Jump to content

Spitalele gălăţene vor fi înghiţite de Judeţean


dcp100168

Recommended Posts

Spitalele gălăţene vor fi înghiţite de Judeţean

Ministerul Sănătăţii a postat lista cu spitalele propuse pentru comasare şi cele care vor fi transformate în cămine pentru bătrâni. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care sevor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

La Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase “Cuvioasa Parascheva” şi Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna” sunt propuse pentru comasare cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ap. Andrei, iar Spitalul de Obstetrică-Ginecologie “Buna Vestire” cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii.

Cel de-al cincilea spital luat la ochi de către minister este Spitalul de Boli Cronice Iveşti, care va fi transformat în cămin pentru vârstnici.

“Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal”, spune ministrul sănătăţii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Patru_spitale_galatene_vor_fi_comasate_cu_Spitalul_de_Urgente-iar_un_al_cincilea_va_fi_transformat_in_camin_pentru_batrani_0_419358527.html

Link to comment
Share on other sites

Aurel Nechita: „Economii trebuiau făcute, dar nu aşa”

„Sunt de acord că la nivel naţional se impuneau economii în sistemul de sănătate. Dar nu în acest mod trebuiau ele realizate. Se va întâmpla, de fapt, următorul lucru: vom avea două spitale clinice de urgenţă - Judeţeanul şi cel de Copii. De la spitalele care vor intra în componenţa acestora vor dispărea funcţiile de manager şi director economic, rămânând însă funcţiile de director medical pentru fiecare unitate în parte. Se estimează că, la nivel naţional, se vor economisi circa 20 de milioane de lei. E nevoie de bani în sistem, este adevărat. Dar ce rezolvi dacă transformi Spitalul Judeţean de la Galaţi într-un mastodont cu peste 1.600 de paturi şi cu secţii externe împrăştiate prin tot oraşul? Mai ales în condiţiile în care el este deja greu de administrat. Sigur că Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii are capacitatea de a administra Maternitatea ca secţie externă. De altfel, se poate vedea că, la nivel naţional, toate celelalte spitalele clinice de urgenţă pentru copiii (două în Bucureşti şi câte unul în Iaşi, Cluj şi Timişoara) au rămas în picioare. Problema este că nu aşa se rezolvă dificultăţile din sistem. Soluţia este creşterea procentului din PIB alocat Sănătăţii, la 6 sau 8 la sută, ca în ţările cu un sistem performant. Nici în ceea ce priveşte Spitalul pentru Bolnavi Cronici din Iveşti nu s-a ales o soluţie potrivită. El putea fi transformat în unitate medico-socială, ceea ce ar fi însemnat că poate fi finanţat simultan de Ministerul Muncii, de Ministerul Sănătăţii şi de autorităţile locale. Transformându-l în azil de bătrâni, obligi Consiliul Judeţului să îşi asume întreaga povară a finanţării”, spune decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, dr. Aurel Nechita, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Eugen Chebac: „Vor avea loc ample consultări”

„Este o primă declaraţie a ministrului Sănătăţii. Decizia finală urmează să fie luată după ce reprezentanţii ministerului vor discuta cu fiecare autoritate judeţeană şi locală în parte. De altfel, va avea loc o amplă consultare, vineri, la Prefectură, cu secretarul de stat Anton Irimie, din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cu toţi factorii de decizie din sistemul sanitar de la nivelul judeţului Galaţi”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac.

Dumitru Nicolae: „Să desfiinţeze tot!”

„Mă surprinde această listă cu spitale care spuneţi că vor fi comasate. Adică Primăria şi Consiliul Local se chinuiesc cu mari cheltuieli să ţină spitalele şi ei le comasează? Dacă Galaţiul nu are nevoie de spitale, şi se doreşte acest lucru, ar trebui să desfiinţeze tot! Şi, Doamne fereşte de vreo epidemie, că fugim ca şobolanii”, a declarat nemulţumit primarul Dumitru Nicolae.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatiul_va_mai_avea_doar_doua_spitale__2.html

Link to comment
Share on other sites

Astia sunt de-a dreptul cretini!!! Poi dupa ce ca stau bolnavii cate 2 in pat si cate 6 in salon, vor cretinii astia sa comaseze spitalele??? De unde puii mei locuri? Dar ce te faci cu toti nebunii si infectiosii care o sa bantuie prin judetean??? Adica, sa nu-mi spuna mie ca o sa fie un spital de maxima siguranta, ca....la cum se plimba cainii prin el, ma mir sa nu se plimbe si infectiosii sau dilimandrosii pe holurile spitalului...unde tu te duci sa te "vindeci", daca treci, bineinteles de birocratia, coruptia si nepasarea absolut originale romanesti!!!

Link to comment
Share on other sites

Astia sunt de-a dreptul cretini!!! Poi dupa ce ca stau bolnavii cate 2 in pat si cate 6 in salon, vor cretinii astia sa comaseze spitalele??? De unde puii mei locuri? Dar ce te faci cu toti nebunii si infectiosii care o sa bantuie prin judetean??? Adica, sa nu-mi spuna mie ca o sa fie un spital de maxima siguranta, ca....la cum se plimba cainii prin el, ma mir sa nu se plimbe si infectiosii sau dilimandrosii pe holurile spitalului...unde tu te duci sa te "vindeci", daca treci, bineinteles de birocratia, coruptia si nepasarea absolut originale romanesti!!!

Mai AdiTZA comasare nu inseamna ca se lipesc spitalele unele de altele. Raman fiecare la locul lui, cu paturile lui, cu bolnavii lui, cu medici lui, etc. se comaseaza numai managementul si TESA. Cel putin asa se crede pana in prezent. Asa ca poti linistit sa-ti faci o rezervare la spitalul preferat fara sa-ti fie frica de "infectiosi si dilimandrosi"!

Tragedia din pacate este alta, spitalizarea este cea mai scumpa forma de tratament medical si comasarea nu va face cu nimic mai multa economie decat s-ar putea obtine prin alte mijloace. Dezvoltarea medicinii profilactice, a celei de familie si a asistentei medicale de specialitate in ambulatorii ar putea fi o solutie, dar nu se doreste de nici un partid a fi pusa in opera.

Si in plus sanatatea omului are un determinant social foarte accentuat; nu putem avea oameni sanatosi daca mananca prost, stau in frig, fumeaza sau trag la masea. Tot la fel nu putem vindeca oameni care nu vor in ruptul capului sa ia medicamente, sa se lase de bautura si de tigari. Asa ca, cu spitale comasate sau necomasate, sanatatea este moarta in caruta deja, carpeli de genul CAS de la pensionari sau un director peste toate spitalele din oras n-ajuta nici cat o frectie la un picior de lemn crapat!

Ce scapa insa tuturor din vedere este ca cetateanul nu este intrebat desi toate misculatiile astea se fac din banii lui (banul public). In legea initiala a asigurarilor de sanatate accesul in Consiliile de administratie ale caselor de asigurari de sanatate se facea prin alegeri libere din randul asiguratilor, dar din motive de interese de grup nu s-au tinut niciodata alegeri si numirile se fac politic, de catre partidul aflat la guvernare, in cardasie cu sindicatele care si-au impartit "frateste" placinta numita CAS si AJOFM.

O simpla privire in structura CS a CASJ Galati va poate fi de folos:

3 reprezentanti de seama ai sindicalismului galatean la cel mai inalt nivel(presedinti): Cartel Alfa, BNS, Sanitas

2 reprezentanti de seama ai organizatiilor de pensionari: UGPR, FNSPR, la cel mai inalt nivel (presedinti)

2 pensionari "de lux", din care unul cu patru case, ca Nastase si o doamna cu o pensie anuala de 1,58 miliarde de lei vechi!!! (158400 RON),ceva mai mica decat a sotului care castiga aproape dublu (264000 RON)!

1 reprezentant al Directie de Sanatate publica

Care dintre ei credeti ca il intereseaza ce se intampla in judetul asta cu spitalele? Daca-l aflati sa-mi spuneti si mie.

Edited by poemil
Link to comment
Share on other sites

Asa ca poti linistit sa-ti faci o rezervare la spitalul preferat fara sa-ti fie frica de "infectiosi si dilimandrosi"!

Spitalul meu preferat e altul...daca are impresia careva de aici ca mie-mi place la/de Judetean, se inseala amarnic...da, asta e, fiecare avem "spitalul preferat" :d Al meu e acasa... ;)

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele CJ Galaţi contestă listele privind comasarea şi reprofilarea unor spitale

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a declarat că listele postate de Ministerul Sănătăţii privind comasarea şi reprofilarea unor spitale din judeţul Galaţi a fost făcută în birourile ministerului fără a se cunoaşte realitatea locală. "Comasarea şi reprofilarea unor spitale din judeţ s-a făcut ca o gândire din birou, de la minister", a spus Chebac.

În ceea ce priveşte comasarea cu Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă a spitalelor de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase şi Psihiatrie, Chebac a afirmat că nu este normală atâta timp cât ultimul nici nu aparţine CJ Galaţi, ci este al municipalităţii gălăţene. "Eu am construit un buget pentru spitale, iar acum pe listă apare ca prin comasare spitalul de psihiatrie să vină la spitalul judeţean. Eu am dimensionat în bugetul CJ personalul şi salariile fără spitalul de psihiatrie şi acum trebuie să fac redimensionarea personalului şi a bugetului. Nu este corect şi de aceea vom gândi şi alte soluţii. Poate că nu este bine ca spitalele de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase să intre la cel judeţean. Poate o soluţie de comasare ar fi numai între spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase şi Psihiatrie. Voi decide după ce voi avea consultări cu cei care se pricep la sănătate, că doar nu am descoperit eu roata. Un lucru este însă sigur, la toate măsurile voi cere expertiza cost-beneficii", a precizat Chebac.

Preşedintele CJ a spus că în privinţa spitalului din Iveşti, CJ Galaţi vrea să îl transforme în centru socio-medical, care să preia cazurile sociale de bolnavi cronici din spitalele gălăţene, degrevându-se astfel reţeaua spitalicească judeţeană de astfel de cazuri. În acest scop, la Iveşti se preconizează creşterea numărului de paturi de la 30 la 65 prin reabilitarea pavilionului vechi şi a fostei maternităţi.

Chebac a mai spus că tot pentru rezolvarea unor cazuri sociale, cum ar fi ajungerea la majorat a unor copii cu probleme psihice găzduiţi în centrele de plasament ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, se va proceda la extinderea Centrului socio-medical de la Găneşti, care la ora actuală este supraaglomerat.

http://www.administratie.ro/articol.php?id=35006

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.