Jump to content

Gina Geru, de 20 de ani actriţă la Păpuşi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gina Geru, de 20 de ani actriţă la Păpuşi

*„Culoarea părului m-a scos din multe situaţii”, spune frumoasa blondă *

Gina Geru, sau Ciky, cum îi spun prietenii, este de 20 de ani actriţă la Teatrul de Păpuşi „Gulliver”. A crescut în teatru, mergând de mică împreună cu sora ei, Mariana Ganea (actriţă), şi cu regretatul Dan Ganea (actor şi regizor), la spectacole şi repetiţii. „De la Mariana am învăţat o mulţime de lucruri, ea îmi este şi astăzi un sprijin extraordinar; chiar dacă ne despart 20 de ani, între noi există un liant aparte. Sunt ca un burete, absorb cât pot de mult. La început eram mai energică, impulsivă chiar. Acum cântăresc altfel lucrurile”, recunoaşte Gina.

Aceeaşi piesă, atunci şi acum

Dan Ganea, fostul director al Teatrului de Păpuşi, s-a împotrivit când Gina a vrut să devină actriţă: „Dan, cumnatul meu, nu nega faptul că am talent, dar ar fi vrut ca eu să fac altceva. Şi apoi, chiar şi eu am avut iniţial un alt target, să devin medic”, mai spune Gina.

După ce a absolvit Liceul „Al.I. Cuza”, a lucrat doi ani ca operator contabil la CEC şi apoi a urmat cursuri de teatru şi de arta mânuirii păpuşilor, în cadrul Teatrului de Păpuşi. A dat examen şi aşa a intrat în colectivul de la Gulliver, debutând cu un rol de dublură la Motanul Încălţat. Şi astăzi, după 20 de ani, Gina Geru joacă în spectacolul Motanul Încălţat, bineînţeles, în altă regie şi cu altă distribuţie.

A absolvit Facultatea de Actorie la Cluj, în 2008, şi se consideră una dintre puţinele persoane norocoase, care au privilegiul ca pasiunea lor să coincidă cu profesia.

Prezicerea lui Costică, maşinistul

Gina are un umor aparte. Din când în când, îi place să spună: „Culoarea părului m-a scos din multe situaţii, în special când sunt la volan şi îmi iau faţa de femeie neajutorată”, spune frumoasa blondă.

Povesteşte cu haz incidente din timpul spectacolelor: „Jucam în „Vrăjitorul din Oz”, spectacol în regia lui Dan Ganea şi decorul era realizat din noi, actorii, îmbrăcaţi în cearşafuri pictate. La un moment dat, trebuia să cădem în genunchi. Când am căzut eu s-a auzit doar un icnet înfundat şi am rămas înfiptă cu genunchiul într-un cui din scenă. După ce m-am ridicat, lui Costică, maşinistul, i s-a zburlit mustaţa: cearşaful meu era, de la genunchi în jos, plin de sânge”.

„O altă fază memorabilă a fost la puţin timp după ce abia venisem în teatru, la un spectacol care se juca în trapă. Iniţial repetasem cu scena montată, însă când s-a stins lumina şi a trebuit să cobor pe întuneric, am căzut, cât sunt de lungă, direct în trapă. Acelaşi maşinist, Costică, mi-a zis hâtru: Te măriţi! Şi aşa a fost: după câteva luni m-am măritat”.

„S-o crezi tu, urâtule!”

În 20 de ani, jucând în aproape toate spectacolele Teatrului, Gina a trăit multe întâmplări haioase: „«La „Muck cel mic» trebuia să dansez, alături de Elena Sterian, într-un costum de cadână. Şi cum dansam eu graţios, m-am împiedicat în şalvari şi am căzut de eram să mă înfig cu dinţii în scenă. Copiii s-au amuzat copios. M-am ridicat, mi-am aşezat zâmbind voaleta şi am continuat să dansez, până când am dat cu ochii de colega mea care se uita îngrozită la genunchiul meu: şalvarul se găurise, iar sângele şiroia. La sfârşit, când am ieşit la aplauze, copiii au strigat din sală: Mai cazi o dată!”.

„Ei sunt teribil de spontani: de exemplu, în Sânziana şi Pepelea, când Zmeul mă închide în cutie şi spune: «Am să o iau de nevastă pe Sânziana!», adică pe mine, copiii îi răspund din sală: „S-o crezi tu, urâtule!”. Păcat că, uneori, educatoarele îi ponderează în reacţii”.

„Şi tot la Sânziana şi Pepelea a fost amuzant, când Mircea Vâjâianu, colegul nostru, fusese ginerică sâmbătă noapte şi, cum noi jucăm duminica dimineaţa, a ajuns săracul într-un suflet la cabină spunând: Am strâns darul şi am venit!”.

Se întâmplă uneori să uiţi replica, să ai acel blanc, cum spun actorii: „Atunci trag aer în piept şi zâmbesc până se prinde colegul sau colega şi mă scoate cu replica lui”, spune Gina, căreia copiii îi spun „Sânziana”, oriunde o întâlnesc.

Peste 20 de ani, Gina Geru ştie ce va face: „Nu mă văd în nici un caz croşetând, deşi ştiu să croşetez: mai degrabă jucând tenis cu copiii sau fotbal pe tăpşan, dacă m-or mai ţine încheieturile…”.

Pe frumoasa Gina Geru o puteţi vedea în aproape toate spectacolele Teatrului de Păpuşi „Gulliver”: ea este Stila din „Castelul din Carpaţi”, unul dintre îngeri şi bradul din „Poveste de Crăciun”, Coppelia (FOTO 1) din spectacolul cu acelaşi nume, Eliza şi una dintre lebede în spectacolul „Lebedele”, Regina din „Tom Degeţel”, crăiasa, un cal, cioruţa şi pingu din „Crăiasa zăpezilor”, prinţesa din Motanul Încălţat, Sânziana şi unul dintre miniştri în „Sânziana şi Pepelea”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gina_Geru_de_la_Motanul_incaltat_la_Coppelia__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.