Jump to content

Monumentului de lângă Patinoar îi lipsesc... patinatorii


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Monumentului de lângă Patinoar îi lipsesc... patinatorii

Puţini gălăţeni ştiu că monumentul situat pe strada George Coşbuc, lângă Patinoarul artificial, se intitulează „Cristal de gheaţă” şi a fost realizat, în 1980, de sculptorul gălăţean Gheorghe Terescenco.

Trecând peste faptul că, în ultimii ani, i s-a adus o nedorită „îmbunătăţire”, prin lipirea literelor autocolante „ADP Galaţi”, şi mai puţini sunt cei care ştiu că respectiva lucrare este... neterminată. De 30 de ani ea aşteaptă să-i fie adăugaţi şi doi patinatori care ar justifica, astfel, amplasarea monumentului în acel loc şi nu în altul.

Autorul lucrării, domnul Terescenco, ne-a declarat că monumentul a fost ridicat pe vremea când primar al Galaţiului era domnul Caranghel şi că, după aceea, pe nimeni nu a mai interesat, niciodată, în 30 de ani, subiectul acesta. Dumnealui deţine proiectul lucrării, aşa că ar putea oricând să realizeze cei doi patinatori, mai ales că nu este vorba nici de inox, nici de alt material scump, ci de tablă – întregul ansamblu al lucrării fiind făcut din tablă, ca şi celelalte sculpturi în metal din Galaţi.

L-am întrebat pe Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi, dacă agreează ideea definitivării respectivei lucrări de artă prin adăugarea celor doi patinatori. Răspunsul a fost fără echivoc: „Voi lua legătura cu autorităţile locale şi voi face toate demersurile necesare pentru realizarea acestui lucru. Consider că operele de artă de calitate trebuie promovate, mai ales în oraşul nostru care, în ultimele decenii, a fost ˝împodobit˝ cu buticuri de tablă şi cu tot felul de kitchuri. E timpul să scoatem la lumină şi să punem în valoare lucrările de artă de calitate”.

L-am întrebat şi pe administratorul Patinoarului, Dorin Secuianu, cum priveşte ideea completării monumentului prin adăugarea celor doi patinatori: „Ideea mi se pare strălucită, genială chiar. În definitiv, esenţa patinoarului o constituie… patinatorii. Patinoarul din Galaţi are, în momentul de faţă, cea mai bună gheaţă şi le oferă cele mai bune condiţii celor care vor să practice patinajul”.

Contactat telefonic, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că în zilele următoare va analiza propunerea şi ne va da un răspuns oficial din partea Primăriei municipiului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Monumentului_de_langa_Patinoar_ii_lipsesc%E2%80%A6_patinatorii_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Monumentului de lângă Patinoar îi lipsesc... patinatorii

În urmă cu un an şi jumătate, într-un articol, atrăgeam atenţia asupra faptului că monumentul situat pe strada George Coşbuc, lângă Patinoarul artificial, intitulat „Cristal de gheaţă”, realizat, în 1980, de sculptorul gălăţean Gheorghe Terescenco, este neterminat. De 32 de ani aşteaptă să-i fie adăugaţi şi doi patinatori, care ar justifica, astfel, amplasarea monumentului în acel loc şi nu în altul.

Autorul lucrării ne-a declarat că monumentul a fost ridicat pe vremea când primar al Galaţiului era lon Caranghel şi că, după aceea, pe nimeni nu a mai interesat niciodată subiectul acesta. Până la începutul lui 2011, când am semnalat pentru prima oară în ziar faptul că îi lipseşte o parte destul de însemnată. Viceprimarul de atunci, Nicuşor Ciumacenco, a promis că va analiza propunerea şi va sprijini finalizarea proiectului, însă au rămas doar promisiuni. Autorul, susţinut de Direcţia pentru Cultură, a depus la Consiliul Local macheta completă a monumentului, cu cei doi patinatori având înălţimea de aproximativ trei metri, şi două variante de proiect, cu materiale diferite - fibră de sticlă sau inox, urmând ca acesta să fie supus aprobării în Comisia de Cultură. Lucrurile însă s-au înţepenit, astfel încât, la 32 de ani de la ridicarea lui, monumentul de la Patinoar e tot fără patinatori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.