Jump to content

Galaţiul are 266 de monumente istorice (pe hârtie)


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţiul are 266 de monumente istorice (pe hârtie)

Galaţiul, judeţul cu 266 de monumente istorice înscrise în lista oficială a Ministrului Culturii, are, de fapt, mai puţin obiective de patrimoniu decât în catastife. Asta deoarece, pe parcursul celor 7 ani care au trecut de la întocmirea Listei monumentelor istorice, aceasta a suferit modificări şi nu mai corespunde cu realitatea.

Cele 42 de judeţe şi municipiul Bucureşti însumează peste 30.000 de monumente de patrimoniu. Cel puţin aşa reiese din cataloagele oficiale. Pe teren, lucrurile stau altfel. Lista pentru judeţul Galaţi a fost realizată, încă de la concepere, cu greşeli.

„Nu mai există Bustul lui I.C. Frimu, deşi a fost inclus, nu se ştie cum, în lista din 2004. Şi nu mai există nici satul Câmpia Covurlui, unde se menţionează că s-ar găsi Valul lui Atanaric”, aflăm de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Patrimoniu.

Unul clasat, altul declasat

Din 2008, de când a primit acceptul pentru declasare, nu mai are statut patrimonial nici construcţia situată pe Strada Cuza, la nr. 43, un han datat la 1882.

Între timp, autorităţile din Valea Mărului au solicitat şi, în 2010, au şi obţinut avizul pentru ca monumentul funerar din comună al generalului rus Alexander Wasiliewich Gelhard să fie inclus printre monumentele istorice din judeţul Galaţi.

În curs de declasare, două construcţii

Alţi doi proprietari din judeţul Galaţi au început, anul trecut, procedurile de declasare din Lista monumentelor istorice a construcţiilor pe care le deţin.

Regionala CFR a întocmit documentaţia pentru Gara CFR Călători din Frumuşiţa, în condiţiile în care magazia de cereale şi cea de mărfuri au fost vandalizate de-a lungul timpului, fiind furate cărămidă cu cărămidă, în loc să fie reabilitate şi conservate.

Tot în curs de declasare se află şi Cercul Militar din Tecuci (cunoscut şi drept Casa Armatei sau Casa Ofiţerilor). Solicitarea a fost depusă la Direcţia pentru Patrimoniu Galaţi de către Unitatea Militară din Focşani, motivul invocat fiind acela că imobilul este degradat de pe urma inundaţiilor din septembrie 2007.

Rămâne de văzut dacă membrii comisiilor zonale şi, respectiv, naţionale a monumentelor vor aviza cele două cereri.

Monumente doar cu numele

Mai mult decât atât, consilierul Marius Mitrof spune că o serie de imobile dintre cele aflate în listă rămân monumente de patrimoniu doar cu numele. Asta pentru că proprietarii lor au făcut intervenţii atât de mari în construcţie, încât cu greu mai pot fi recunoscute. „Aşa că noi suntem cei care insistăm pe lângă proprietari să facă demersurile de declasare. Ca exemplu, la Tecuci, avem un dosar penal pentru executarea unor asemenea intervenţii la o casă, dar dosarul nu este finalizat nici acum, după doi ani”, mai spune reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Patrimoniu.

Reversul medaliei este că alte construcţii ar merita să poarte acest statut, dar autorităţile sau proprietarii nu sunt interesaţi să cheltuiască bani şi să întocmească acte pentru procedura de clasare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Monumente_istorice_doar_pe_hartie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua celor 266 de mărturii istorice din judeţ

În urmă cu 30 de ani, Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS - lansa propunerea ca pe 18 aprilie să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, propunere care avea să fie aprobată la Conferinţa Generală UNESCO în 1983. Scopul acestei celebrări a fost şi este de conştientizare asupra diversităţii patrimoniului universal, dar şi a vulnerabilităţii acestuia şi a eforturilor necesare pentru conservarea valorilor trecutului.

Aceste monumente, mărturii ale unor vremi apuse, constituie şi transpunerea din imaginar în realitate a poveştilor spuse de bunicii şi străbunicii noştri, ori a romanelor citite pe nerăsuflate în perioada adolescenţei, romane în care sunt descrise străzi clădiri, parcuri şi grădini. Indiferent că ne aflăm lângă zidurile Castrului roman de la Tirighina, pe Valul lui Traian, la Biserica Precista, la Conacul lui Costache Conachi, ori ne plimbăm pe sub coroanele înfrunzite ale copacilor de pe strada Domnească, admirând arhitecturi de belle-époque, sau privind către statuile personalităţilor gălăţene, înţelegem mult mai uşor trăirile înaintaşilor noştri.

„Judeţul Galaţi are un număr de 266 de monumente istorice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, aprobată prin Ordin al ministrului culturii şi patrimoniului naţional, din care 108 se află în municipiul Galaţi şi 36 în municipiul Tecuci”, aflăm de la consilierul Marius Mitrof, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. „Unele dintre ele şi-au regăsit strălucirea de altă dată, semn că proprietarii lor au înţeles importanţa acestora, altele în schimb, sub imperiul vremii şi al nepăsării celor ce stăpânesc asupra lor, se dărâmă încet sau au suportat intervenţii care le-au şters orice urmă de monumentalitate”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Galaţiul, codaş la monumentele istorice

Judeţul Galaţi, cu 266 de monumente istorice, se află pe locul 38 în ţară, adică undeva la coada listei; doar Ialomiţa (cu 217) şi Brăila (cu 169) mai sunt după noi, în timp ce judeţe precum Argeş (1.018) sau Prahova (1.074) sunt în fruntea listei, iar vecinii noştri - Vaslui (449), Vrancea (420), Tulcea (563) - stau mult mai bine (şi) la acest capitol.

„În 2010, când am venit la Direcţia pentru Cultură, am constatat cu stupoare că Galaţiul se afla pe locul 38 în ţară ca număr de monumente istorice. Adică suntem la coada listei şi, dacă nu avem grijă, vom ajunge, probabil, ultimii”, declară Cătălin Negoiţă, directorul DCPN Galaţi.

Am vrut să ştim ce face Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu pentru a păstra ceea ce mai avem: „Atribuţiile noastre sunt destul de limitate, noi suntem doar o interfaţă între instituţiile de cultură şi minister. Nu putem face aproape nimic, neavând fonduri: Ministerul Culturii e, de departe, Cenuşăreasa ministerelor, bani nu sunt, decât strict pentru utilităţi şi salarii”, afirmă directorul, explicând: „Sistemul pe care s-a făcut clasificarea unor clădiri ca monumente istorice a fost unul păgubos. Sunt clădiri monumentale care nu figurează pe listă. Noi am declanşat revizuirea listei, în sensul completării şi cu alte clădiri care, din punctul nostru de vedere, înseamnă ceva pentru arhitectura Galaţiului şi trebuie să devină monumente istorice. Dar dacă proprietarii nu doresc asta e aproape imposibil, pentru că beneficiile sunt atât de mici în comparaţie cu obligaţiile, încât nimeni nu este practic interesat de aşa ceva”.

Cătălin Negoiţă pune numărul mic de monumente istorice din Galaţi pe seama vicisitudinilor istoriei: „Oraşul a fost incendiat de mai multe ori în secolul al XIX-lea, apoi bombardat în ambele războaie mondiale. Apoi a început construirea socialismului şi multe dintre clădiri au fost rase. Ce a mai rămas din el trebuie păstrat cu sfinţenie. Ceea ce putem şi trebuie să facem noi este să veghem asupra clădirilor de patrimoniu. Aşa cum am mai declarat, sub semnătura mea nu se va dărâma nicio clădire de patrimoniu. Cea din Domnească nr. 66 nu are avizul nostru şi nici cea de pe Traian nr. 112. Presa este cel mai bun aliat al instituţiei noastre, prin faptul că ia atitudine în această privinţă. Cu certitudine pot afirma că Direcţia pentru Cultură vegheză ca în tot ceea ce înseamnă clădiri de patrimoniu şi zone protejate să nu se întâmple nimic grav şi atragem atenţia în momentul în care se încearcă deraieri în afara legii. La prima întâlnire cu ministrul Culturii, Puiu Hasotti, i-am adus în atenţie cazul Domnească nr. 66, care are avize date de la Bucureşti, în 2008, şi dumnealui mi-a spus: vă cer să îmi trimiteţi documente privind acest caz, să vedem ce se întâmplă acolo. Se vede că domnul ministru, care a lucrat la Direcţia pentru Cultură Constanţa, ştie despre ce e vorba şi înţelege importanţa unei clădiri de patrimoniu”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Monumentele istorice din județul Galați

Lista monumentelor istorice din România (LMI) a fost actualizată. Comparativ cu lista anterioară (din 2010) au fost declasate de către Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, 49 de monumente şi au fost clasate 644 de monumente (de arheologie, de arhitectură, de for public şi monumente memoriale şi funerare).

Din punct de vedere structural, monumentele sunt grupate pe patru categorii, în funcţie de natura lor:
I. Monumente de arheologie
II. Monumente de arhitectură
III. Monumente de for public
IV. Monumente memoriale şi funerare

Din punct de vedere valoric, lista monumentelor istorice cuprinde următoarele categorii:
• Categoria A - monumente de interes naţional
• Categoria B - monumente de interes local
În județul Galați sunt acum 263 de monumente istorice (vezi fișierul atașat), cu trei mai puțin decât în lista precedentă.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.