Jump to content

Cristian Capeţis: "Galaţiul, dezastru urbanistic"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cristian Capeţis: „Galaţiul, dezastru urbanistic”

Chiar înainte de ultima ninsoare l-am invitat la o plimbare prin oraş. A acceptat, cu o singură condiţie: nu iese la colindat cu ecusonul în piept. Am bătut palma, aşa că, din Domnească în Siderurgiştilor şi din Micro 19 în Aurel Vlaicu, nu am stat de vorbă cu reprezentantul în teritoriu al Inspecţiei de Stat în Construcţii, ci cu gălăţeanul Cristian Capeţis. Care nu a avut tocmai cuvinte de laudă pentru administraţiile gălăţene de după Revoluţie sau pentru politicile lor urbanistice.

Reporter: Ce oraş occidental v-a plăcut cel mai mult, dintre cele vizitate?

Cristian Capeţis: Münchenul. Are un urbanism şi o dezvoltare durabilă. Pe de altă parte, sunt oraşele din fostul DDR (Germania de Est, n.r.), care au acelaşi trecut urbanistic ca al nostru. În Halle an der Saale, de exemplu, erau tot blocuri cenuşii, s-a reuşit reconfigurarea oraşului.

Reporter: În România?

Cristian Capeţis: În România a început să-mi placă Bucureştiul, în zonele centrale şi în partea de sud. Au început să îngrijească spaţiile verzi. La noi, cartierul Francezi e foarte frumos. De ce? Pentru că, fiind cartierul îmbătrânit, nu au fost interese economice. S-au pus câteva chioşcuri, dar trotuarele au rămas la fel. Spaţiul verde încă există. Dacă ar fi fost oameni bogaţi cărora să le vinzi gumă, probabil că nenoroceau şi zona aia. Dar a rămas o zonă frumoasă.

Reporter: Ce altă zonă din Galaţi vă place?

Cristian Capeţis: Domnească. Şi soluţii ca ea să arate bine există. Problema este că, de ani de zile, la Primărie s-a împământenit o falsă protecţie socială. Primarii pe care i-am avut au zis „Domnule, cum să-i oblig eu pe săracii oameni să-şi întreţină faţadele?”, deşi este obligaţia proprietarilor, conform Legii 10. Aşa s-a ajuns la dezastrul urbanistic pe care-l avem în Galaţi.

Reporter: Care a fost cea mai mare greşeală?

Cristian Capeţis: Aceea că nu s-a gândit o dezvoltare durabilă, prin asigurarea de către autoritatea locală de utilităţi în zonele libere ale oraşului. Astfel nu am mai fi avut magazine pe spaţiul verde, nu am mai fi avut sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului într-un parc care, în anii ’60, când a fost amenajat, a câştigat premiul de arhitectură la nivel mondial. Valul acesta a fost şi în Cehia, şi în Polonia. Numai că autorităţile locale de acolo le-au spus oamenilor aşa: „Fraţilor, vreţi să vindeţi chiloţi, blugi sau adidaşi de la turci, vă dau autorizaţie provizorie pentru o perioadă determinată, iar eu, din impozitele şi taxele pe care le încasez de la voi, mă duc în zona X a oraşului şi dezvolt o zonă urbanistică, duc utilităţi etc. Când vine momentul, vă luaţi baraca şi plecaţi acolo!”. Aşa a pornit şi la noi. Pe vremea lui Durbacă, Galaţiul era oraşul barăcilor de tablă. În timp, însă, barăcile s-au transformat în construcţii. Am văzut o autorizaţie provizorie de construcţie cu fundaţie de un metru şi jumătate.

Reporter: La cehi şi la polonezi, cât a durat transformarea urbanistică?

Cristian Capeţis: În zece ani au terminat-o. La noi, însă, cei care ne conduc sunt sub presiunea votului. Orice măsură nepopulară pe care ar lua-o le-ar ridica oamenii în cap.

Reporter: Se poate spune că, profitând de valoarea lor electorală, cetăţenii au o putere mai mare decât autoritatea urbanistică?

Cristian Capeţis: (Dă din cap aprobator).

(Mergem pe strada Siderurgiştilor şi, la intersecţia cu strada Gheorghe Doja, trecem pe lângă magazinul de mobilă Staer Internaţional, pe care îl dă drept exemplu pozitiv de „căpuşare”.)

Cristian Capeţis: Extinderea asta care-i făcută pe colţ aici, fiind un ansamblu mai mare, are o formă. Dacă s-ar fi zis „Domnule, acesta este registrul în care trebuie să faceţi toţi extinderi la parte de bloc: faceţi geamuri cu o înălţime de 2,5 metri, soclu de 50 de centimetri, iar extinderea trebuie să aibă 3,5 metri”, poate că ieşea o treabă. Dar aşa… (Arată dezgustat către şirul pestriţ de magazine.)

Reporter: Este Siderurgiştilor cea mai urâtă arteră din Galaţi?

Cristian Capeţis: Da. Şi Coşbucul a fost distrus.

(Ajungem pe strada Aurel Vlaicu.)

Cristian Capeţis: Iată cum arăta o casă aici, ca regim de înălţime şi ca procent de ocupare a terenului, şi cum arată acum, fiind întinsă de trei ori ca suprafaţă. La Bodrum, o staţiune turistică din Turcia, regimul de înălţime este P+2, atât. Au venit Roman Abramovici, Bill Gates şi au vrut să-şi facă o casă acolo. Dar nu P+2. Şi autoritatea publică din Bodrum le-a spus „Nu. Acesta e specificul nostru, îl păstraţi”. Până şi la hotelurile de cinci stele, cazarea se face în bungalouri. Când te uiţi de pe mare, vezi ceva unitar, foarte frumos. Acesta e urbanismul.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.