Jump to content

Lumea islamică se revoltă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Tunisia a dat startul. Acum, în prim-plan este Egiptul. Mai sunt însă destule regimuri mai mult sau mai puţin totalitare în zonă care nu se simt tocmai bine. Cine urmează? Şi care ar putea fi consecinţele pe teremen mediu şi lung? Se poate ajunge la un război mondial?...

Link to comment
Share on other sites

@Relu - gandeste-te la decembrie 89. Crezi ca la noi era "bogatie"??

Referitor la Tunisia (in Egipt nu am fost): e, probabil, cea mai deschisa tara din zona islamica. Influenta franceza puternica, practic franceza e a doua limba, istorie bogata, multi cetateni lucreaza in Europa, aflux mare de turisti in ultimii ani, un indice al dezvoltarii umane apropiat de R (de exemplu), deci nu e chiar o surpriza. Probabil ca s-a atins maximum de "ingaduinta" fata de coruptie si tot ceea ce decurge din ea si de aici explozia. Ben Ali era un "dictator" (al doilea presedinte al Tunisiei din... 1952!) dar totusi era respirabil in Tunisia, incomparabil cu Romania anului 89, de exemplu.

Cine urmeaza? Iordania, Siria, Yemen. Mai spre sfarsit, Arabia Saudita, Libia si Iran. Parerea mea. :d

PS Preventiv, in Kuweit se impart diverse cadouri :))

Aproape 3600 de dolari pentru fiecare cetatean al tarii. Din pacate, nu se intampla in Romania, ci in Kuweit, unde parlamentul a aprobat propunerea emirului de a da bani si alimente de baza tuturor locuitorilor. Fiecare dintre cei peste un milion de kuweitieni vor primi nu numai ajutor financiar ci si alimente de baza in urmatoarele 14 luni. Kuweitul este unul dintre cele mai bogate state ale lumii, activele sale financiare ridicandu-se la 300 de miliarde de dolari

http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/cadou-de-emir-3600-de-dolari-pentru-fiecare-kuweitieni-349265.html

Link to comment
Share on other sites

Relu, lumea nu vrea democratie. Cam peste tot, lumea vrea un anumit grad de libertate si o viata buna.

Mai putin conteaza cine urmeaza, de preferabil ar fi sa nu mai fie cazuri de genul, insa consecintele pe termen lung vor fi aceleasi oricum: sclavie moderna si-n statele arabe dezvoltate.

Link to comment
Share on other sites

Cine urmeaza? :ymblushing:

Everybody's talking about a revolution. Except, that is, in China.

As the unrest in Egypt stretches on, China has blocked the country's name from micro-blogs and is scrubbing related comments from the web. Has all this talk of freedom got them on edge?

Yes, but that's hardly news. The Chinese Communist Party keeps a close eye on the Internet and blocks any content that could constitute a threat. Typically, that means no references to the 'three Ts' (Tibet, Taiwan, Tiananmen) or criticism of one-party rule. Censors also crack down ahead of a special events, such as the 2008 Beijing Olympics, or after a political crisis, like the 2009 riots in Xinjiang.

What's more interesting is what they have said about the protests. On January 30, Global Times, a state-run newspaper, published an editorial warning, essentially, that democracy would fail in Tunisia and Egypt. An excerpt:

"In general, democracy has a strong appeal because of the successful models in the West. But whether the system is applicable in other countries is in question, as more and more unsuccessful examples arise.

In the West, democracy is not only a political system, but a way of life. Yet some emerging democracies in Asia and Africa are taking hit after hit from street-level clamor

Democracy is still far away for Tunisia and Egypt. The success of a democracy takes concrete foundations in economy, education and social issues."

In other words, revolution won't bring democracy. So don't even try

Read more: http://newsfeed.time.com/2011/01/31/what-uprising-china-censors-news-from-egypt/#ixzz1CWW1dlFP

http://newsfeed.time.com/2011/01/31/what-uprising-china-censors-news-from-egypt/#ixzz1CcJvyAdt

Link to comment
Share on other sites

Conducator al Fratiei Musulmane: Egiptenii ar trebui sa se pregateasca de razboi cu Israelul

Unul dintre liderii organizatiei islamiste Fratia Musulmana a declarat ca isi doreste sa-i vada pe egipteni pregatindu-se de razboi cu Israelul. Muhammad Ghannem a mai declarat ca isi doreste inchiderea Canalului Suez (calea de tranzit pentru o cantitate importanta de petrol dinspre Orientul MIjlociu spre Occident - n.red.).

Liderul Fratiei Musulmane a mai declarat pentru portalul iranian Al-Alam, citat de Jerusalem Post, ca Egiptul ar trebui sa opreasca exporturile de gaze naturale catre Israel.

Fratia Musulmana este o organizatie tinuta in semi-legalitate de regimul Mubarak. In anii 50, Fratia Musulmana a anuntat oficial ca renunta la lupta armata.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8261598-conducator-fratiei-musulmane-egiptenii-trebui-pregateasca-razboi-israelul.htm

Link to comment
Share on other sites

The success of a democracy takes concrete foundations in economy, education and social issues

Excelent spus!

Cine urmează?

Eu nu prea cred in revolte de astea spontane, din dragoste pentru democratie. Intrebarea ar fi, cine are interesul si care ar fi acest interes, pentru respectivele revolte?

Edited by katman
Link to comment
Share on other sites

titlul topicului a fost, initial, gresit. NU lumea islamica s-a revoltat, ci lumea saraca si flamanda. Dar, abia in momentul in care apar grupari fundamentaliste, care cheama la Jihad impotriva israelului, americii sau oricarei alte natii neislamice, foamea se transforma in "cruciada".....

pentru ca nici in romania, in '89 nu s-au revoltat catolicii, ci tot poporul flamand.

Link to comment
Share on other sites

Am avut o mica experienta in lumea islamica, prin 85-87. Direct, printre ei. Sunt acolo trei aspecte. Comparativ, IIsus a venit cu crucea iar Mohamed (Mahmud) cu sabia. Doi. In general, ei trec de la sclavie la renastere accelerata datorita petrolului. Au ajuns la Evul Mediu. Lumea crestina a avut cruciadele cu toata coruptia atasata. Ei au coruptia atasata Jihadului. In razboiul de independenta au cazut multi barbati. Din reactie, cei ramasi au procreat 5 - 10 copii. In 86 Algeria avea cam 200.000 de frati si surori musulmane (habotnicii). Dar si vreo 2.000.000 de tineri care, cu 2 - 3 ani de scoala post liceala erau profesori, ingineri, doctori, farmacisti. Nerecunoscuti international (logic). Cu totul, din 21 mil. 4,5 someri/fara serviciu. Din 87 pana in 90, au mai aparut 1 mil. someri CU DIPLOMA. Masa de recrutare pentru habotnici. Si nascocitori de vinovati (crestinii). Atunci au inceput, acolo, revoltele. Au trecut aproape 20 de ani. A venit Tunisia - din cauza coruptiei dar si din cauza unei asa-zise democratii fara suport genetic. Acolo unde monarhia a fructificat experienta crestina a fost creata insula fabuloasa Emiratele Arabe si mentinerea Arabiei Saudite. Descreerati am avut si noi (cruciatii), au si ei (Binn Laden - scolit in USA, Familie extrem de bogata). Cu Egiptul, inca este de analizat. Daca mai dureaza, alde Binn Laden vor distruge nu doar ideea de respect ci si viata de zi cu zi a oamenilor care vor sa traiasca simplu. Si care sunt extraordinari in relatia cu vecinii, cu noi - unii dintre straini. Sunt doar OAMENI. Cu griji, nevoi si vise. Doar ca multele dureri ii predispun la inrairi speculate de verosi. Politic, economic, religios, social.

Link to comment
Share on other sites

Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Preşedintele Egiptului a renunţat la presiunile străzii. Armata egipteană a anunţat vineri că garantează reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal a situaţiei din ţară şi avertizând împotriva oricărui afront la adresa securităţii Egiptului, potrivit Mediafax. Armata a promis "să pună capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale", dând asigurări că "persoanele oneste care au refuzat corupţia şi a cerut reforme nu vor fi arestate". Armata se bucură de o mare popularitate în Egipt, iar manifestanţii care cer plecarea imediată a preşedintelui Mubarak, reuniţi în faţa palatului prezidenţial de la Cairo, au reacţionat furios faţă de comunicatul armatei.

http://www.money.ro/mubarak-a-demisionat_856021.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pai te pui cu nebunu?

Hmmm... Unde au vrut i-au zburat pe baieti de nu s-au vazut (Ceasca - Romania e un exemplu). In Libia probabil ca judecata a fost: mai bine un nebun si mult petrol, aici, foarte aproape de Europa, decat multi si necunoscuti (cine stie cine poate veni la putere acolo??) si ioc petrol.

Asa ca Ghadafi poate da cu bomebele in libieni pana cand se plictiseste.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm... Unde au vrut i-au zburat pe baieti de nu s-au vazut (Ceasca - Romania e un exemplu). In Libia probabil ca judecata a fost: mai bine un nebun si mult petrol, aici, foarte aproape de Europa, decat multi si necunoscuti (cine stie cine poate veni la putere acolo??) si ioc petrol.

Asa ca Ghadafi poate da cu bomebele in libieni pana cand se plictiseste.

Cred ca ceva nu merge conform planului. Ia uite aici ce poza publica Liberation pe 17.01.2011: http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/1/17/1295276906121/liberation.jpg

Yemen si Libia erau pe teava. Proba cea mai grea e la ultimii doi, Siria si Iordania, dar nu cred ca o sa se ajunga acolo...

Link to comment
Share on other sites

Ia uite aici ce poza publica Liberation

Sarkozy tropaia si zilele trecute cu o interventie in Libia. Merkel a zis pas, deci ce sperau francezii era una, ce se hotarase (probabil, dracu' stie ce intelegeri fac greii astia...) era altceva.

O parere, doar.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Osama ben Laden, ucis în Pakistan

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni dimineaţa că Osama ben Laden a fost ucis de SUA în cursul unei operaţiuni tip comando în Pakistan şi a salutat ajutorul dat de autorităţile din Islamabad, potrivit AP şi AFP. Liderul Al-Qaida a fost ucis într-o reşedinţă aflată în apropiere de Islamabad, capitala Pakistanului, în cadrul unei operaţiuni militare pilotate de SUA, afirmase anterior un responsabil al serviciilor de informaţii pakistaneze, citat de CNN.

Un responsabil al Serviciului de informaţii pakistanez a confirmat luni dimineaţa că Osama ben Laden a fost ucis în Pakistan, potrivit AP şi AFP.

agerpres.ro

Şi-acum? Atentate de răzbunare? Un nou lider, "mai mare şi mai frumos"? Sau bomba aia nucleară "ascunsă" în Europa?...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.