Jump to content

Precizari privind monografia satului Gohor


BalanAlin
 Share

Recommended Posts

Pentru a clarifica originea comunei Gohor precizez urmatoarele :

Satul Itovaiesti " unde au fost Stan Certul " .... au fost date de catre Petru Voievod lui Glavan pisariul.....satele au fost cumparate de la Necoara si sora sa Teodosia feciorii lui Zaharia Brahasul, paharnicul domniei in timpul lui Stefan Voievodul.

Zaharia Brahasul a acumparat acele doua sate (Itovaiesti si Malaiesti), sate ce sunt pe apa Berheciului cu "dres" de la Alexandru Voievod

Se consemneaza existenta pe Berheci a satului Cernica care avea hotar de la " Hotarul Romanestilor la Hotarul Itovaiestilor"

*acest inscris s-a gasit la Biblioteca Nationala Paris .

G.Ghibanescu a copiat un testament al lui Simion Veisa in vara anului 1919 si a intocmit o schema din care reiese ca la 1500 - 1550 Gohorul era detinut de un anume Totole.

Brahas a avut patru inaintasi: Nestrea ,Turbatul, Talpau, Starpul.

Starpul cuprindea Gohorul, Vicolenii si Bichestii ( Brahasestii vechi) ce tin din dealul dinspre rasarit pana in apa Zeletinului.

In dictionarul geografic al Judetului Tecuci se consemneaza urmatoarele:

Gohor - comuna rurala, plasa Zeletin compusa din cinci catune: Gohor, Ireasca, Nartestii de jos, Nartestii de sus si Posta.

Situata pe dealul care se termina la Nartesii de jos , la o distanta de 26 km de capitala judetului si 20 km de podul Turcului.

"Intreaga comuna este situata pe un deal care merge pana la Nartesii de jos".

Este strabatuta de raul Barlad in partea de est iar in partea vest de raul Berheci care se uneste cu Zeletin in fata satului Gohor.Satul la inceput purta numele Otovaiesti ( Itovaiesti dupa documente). O parte din sat s-a ridicat pe dealul rasaritean avand in capul lor pe un anume Gohol iar o parte pe dealul opus in partea vestica avand conducator pe Brahas de unde satul Brahasesti.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.