Jump to content

Toate masinile noi vor avea lumini de zi. E deja obligatoriu.


toto
 Share

Recommended Posts

La nivelul Uniunii Europene s-a hotarat ca toate masinile noi comercializate in spatiul uniunii sa fie echipate cu lumini de zi. Masura a intrat in vigoare de doua zile.

Ce inseamna asta?

Stiti ca, acum, folosirea luminilor de intalnire (faza scurta) este obligatorie in afara localitatilor. Comisia europeana spune insa ca folosirea luminilor reduce numarul accidentelor rutiere, asa ca a hotarat ca masinile sa aiba lumini speciale, active in timpul zilei, permanent.

LED.jpgAsadar, producatorii sunt obligati sa monteze asemenea lumini, care nu pot fi oprite de sofer. Ele se aprind automat, la pornirea motorului. De ce sunt necesare? In primul rand pentru ca soferii sa nu mai “uite” sa circule cu luminile aprinse si in al doilea rand pentru ca aceste lumini consuma mai putina energie decat faza scurta a masinii.

Nu le confundati cu LED-urile, deja prezente pe modelele marcilor premium! Aceste lumini, pe care le vom intalni pe fiecare masina produsa de acum incolo sunt unele traditionale (cu becuri) si nu ar trebui sa coste in plus. Acele linii de LED-uri de care abuzeaza Audi, tin locul acestor lumini de zi, dar vor ramane probabil doar in echiparea masinilor scumpe, premium, pentru ca sistemele sunt mai costisitor de produs.

De asemenea, aceste lumini de zi nu tin locul fazei scurte pe drumurile extraurbane! Deci vom fi in continuare obligati sa aprindem faza scurta cand iesim din localitati.

Link to comment
Share on other sites

Oare e posibil ca aceste lumini sa mearga impreuna cu faza scurta si cu cele de ceatza?

Ca sa le mai creasca unora niste oua cind le aprind pe toate in miezul zilei...

Ai dreptate. Oare unde e Politia sa vada cati vacari circula cu proiectoarele de ceata aprinse si ziua si noaptea, din iarna pana-n toamna? Sau cati cretinoizi circula cu faza lunga sau cu farurile "inaltate"/ridicate? Si asta in oras. Oare ce a fost cu atata politie in oras pana acum 1-2 saptamani? Nu i-am auzit declarand ca au facut ceva si nu prea i-am vazut dand amenzi pentru folosirea incorecta a instalatiei de iluminat. Nu prea i-am vazut nici pe domnii de la Rutiera circuland cu vreo lumina aprinsa (nici macar pozitia) cand a fost ceata de nu vedeai botul masinii.

Link to comment
Share on other sites

Este doar o forma mascata de subventionare publica a producatorilor de echipamente electrice dar, mai ales, de acumulatori auto. Orice consumator suplimentar necesita inlocuirea acumulatorului cu unul mai puternic (minim 10 Ah., cu min. 50A la debitare). Mai ales toamna-iarna. Probleme mari vor avea cei care folosesc masina pe drumuri scurte in oras, cu multe porniri-opriri ale motorului.

Link to comment
Share on other sites

măi, dacă dotau mașina cu niște senzori a.î. să nu pornească dacă nu merg becurile (s-au ars, na!)...

Sau daca nu am bani sa-mi cumpar alt acumulator, pornesc masina fara becuri si alte alea dupa care aprind becurile "obligatorii".

Edited by itt
? nu e tot aia cu "
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca 2 becuri dau peste cap acumulatorul, mai ales cu 10Ah...

Dincolo de remarca ironica facuta mai sus, cred ca este o idee buna si am sa justific:

- exista o gramada de imbecili care pe ceatza merg cu luminile stinse

- incredibil ce multi merg NOAPTEA pe sosele cu farurile oprite! Am facut citeva drumuri la Bucuresti dus-intors noaptea in ultima vreme si am avut ocazia sa ma lamuresc. Din pura coincidenta, majoritatea pe raza judetului Braila (zona Faurei- Ianca - Braila)

- vizibilitate mai buna a masinilor in trafic in conditii de ploaie si

- In conditii de soare puternic din fata

Eu in principiu merg permanent cu farurile aprinse si ii apreciez pe soferii care procedeaza astfel.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Foarte bine, mi se pare o initiativa buna

Si mie,... mai ales daca s-ar aplica masura la TOATE vehiculele intalnite in trafic: biciclete, mopede, motociclete, camioane, utilaje pentru lucrari, carute...

Daca nu va da rezultate, propun vopsirea obligatorie a vehiculelor in culori fosforescente/reflectorizante, montarea de tampoane ca la masinutele de balci si a cate doua girofaruri multicolore ca si limitarea din constructie a vitezei maxime la 30km/h! 8-}

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.