Jump to content

Debitul de gaz primit de Electrocentrale s-a redus drastic


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Debitul de gaz primit de Electrocentrale s-a redus drastic

În condiţiile în care frigul de afară nu s-a mai îmblânzit iar căldura din calorifere este „la mare căutare”, reprezentanţii Electrocentrale Galaţi vin şi trag un semnal de alarmă. Şi anume că în curând ar putea apărea probleme serioase legate de asigurarea agentului termic primar necesar pentru producerea căldurii de către Apaterm. Motivul este unul simplu şi nu este nici nou: factura aferentă lunii noiembrie, reprezentând contravaloarea cantităţii de gaze naturale furnizate de către Romgaz Mediaş, nu a fost integral achitată până la data scadentă, motiv pentu care debitul de gaze naturale furnizate a fost redus substanţial. „Din factura aferentă lunii noiembrie, care a fost de circa 300 de miliarde de lei vechi, au fost achitate până la data scadentă 180 de miliarde de lei vechi, Electrocentrale mai având o restanţă de circa 120 miliarde de lei vechi. Deoarece nu a fost achitată integral factura aferentă lunii noiembrie, cei de le Romgaz Mediaş au redus debitul de gaze livrat zilnic către Electrocentrale, de la 58.000 de metri cubi la 21.000 de metri cubi pe zi. Pentru a asigura debitul de agent termic primar corespunzător către Apaterm, Electrocentrale a început să utilizeze din rezerva proprie de păcură, dar în câteva zile, cred că duminică, stocul propriu se va epuiza şi este posibil să se solicite apelarea la rezerva de stat de păcură, lucru care nu este de dorit!”, ne-a declarat Iulian Aramă.

Chiar dacă a achitat către Electrocentrale cele 160 de miliarde de lei vechi, sumă pentru care a existat hotărâre judecătorească, Apaterm tot mai are de achitat nu mai puţin de 2.800 de miiarde de lei vechi. O sumă imensă, care cuprinde atât datoria de bază, cât şi majorările şi penalităţile istorice, şi care este greu de crezut că va fi plătită prea curând. Cert este că cei de la Romgaz Mediaş au pus piciorul în prag şi şi-au impus punctul de vedere, care spune cam aşa: „Nu plăteşti, nu primeşti”, o cerinţă normală dacă stăm să ne gândim că atunci când nu-ţi plăteşti telefonul, curentul sau gazele, rămâi fără aceste utilităţi. Cerinţa celor de la Romgaz Mediaş, care nu mai furnizează nimic pe datorie, dă însă naştere unor probleme serioase la nivel local, pentru a căror rezolvare nu s-a găsit însă o soluţie, deocamdată.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/cat-vom-mai-avea-caldura-in-calorifere-3822.html

Link to comment
Share on other sites

Romgaz a mărit livrările de gaze către CET

După aproape o săptămână în care au suferit de frig din cauza reducerii „raţiei” de căldură, gălăţenii încep să primească din nou căldură la parametrii obişnuiţi pentru această perioadă a anului.

Societatea naţională de gaze naturale Romgaz a mărit, ieri, debitul de gaze către Electrocentrale Galaţi, aşa că producătorul de agent termic primar a putut creşte temperatura apei care ajunge în caloriferele gălăţenilor prin conductele societăţii Apaterm. „În ultima săptămână, Romgaz ne-a furnizat gaze naturale la 30 la sută din debitul normal, aşa că am fost nevoiţi să completăm cu păcură. Totuşi, luni, reprezentanţii Romgaz ne-au transmis telefonic faptul că înţeleg situaţia economică dificilă pe care o traversăm şi ne-au anunţat că revin la debitul normal. Noi am dat deja păcura jos”, a declarat, ieri, directorul general al termocentralei gălăţene, Eduard Urbanschi.

Zilele trecute, locuitorii municipiului Galaţi, în special cei din nordul oraşului, au primit mai puţină căldură în locuinţe. După ce Romgaz a diminuat debitul de gaze livrate la Galaţi, Electrocentrale nu a mai putut furniza agent termic primar la temperaturi de 100-110 grade Celsius, cât ar fi fost necesar pentru această perioadă, ci la 80 de grade Celsius, potrivit datelor furnizate de distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm.

Situaţia comercială tensionată dintre Romgaz şi Electrocentrale Galaţi este generată de datoria pe care termocentrala o are faţă de furnizorul de gaze naturale. „Avem un debit de circa 30 de milioane de lei, pe care noi ne-am oferit să îl achităm eşalonat într-un interval de un an, graficul de rambursare fiind susţinut de garanţii – active ale societăţii noastre. Romgaz nu a acceptat nici în ziua de azi acest grafic. Ba mai mult, a reziliat contractul cu noi, forţându-ne să mergem pe bază de comandă”, a explicat Eduard Urbanschi.

Să mai spunem că, la rândul său, Electrocentrale Galaţi are de recuperat creanţe de peste 300 de milioane de lei de la societatea edilitară Apaterm. Aceasta din urmă arată cu degetul spre populaţie, care nu-şi plăteşte întreg consumul de apă caldă şi căldură.

http://www.viata-libera.ro/articol-Caloriferele_se_dezmortesc_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.