Jump to content

De ce să nu cumpărăm o maşină în leasing


dcp100168
 Share

Recommended Posts

De ce să nu cumpărăm o maşină în leasing

Vom sări peste motivul că în momentul actual nu merită să cumpărăm o maşină nouă, ci una la mâna a doua. Vom trece direct la faptul că în România nu există „leasing”, ci doar o cumpărare în rate cu un aspect mai coafat şi mai uşor de accesat, dar mult mai periculoasă decât opţiunea unui credit auto normal, deoarece până la terminarea contractului de leasing nu sunteţi dumneavoastră propietarul.

Leasingul, prin definiţie, este o închiriere în vederea cumpărării, adică dacă în orice moment al perioadei contractuale nu vă mai place sau nu vă mai puteţi permite produsul cumpărat puteţi renunţa la acesta.

Totuşi, la noi în ţară avansul cerut la începutul unui astfel de contract este atât de mare, iar valoarea reziduală este infimă, încât avantajul principal al leasingului dispare. Un avans mare plătit la început vă face să pierdeţi prea mult în situaţia în care renunţaţi la contractul de leasing, mai ales că valoarea reziduală este subevaluată în comparaţie cu valoarea pe piaţă a autoturismului la sfârşitul contractului.

Un alt motiv ar fi faptul că sunteţi obligaţi la o asigurare full casco, foarte costisitoare şi de care nu vă veţi putea bucura în cazul unui accident grav. De ce? Simplu, în cazul în care este pronunţat cuvântul daună totală, firma de asigurări plăteşte firmei de leasing (propietarul maşini) dăuna. Şi, cum în România orice este posibil, în majoritatea cazurilor valoarea asigurată abia dacă acoperă valoarea restantă a creditului şi valoarea reziduală. Nu veţi rămâne nici măcar cu epava, deoarece în cazul unui leasing nu sunteţi dumneavoastră propietarul, ci doar cel care se foloseşte de maşină.

Există cazuri mai grave decât aceasta, instanţele sunt pline de procese pentru situaţiile în care valoarea asigurată nu a acoperit toată dauna şi astfel unii şoferi au rămas şi fără maşină şi fără bani plătiţi pe avans şi rate, ba chiar mai au de plătit ceva în plus, chiar dacă aparent au crezut că sunt “full asiguraţi”.

Şi totul doar pentru că un contract leasing a fost mai uşor de accesat decât un credit.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_ce_sa_nu_cumparam_o_masina_in_leasing_2.html

Link to comment
Share on other sites

Pai s-a spus cam tot - in privinta neajunsurilor. Si cam tot e adevarat.

Leasing-ul e, in primul rand pentru firme care AU NEVOIE de masini. Pentru patronii unor SRL care vor sa-si treaca ratele de leasing sau TVA deductibil pe firma, e cam fix-pix, daca nu chiar un cosmar.

Asa cum e practicat afara, o firma de transport marfuri, sau taximetrie sau distributie sau-sau-sau, prin leasing are posibilitatea de a avea o flota de auto mereu noua - platesti un avans (decent), apoi ratele (inchirierea) iar odata ajuns la valoarea reziduala (un 15-20%) o poti folosi, renuntand la auto avute, ajunse deja destul de uzate, pentru a plati un nou avans. Spre deosebire de R, unde pe langa un contract plin de smecherii si capcane, dupa un avans zdravan, ajungi sa detii dupa 4-5-6 ani o masina trantita prin toate gropile R. Dar bucurandu-te de ce mare smecherie ai facut...

Nu mai stiu exact procentul, dar spre deosebire de o tara normala, in R, contrctele de leasing auto, finalizate cu achzitionare masinii sunt de cateva ori (ceva de dublu, triplu sau si mai rau...)

Pentru "necesitatile" de patron de chiosc e clar mai avantajos un sistem de achizitie in rate.

Link to comment
Share on other sites

1.platesti impozit pe autoturism (ca un proprietar) si chirie (ca un chirias).

2.trebuie sa ceri voie de fiecare data cand vrei sa iesi din tara cu masina.

3.ratele lunare sunt mai mari atunci cand nu exista rata reziduala (si nu mai trebuie sa te mai scormoni de N mii de euro, dupa ce te-a sleit cativa ani de rate)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.