Jump to content

Grădina Publică va fi modernizată cu bani europeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Realităţi cotidiene

Grădina Publică îmbătrâneşte

* Locul unde nu se întâmplă (mai) nimic… *

Grădina publică… Da’ ce publică? Nu, nu publică nimic, pentru că grădina noastră este un personaj discret. Bătrânească, bătrânicioasă chiar, liniştită, dar cam „prăfuită”, marea grădină este şi azi cam ca pe vremea mamei dumneaei. Când trenul era o invenţie nouă şi oamenii veneau din oraş să se tot uuuite în vale, din spatele parcului, la trenurile cu aburi care mergeau mai repede ca azi. La trenuri vin şi acum unii.

Cu şi pentru copii

Copiii vor să vadă de sus trenurile, ne-a spus patronul unui miniparc de distracţii – un punct de joacă gonflabil, cu tobogan şi căţărătoare şi un fel de tunel, aşezat la capătul aleii care duce la treptele ce coboară spre triaj. Care vrea, să aducă şi o mini-locomotivă pentru plimbat copiii în cerc. Are deja şi nişte maşinuţe din acelea care se pot ciocni fără risc, cauciuc în cauciuc, dar degeaba le are: nu găseşti un loc neted în capătul acela de parc, oprit doar de PHARE, prin drenuri speciale, să n-o ia la vale! Am început cu acest punct insolit, ca să arătăm că mai apar şi lucruri noi în străbuna grădină, cu arteziană şi statui atât cât ne-au lăsat comuniştii şi cei de dinaintea lor să facem. Patronul punctului de joacă, inginerul Boby Stanciu, a fost ziarist, iar acum trăieşte ca Robinson Crusoe, într-o căsuţă lângă locul de joacă.

Un alt loc de joacă, care pare nou, deşi are ani buni de când l-a făcut Primăria, cu leagăne şi tobogane şi cu gropi de nisip, aflat în dreapta grădinii, este şi el asaltat de copii cu părinţi. Prea mulţi pentru un spaţiu atât de mic.

Bătrâna fântână arteziană îmbătrânită de albastrul vopselei de WC de veche gară, are în faţă Piaţa Tricolorului, iar steagurile României şi UE fâlfâie vesele, când fâlfâie. În preajmă, trandafiri frumoşi…

Alei cu dâmburi şi cârpeli electrice

Băncile grele şi reci la şezut, masive, de beton armat, au rezistat derbedeilor de ani buni, aşa urâţele cum sunt: sunt greu de răsturnat. Abia dacă poţi să le ciobeşti placajul de piatră… Dar tot şi-au pus mintea unii cu vreo două dintre ele. Aleile principale, dalate acum câteva mandate, au crăpături sau chiar dale lipsă, acolo unde nu iese şi iarba dintre ele. Aleile asfaltate sunt în unele locuri dâmburi-dâmburi, numai bune de antrenat puşcaşii marini pentru teren accidentat.

Stâlpii de iluminat, din fontă turnată artistic, amintesc de la belle epoque, dar au becuri modeniste, parcă împrumutate din altă parte. Unele instalaţii electrice sunt cârpite urât, la vedere…

Am găsit grădina plină de oameni de la ADP, de zgomot de maşini de tuns iarba şi miros proaspăt de fân. Cioturi de copac arătau că s-a suflat în iaurt şi s-au decapitat copacii periculoşi, după ce furtuna a doborât zilele trecute un pom, când în grădină erau oameni. Mulţi copacii sunt bătrâni – cât or mai rezista până se va ridica o nouă generaţie care aşteaptă să fie plantată?

Caragiale - "Guţă în tinereţe"

Statui? Vedem o statuie din marmură neagră, uşor distrusă şi nesemnată. O altă lucrare de artă, de la o tabără de sculptură, alcătuită din piese metalice cândva în mişcare, se odihneşte ruginită în stratul principal de flori. La intrarea în grădină, două statui de piatră acoperite de muşchi şi cu soclul ciobit sau mâncat de igrasie dau impresia că edilii au vrut cândva să umple parcul de statui, dar au trebuit să plece repede… Pe soclul lui Caragiale, cineva a scris: „Guţă în tinereţe”! O fi presimţit ceva conu’ Iancu, că a refuzat să fie deputat de Galaţi în 1904! Păi… merităm, la cât ne pasă de cum arătăm în faţa turiştilor!

Ceva inscripţii sunt şi pe statuia lui Enescu. Care, „din fericire”, nici nu se vede de sub coroana copacului care l-a copleşit cu frunze. Măcar e romantic…

Măcar normalitate…

Găsesc două doamne supraveghind, de pe o bancă, doi copii micuţi. „Vă place grădina?” Doamnele spun că da: vin aici de ani buni, văd curăţenie, flori frumoase, verdeaţa pomilor… „Eu vin zi de zi aici”, ne spune una dintre ele. „Aici stăm fără frică…” Gardienii publici veghează. Deşi, chiar ieri, spun că au fost incomodate de nişte pici tuciurii. Întreb: n-am merita poate şi ceva mai vioi, mai european? „Căutăm perfecţiunea în România?!”, mă pune la punct cealaltă doamnă. „Căutăm măcar normalul, cel puţin atât.”

Pe-afară, gardul bine vopsit – bag mâna-n foc că e tot ăla de pe vremea primarului Robescu! În epoca asta, abia dacă ai cu ce să vopseşti ce au făcut alţii…

http://www.viata-libera.ro/articol-Grad ... neste.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Grădina Publică îşi reabilitează aleile

* Deocamdată, acestea se sparg * Primăria începe din partea ei de bani, în aşteptarea câştigării finanţării externe * Două milioane de lei pentru o grădină ca nouă *

Am scris de curând despre bătrâneţea Grădinii Publice, menţionând atunci şi vechile dalele crăpate, sparte sau lipsă de pe aleile acesteia. Între timp, Grădina a început să se transforme într-un şantier: părţi mari din alei au început să fie excavate. L-am întrebat pe Nicuşor Ciumacenco în ce vor consta lucrările. „Vrem să schimbăm complet faţa Grădinii Publice”, ne-a spus viceprimarul. Este vorba despre un proiect de reabilitare a parcului început deja pe banii Primăriei, proiect care va costa în jur de două milioane de lei (20 de miliarde lei vechi). Banii sunt aşteptaţi prin finanţare europeană, dar doi la sută din costuri vor constitui cofinanţarea Primăriei. „Va mai dura până se aprobă finanţarea”, dar proiectul este depus, a precizat viceprimarul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Grad ... ile_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Lucrări de modernizare la Grădina Publică

Mulţi din gălăţenii care se plimbă prin Grădina Publică au aflat, de la muncitori, că parcul urmează să intre în lucrări de reabilitare. Într-adevăr, săptămâna trecută, pe lista documentaţiilor de avizare a lucrărilor de investiţii propuse a se realiza în 2009, apare şi „modernizarea Grădinii Publice”. Proiectul prevede „revalorizarea patrimoniului arborescent existent”, dar şi renovarea gardului, fântânii, chioşcului, precum şi „revitalizarea grădinii: două locuri de joacă pentru copii, zonă pentru bătrâni, zona de promenadă/esplanadă, elemente sportive”. Copacii vor fi puşi în valoare printr-un sistem de iluminat special, iar grădina va avea un sistem de irigat propriu. Valoarea totală a investiţiei este de 9.920.537 lei, din care 85% fonduri structurale (Ministerul Dezvoltării Regionale), 13% - buget de stat şi 2% - fonduri locale. Lucrările ar urma să se deruleze timp de doi ani.

http://www.viata-libera.ro/articol-Lucr ... ca__2.html

Link to comment
Share on other sites

Si gazon pe care vom putea sa stam?! Ca in orice loc din Romania NU AI VOIE SA CALCI PE GAZON?!

Asta-i o parere impamantenita de prea mult timp incoace.

Ma pun cu dosu' pe gazon si pun pariu ca nu indrazneste comunitaru' sa-mi spuna ceva...ca gaia-l manca'. Mi-am asternut patura unde-am vrut, si-am stat pe iarba cu copilul unde mi-a picat bine (uneori si numai cu sotul, ca si el e privilejiat :twisted: ). Niciodata nu mi-a zis nimeni nimic.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Va începe reabilitarea fântânilor arteziene!

„Există o iniţiativă privind fântânile Galaţiului” – ne-a spus directorul Direcţiei Urbanism, Ionel Ardean. „Am citit în ziar despre «Nespălata» şi despre alte fântâni şi m-am dus la dl Ionescu de la Ecosal şi am avut o discuţie pe această temă. Omul acesta a reuşit, cu meseriaşii pe care îi are, să repună în funcţiune fântânile din faţă de la Romarta şi «Nespălata» şi a reuşit să facă, cum s-ar spune, din… aia bici: funcţionează! Le lipsea totul, a făcut din nimic ce a făcut! Iar statuia a fost sablată”.

Ardean ne-a spus că deja s-a făcut şi licitaţie pentru un proiect de reabilitare a fântânilor în această toamnă. Câştigătoarea: SC Proiect SA din Galaţi. Cum vor arăta fântânile pe viitor? Probabil cu orgă de lumini, cu jeturi mai complicate, cu materiale mai bune… Directorul ne-a vorbit şi despre posibile modele din ţară: „Sunt fântâni arteziene, cum este cea din faţa Cazinoului din Mamaia, în care apa este aruncată prin duze speciale, la înălţimea unui om. Apa este amestecată cu bule de aer şi astfel nu stropeşte prin jur”. Dar poate că vom lua şi modele din ţări în care jocurile de apă sunt mai complicate, ca o dantelărie, sperăm noi. Să nu uităm că şi „păpădia” de la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut un model extraordinar pentru acea vreme – de la o arteziană din Japonia…

Printre problemele apărute sunt scurgerile în sol şi în subsolul blocurilor. Dar şi cele de la fântâna de pe Brăilei în zona Mazepei, cu acele valuri stilizate, construite din tablă inox cu un design interesant: apa face însă un zgomot cam mare căzând pe tablă, lucru reclamat de locatarii blocului din apropiere, care nu se pot astfel odihni. Apa „pufoasă” nu ar face însă atâta zgomot, spune Ion Ionescu, directorul Ecosal. Şi mizeria vremii de pe marmura fântânilor poate fi îndepărtată cu o soluţie pe care Ecosal a testat-o deja pentru începutul campaniei de şters graffiti.

„Nespălata” -„operă de artă”

Poreclită „Nespălata” în anii comunismului, pe vremea când apa la robinetele gălăţenilor era doar cu program, iar nimfa părea, spre necazul acestora, să aibă pile, bucurându-se astfel de program special de duş, statuia de la Romarta este o operă de artă lângă care se pozează turiştii, inclusiv cei din alte ţări, şi îndrăgostiţii – parol! Sculptura în bronz „Fata pe valuri” este o operă de artă veritabilă. Ea a fost realizată de marele artist plastic Constantin Baraschi (1902 – 1966), care mai are astfel de lucrări monumentale la Bucureşti şi Constanţa. Elev al extraordinarului sculptor Dimitrie Paciurea (1873 – 1932, cunoscutul autor al „Gigantului” şi „Himerelor”), Baraschi a fost membru corespondent al Academiei Române şi singurul autor al unui Tratat de sculptură. Printre alte distincţii, el a primit Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de Artă de la Paris din 1937.

Cuva de la „Nespălata” nu este la înălţimea eleganţei statuii! Fisurată, ea a fost placată cu tablă neagră, care este lustruită la fiecare început de sezon şi apoi vopsită. Vopseaua pare a fi umilul „duco” albastru, însă directorul Ecosal ne spune că a fost totuşi o vopsea mai bună.

Exportatorul de fântâni

Faptul că proiectul va fi făcut de profesionişti ne dă încredere. Directorul Ionescu spune şi că în zilele următoare sunt aşteptaţi câţiva specialişti în astfel de fântâni veniţi din ţară. Astfel, un buzoian, autor a numeroase invenţii în domeniu, va fi şi el prezent în curând la Galaţi. Printre ansamblurile create de el sunt şi stâncile artificiale uşoare, din fibră de sticlă, acoperite cu praf de bazalt, care imită natura. El a lucrat pentru oraşe din Grecia, Italia, Spania sau SUA, fiind exportator de astfel de fântâni. Este bine că lucrurile se mişcă rapid, ofertele pentru ansambluri arteziene venind în timp ce proiectantul lucrează la proiect. Numai să lucreze unii cu alţii… Le urăm succes. Şi, dacă va fi nevoie de bani, de ce nu?, am putea face şi o subscripţie publică, ca să nu rămânem la nivel de vopsea ieftină.

http://www.viata-libera.ro/articol-Va_i ... ene_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Grădina Publică va fi modernizată cu bani europeni

Principalele ţinte ale municipalităţii pentru anul acesta sunt modernizarea Grădinii Publice şi a Parcului Rizer. Aceste proiecte sunt incluse în Planul Integrat de Dezvoltare (PID) şi sunt finanţate din bani europeni.

La Grădina Publică, valoarea proiectului este de 8.350.798 lei, iar lucrările ar fi trebui să înceapă în primăvara acestui an. „Avem un proiect ce prevede refacerea aleilor, înnoirea mobilierului, crearea a două locuri de joacă, a unei parcări în partea de est şi reabilitarea grupului sanitar”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gradina-Publica-Galati-Parcul-Rizer_0_426557375.html

Link to comment
Share on other sites

Oare se intareste si portiunea dinspre gara, cea care o ia la vale si din cauza careia s-a darimat fostul cazino?

Sper sa instaleze si una-doua baracute cu sucuri, apa minerala, placintute... Te duci cu copiii acolo si in afara de chioscul cu inghetata, nimic...

Oricum, sper ca acele lucrari de refacere sa nu dureze un an, timp in care Gradina sa fie inaccesibila.

Link to comment
Share on other sites

un an, kata?

numai un an?

esti naiv, unde crezi ca traiesti?

urmeaza un alt mega smen al primariei.

o paveluta la domnu'? o bordura autodestructibila?

poate si un cocotier asortat?

ca plopii aia vechi de sute de ani trebuiesc taiati, doar sunt ""obsolete"" si "naspa, draga""

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

45 de ani de la moartea creatorului „Fetei pe valuri”

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la moartea sculptorului Constantin Baraschi. Născut pe 17 noiembrie 1902 la Câmpulung, în judeţul Argeş, Baraschi a creat sculptura „Fata pe valuri”, poziţionată în centrul municipiului Galaţi. Este una dintre ultimele sale lucrări, o replică a acesteia aflându-se la Genova (Italia), în colecţia Hohn.

Opere semnate Constantin Baraschi se află şi în natalul Câmpulung, în Iaşi şi în Bucureşti. Capitala găzduieşte unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului: ansamblul „Aleea Cariatidelor” din Parcul Herăstrău, monumentul „Kilometrul zero” din centru, statuia lui I. L. Caragiale din faţa Teatrului Naţional şi bustul lui Nicolae Bălcescu din Parcul Cişmigiu.

Multe alte lucrări sunt expuse în muzee din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova şi Drobeta Turnu Severin ori se află în colecţii din Bulgaria, Cehia, Egipt şi Finlanda.

Membru corespondent al Academiei Române, Constantin Baraschi a murit pe 22 martie 1966, la Bucureşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-45_de_ani_de_la_moartea_creatorului_%E2%80%9EFetei_pe_valuri%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Grădina Publică înghite 2,5 milioane de euro

Alei deteriorate care, dacă nu eşti atent, te pot trimite la ortopedie, vegetaţie îmbătrânită şi degradată, copaci amputaţi sau rupţi de furtuni, tasări, bănci vechi, inscripţionate, mâzgălite ori sparte, tristeţe, jale şi delăsare. Aceasta este imaginea generală a Grădinii Publice, iar celor care caută umbra sau relaxarea pe aleile sau băncile ei parcă le vine greu să creadă că admiră un monument de artă peisagistică, inclus pe lista monumentelor istorice.

Toate acestea ar trebui să devină peste 2 ani o amintire, pentru a lăsa locul unei alte imagini. O grădină cu vegetaţia refăcută şi îmbogăţită cu 165 de bucăţi arbori de diferite specii - tei, platan, castan, jugastru, frasin, 294 de arbuşti, 1.900 de metri liniari de gard viu şi 24.417 de mp de gazon, dar şi cu un mobilier urban nou.

Şoferii vor avea la dispoziţie pentru a-şi lăsa maşinile două parcări, una în zona căminelor studenţeşti pe locul în care se află un gard şi una în jurul terenului de fotbal, în total 74 de locuri de parcare. Două bariere auto vor delimita parcările. Sună bine nu-i aşa?

Potrivit contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de peste 2.500.000 de euro - 10.550.723 de lei - din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată depăşeşte 1.900.000 de euro - 8.301.332 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cativa copaci, boscheti, metri de gazon, banci si 2 bariere = 2,5 milioane de euro..?

Proiectul a fost cercetat, verificat, aprobat etc.

Nu opreste nimeni pe nimeni sa oferteze, eventual si la un pret mult mai mic, daca binenteles e real. Te bagi?

Link to comment
Share on other sites

Stim cu totii, Mikka, cat de mult conteaza pentru mine, ca cetatean, ca proiectul a fost cercetat, verificat si aprobat.. Desigur ca, in mod oficial, nu opreste nimeni pe nimeni la participare. M-as baga, dar ultima oara cand am luat parte la o chestie de genul, desi scorul nostru a fost cu mult sub pretul proiectului, iar celelalte multe alte firme mari s-au inscris in 'cursa' cu preturi mai mari decat valoarea initiala iar punctajele erau clar in favoarea noastra, licitatia a fost anulata pe un motiv cretin, deci m-am convins si de unul singur si in mod direct cum sta treaba.

Link to comment
Share on other sites

OK, atunci daca ai participat la o licitatie de lucrari (mai mare), afirmatia ta, scuza-ma, e doar de dragul de a comenta. Stii prea bine ca o lucrare de gen presupune un caiet de sarcini in care-ti sunt detaliate o intreaga serie de operatiuni si cantitati, care unele la final nici nu se mai vad (instalatii electrice, canalizare, eventual subterane etc.), zeci de mii de ore mumca, o gramada de alte costuri etc. si nu numai "niste boscheti si doua bariere". La urma urmei, (pastrand proportiile), si Versailles e doar o casa cu o gradina in jur, ce mare smecherie...

Link to comment
Share on other sites

Da, de lucrari, dar nu in ceea ce priveste amenajarea de parcuri. Lasand la o parte ironia din prima mea postare si faptul ca, in orice meserie, si ora de munca se plateste (apropos de asta, e foarte exagerata ideea cu zecile de mii de ore de munca.. cred ca daca ai vreo 10 oameni la inlocuit dale si alti 5 la plantat boschetii, termini lucrarea intr-o saptamana, DACA VREI, la un pret de mana de lucru de Romania, cu program de 8 ore), daca tu zici ca pentru a pune, pe langa ceea ce este acum in Gradina Publica, 200 copaci, gazon si a inlocui dale si gard viu inseamna si alte lucrari in legatura cu instalatiile electrice, canalizarea si altele care nu se mai vad (unde mama naibii, ma intreb, pentru ca am avut curiozitatea sa plantez si eu copaci si sa vad cum se pun dale si banci la viata mea, si nu am avut nevoie nici de electricieni, nici de instalatori pe langa), te rog mult: da-mi tu vreo 2 exemple de astfel de operatiuni, pentru ca eu chiar nu vad ce legatura au unele cu altele.. (alta decat completarea marelui caiet de sarcini cu tot felul de operatiuni doar de Mos Craciun vazute si odata cu asta, cheltuirea 'mai cu folos' a banmului public).

Link to comment
Share on other sites

Nu vad de ce ar trebui sa dau eu exemple. Cel mai bun lucru pe care-l pot oferi ca exemplu este acela ca exista un proiect in baza caruia s-a facut si aceasta evaluare. Discutii la misto cu oameni la "plantat boscheti" sa pot face la infinit.

Oricum, intotdeauna se vor gasi pareri ca ceea ce face altcineva putea fi facut mai bine sau mai repede sau mai ieftin sau, sau , sau...

Revenind, daca stii ca se pot face mult mai rapid si mai ieftin si poti sa le si faci... succes!

Link to comment
Share on other sites

Mikka, te rugasem sa-mi dai doua exemple, in sustinerea afirmatiei tale de mai devreme, referitoare la tot ceea ce nu se vede la o astfel de lucrare, mergand pe ideea ca sunt detalii tehnice care mie nu mi-ar fi trecut prin cap si care puteau justifica, intr-un fel, pretul (care mie mi se pare extrem de piperat) al proiectului. E adevarat ca intotdeauna apar obiectii despre cum lucrurile se pot face mai bine, mai rau, dar acum noi nu facem discutii la misto, cata vreme le facem pe banii nostri, iar intr-o societate normala, e singura modalitate de a face ceva in mod cat mai transparent. Acum ce-ai vrea, sa stam sa ne miram cum ne crapa strazile platite cu scoruri exorbitante in mai putin de un an sau sa nu ne intrebam de ce ne cresc anual taxele si impozitele cand in orasul asta nu se schimba mai nimic in bine de la un an la altul? Imi pare rau, dar si in cazul de fata, e la mintea prostului din curtea scolii calculul si modul in care se face risipa de bani, iar pe mine, ca si pe majoritatea cetatenilor de pe-aici, ne cam doare-n pix de proiectul in baza caruia s-a facut nu-stiu-ce evaluare, chiar daca e cercetat si aprobat de niste pisati in ploaie asupra carora nu avem nicio posibilitate de verificare si control, toate astea pe spatele si nervii nostri.

Nu in ultimul rand, daca s-ar mai putea misca macar un deget in sensul asta (al lucrului cinstit si bine facut), fii sigur ca ar fi destule persoane care ar incerca sa o faca, dar stie toata lumea cum se incredinteaza direct sau prin licitatie, lucrarile pe bani publici de la noi, asa ca da-mi voie, te rog, ca macar aici sa-mi pot exprima astfel de nemultumiri, pana la prima ocazie de a schimba si altceva decat pareri.

Link to comment
Share on other sites

Asta e, fiecare cu parerea lui. Doar ca eu continui sa cred o opinie sprijinita sau aprobata de unii care, macar teoretic, se pricep la chestiune, contra uneia fara niciun fel de argument.

Despre exprimare, cred ca nu ai impresia ca incearca cineva sa te cenzureze.

Altfel, e ultima postare. Nu inteleg de ce trebuie sa argumentez eu o parere cat de cat concreta in fata unor afirmatii fara nicio acoperire, cu exceptia celor de genul "stim cu totii", "se stie", si mai ales sa raspund la posturi cu "pisati in ploaie", "mintea prostului din curtea scolii" mai ales daca "ne cam doare-n pix de proiect".

Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate, Mikka. Nu e nimic concret sau real in ceea am spus, nici referitor la felul in care arata orasul sau tara, in general, si nici in matematica propusa de mine in cazul de fata. Nici cu argumentarea/exemplificarea nu o sa mai bat apa in piua: nu ti-o ceream ca o obligatie sau din prea multa inflacarare in dialog, asa cum denota, totusi, limbajul meu (fiecare e liber sa zica si sa faca ce vrea si, apropos de asta, nici nu am pus macar problema cenzurii in discutie - daca m-as simti in vreun fel ingradit, sunt oricand liber sa zic papa oricarei conversatii si oricarei comunitati, indiferent ca e reala sau virtuala, fara a da argumente sau de veste), ci ca o continuare a dezbaterii in urma exemplificarilor date de tine, gandindu-ma la detalii pe care chiar nu le-am luat in calcul initial si care mi-ar fi putut schimba, intr-un fel sau altul, ideea despre situatia din titlu.

Sper doar sa nu ajungi sa ai la randul tau vreo dezamagire legata de aceia care, macar teoretic si oficial, se pricep si pentru noi (cetatenii de rand) la astfel de chestiuni, intru vesnica si de netagaduit bunastare a noastra.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.