avea locul”

Unul dintre oamenii din judeţul Galaţi cu experienţă în domeniu, antrenorul Felix Păun, cel care i-a descoperit pe Lucian Bute şi Cristian Ciocan, ne-a spus că Arena îşi avea locul, mai ales că există tradiţie în box. „O arenă de box, într-un oraş cu tradiţie cum e Galaţiul, normal că şi-ar avea locul. Noi, oamenii din domeniu, mereu am zis că e nevoie de aşa ceva pentru a organiza câte o finală de campionat naţional sau măcar pe zone. Factorii care se ştiu implicaţi ar trebui să ia o decizie în acest sens. Boxul a tot fost lăsat mai pe la spate. Dacă există bani pentru o asemenea construcţie, atunci să se facă. Noroc cu Bute şi Ciocan că au mai făcut câte ceva pentru box în Galaţi, că altfel e jale”.
Din judeţul Galaţi s-au lansat cei mai în vogă pugilişti români ai momentului, Lucian Bute, fost campion mondial la categoria supermijlocie, şi Cristian Ciocan, campion european la categoria grea.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.