Jump to content

Mamă la doar 16 ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mamă la doar 16 ani

O minoră de 16 ani, elevă în clasa a XI-a, a ajuns la centrul de ocrotire după ce în urmă cu două luni a dat naştere unui copil. Fata a aflat că este însărcinată când deja era în cinci luni, iar părinţii cu doar două săptămâni înainte să nască.

Mamele minore provin în general din familii dezorganizate, care au un nivel redus de educație, trăiesc într-o sărăcie lucie sau sunt bătute de concubini. Există însă şi excepţii. Irina este elevă la un liceu din Galaţi şi trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu tatăl copilului ei. A aflat că este însărcinată când deja era în cinci luni. Părinţii săi au aflat cu doar două săptămâni înainte să nască.

Şocul a fost foarte mare pentru părinţi, încât au vrut să dea copilul spre adopţie. „Eu sunt singură la părinţi. Am avut întotdeauna tot ce mi-am dorit. M-am îndrăgostit de un băiat, iar în martie 2010 am rămas însărcinată fără să ştiu. Observasem că încep să mă îngrăş. Mă duceam la sală, făceam aerobic, dar nu slăbeam deloc. Începuse să mă doară într-o parte şi am crezut că am probleme cu apendicele. M-am dus la Spitalul de Copii, am făcut o ecografie şi am aflat că sunt însărcinată. Medicul mi-a zis că nu se mai poate face nimic", spune Irina.

A reuşit să ţină sarcina secretă până aproape să nască. „Mă îmbrăcam cu haine largi ca să nu se observe. Mi-a fost teamă să le spun părinţilor adevărul. Ei au aflat cu două săptămâni înainte să nasc. Şocul a fost mare. Nu au vrut să mă mai vadă. Refuzau să se apropie de mine, să mă atingă. Aşteptau să nasc şi să dea copilul spre adopţie. Aşa am ajuns în centrul maternal", povesteşte tânăra mămică.

De când este în centrul maternal viaţa Irinei a început să-şi reia cursul firesc. Merge la şcoală, are grijă de copil, iar părinţii au început să-şi accepte nepotul.

Mai mult mamă decât elevă

„Acum sunt mai mult mamă decât elevă. La şcoală mă gândesc doar la el. El este universul meu acum. Cu toate acestea, îmi doresc să termin liceul şi să fac Facultatea de Drept. Părinţii au promis că mă vor ajuta. Tatăl copilului este şi el alături de mine", spune Irina.

„În centrul de plasament, mamele pot rămâne până la şase luni şi apoi se mai poate prelungi perioada de şedere cu încă trei luni. În acest interval de timp se consiliază familia, facem în aşa fel încât bunicii să îşi cunoască nepoţii şi în general aceste eforturi reuşesc", a declarat Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

În Centrul Maternal sunt primite tinere femei care sunt lipsite temporar de resurse materiale, financiare şi de suportul familial şi care îndeplinesc următoarele condiţii: sunt gravide în ultimul trimestru de sarcină, prezintă risc ridicat de abandon al copilului, sunt abuzate sau se află în situaţii de divorţ şi au în îngrijire un copil mai mic de trei ani.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-minori-eleva-sarcina-amenintata-moartea_0_415158539.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.