Jump to content

Cinematograful din Tecuci, tot închis


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cinematograful din Tecuci, tot închis

Soarta cinematografului Arta din Tecuci, proaspăt preluat de la RADEF de către municipalitate, nu pare să se schimbe încă spre bine. „Încă nu s-a materializat ceva clar”, ne-a declarat primarul Eduard Finkelstain, referitor la intenţia de a valorifica sala de cinema printr-un parteneriat public-privat. „Oricum, e greu de lucrat la consolidări, la decopertări sau la reabilitări în perioada iernii”, a mai spus acesta, în speranţa că primăvara va aduce veşti bune pentru cinefilii din oraş.

La sfârşitul anului trecut, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF) a dat Primăriei Tecuci, spre administrare, cinematograful de lângă parcul din centrul oraşului. Încă 15 ani de acum înainte, municipalitatea are obligaţia să păstreze destinaţia spaţiului, iar aceasta consideră că nu va face mare lucru fără o investiţie din partea unei firme private.

Pe lângă o clădire atacată de igrasie, cu infiltraţii de la apa de ploaie, primăria a luat în primire şi puţinele obiectele cu iz de mucegai, rămase de pe vremea când mai rulau filme. Este vorba despre două aparate de proiecţie şi câteva afişe cu peliculele pe care le-au văzut, odinioară, tecucenii. De altfel, reprezentanţii Muzeului Mixt Tecuci şi-au exprimat intenţia, ca odată casate, obiectele să fie recondiţionate şi transformate în exponate de muzeu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cinematograful_din_Tecuci_tot_inchis_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Fostul Cinematograf „Arta” din Tecuci, o problemă fără sfârşit

În noiembrie 2010, administraţia locală tecuceană a preluat, de voie-de nevoie, de la RADEF Româniafilm, fostul cinematograf „Arta”. „Zestrea” consta într-o clădire degradată în proporţie de 50%, câteva aparate de proiecţie depăşite, nişte afişe îngălbenite şi datorii la energia electrică în valoare de 1.700 lei.

Clădirea, odată preluată, trebuia să îşi păstreze destinaţia de cinematograf pe o perioadă de 15 ani. Teoretic este foarte bine, numai că practic această activitate nu se poate desfăşura, având în vedere că pentru moment nu sunt fonduri pentru reabilitarea clădirii şi nici pentru investiţii în aparatură modernă, care să permită desfăşurarea activităţii la standardele cerute. Investiţiile necesare revitalizării vechiului cinematograf tecucean sunt cu mult peste puterea financiară actuală a bugetului local. Priorităţile la această dată sunt altele, cu mult mai practice - canalizări, realizarea de reţele de furnizare a apei, a gazului metan...

Până în momentul de faţă nu au fost făcute niciun fel de intervenţii la această clădire, aceasta fiind „păstrată” exact cum a fost preluată. Pentru a afla care sunt planurile de viitor privind soarta fostului cinematograf, am luat legătura cu Eduard Finkelstain, primarul municipiului Tecuci, care ne-a explicat: „Am preluat cinematograful, însă nu avem puterea financiară pentru a invesi în el. Cert este că am plătit restanţele la energia electrică, 1.700 lei, iar în viitor intenţionăm să reabilităm clădirea. În ceea ce priveşte reluarea activităţii, intenţionăm să găsim un investitor. Cum însă această activitate nu este profitabilă, este greu de crezut că vom reuşi să găsim prea curând pe cineva interesat să investească în acest domeniu. Noi încercăm, însă”.

Ceva mai multe amănunte ne-au fost oferite de biroul de relaţii cu presa al Primăriei tecucene. „În baza unui protocol de predare-primire, încheiat la data de 08.11.2010, Cinematograful «Arta» a fost trecut în domeniul public al municipiului Tecuci şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Tecuci. Suma achitată la data preluării a fost de 2.140,08 lei şi a reprezentat valoarea sălii de spectacol cinematografic, a mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar existente în imobil. Deocamdată nu au fost efectuate lucrări de reabilitare sau conservare la acest imobil. Pe viitor se doreşte încheierea unui parteneriat în vederea difuzării de film cinematografic şi organizare de activităţi culturale”, ne-a informat Carmen Munteanu, purtător de cuvânt al administraţiei locale tecucene.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cinematografia tecuceană, la graniţa dintre amintire şi nou

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF) a dat Primăriei Tecuci, spre administrare, unicul cinematorgraf din Tecuci, Cinema „Arta”. Timp de 15 ani de la semnarea protocolului, administraţia locală tecuceană are obligaţia de a păstra destinaţia spaţiului, acela de proiecţii de filme, iar în paralel, pentru susţinerea activităţii de bază, în incinta cinematografului pot fi desfăşurate activităţi comerciale. Pe lângă o clădire atacată de igrasie, cu infiltraţii de la apa de ploaie, administraţia tecuceană a luat în primire şi puţinele obiectele cu iz de mucegai, rămase de pe vremea când mai rulau filme. Este vorba despre două aparate de proiecţie şi câteva afişe cu peliculele pe care le-au văzut, odinioară, tecucenii.

Pentru a readuce la viaţă o clădire „epuizată”, ar fi nevoie de investiţii majore, iar acest lucru nu este posibil din fonduri locale, având în vedere faptul că pentru anul 2011 resursele destul de mici sunt repartizate către investiţii urgente. Singura şansă ca cinematograful tecucean să îşi recapete farmecul de altădată ar fi intervenţia unui întreprinzător particular cu dare de mână, dispus să reabiliteze imobilul şi implicit să păstreze activitatea de cinematografie. Timpul a trecut iar speranta ca tecucenii să vadă proiecţii pe marele ecran părea pierdută, singura posibilitate de a viziona un film rămânând micul ecran. Reprezentanţii Muzeului Mixt Tecuci şi-au exprimat intenţia ca, după ce vor fi casate, obiectele preluate odată cu imobilul Cinematografului „Arta” să fie recondiţionate şi transformate în exponate de muzeu. Rămâne problema imobilului, acesta riscând în orice moment să se dărâme.

De o săptămână, însă, iubitorii de filme au posibilitatea de a viziona producţii din toate genurile pe marele ecran. Dezamăgirea mare pentru mulţi tecuceni rămâne, mai ales pentru cei mai în vârstă, aceea că filmele rulează într-un alt spaţiu decât cel de unde au cele mai multe amintiri, Cinema „Arta”. Cei tineri, însă, sunt mulţumiţi, pentru că filmele care rulează în aceste zile pe marele ecran sunt 3D.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.