Jump to content

Câtă şpagă iau vameşii?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Statul pierde 1 miliard de euro pe an pentru că vameşii iau mită 40 milioane euro pe an

Arestarea a 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la punctul de trecere a frontierei Siret a scos la iveală faptul că încasările din mită pe o tură de 12 ore se situau între 1.500 de euro şi 6.000 de euro. Aceasta înseamnă că într-un an încasările totale la acest punct de frontieră se puteau ridica la 1,8-2 milioane de euro (o medie de 6.000 de euro pe zi ori 300 de zile pe an cel puţin).

Dacă se ia în calcul faptul că mai sunt circa 20 de treceri de frontieră către ţări din afara UE de tipul celei de la Siret şi faptul că ţara este plină de ţigări de contrabandă, rezultă că încasările totale ilicite ale vameşilor şi poliţiei de frontieră de la traficanţii de ţigări se pot ridica la circa 40 de milioane de euro pe an. Pe de altă parte, comercianţii de ţigarete susţin că una din trei ţigări fumate în România este de contrabandă şi că statul pierde anual un miliard de euro din netaxarea ţigaretelor vândute la negru. 80% din vânzările anuale oficiale de ţigarete de 2,5 mld. euro (inclusiv TVA) din România merg la stat sub formă de taxe şi accize, deci 2 miliarde de euro.

Deci statul nu încasează un miliard de euro pentru că vameşii şi poliţiştii de frontieră acceptă mită de circa 40 de milioane de euro pe an pentru a permite contrabandiştilor să treacă frontiera cu ţigări. În România un pachet de Kent costă 11,2 lei iar la negru în pieţe costă 6-7 lei, deci în Ucraina costă circa 2-3 lei.

Între România şi Ucraina, Moldova şi Serbia, state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate trece prin 20 de puncte de trecere, dintre care cele mai mari sunt la Satu Mare, Siret, Iaşi, Galaţi, Turnu Severin şi Moraviţa.

http://www.zf.ro/eveniment/statul-pierde-1-miliard-de-euro-pe-an-pentru-ca-vamesii-iau-mita-40-mil-euro-pe-an-7957228

Link to comment
Share on other sites

Aici gresesti. Daca ar fi 7 lei in Ukraina sau MD, la noi ar sari deja de 20 lei. In plus sursa e un ziar si e destul de credibil. Chiar e vreo 3 lei Kentu in MD si Ukraina. Asta pentru ca ele nu au intrat in UE si nu li s-a impus politica de descurajare a fumatorilor prrin marirea la exces a accizelor.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Vameşii s-au speriat: Doamne, ce se întâmplă în ţara asta!

Frica de a nu fi prinşi de procurori cu şpaga în mână i-a făcut pe vameşii şi poliţiştii de fron-tieră de la graniţa cu Moldova să sufle şi-n iaurt. Aceştia nu mai iau bani nici măcar de la contrabandiştii obişnuiţi ai vămii, care până mai ieri intrau în ţară cu ţigări ieftine şi de câteva ori pe zi.

Mulţi dintre vameşii de la graniţa cu Republica Moldova sunt convinşi că ar putea fi arestaţi în orice moment. Unii refuză chiar să plece în concediul dinainte stabilit, de teamă să nu devină imediat suspecţi. Trebuia să plec în vacanţă, dar nu mă mai duc, că zic ăştia: „Uite, contrabandistul, a fugit". Nu vezi, vine elicopterul, te duce la Bucureşti şi acolo îţi găsesc ei ceva să te lege", se plângea miercuri un vameş ieşean colegului său din Vama Sculeni.

Am ajuns la acest punct de trecere a frontierei pentru a vedea cum a afectat arestările DNA micul trafic de frontieră. Am trecut marţi noaptea graniţa în Republica Moldova şi am cumpărat de la Cahul cinci cartuşe de ţigări şi cinci litri de alcool. Legea prevede că o persoană poate intra în România, dacă vine dintr-o ţară non-UE, cu doar două pachete de ţigarete şi un litru de alcool de persoană.

Primul punct de trecere a frontierei testat a fost Giurgiuleşti, din Galaţi. Vameşii basarabeni sunt la curent cu „nebunia arestărilor" de dincoace de Prut. Când a văzut că am depăşit limita legală de produse, unul dintre ei ne-a avertizat. „Noi vă lăsăm, dar la români nu treceţi. E foarte mare controlul, de când cu arestările astea". Am pornit totuşi spre Giurgiuleşti şi, preventiv, am pus 100 de lei într-unul dintre paşapoarte. Am dat actele unui poliţist de frontieră şi totodată i-am spus că avem la noi mult tutun. Când a descoperit banii, agentul s-a întors speriat. „Vedeţi că aţi uitat ceva aici. Şi nu mai umblaţi cu prostii", ne-a certat. Apoi, în loc să confişte marfa pe care o aveam în plus şi să ne lase în propria ţară, poliţistul a refuzat să mai aibă de a face cu noi şi ne-a întors în Republica Moldova. Am revenit la graniţa moldovenească şi vameşul basarabean a început să râdă. Cum la ei nu au loc arestări, a realizat că i-ar putea ieşi un câştig pe seama noastră. „Nu puteţi intra la noi, că aveţi prea multe ţigări şi alcool". I-am explicat că le-am cumpărat de la Cahul şi tocmai trecusem pe acolo în urmă cu zece minute. „Nu contează", ne-a replicat sec. Prinşi între frontiere, am băgat 100 de lei moldoveneşti în paşaport şi l-am întins funcţionarului. Basarabeanul a luat banii şi abia atunci a decis să ne lase să trecem dincolo de Prut.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dosar/vamesii-s-au-speriat-doamne-ce-se-intampla-in-tara-asta-216427.html

Link to comment
Share on other sites

am cumpărat de la Cahul cinci cartuşe de ţigări şi cinci litri de alcool

Primul punct de trecere a frontierei testat a fost Giurgiuleşti, din Galaţi

Cahulul e la vreo 50 de kilometri de Giurgiulesti :-??

Daca G. a fost "primul", al doilea...?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.