Jump to content

Primăria a majorat redevenţa cabinetelor medicale de 20 de ori!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria a majorat redevenţa cabinetelor medicale de 20 de ori!

La Galaţi, medicii de familie au mult mai multe motive de nemulţumire. Unul din ele este că Primăria Galaţi a pus beţe-n roate vânzării cabinetelor către medicii de familie, foarte puţini reuşind să se „descurce". Iar în calitate de „stăpân" al cabinetelor, primăria a „umblat" la redevenţă.

Începând de la 1.01.2011, Consiliul Municipal a scumpit de 20 de ori redevenţa plătită de medici pentru cabinete. Noul preţ este 18 euro/mp/an. Un cabinet are cam 35 mp, dar medicul trebuie să plătească şi pentru „spaţiile comune" din imobil care pot fi de până la 100 mp. Se ajunge ca un medic de familie să plătească o redevenţă de peste 2.200 de euro. În „zona zero", Ţiglina 1, pentru un birou cu suprafaţa de 25 mp se plăteşte o chirie anuală de 1.200 euro, iar pentru un spaţiu comercial de 20 mp, ultracentral, din Mazepa, se plăteşte anual o chirie de 2.200 euro.

Altfel spus, Primăria Galaţi face speculaţii imobiliare cu medicii în condiţiile în care piaţa imobiliară e în cădere. Dacă la redevenţă adăugăm cheltuielile pentru utilităţi şi salariul asistentei, rezultă că un medic de familie trebuie să aducă bani de acasă, ca să fie lăsat să practice medicina la Galaţi.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/inca-140-de-medici-galateni-parasesc-tara-216438.html

Link to comment
Share on other sites

Corect. De aia asistentele si-au luat lumea in cap. Si au plecat in lumea larga. Ca la noi nu se mai poate supravietiui. Ca de aia Base se trateaza la Viena. Macar Ceausescu mima ca este in Romania. Asta nu mai are nici o problema. Dar nascoceste zilnic niste chestii cu suspecti. Ca vinovatilor gastii sale li se falfaie. Ca sa nu-l putem intreba cum conduce in fapt soarta noastra. Ne-a vandut cultura (ca asta nu stie ce este aia, este altceva) bozgorilor, acu ne-a vandut excrocilor de la UDMR sanatatea. Pentru a ramane la putere.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dle. Mikka redeventa era 5E/mp/an si acum este 18. Nu poate exista o mai mare nesimtire decat a trata medicii de familie ca pe negustori atat din punct de vedere al taxelor locale si a celor financiare cat si din punctul de vedere al administratiei locale care are obligatia de a asigura asistenta sanitara a populatiei.

Toate localitatile din Franta care scot joburi de medici asigura gratuit locatia si locuinta medicului pentru mai multe luni (cel putin 6), iar apoi chiria este nesemnificativa.

La noi Primaria cere redeventa pentru cabinete de trei ori mai mare decat pentru piete, parcari, chioscuri si alte asemenea.

Nu persistati in eroarea indusa de unii politicieni inclusiv locali care habar n-au dar isi dau cu presupusul despre veniturile medicilor de familie. Majoritatea sunt medici de spital care castiga doar pe statul de plata dublu fata de un medic de familie. Nu luam in considerare spaga. Aratati-mi o vila de medic de familie si o mananc pe paine. Pot sa va arat zeci de vile de medici de spital care sunt bugetari.

Ce primesc de la CASJ medicii de familie este venitul cabinetului si cu putine exceptii (in special la medicii de familie de la tara si din sate mai izolate), nu trec de 2000 de Euro pe luna. Din astea se scad: salariile angajatilor (asistenta, ingrijitoare, cota parte contabila), se plateste redeventa, regia cabinetului (apa, caldura, electricitate, telefon si net,firma care dolecteaza deseurile medicale, firma de salubritate, firma de service IT a laptopului dat de Nicolaescu, operatorul IT care-ti transmite datele de raportare ca doar medicii nu stiu Oracle, verificarea metrologica a aparaturii medicale inclusiv tensiometre etc., toate fiind obligatorii), dezinfectantele si materialele de curatenie, consumabilele care sunt licitate de casele de asigurari care primesc comisioanele si cumparate de medici la preturi piparate (retete, bilete de intrenare, certificate etc.), impozite pe venituri, comision ptr. carte de munca la ITM, contributii bugetare (pensii, somaj,sanatate), colegiul mediclor, societatea de medicina de familie, abonamente la reviste medicale cvasiobligatorii etc.

Ce le ramane este umilitor. Nu stiu cati medici au plecat pana acum dar stiu cati vor sa plece, iar numai din Galati sunt cateva zeci. Aiureala aia zisa de dr. Boldea ca numai cativa doctori si-au depus cereri este falsa, majoritatea si-a depus actele la Minister. V-am mai spus o sa ne tratam cu acceleratul de Bucuresti si cu doctorii de le scoala de arte si meserii medicale ale dr. Nechita-Cristea-Bacalbasa-Georgescu, care vom mai apuca.

Link to comment
Share on other sites

Nu, domnule poemil.

Începând de la 1.01.2011, Consiliul Municipal a scumpit de 20 de ori redevenţa plătită de medici pentru cabinete. Noul preţ este 18 euro/mp/an.

Deci, nici poveste de 5 euro/mp inainte de hotararea CL. Cel putin din datele pe care discutam.

Despre celelalte: ori fi sau nu asa, nu va pot contrazice. Dar orice patron sau intreprinzator le plateste (taxe, impozite, verificari, soft-uri etc.) deci nu aici e problema.

Chestia din articol cu speculatiile imobiliare e chiar ridicola.

Referitor la acceleratul de Bucuresti: vorba e valabila de mult timp, in niciun caz nu se poate folosi viitorul.

Link to comment
Share on other sites

Mea culpa: Intradevar unele cabinete aveau sub 1 euro pe mp/an si acum au 18-20 si acolo cresterea este de 20 de ori.

O fi la fel la patroni si la intreprinzatori cheltuielile dar nu putem face comparatie! Medicii de familie nu lucreaza cu bani, nu fac incasari (exceptional doar pentru cateva servicii neplatite de CASJ) si deci depind exclusiv de finantarea de la Casa de sanatate care este subtire la cata cheltuiala este...Ori ei nu sunt nici patroni nici intreprinzatori, nu lucreaza in privat ci in cadrul asigurarilor SOCIALE de stat, nu pot cere cat vor ei pe o consultatie si nici nu pot avea initiative in afara contractului incheiat cu CASJ. Deci comparatia cu patronii mi se pare desueta. In plus nu pot face evaziune de nici un fel, sistemul este criptic si cu finantare unilaterala.

In schimb li se cere sa aiba implementat un management de calitate (ISO 9001), program de prevenire al incendiilor, analiza riscurilor profesionale de la locul de munca.

Mai nou CASJ Galati le cere in vederea implementarii cardurilor de sanatate sa recheme toti pacientii si le digitalizeze fisele de consultatii cu datele personale si de morbiditate ce vor fi inscrise pe acest card. La 2000 de pacienti in medie va trebui sa consumi cel putin o ora din timpul de consultatii pentru a efectua aceasta lucrare si cand mai ai timp sa consulti?

Din pacate situatia este foarte grava, guvernele de dupa 90 au facut reforma numai cu medicii de familie si acum vor sa faca si informatizarea sistemului tot cu ei, in conditiile in care in niciun spital din Romania nu se foloseste foaia de observatie generala electronica. Se asteapta sa le completeze medicii de familie datele ca spitalele sa le downladeze la internarea bolnavului. O aiureala. Asta nu mai e medicina ci superbirocratie; cand consulti un om trebuie sa completeze 6-7 formulare: fisa medicala, registru de consultatii, retete de vreo 3-4 feluri cu diferite compensari, gratuitati, bilete de trimitere, certificate si adeverinte si apoi sa le introduci in sistemul electronic informational ca sa le raportezi. Iar dupa aia vine cate o fufa de la Casa de asigurari si-ti trage cate 25-50 de milioane amenda ca ai scris o zi in plus la un concediu sau ai gresit un medicament sau primesti in cutia de posta somatii de la administratia financiara ca nu ti-ai platit impozitul regularizat la trezorerie cand tu n-ai primit inca banii de pe luna trecuta. Zmeii de la finante, ITM, sanepid, pompieri, garda de mediu si alte asemenea n-au curaj sa deschida usa spitalelor si sa intrebe de sanatate personajele puse politic pe scaunele de directori si atunci dau navala peste cabinetele medicilor de familie si dai cu amenzi. Atat de mare este sictirul in randul acestor medici pentru ce se intampla incat multi stau cu valizele pregatite pentru Franta, care inca-i mai primeste.

Acolo vii la medic daca esti asigurat, dai buna ziua si bagi cardul in aparat inainte de a primi salutul medicului si ti s-au tras 22 de euro din contul de asigurat. Vrei sa-i vezi ochii frumosi ai doctoritei de 5 ori pe luna dai mata 110 euro. Vii de la control mai dai odata. Ai facut analize si vrei sa stiii cum stai, mai dai o data cu cardul. Si uite asa incata lumea valoarea medicinii si a medicului, cel mai scolit intelectual roman (8+4+6+4-5) ani de scoala la zi si fara ID, cu garzi si stres sa-mi bag picioarele in ea de meserie!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.