Jump to content

Ionel Tămăşanu, omul care "dopează" Oţelul


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ionel Tămăşanu, omul care "dopează" Oţelul

Ionel Tămăşanu (69 de ani) deţine reţeta pregătirii fizice ireproşabile a fotbaliştilor de la liderul din Liga I, acuzaţi de adversari că aleargă mult fiindcă apelează la metode neregulamentare.

- Domnule profesor, care este rolul preparatorului fizic la Oţelul Galaţi?

- Dirijarea efortului, cuantificarea şi gradarea efortului într-o etapă de pregătire şi ciclu săptămânal. Toate acestea au un rol hotărâtor în a aduce sportivul la randament optim în momentul competiţiei. Acesta e rolul meu. Un preparator fizic dirijează efortul, ajutându-l astfel pe antrenor. Dacă nu faci treaba cum trebuie, rişti ca jucătorul să nu fie în regulă la ora confruntării. Degeaba ai un jucător bine antrenat, dacă el e obosit la meci. Mai bine unul mai puţin antrenat, dar odihnit. Uitaţi ce scrie aici, ca idee principală a acestui tratat: "Aspectul fizic a crescut primordial în fotbalul de astăzi". Semnat, Claude Puel (n.r. - antrenor la Olympique Lyon)!

- Ce este pregătirea fizică?

- Pregătirea fizică e o ştiinţă. Ea se bazează pe legile şi principiile altor ştiinţe, cum ar fi, de exemplu, fiziologia. Domnii mei, corpul omenesc e ca un motor, care, ca orice motor, consumă. Unul benzină, altul motorină. Sunt diferite. Trebuie să cunoşti acest motor şi să-i aduci îmbunătăţiri. Nu există două la fel.

- Cât de importantă este medicaţia?

- Medicaţia are şi ea rolul său. Medicamentele ajută la susţinere şi la refacere. Un organism care face efort are de cinci ori mai multă nevoie de vitamine.

- Cum aţi ajuns la fotbal?

- Ion Moldovan m-a adus în 1990 la Oţelul. Era un antrenor tânăr, dornic de afirmare. Echipa era în Divizia B. Am reuşit în primul an promovarea. Pe vremea aceea, doar Craiova lui Sorin Cârţu mai avea preparator fizic, pe Fane Cioacă. În 1992, Ion Moldovan a fost îndepărtat de la echipă, în urma unor disensiuni, şi nu din cauza rezultatelor. În momentul în care el s-a retras, m-am ridicat în picioare şi am plecat şi eu.

- Şi v-aţi întors la atletism.

- Aşa e. Alina Tecuţă se ridicase mult. În 1993 trebuia să mergem în SUA, la un maraton important. Ion Moldovan m-a sunat şi mi-a zis să vin cu el la FC Argeş. Am refuzat. N-am vrut să o las pe Alina. "O să regretaţi toată viaţa", mi-a spus Moldovan. Am refuzat banii din fotbal pentru o idee, iar ideea m-a părăsit! În 1998, după cinci ani de muncă, Alina Tecuţă m-a zis că se descurcă şi fără mine şi a decis să se pregătească cu soţul său.

- Ce s-a întâmplat în continuare?

- În 2000, Marius Stan a venit preşedinte la Dunărea. M-a chemat acolo. Apoi, în 2002, Ion Moldovan m-a solicitat din nou. De data asta nu l-am mai refuzat, aşa că am plecat cu el la FC Bihor. În 2003 l-am urmat la Dinamo. Fusese numit antrenor principal.

- N-aţi stat mult la Dinamo.

- Am făcut toată pregătirea de vară. Echipa era foarte bine pregătită. Am început campionatul cu o victorie la scor pe teren propriu, 5-0 cu Ceahlăul. A urmat înfrângerea de la Ploieşti, 2-4 cu Astra, şi egalul de pe teren propriu, 1-1 cu Bacăul.

- Venirea lui Gică Popescu a fost dăunătoare jocului echipei?

- Gică Popescu a venit înaintea startului sezonului. Era nepregătit. Nu mai putea. La meciul cu Bacăul, care i-a fost fatal lui Moldovan, principalele cauze ale remizei au fost, le-am notat atunci, un gol perfect valabil anulat la semnalizarea asistentului Gheba şi penalty-ul făcut de Gică Popescu.

- Ce jucători v-au impresionat la Dinamo?

- Florentin Petre, Dănciulescu, Burcă, Dan Alexa, toţi erau băieţi cu care îţi făcea plăcere să lucrezi.

- Ce a urmat după Dinamo?

- Am plecat la FC Argeş cu Ion Moldovan. Am stat acolo până în 2005. A fost o perioadă excepţională. Am avut multiple posibilităţi de studiu. Moldovan cheltuia bani pe reviste, pe cărţi, pe fel de fel de materiale care apăreau în străinătate şi care îmi erau de folos. Îmi spunea mereu: "Domnule profesor, luaţi tot ceea ce consideraţi că vă poate ajuta în munca dumneavoastră". Locuiam în cantonamentul echipei, sus, în Trivale, nu aveam obligaţii familiale, aşa că eram mereu lângă echipă, munceam şi studiam. La Argeş am lucrat cu Coman, Bilaşco, Prepeliţă, Emil şi Nicolae Dică, Cristi Tănase... Ţin minte că Tănase venea cu unchiul său la antrenamente, un om cunoscut în Piteşti. Acesta l-a rugat pe Moldovan să-l ia la echipa mare pe Tănase. Avea calităţi. În 2005, m-am întors la Galaţi.

- Cum comentaţi zvonurile conform cărora fotbaliştii de la Oţelul se dopează?

- Asta e cea mai mare tâmpenie pe care o poate debita un om. E o afirmaţie spusă în necunoştinţă de cauză, care trădează lipsa unei culturi sportive elementare. Am mai spus-o, pregătirea fizică e o ştiinţă. Forma sportivă este ceva complicat, nu o poţi dezvolta decât în timp. Trebuie să ştii că la fiecare etapă, la fiecare meci, forma unui jucător trebuie să urce. Evoluţia formei fizice e ca lama unui fierăstrău. Vârfurile, cele care taie, reprezintă meciurile, iar atunci jucătorul trebuie să fie în cea mai bună formă. Pe vremuri, pregătirea fizică se făcea haotic. Nu se ştia momentul când trebuia să introduci în ciclul de pregătire anumite exerciţii. Sacii de nisip, cantonamentele montane cu celebrele lor trasee, aveau şi rolul lor.

- Daţi un sfat pentru slăbit?

- (Râde) Regimul alimentar e totul. Şi mişcarea are rolul ei, desigur, dar ceea ce mâncăm e cel mai important. Ca să scapi de 500 de grame de grăsime, trebuie să depui efortul echivalent alergării a 50 de kilometri! Aud, după câte un meci sau după o alergare în parc, că cineva zice: "Am slăbit 2-3 kilograme". Aia e deshidratare. Grăsimea începe să se ardă la un fotbalist abia după minutul 50-60 încolo!

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ionel-tamasan-preparator-fizic-otelul-galati-la-dinamo-gica-popescu-era-nepregatit-nu-ma.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.