Jump to content

Sculpturi din zăpadă, în fața blocului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Popa din zăpadă în curtea bisericii „Sf.Gheorghe”

În curtea bisericii „Sfântul Gheorghe” din Micro 17 a apărut de câteva zile o adevărată minune. Este vorba despre un popă de zăpadă de aproximativ doi metri, făcut, spun credincioşii, după chipul şi asemănarea parohului Mitică Luca. Zeci de curioşi care locuiesc în zonă şi nu numai vin zilnic să vadă minunea de zăpadă. Unii se uită cu admiraţie, alţii iau în serios „lucrarea Domnului” şi se închină după toate canoanele la popa de zăpadă, alţii glumesc şi merg mai departe. Un lucru este, însă, cert. Părintele Luca are, în această perioadă, un înlocuitor de nădejde. Chiar dacă e plecat cu treburi prin oraş, credincioşii au cui se spovedi.

„Nu e un simplu om de zăpadă”

Ieri, cât am stat de vorbă cu autorul lucrării, o femeie în vârstă a mers spăşită în faţa părintelui de zăpadă, şi-a făcut o cruce mare, după care a sărutat cu foc mâna şi evanghelia de gheaţă. „E foarte frumos, păcat că o să se topească”, spune femeia, care este o obişnuită a bisericii. Alte două doamne admirau peste gard sfânta sculptură. „Ţi-am zis că e făcută frumos, nu e un simplu om de zăpadă”, spune una dintre doamne, care şi-a adus special vecina ca să îi arate lucrarea.

Din păcate, pe părintele Mitică Luca nu l-am găsit în parohie ca să ne explice semnificaţia statuii de gheaţă. În schimb, l-am găsit pe autorul lucrării. Emil Batog are 60 de ani, e pensionar şi lucrează ca epitrop la biserica „Sf. Gheorghe”. „Chestia asta cu sculptatul este o pasiune de-a mea. Mai am în familie nişte artişti, iar eu am făcut trei ani la Şcoala Populară de Arte. Mi-a luat o jumătate de zi să îl fac, dar nu sunt chiar mulţumit, că zăpada nu a fost chiar de calitate, vedeţi că mai sunt şi bucăţi mai negre, cum a adunat lumea zăpada”, spune autorul lucrării, Emil Batog. La procesul de realizare a sculpturii au participat, în weekend, mai mulţi enoriaşi, care au adunat din toată zona zăpada necesară. A fost o muncă în echipă, dar cel mai important rol l-a avut artistul, Emil Batog.

A mai făcut unul şi anul trecut

Nu este însă prima dată când la biserica „Sf. Gheorghe” se face un popă de zăpadă. Anul trecut, când au fost zăpezile cele mari, epitropul bisericii a mai făcut o lucrare asemănătoare. „Am făcut-o aici, în faţa bisericii, pe trotuar, însă după câteva zile l-au stricat unii de pe aici. Aşa că, anul acesta, l-am făcut în curtea bisericii, ca să nu mai aibă soarta celui de anul trecut”, spune Emil Batog, care speră că, prin noul amplasament al statuii, popa de zăpadă să stea ţanţoş până la primăvară.

În ce priveşte modelul care a stat la baza realizării statuii de zăpadă, autorul susţine că nu ar fi vorba despre părintele paroh. „Nu este preotul nostru. E, aşa un preot, generic vorbind, nu am făcut nimănui statuie”, explică Emil Batog. Totuşi, enoriaşii care trec zilnic prin zonă susţin că popa de zăpadă seamănă bine cu părintele Mitică Luca. Pe care enoriaşii îl iubesc şi despre care au numai cuvinte de laudă. Fie că seamănă, fie că nu, cert este că cei de la biserica „Sf. Gheorghe” au găsit un mijloc extrem de eficient de a aduce oamenii la biserică. Acum, enoriaşii vin mânaţi şi de dorinţa de a vedea popa de zăpadă. E drept, minunea va dura până când va da căldura.

http://www.viata-libera.ro/articol-Popa_de_zapada_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Un gălăţean a realizat "Cuminţenia Pământului" în faţa blocului

În fiecare an, Petru Darie îşi uimeşte vecinii. Gălăţeanul adună zăpada din faţa scării, o compactează bine şi îşi lasă mâinile să realizeze adevărate opere de artă, ce pot fi admirate pe durata sezonului rece.

Şi în acest an, gălăţenii au putut să admire bustul lui Mihai Eminescu, realizat din zăpadă şi gheaţă, în cartierul Micro 21. Sculptorul de ocazie, Petru Darie, a realizat iarăşi statuia celui pe care îl numeşte cu admiraţie "luceafărul poeziei româneşti", aşa cum o face de aproape 35 de ani. "Prima dată l-am făcut pe Eminescu pentru fiica mea, care avea la vremea aia doar trei ani. De atunci, an de an, îl lucrez, însă fata mea spune că tot prima execuţie a fost cea mai reuşită", ne-a explicat bărbatul.

"Cuminţenia Pământului", la vânzare

Dacă, în anii trecuţi, Petru Darie şi cei care l-au ajutat s-au limitat doar la statuia lui Eminescu şi la câţiva oameni de zăpadă, anul acesta au construit şi o replică a operei lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului". "Ideea mi-a venit uitându-mă la televizor. Am văzut că e foarte multă polemică pe tema asta, aşa că am zis să fac şi eu una. Este, evident, şi în memoria lui Brâncuşi, pentru care am toată admiraţia", a spus sculptorul de ocazie.

De meserie tâmplar, Petru Darie a anunţat că replica de gheaţă a "Cuminţeniei Pământului" este de vânzare. "Dacă guvernul o vrea, să vină să o ia. O dau pe o cană de vin fiert, că am lucrat în frig la ea. Trebuie, totuşi, ţinută la frigider", a încheiat, râzând, gălăţeanul.

Operele lui Petru Darie pot fi admirate, până la venirea căldurii, în faţa blocului J5, din cartierul Micro 21.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Statuia din zapada a lui Mihai Eminescu, din Galati, a fost decapitata. Sculptor: "Te demoralizeaza cand vezi asa ceva"

Mihai Eminescu pare sa fie tinta preferata a unor raufacatori din Galati. Daca ani la rand mana muzei poetului a fost furata, de aceasta data un bust al scriitorului, sculptat in zapada, a fost decapitat. Cel care crease opera de arta, un pensionar in varsta de 75 de ani, asteapta urmatoarea ninsoare pentru a repara stricaciunile.

 

Cu rabdare si talent, un galatean de 75 de ani a modelat in zapada bustul lui Mihai Eminescu, langa o replica dupa Cumintenia Pamantului. In fiecare iarna, pensionarul construieste pasionat "cei mai frumosi oameni de zapada" din cartier. De aceasta data insa a descoperit mahnit ca bustul poetului a fost decapitat.

Petru Darie, sculptor amator: "Te demoralizeaza cand vezi oameni de-astia. Majoritatea, vecini de treaba, domnule. Multi m-au sprijinit, "bravo!", nu stiu ce, unul a venit si a pus drapelul ala." Reporter: "Cine a stricat, badie, aici?" Sculptor: "Cine stie? Crezi ca eu stau la geam sa pazesc de rauvoitori?" Vecina: "Copiii, eu stiu cine strica! E un om exceptional. Talentat. Dar a fost desenator tehnic, a fost in viata lui... Dar a muncit saracul o saptamana si, uite, au stricat."

Pensionarul-sculptor a creat de-a lungul iernilor cel putin sapte busturi ale lui Eminescu. Toate au rezistat pana a dat soarele si nu au fost distruse.

Galatiul are insa o traditie nefericita la acest capitol: mana muzei lui Eminescu din parcul din centrul orasului a fost furata de cel putin 25 de ori, pana acum doi ani.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

La Galați, bustul lui Cuza expus între blocuri

Chiar dacă nu a mai nins de aproape două săptămâni, iar zăpada este fie îngheţată, fie foarte murdară, gălăţeanul Petru Darie recidivează. După ce săptămâna trecută a expus, în faţa blocului în care locuieşte, bustul lui Mihai Eminescu şi o replică a statuetei „Cuminţenia Pământului, de data aceasta locuitorii din zonă îl pot admira pe Alexandru Ioan Cuza.

Ideea de a realiza bustul lui Cuza i-a venit lui Petru Darie, după ce statuia lui Mihai Eminescu a fost distrusă. „Prima dată au dat-o jos şi am reuşit să o refacem. De data aceasta însă au distrus-o de tot, aşa că vreau să le arăt că mă ambiţionează şi mai tare. Am realizat, pe o hârtie, un portret al lui Cuza şi am decis să mă apuc de treabă”, ne-a explicat sculptorul de ocazie, Petru Darie.

Ca de fiecare dată, gălăţeanul a avut ajutorul unui vecin, amândoi fiind decişi să îşi înfrumuseţeze cartierul pentru Ziua Unirii. Munca nu le-a fost uşoară, mai ales că materia primă este pe cale de dispariţie. „Am avut atelier în aer liber. Ne-am străduit să adunăm zăpadă de pe lângă pereţi, ca să nu fie murdară, am muncit ceva. Apoi ne-am pus pe treabă şi, după câteva ore, a ieşit ceea ce ne-am propus”, ne-a explicat Nicolae Avram, mâna dreaptă a lui Petru Darie.

Statueta lui Cuza a fost amplasată pe soclul unde a fost bustului marelui poet, alături de „Cuminţenia Pământului”. Locatarii din zonă s-au arătat impresionaţi de ambiţia celor doi oameni. „Este impresionant ce au reuşit să facă. Au adus istoria între blocuri. Bustul seamănă foarte mult cu fotografiile lui Cuza. Ne bucurăm că există astfel de oameni printre noi”, ne-a explicat o doamnă.

Chiar dacă toţi cei care au trecut prin zonă au admirat creaţiile, sculptorii de ocazie sunt dezamăgiţi că munca lor nu este în siguranţă. Aceştia speră ca, de data aceasta, statueta realizată din zăpadă să nu mai fie vandalizată. Mai mult, cei doi promit că vor repeta experienţa şi în anii următori şi speră să găsească noi adepţi care să îi ajute să sculpteze în zăpadă chipurile mai multor personalităţi naţionale. „Următorul pe listă este Vlad Ţepeş. Nu spun mai multe, chiar dacă sunt atâtea dispute în România. Cine vrea să înţeleagă, înţelege de ce am ales acest personaj”, a conchis Petru Darie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Al. I. Cuza, sculptat din zăpadă pentru Ziua Unirii

Deşi nu prea are materie primă, gălăţeanul Petru Darie nu a vrut să se dezică nici anul acesta, aşa că a sculptat o nouă statuie a domnitorului Al. I. Cuza. Ca în fiecare an, materialul folosit a fost zăpada.

Chiar dacă nu a nins suficient, gălăţeanul Petru Darie a ţinut morţiş, şi anul acesta, ca pe 24 ianuarie, de ziua Unirii, să îl aibă în faţa blocului pe domnitorul Al. I. Cuza. Aşa că, ajutat de vecini, gălăţeanul a adunat zăpadă de prin parcarea din faţa blocului şi s-a pus pe treabă. După doar câteva ore, statuia domnitorului Al. I. Cuza a prins formă în faţa blocului unde locuieşte Petru Darie. „Greu cu materia primă, dar am adunat zăpadă de prin parcare. Mi-am ajutat aşa şi vecinii. Aş fi vrut să fac import din Germania, chiar din Florida, unde a fost zăpada mai mare, dar e greu”, a glumit artistul de ocazie.

Petru Darie nu este la prima ispravă de acest fel. Anul trecut, de exemplu, a sculptat, din zăpadă, statuia lui Mihai Eminescu, dar şi o replică a unei sculpturi a lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”. Aşadar, Petru Darie este cunoscut în tot cartierul, iar vecinii se mândresc cu el. „Este deja o tradiţie. Ne mândrim cu el. Păcat că nu este mai multă zăpadă, că am fi avut mult mai multe statui celebre pe aici”, ne-a mărturisit unul dintre vecinii lui Petru Darie.

Gălăţeanul, care peste o lună va împlini frumoasa vârstă de 76 de ani, mărturiseşte că sculptatul este o pasiune şi că vrea ca toţi cei care nu ştiu istorie să înveţe câte ceva din trecutul neamului nostru. „Fac acest lucru pentru cei care nu cunosc şi ar trebui să cunoască istoria. Dacă nu ştii istorie, ce poţi face cu viitorul, ce poţi ajunge? Poporul care are istorie are verticalitate, poate să spere la ceva”, ne-a explicat artistul de ocazie.

Petru Darie se gândeşte ca în viitor să facă şi alte statui, dacă va avea materie primă, având drept model atât oameni din istoria ţării noastre, cât şi, de ce nu, personalităţi contemporane ale lumii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Bustul lui Eminescu, sculptat de un pensionar în zăpadă

Un pensionar din oraşul Galaţi, pasionat de sculptura în zăpadă, a realizat un bust al poetului Mihai Eminescu. Bărbatul spune că face sculpturi în gheaţă pentru a-i învăţa istorie pe copiii din cartier.

Petru Darie realizează în fiecare iarnă cel puţin o statuie din zăpadă şi gheaţă. Sculptorul de 77 de ani spune că prima „operă” în zăpadă a realizat-o în urmă cu aproape 40 de ani şi că a reuşit să aloce mai mult timp pasiunii sale după ce a devenit pensionar.

Zilele trecute, el s-a apucat de treabă şi, pentru că se apropie ziua poetului naţional, a decis să facă un bust al lui Mihai Eminescu. „Bustul lui Eminescu l-am făcut prima dată acum 45 de ani, undeva în valea oraşului, avea fetiţa trei ani, se juca în curte cu zăpada, cu copii de vârsta ei. Pe lângă ei m-am apucat să fac un om de zăpada. Până la urmă <hai să-l fac pe Eminescu>. Când am ieşit la pensie, aveam mult timp liber şi m-am gândit să mă apuc din nou de sculptat în zăpada. Îmi place, mă simt liber atunci când modelez zăpada. Trebuie să recunosc că atunci când creez sunt inspirat şi de versurile marelui poet. Preferatele mele sunt poeziile <Pe lângă plopii fără soţ> sau <Luceafărul>”, a explicat sculptorul amator, Petru Darie.

Bărbatul spune că face sculpturi în gheaţă pentru a-i învăţa istorie pe copiii din cartier. „E un nepereche, un poet nepereche, am adoptat această replică. Şi un om deosebit, păcat că a trăit aşa puţin. Din păcate mulţi copii habar nu au cine a fost Eminescu. Mă gândesc că prin aceste sculpturi le ofer şi o lecţie de literatură”, a povestit Petru Darie.

Pentru că temperaturile variază de la o zi la alta, sculptorul gălăţean este nevoit să retuşeze în permanenţă creaţiile sale. El este ajutat şi de vecini care se mândresc cu sculpturile din faţa blocului. „L-am ajutat pe nea Petrică, în fiecare an trebuie ajutat. Dacă nu-l ajutăm noi, singur nu poate face. E un romantic şi îl apreciem mult. E frumos, de fiecare dată când venim facem poze”, a spus unul dintre vecinii sculptorului.

De-a lungul anilor, gălăţeanul a realizat numeroase sculpturi în zăpadă şi gheaţă. Printre cele mai reuşite au fost busturile lui Mihai Eminescu şi ale domnitorului Al.I.Cuza, dar şi o replică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.