Jump to content

Avocatul Poporului - Biroul teritorial Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Avocatul Poporului Galaţi, în 2010

În municipiul Galati, pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, în cladirea Camerei de Conturi, îsi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avind ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea. Reamintim ca misiunea institutiei Avocatul Poporului este apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritatile publice, în principal prin mediere.

În cadrul activitatii de relatii cu publicul, Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului a primit 934 de sesizari pe parcursul anului 2010, sesizari exprimate în audiente, prin petitii, e-mail si apeluri telefonice. Numarul sesizarilor a crescut cu 19% fata de anul trecut, ceea ce înseamna ca biroul nostru a devenit mai cunoscut publicului. Un rol important în acest sens l-au avut cele 23 de articole publicate în presa, în care am prezentat activitatea noastra.

Analiza petitiilor înregistrate si a modului lor de solutionare ne da o imagine a problemelor anului 2010, aparute în relatia cetatean – autoritati, precum si masura eficacitatii interventiilor noastre în favoarea cetatenilor.

Dupa criteriul dreptului încalcat, ponderea petitiilor se prezinta astfel: dreptul de proprietate privata detine o pondere de 23%; dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica detine ponderea de 22%; dreptul de petitionare, la egalitate cu dreptul la un nivel de trai decent, detine ponderea de 12,5%; accesul liber la justitie detine ponderea de 6%.

Dar sa vedem ce realitati reflecta cifrele prezentate. Nemultumirile legate de încalcarea dreptului de proprietate privata au înregistrat o crestere usoara, cu 1%, fata de anul 2009. Remarcam ca natura încalcarilor dreptului de proprietate, în anul 2010, este asemanatoare cu cea din anul 2009. Astfel, majoritatea petitiilor reclama mari întirzieri în stabilirea sau plata despagubirilor cuvenite în baza legilor privind restituirea proprietatilor, ceea ce denota insuficienta fondurilor bugetare cu aceasta destinatie. În ceea ce priveste dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, ne-am confruntat cu o problematica diversa: nemultumiri fata de serviciile prestate de regiile locale de utilitati publice, refuzul eliberarii sau eliberarea cu întirziere a unor documente de catre unele autoritati publice, carente în activitatea unor autoritati ale administratiei publice, nemultumiri fata de stabilirea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate. Mentionam ca ponderea petitiilor privind dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica este mai mare cu 2% fata de cea din anul 2009, ceea ce arata ca activitatea unor autoritati si institutii publice s-a deteriorat în anul 2010. Ponderea de 12,5% petitii privind încalcarea dreptului de petitionare, doar cu 0,5% mai putin decit în anul 2009, care semnifica nerespectarea obligatiei autoritatilor si institutiilor publice de a raspunde petitiilor în termenul prevazut de lege, exprima realitatea ca respectul administratiei fata de contribuabil nu s-a ameliorat si lasa înca destul de dorit. În ceea ce priveste petitiile ce au ca obiect dreptul la un nivel de trai decent, ponderea acestora a crescut spectaculos, de la 3% în anul 2009, la 12,5% în anul 2010, ceea ce exprima situatia precara a unor categorii sociale, în special a marii majoritati a pensionarilor. Ponderea petitiilor privind accesul liber la justitie a scazut fata de anul 2009, de la 20% la 6%, datorita, în principal, transpunerii în practica a reglementarilor privind acordarea ajutorului public judiciar. În petitiile vizind domeniul justitiei s-au exprimat nemultumiri fata de desfasurarea unor anchete penale, nemultumiri fata de durata unor procese, nemultumiri fata de solutiile pronuntate de instantele judecatoresti. De asemenea, s-au solicitat informatii privind sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Din totalul petitiilor, 61% au fost formulate de barbati, fata de 39% formulate de femei, ceea ce arata ca barbatii sint mai dispusi sa lupte pentru a-si apara drepturile.

Dupa judetul de provenienta, petitiile primite se repartizeaza astfel: 83% provin din judetul Galati, 9% provin din judetul Braila, 3% provin din judetul Vrancea, iar restul provin din alte judete. Aceasta situatie demonstreaza, daca mai era necesar, ca apropierea geografica faciliteaza accesul cetatenilor la serviciile noastre. Mentionam ca, în anul 2010, am primit si 9 petitii din strainatate (3 din Australia, 5 din Canada si una din Marea Britanie), fapt care arata ca biroul nostru a dobindit vizibilitate si în strainatate.

Mentionam, în final, ca 70% din totalul dosarelor deschise în anul 2010 au fost rezolvate favorabil, ca urmare a interventiilor noastre. Aceasta situatie demonstreaza ca cetatenii pot apela cu încredere la serviciile noastre. Noi îi tratam cu toata consideratia si, daca problema ridicata este de competenta noastra si ni se adreseaza în timp util, adica cel mult un an de la data încalcarii dreptului, exista sanse mari de rezolvare favorabila.

Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10, pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro si acorda zilnic audiente, între orele 9 – 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 – 12.

Expert, Liviu COMAN-KUND

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=59936

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Cum poţi depune o petiţie la Biroul Teritorial Galaţi al Avocatului Poporului

Instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă care are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Avocatului Poporului i se poate adresa orice persoană, printr-o petiţie, dacă apreciază că i s-au încălcat drepturile garantate de Constituţie prin acte şi fapte administrative ale autorităţilor publice. Petiţiile adresate Avocatului Poporului se soluţionează gratuit.

Petiţia trebuie să cuprindă următoarele elemente: numele şi domiciliul persoanei fizice lezate în drepturile şi libertăţile acesteia, drepturile şi libertăţile încălcate, autoritatea administrativă ori funcţionarul public în cauză, dovada întârzierii sau refuzului administraţiei publice de a soluţiona legal petiţia.

„Având în vedere instituirea stării de alertă, pe toată durata acesteia, persoanele sunt rugate să depună petiţiile prin mail, pe adresa  avpgalati@avp.ro, prin poştă, la adresa Bd. Marea Unire nr. 109, mun.  Galaţi, sau prin fax, la numărul 0236/320010. În această perioadă, audienţele sunt suspendate, atât la sediul central, cât şi la birourile teritoriale”, informează Biroul Teritorial Galaţi al Avocatului Poporului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Se reiau audienţele la Avocatul Poporului

Cetăţenii care consideră că le-au fost încălcate anumite drepturi legale se pot adresa Avocatului Poporului, la sediul din Galaţi. Din iunie, Biroul Teritorial Galaţi al instituţiei va relua activitatea de acordare a audienţelor. Oamenii trebuie să prezinte o petiţie şi acte prin care să arate ce drepturi le sunt încălcate. Printr-un comunicat transmis redacţiei, Biroul Teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului anunţă că, începând cu data de 2 iunie, va relua activitatea de acordare a audienţelor pentru cetăţenii cu domiciliul în judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea, la sediul din Galaţi, Bd. Marea Unire, nr. 109. Programul de acordare a audienţelor este următorul: luni, miercuri - între orele 10-14 şi marţi, joi - între orele 12-16. Persoanele care nu se pot deplasa la sediul Biroului Teritorial Galaţi sunt rugate să transmită petiţiile prin mail, pe adresa avpgalati@avp.ro, prin poştă, la adresa Bd. Marea Unire nr. 109, mun. Galaţi, sau prin fax, la numărul 0236/320010. De asemenea, pot suna la numărul de telefon 0236/320010.

obiectivbr.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cum vă puteți adresa Avocatului Poporului la Galați

Printr-un comunicat de presă primit la redacție, Instituția Avocatul Poporului reamintește că i se poate adresa orice persoană fizică, precum şi societăţile comerciale, asociaţii şi orice alte persoane juridice, printr-o petiţie, dacă apreciază că li s-au încălcat drepturile garantate de Constituţie, prin acte sau fapte administrative ale autorităţilor administraţiei publice sau prin actele administrative ale regiilor autonome.
Pentru a-și îndeplini rolul său constituțional, Avocatul Poporului acționează ca un mediator, solicită autorităţilor luarea măsurilor ce se cuvin pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, încearcă să găsească și să propună soluții, fie aducând la aceeași masă pe cei implicați, fie emițând recomandări.
Totodată, Avocatul Poporului contribuie la depistarea şi combaterea fenomenelor care conduc la încălcarea drepturilor şi libertăților cetățenești, axându-se pe necesitatea îmbunătăţirii continue a activităţii administraţiei publice în vederea respectării intereselor legitime ale cetăţenilor.
Petițiile pot fi trimise Biroului Teritorial Galați prin poştă, la adresa din bulevardul Marea Unire nr. 109, sau prin e-mail, pe adresa avpgalati@avp.ro. Solicitările se pot depune și personal sau prin mandatar în cadrul programului de audienţe, în zilele de luni și miercuri, în intervalul 10,00 – 14,00, iar, în zilele de marți și joi, între 12,00 și 16,00. De asemenea, reprezentanții instituției pot fi contactați la telefon 0236/320010, în timpul aceluiași program.
De precizat că petiţiile adresate Avocatului Poporului se soluționează gratuit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.