Jump to content

Ion Cucu - decanul de vârstă al profesorilor de sport din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ion Cucu - decanul de vârstă al profesorilor de sport din Galaţi

ION CUCU s-a născut pe 1 ianuarie 1922, la Călăraşi; cursurile şcolii primare le-a urmat la Mircea Vodă (Ialomiţa), iar liceul, la Ştirbei Vodă – Călăraşi. Absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică (specializare baschet) în 1947. Este decanul de vârstă al profesorilor de educaţie fizică din Galaţi (şi, poate, din ţară!)

- Stimate domnule profesor, iată un ialomiţean care se stabileşte la Galaţi, unde face carieră şi rămâne aici şi după ieşirea la pensie. Cum a fost?

- Ambele oraşe sunt pe Dunăre. Deci nu am făcut altceva decât că am ajuns mai la vale, pe cursul bătrânului fluviu. Acum, serios vorbind, la Galaţi am ajuns în anul 1950, după ce am onorat mai întâi repartiţia la Fabrica de Armament Cugir, am trecut prin oraşul natal şi... m-am fixat la Galaţi, oraş care m-a adoptat şi pe care l-am slujit cu devoţiune. În primul an am predat baschet la nou înfiinţata Şcoală Medie Tehnică de Cultură Fizică. Aici era director bunul meu coleg Puiu Manolescu, figură celebră a acelor ani.

- În 1955 s-a reorganizat învăţământul, iar SMTCF-urile s-au desfiinţat. Care a fost drumul dumneavoastră?

- Din SMTCF a rămas o clasă care a funcţionat pe lângă Şcoala Medie Nr. 2, iar eu am ajuns la Şcoala Medie Nr.3, care funcţiona în actualul local al Şcolii 24 (actulul Colegiu Naţional „Al.I.Cuza”). Aici am rămas până în 1960, an în care am fost promovat inspector la Inspectoratul Şcolar Regional. Am fost apoi director adjunct la Liceul Nr. 4 (cu program de educaţie fizică) timp de 4 ani şi în final, până la pensie (în 1983), am funcţionat la Liceul de Marină. După pensionare am mai predat la Liceul „Racoviţă”, Şcoala 15 şi Liceul Pedagogic.

- Se ştie că aţi avut o mare contribuţie la construirea sălii de sport din str. Puşkin, actuala Mihai Bravu. Ce este adevărat?

- Da, este adevărat. Am construit - nu singur, şi nu l-e am zidit eu, cu toate că am pus mâna şi pe lopată - trei săli de sport. Mai întâi sala SMCTF, cea de lângă Seminarul Teologic, care acum este a Facultăţii de Educaţie Fizică), apoi sala de la Liceul de Marină, (asta era mai modernă) şi sala de la Liceul Pedagogic. Eu provin dintr-o familie în care exista cultul muncii. Tatăl meu, notar public, a avut şapte copii şi pe toţi ne-a dat la şcoală şi ne-a învăţat să ne facem treaba cu modestie şi cinste. Şi acum, când trec pe lângă aceste săli, îmi creşte inima de mândrie.

- Sunteţi decanul de vârsta al profesorilor de educaţie fizică din Galaţi. La S.M.T.C.F. aţi format promoţii întregi de colegi mai tineri. Mai păstraţi legătura cu unii dintre aceştia?

- Chiar anul trecut, unul dintre foştii mei elevi - Nicu Dordea, m-a căutat şi m-a invitat la reuniunea lor de 45 ani de la absolvire. Şi mă caută mulţi, atâţi cât mai sunt. Mi-aduc aminte cu plăcere că i-am avut elevi pe Petrică Vasiliu, Titi Stanciu, Ionel Muşat, Stelian Marcu, Vasile Roiniţă, Dumitru Văduvoiu sau Fiţa Lovin, aceştia ducând ştafeta mai departe. Cu toţii sunt oameni de ispravă, mă mândresc cu ei. Cum, de altfel, mi-aduc aminte cu nostalgie de foştii mei colegi de la SMTCF: Bebe Ciotea, Drăguţa Manolescu, Nae Bobe, Mihai Filip sau Ştefania Constantin.

- Aveţi o mulţime de urmaşi în ale meseriei. Ştim că aveţi un fiu - tot profesor de educaţie fizică. Unde este?

- Feciorul meu, Mihai, este absolvent al A.N.E.F.S şi are specializarea tot baschet. Nu este în Galaţi, s-a tras spre meleagurile mamei lui (soţia mea fiind ardeleancă, rudă cu Iuliu Haţeganu). Este conf. dr. la o Universitate din Cluj.

- Ştim că unul dintre hobyuri erau expediţiile pe Dunăre.

- Era, într-adevăr, o pasiune greu de potolit, dar între timp a devenit şi o sarcină de serviciu. Cu elevii de la „Marină”, de pildă, făceam o perioadă de practică pe Dunăre, aceştia trebuind să se gospodărească pe perioada expediţiei, să tragă la rame. Chiar şi acum mă gândesc că nu mi-ar strica încă o expediţie (?!!?).

- La 90 de ani, domnule profesor?

- Nu contează vârsta din buletin. Mă simt în formă şi promit să o fac.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ion_Cucu_-_seniorul___2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.