Jump to content

Comuna Bălăbăneşti îşi ia avion militar


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Comuna Bălăbăneşti îşi ia avion militar

Ministerul Apărării Naţionale va transfera gratuit către autorităţile locale din Bălăbăneşti un avion tip IAR 93, care a fost dezafectat de dotările militare. Deşi pare bizar la prima vedere, există o explicaţie.

"Noi am făcut o cerere în urmă cu câteva luni pentru a primi un avion care a fost scos din funcţiune. Avem un consătean care a fost colonel de aviaţie şi care ne-a făcut propunerea de a monta avionul lângă un monument al eroilor, care este situat pe un deal din vecinătatea comunei.Înţelegerea a fost ca noi să suportăm transportul şi plata specialiştilor care vor dezasambla şi asambla avionul", ne-a declarat Dorin Codreanu, primarul comunei Bălăbăneşti.

Localitatea este una dintre cele mai sărăce comune din judeţul Galaţi, autorităţile neavând bani nici de lemne pentru a asigura încălzirea în şcoală. Culmea, au însă pentru asamblat şi dezasamblat un avion. „Moda" avioanelor decorative în diverse localităţi din ţară nu este o noutate, oraşul brăilean Ianca fiind cel mai cunoscut exemplu dar măcar există un aerodrom. Alte trei avione tip IAR 93 vor ajunge în alte localităţi din judeţele Olt, Teleorman şi Mureş. Avionul care va ajunge pe inventarul Primăriei Bălăbăneşti a aparţinut unei unităţi militare din Câmpia Turzii, valoarea sa actuală ridicându-se la 2.600 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Inedit-Comuna_Balabanesti_isi_ia_avion_militar_0_416958465.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

MIG-uri, tancuri si tunuri scoase din uz, donate de MApN

Mai multe avioane MIG 21, dar si tancuri si tunuri scoase din functiune si demilitarizate vor fi cedate de Ministerul Apararii Nationale(MApN) catre mai multe comune si orase din tara, in vederea amenajarii unor monumente comemorative, se arata intr-un proiect de lege postat pe site-ul MApN. Tehnica de lupta urmeaza sa fie donata in vederea expunerii statice in cinstea eroilor neamului.

Astfel, MApN va face demersurile necesare pentru ca 5 avioane MIG 21 demilitarizate sa ajunga in mai multe localitati din tara. Potrivit unei anexe la proiectul de lege postat pe site-ul MApN, cel mai scump avion are o valoare actuala de 7.145 de lei, iar cel mai ieftin mai valoreaza doar 929 de lei. Avioanele vor fi trimise catre consiliile locale din localitatile Stoenesti, judetul Olt, Caransebes, judetul Caras-Severin, Mihail Kogalniceanu si Navodari din judetul Constanta.

De asemenea, doua tancuri T 55-100 demilitarizate, in valoare de aproximativ 6.000 de lei, vor fi cedate Consiliului Local al municipiului Pitesti. In plus, 4 tunuri de calibrul 76 milimetri, model 1942, cu o valoare de 39 de lei, vor ajunge la Consiliul Local al comunei Prisacani din judetul Iasi. Valoarea totala a bunurilor donate de MApN este de 29.720, 28 lei.

Consiliile locale mentionate, se obliga sa realizeze cu fonduri proprii si prin mijloace proprii preluarea si transportul bunurilor mobile de la locul de depozitare a acestora la locul de amplasare precum si amplasarea intr-un loc vizibil unui public larg, angajandu-se totodata sa dispuna masurile necesare de ambientare suplimentara a zonei si de asigurarea securitatii, integritatii si intretinerii bunurilor, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

MApN a dat, in 2011, Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, ministerelor Educatiei, Transporturilor si Internelor, precum si mai multor consilii locale avioane MIG 21 si IAR 93, dezafectate de dotarile specific militare, in valoare totala de 2,33 milioane de lei. Avioanele cedate Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului urmau sa fie folosite de catre Centrul Misionar Filantropic "Stefan cel Mare si Sfant" din Bacau si Parohia "Sfintii Apostoli" din Moinesti (judetul Bacau). Aparatele transferate ministerelor vor fi utilizate de catre Institutul National pentru Cercetari Aerospatiale, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi (Ministerul Educatiei), Aeroclubul Romaniei (Ministerul Transporturilor) si Inspectoratul General de Aviatie (Ministerul Administratiei si Internelor). Alte astfel de aparate au fost cedate consiliilor locale din Campia Turzii (Cluj), Bacau, Deveselu si Colonesti (Olt), Mihail Kogalniceanu si Navodari (Constanta), Balabanesti (Galati), Balaci si Rosiori de Vede (Teleorman) si Sanpaul (Mures).

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Cursa înarmărilor în comunele României. Cum au ajuns bisericile şi comunităţile sărace să deţină artilerie grea şi avioane de luptă

Zeci de localităţi rurale din România au primit contra cost, în ultimii ani, prin hotărâre de Guvern, tehnică de luptă casată pentru a fi folosită „în scopuri comemorative“. Patru localităţi din judeţul Galaţi au mai multe tunuri şi un avion militar IAR 93. Inclusiv şefii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au cerut şi au primit două avioane de război.

Este comună ideea că, atunci când vorbim despre cursa înarmărilor, este obligatoriu să ne gândim la două superputeri mondiale, care se sfidează reciproc acumulând şi etalând un arsenal cât mai impresionant. Există şi o altă variantă, neobişnuită, în care acumularea de armament se produce după o altă logică, care ţine de mândria unei comunităţi locale îndeobşte săracă şi neimplicată în operaţiuni militare. În ultimii ani, Guvernul României a aprobat zeci de cereri în urma cărora tehnică militară casată în valoare de câteva milioane de lei a fost cedată, la preţ de inventar, în administrarea unor consilii locale, şcoli şi chiar biserici. Scopul achiziţiilor este, potrivit documentelor ataşate la hotărârile de Guvern aferente operaţiunilor, unul „comemorativ“, adică de a pune în valoare o serie de monumente închinate eroilor neamului.

În acest context, în judeţul Galaţi, mai multe localităţi rurale şi-au luat în serios rolul militar şi s-au dotat cu tunuri şi avioane de luptă, ba chiar organizează periodic demonstraţii de tehnică militară performantă.

Tonul înarmărilor l-a dat Târgu Bujor

Creearea arsenal rural a parcurs şi o etapă de tranziţie. Mai exact, exemplul marilor puteri mondiale a fost preluat pentru prima oară de orăşelul gălăţean Târgu Bujor (n.r. - care are o populaţie de 5.000 de locuitori, cu tot cu cele trei sate arondate). La Târgu Bujor, după îndelungi tratative, au poposit, după 1990, două tunuri de asalt din dotarea armatei române. Piesele de artilerie, de calibrul 120 de milimetri, datând din Al Doilea Război Mondial, fuseseră scoase „la pensie“ de o unitate militară din Galaţi. În loc să ajungă la fier vechi, au fost preluate de primăria bujoreană, care le-a amplasat de-a dreapta şi de-a stânga statuii generalului Eremia Grigorescu. Gurile de foc sunt îndreptate spre spitalul din imediata apropiere, însă autorităţile locale ne asigură că poziţia respectivă nu semnifică ceva anume, căci spitalul este tot în inventarul primăriei, ca şi tunurile. Plasarea tunurilor în preajma statuii generalului nu este, însă, întâmplătoare. Marele erou al neamului s-a născut chiar la Târgu Bujor, în cătunul Golăşei. Şi chiar dacă există o uşoară discrepanţă temporală, căci Eremia Grigorescu a fost erou al Primului Război Mondial, iar tunurile sunt din Al Doilea Război, oamenii locului insistă să spună că gestul în sine contează. Piesele de artilerie nu funcţionează (ţevile sunt astupate, iar elementele de percutare au fost îndepărtate), însă bujorenii se mândresc cu ele, la fel cum se mândresc şi cu Generalul, considerat cel mai important fiu al aşezării.

Bateria de artilerie din faţa primăriei

Prima comună din judeţul Galaţi care s-a dotat cu arsenal militar a fost Matca. Aşezare de oameni paşnici, care trăiesc din legumicultură (aici se află o şesime din suprafaţa ocupată cu solarii din România), mătcaşii au votat, în urmă cu 15 ani, achiziţionarea a două tunuri cu calibrul de 140 de milimetri. Preţul lor nu a fost mare, căci au fost cumpărate şi înregistrate în inventar la preţ de fier vechi (1.500 de lei), însă valoarea de întrebuinţare este una specială. Ca şi la Târgu Bujor, ele străjuiesc un monument (închinat eroilor din cele două Războaie Mondiale), însă bateria de artilerie este poziţionată chiar în faţa primăriei şi te întâmpină, cam ameninţătoare, exact într-o curbă a şoselei ce vine dinspre Tecuci.

Actualul primar al comunei, Nelu Costea, recunoaşte că este un pic cam ciudat să dai cu ochii de nişte ditamai tunurile când ajungi la instituţie şi ne mărturiseşte că s-a gândit deja că ar fi cazul să le mute la celălalt monument, situat pe vârful unui deal din apropiere. „Nu renunţăm la ele, dacă tot le avem. Doar că o să le mutăm într-un alt loc. Nu mi se pare normal să fie amplasate în faţa primăriei. Creează un cadru rece şi chiar nu e potrivit ca oaspeţii primăriei - cetăţeni de-ai noştri sau cei care vin din alte părţi – să fie întâmpinaţi cu tunurile, chiar dacă nu-s funcţionale, ci numai decorative“, spune primarul Nelu Costea.

Cum a fost furat vulturl de bronz

La monumentul de pe deal, tunurile vor beneficia de condiţii foarte bune, inclusiv de nişte camere de supraveghere. Camerele video au fost montate după ce vulturul din bronz (greu de aproape 80 de kilograme) de pe monument a fost furat şi vândut la fier vechi, în urmă cu câţiva ani, de către nişte muncitori care lucrau la ferma de pomi din apropiere.

Cât priveşte părerile sătenilor despre utilitatea tunurilor, sunt destul de împărţite. În vreme ce unii spun că piesele de artilerie „dau bine“ imaginii satului, alţii cred că achiziţia făcută de fostul primar a fost „o bazaconie“. „Păi, tunuri ne trebuie nouă, domnule? Au aruncat banii pe prostii. Mai bine cumpărau ceva pentru şcoală, pentru dispensar. Nu tunuri ne trebuie nouă, fraţilor, că nu avem război cu nimeni. Se mai bat flăcăii mătcaşi cu cei corodeni pentru fete, dar n-au nevoie de tunuri pentru asta“, spune, hâtru, săteanul Neculai Pohrib. El este contrazis, însă, chiar de vărul său, Ionel Pohrib. „Ce te bagi tu? Habar nu ai de armată, că tu ai făcut la diribau (n.r. - la muncă), la canal. Nici nu ştii din ce capăt se ţine puşca“, l-a apostrofat acesta, convins că locul tunurilor este chiar acolo, în centrul satului.

Sătenii pun mâna pe arme

Oamenii din localitatea gălăţeană Schela nu s-au lăsat nici ei mai prejos, aşa că, acum cinci ani, şi-au cumpărat, la rândul lor, două tunuri. Sunt de 140 de milimetri, au cauciucurile bine umflate şi străjuiesc monumentul eroilor din faţa Primăriei, cu ţevile îndreptate spre câmpul petrolier din apropiere. Par că ameninţă, dar de fapt păzesc. Metaforic vorbind, căci şi ele, ca şi cele de mai înainte, au fost „aranjate“ aşa încât să nu mai poată fi utilizate în scop militar.

Primarul Maricel Petrea este de părere că cele câteva mii de lei plătite către unitatea militară care a livrat tunurile s-au cheltuit cu folos, pentru că localitatea se mândreşte cu localnicii care şi-au dat viaţa pentru ţară. De altfel, la Schela există un adevărat cult al eroilor, veteranii de război fiind deseori chemaţi să vorbească în faţa sătenilor sau la televiziunea locală. Comuna Schela are televiziune locală. „În fiecare an, avem activităţi diverse aici. Pe 14 octombrie, de ziua comunei şi cu alte ocazii. Ni s-a părut o idee bună să amplasăm şi tunurile acolo, pentru că arată că ne cinstim eroii“, spune primarul Maricel Petrea.

De altfel, dotarea cu piese de artilerie nu este singura acţiune cu substrat militar a celor de la Schela. În ultimii ani, în localitate au fost organizate, cu sprijinul Ministerului de Interne, şi o serie de expoziţii de tehnică militară, prilej cu care sătenii au pus mâna pe arme. Însă nu în scop de agresiune - căci n-au motive: aşezarea este una dintre cele mai prospere şi civilizate din judeţ - ci doar de curiozitate. „Este foarte bine că s-au adus arme aici la noi, să le vedem şi să ne amintim de vremurile de altădată, când şi noi am luptat pentru neam şi ţară“, ne-a spus veteranul de război Marin Petrache.

De altfel, şi primarul comunei se laudă că expoziţia de tehnică militară s-a bucurat de un succes neaşteptat la public, căci nu doar bătrânii au venit să o vadă, cât mai ales tinerii. „Lumea vrea să vadă şi se bucură să ştie cum este apărată ţara. Nu mai avem războaie, dar mândria de a te şti bine apărat rămâne“, este de părere primarul Petrea.

Comuna Bălăbăneşti a dat lovitura cu un avion de luptă

Aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, cea mai importantă achiziţie de natură militară a apărut într-una dintre cele mai sărace comune din judeţul Galaţi: Bălăbăneşti. Oficialii amintitei comune nu s-au mărginit la tehnica militară banală (la urma urmelor, tunuri pot fi văzute pe la mai toate mausoleele închinate eroilor), ci şi-au luat direct un avion de luptă. Aparatul de zbor, model IAR 93, a fost adus în anul 2012 de la o unitate militară din Câmpia Turzii şi este dezafectat. Nu mai are pe el niciunul dintre echipamentele militare cu care era dotat, iar motorul a fost şi el scos. Valoarea de achiziţie (în 2012) a fost de doar 2.500 de lei, un preţ modic, însă problema nu este cât s-a plătit iniţial, ci cât costă întreţinerea ulterioară. Nu de alta, dar pentru amplasarea piesei de aviaţie (la vreo 50 de metri de intrarea în comună, în apropiere de DN 24D) s-a construit un fel de soclu din beton, iar avionul trebuie vopsit periodic şi păzit permanent. Este făcut din metal, iar metalul are mare căutare în localitatea unde veniturile populaţiei sunt foarte modeste. Oficialii se tem că şi în localităţile învecinate - Bălăşeşti, Adam, Rădeşti şi Bursucani - există oameni dornici să facă un ban din furt.

Primarul Dorin Codreanu este foarte mulţumit de achiziţie, care este considerată un simbol al aşezării, ţinând cont că aici s-au născut câţiva aviatori care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Fără îndoială, memoria acestora merită cinstită. În schimb, sunt destui săteni care cred că banii cheltuiţi pe avion şi pe întreţinerea lui puteau fi folosiţi mai bine în alte scopuri. „IAR-ul 93 este o investiţie utilă având în vedere că zeci de trecători - conducători auto pe ruta DN24D - opresc în comună pentru o fotografie. Scoate Bălăbăneştiul, sărac cum e, din conul de umbră în care a stat mulţi ani.Problema avionului de la Bălăbăneşti nu este achiziţia în sine, ci mai degrabă întreţinerea şi paza lui, deoarece trebuie revopsit, amplasat şi ancorat cum trebuie şi ferit de unii indivizi fără educaţie din sat, amatori de suveniruri“, spune localnicul Florin M.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului s-a dotat cu două avioane de luptă

În ultimii ani, mai multe consilii locale şi instituţii de interes public au primit din partea Guvernului, la valoarea de casare, avioane MIG, IAR, tunuri sau tancuri. În anul 2012, mai multe avioane de tip MIG 21 şi MIG 23 au fost transferate, prin hotărâre de guvern, din administrarea Ministerului Apărării în cea a consiliilor locale ale comunelor Stoeneşti (judeţul Olt) şi Mihail Kogălniceanu (Constanţa), în vreme ce consiliul local din comuna Prisăcani (Iaşi) a primit patru tunuri estimate la 27.000 de lei. Alte astfel de aparate au fost cedate, tot în 2012, consiliilor locale din Câmpia Turzii (Cluj), Bacău, Deveselu şi Coloneşti (Olt), Mihail Kogălniceanu (Constanţa), Bălăbăneşti (Galaţi), Balaci şi Roşiori de Vede (Teleorman) şi Sânpaul (Mureş). Ulterior, în 2013, avioane MIG au mai fost acordate şi consiliilor locale din municipiul Caransebeş (Caraş-Severin) şi oraşul Năvodari (Constanţa), iar consiliul local al municipiului Piteşti a primit două tancuri. O procedură similară a fost efectuată în 2011, atunci când Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, ministerele Educaţiei, Transporturilor şi Internelor, precum şi mai multe consilii locale au primit de la Guvern avioane MIG 21 şi IAR 93, dezafectate de dotările specific militare, în valoare totală de 2,33 milioane de lei. Fără îndoială, cel mai exotic beneficiar al unor avioane de război, fie ele şi dezafectate, este Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Potrivit documentelor ataşate la solicitarea adresată de Arhiepiscopie către Ministerul Apărării (respectiv Bazei Aeriene Bacău), unul dintre avioane este destinat Centrului Misionar Filantropic „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Bacău, iar al doilea împodobeşte  curtea Parohiei „Sfinţii Apostoli“ din Moineşti.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.