Jump to content

Grădina Publică va fi modernizată cu bani europeni

Recommended Posts

Posted

Desi mi-am propus sa nu mai continui, totusi: NU aduci niciun argument concret. Ai facut o afrimatie (ca suma e enorma) si apoi foarte linistit, la orice argument ai venit cu "ma doare-n pix" de ce zicea cealalta parte si cu caracterizari gen "pisatii aia". Super profesionist.

Imi pare rau, nu asa se poarta o discutie "normala". Un exemplu pentru matematica "ta" - spune-mi cam cat timp ti-ar lua tie si "baietilor" lor sa pui vreo doua hectare de pavele (cred) si mai ales unde s-ar vedea dupa terminare munca (salariul, CAS etc.) lor. Si alte cheltuieli gen transortul la atata amar de materiale (masini, combustibil, alte maruntisuri gen sute de metri cubi de nisip etc.). Sau toate sapaturile, santurile... Etc. Ai vrut o discutie concreta dar ai venit cu argumente "cum arata tara, in general" si altele asemenea. Imi pare rau, dar nu poate fi vorba de o discutie in conditiile acestea. Nu ai avansat TU o contrapropunere - nici ca valoare, nici ca proiect (o alta varianta de lucru), asta pentru ca, da-mi voie sa-ti spun, cred ca nici macar nu stii in ce consta lucrare despre care vorbim.

Chiar e ultimul post aici.

Posted (edited)

Ok, Mikka. Am luat primele rezultate cu preturile care mi-au aparut in fata pe net, si le-am aproximat de fiecare data in adaos, utilizand cifrele date in articol, respectiv aproximarea facuta de tine pentru pavaj (cam 2ha, desi nu stiu daca ar fi vorba de atat, iar acolo ar intra cam cei mai multi banuti). Nu am luat in considerare discount-urile care ar putea fi facute pentru cifrele de aici sau posibilitatile de a lua gratuit, de exemplu de la Directia pentru protectia Plantelor, copaci, arbusti sau gazon si nici ideea normala de a-i lua pe baietii de la ADP (platiti din banii publici) si a-i pune sa-si faca treaba, in meseriile lor in cazul de fata, sau aceea de a nu lua in calcul transportul sau instalarea, in unele situatii, a bunurilor din discutie, care sunt asigurate, de regula, de firmele de la care cumperi. Daca vrei, poti sa cauti la randul tau sa te convingi de marja de intindere a preturilor, toate calculate in euro.

Lampadare (439 buc) + proiectoare (55 buc) = 35.000 euro

Banci (115 buc) + suporturi laptop pentru banci (50 buc) = 35.000 euro

Cosuri gunoi stradal (115) = 10.000 euro

Cabine paza (5 buc) = 5000 euro

Cismele (4 buc) = 1000 euro

Bariere auto (2 buc) = 3000 euro

Toalete ecologice cu 2 cabine (8 buc) = 15.000 euro

Pavaj (calculat la 2 ha pavele..) = 175.000 euro

Gazon (25.000 mp - seminte) = 25.000 RON = 6000 euro

Copaci (arbori si arbusti, de diferite specii – aici nu am luat in calcul eventualii palmieri sau cocotieri) = 5000 euro

Gard viu (1900 ml) = 5.000 euro

In total pana acum = 295.000 euro.. hai sa zicem 300.000 euro, ca sa vorbim de o suma cu adevarat rotunda.

La toate astea adauga tu pretul fortei de munca (si nu imi aminti de CAS-uri si alte tiganii, ca astea le plateste oricum firma respectiva, ca nu e normal sa-si angajeze oamenii doar de dragul unei lucrari cu statul - in cazul asta n-ar mai avea ce cauta la licitatie), al utilizarii curentului electric, al nisipului de sub pavaj si celelalte costuri ramase restului de amenajare al parcarilor (daramat gard, spart/inlocuit borduri, trasat linii de vopsea pe asfalt) si spune-mi.. ajungi cu ele pana la 2.500.000 euro?

Edited by riaji
Posted

@riaji

Omule, tu ai habar de ceea ce se va face acolo? In ce consta lucrarea?

Raspunde cu DA sau NU, atat te rog.

Altfel, daca tu crezi ca asa se face un deviz pentru o lucrare, chiar nu merita discutia, iar tot ce am scris pana acum e clar pierdere de vreme.

Participa la licitatie, castiga si fa lucrarea.

A nu-stiu-cata oara: e o evaluare, licitatia nici nu s-a adjudecat. Tu stii insa ca deja s-a furat.

La revedere si-un praz verde, e evident ca nu ai nici cea mai vaga idee despre ce discutam in chestiune.

PS Chiar ai participat la o licitatie de lucrari vreodata???

Posted

Deci.. DA. Si e cu atat mai grav si mai clar ca se va fura (nu ca s-a furat inca) daca niste retardati nu-s in stare sa faca o EVALUARE si au de cand sa infunde toti banii in proiectul asta, urmarind acele puncte de interes aruncate si in presa, de exemplu..

Inchei si eu discutia aici. Tot ce ramane de vazut va fi la finalizarea proiectului (peste n ani, cu prelungire din cauza ca a plouat mai putin decat trebuia sau pentru ca mai stiu eu cine si-a uitat un pantof in Gradina Publica), cand, pe baza unei evaluari ulterioare mai idioate decat asta (daca lucrarile nu vor fi sistate de tot si banii papati, ca la noi in Galati serviciile juridice din institutiile publice dorm in papusoi si n-o sa vezi vreodata vreun sfant inapoi la stat sau pe vreo cineva tras la raspundere), vor fi cerute noi fonduri pentru terminarea lui, iar scorul va fi cu cat se poate de mult mai mare si in niciun caz licitatia nu va fi adjudecata de vreo firma cu un pret mai mic de 2,5 mil, pentru ca.. deh, e pacat daca fondurile au fost deja aprobate pentru o singura lucrare (ca si aia de la Bruxelles au fost baieti buni).

• 5 months later...
Posted

Grădina Publică va fi modernizată pe bani europeni

* Doi ani de lucrări * Fonduri de 6,7 milioane de lei * Au făcut oferte 11 firme şi asocieri de firme * Câştigătorul licitaţiei este asocierea Pallegrini SRL Galaţi şi TLSIT Piatra Neamţ

De îndată ce timpul va permite, Grădina Publică îşi va închide porţile şi va intra, pentru 24 de luni, în lucrări de reabilitare şi modernizare, cu speranţa că îşi va recăpăta strălucirea de odinioară. Aproximativ 6,7 milioane de lei, echivalentul a 1,5 milioane de euro, vor fi cheltuiţi pentru ample lucrări de arhitectură peisagistică, căi de acces pentru pietoni, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii şi echipamente de iluminare exterioară. Vegetaţia va fi refăcută şi îmbogăţită cu 165 de bucăţi arbori de diferite specii - tei, platan, castan, jugastru, frasin, arbuşti, 1.900 de metri liniari de gard viu şi 24.417 de mp de gazon. Chioşcul pentru fanfară, gardul de împrejmuire, care este cel original, scara ornamentală de pe versant vor fi reabilitate, iar taluzul va fi consolidat. Modernizarea Grădinii Publice este finanţată în proporţie de 80 la sută din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Primăria va contribui cu doi la sută.

Potrivit viceprimarului PSD Nicuşor Ciumacenco, pentru executarea acestor lucrări s-au primit nu mai puţin de 11 oferte, câştigătorul licitaţiei fiind Asocierea Pallegrini SRL Galaţi şi TLSIT Piatra Neamţ. Ceilalţi ofertanţi au fost Asocierea Vega 93 şi Proms Concept Group, Super A plus K, Europec, Carroponte, Asocierea Tancrad - Garden Center Group, Litoral Construct, Construct Mecanique, Asocierea Prestatorul - Floricultura - Construccioness Lujan, Asocierea Felsissteme Concas şi Mondo Holding Concept.

Grădina Publică din Galaţi a avut parte şi de atenţia unui peisagist francez, proiectul iniţial de modernizare fiind îmbunătăţit şi modificat. Parcul merită tot ce e mai bun dacă avem în vedere valoarea lui. Grădina a fost înfiinţată în anul 1846, când s-au plantat 3.500 de pomi pe o parte din actuala locaţie, prin grija pârcălabului Iorga Ghica, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza. Ulterior, grădina s-a mărit, iar în anul 1913 s-au construit două sere mari cu plante exotice. Zece ani mai târziu, în anul 1923, s-a construit un bazin cu diametrul de 20 de metri şi o adâncime de 1,20 metri. Viceprimarul a mai adăugat că modernizarea fântânii nu este prinsă în proiect, dar în bugetul pe 2012 vor fi alocaţi bani pentru modernizarea ei.

viata-libera.ro

Posted

Toate bune si frumoase, pana aici... Am si eu o intrebare, ca un iubitor de patinat cu rolele :

Stie cineva daca viitoarele alei vor fi pavate sau asfaltate ?

Indiferend ce se va turna sau monta, cred ca ar fi bine sa se tina cont ca acea suprafata sa fie prietenoasa cu cei ce patineaza cu rolele. Daca un patinator bun se descurca, nu acelasi lucru il pot spune despre un prichindel sau oricine altcineva, care incepe sa deprinda ABC-ul ramanerii in echilibru...

In cazul ca se reasfalteaza, rog MARE ATENTIE, CA RUGOZITATEA ASFALTULUI SA FIE CAT MAI DENSA .

Multumesc anticipat

Posted

@Delafluviu Guzi

Sincer, as prefera sa fie o zona separata pentru patinatori... Eventual si o pista cu diverse "amenajari" - pentru sarituri etc.

Iar majoritatea parcului sa ramana pentru "majoritari" :)

Sper sa nu te deranjeze raspunsul.

• 4 weeks later...
Posted

Fântânile arteziene din Galaţi vor fi reabilitate

Municipalitatea a ajuns la concluzia că fântânile arteziene aflate în proprietatea oraşului, construite în majoritate în perioada 1960-1989, au suferit de-a lungul vremii tot felul de deteriorări, parţial remediate, iar în cele mai multe cazuri nu s-au făcut intervenţii corespunzătoare.

Din acest motiv a decis să reabiliteze şi modernizeze artezienele de pe Domnească, Brăilei, Avântului, Siderurgiştilor şi din zona V-urilor (Piaţa Centrală). În prima etapă, Primăria se va ocupa de fântâna din Grădina Publică şi va corela reabilitarea ei cu lucrările de modernizare pe fonduri europene ale parcului.

Studiul de fezabilitate aprobat de aleşii locali prevede desfacerea mozaicului veneţian, a tencuielilor exterioare, curăţarea şi reabilitarea bazinului, refacerea placării cu marmură albă, reabilitarea mozaicului, a instalaţiilor de apă-canalizare şi a instalaţiilor electrice de joasă tensiune. Valoarea a investiţiei se ridică la 969.070 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Fantanile arteziene din Galati au nevoie urgenta de reabilitare

Cele mai multe nu au mai fost reparate de ani de zile, iar timpul si-a pus adanc amprenta asupra lor. Pentru lucrarile de reparare, reconditionare si modernizare, municipalitatea ar avea nevoie de 145 mii de euro, bani de care nu dispune in acest moment.

A venit primavara si ne-am fi asteptat ca si fantanile arteziene din oras sa fie reabilitate. Cele mai multe dintre ele au fost construite in perioada 1960-1989 si au suferit de-a lungul vremii tot felul de deteriorari.

Este si cazul celei de la Romarta, o opera de arta peste care nepasarea autoritatilor si-a pus amprenta.

Galatenii spun ca municipalitatea ar trebui sa se ocupe mai mult de ingrijirea fantanilor arteziene.

Deocamdata, muncitorii serviciului Ecosal au efectuat cateva lucrari de intretinere.In municipiul Galati sunt 12 fantani arteziene.

a1galatibraila.ro

Posted

Grădina Publică a fost închisă pentru modernizare, până în mai 2013

Grădina Publică şi-a închis porţile, iar un anunţ mare avertizează eventualii plimbăreţi: „Accesul interzis persoanelor neautorizate”. Cel mai mare parc al oraşului a devenit „şantier în lucru”.

Grădina Publică va fi modernizată şi reabilitată în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei din care contribuţia Uniunii Europene se ridică la peste 6,8 milioane, Guvernul României a pus şi el 1,4 milioane de lei, iar Primăria 2,2 milioane de lei. Lucrările vor fi executate de către firma Pallegrini SRL şi trebuie să se încheie în mai 2013.

În primăvara viitoare, când parcul va trebui să fie gata, el va avea o vegetaţie refăcută şi îmbogăţită, taluzul va fi consolidat, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dar şi două parcări cu 74 de locuri. Două ansambluri de joacă din plastic, o saltea elastică de sărit, patru ansambluri de plastic cu leagăne, patru măsuţe cu scaune le vor sta la dispoziţie celor mici, iar bunicii îşi vor recăpăta mesele de şah. Pentru amatorii de sport sunt promise piste pentru biciclete şi o platformă pentru skateboard.

viata-libera.ro

• 3 weeks later...
Posted

Gălăţenii dornici de o gură de aer curat în minivacanţa de Paşti au simţit „lipsa” Grădinii Publice

Mulţi s-au îndreptat către cel mai mare parc din oraş, dar, ajunşi la intrarea acestuia, au privit copacii, aleile şi băncile, doar din spatele gardului. Cu surprindere şi frustrare. Cel puţin doi ani Grădina Publică va avea statut de şantier.

Pentru că vremea a fost destul de capricioasă, mai ales în a doua zi de Paşti, şi nu le-a permis gălăţenilor să iasă la un grătar, ca să nu rateze totuşi o necesară şi dorită ieşire în aer liber, unii dintre ei s-au îndreptat spre Grădina Publică.

Închisă publicului până în 2014

Acolo însă, surpriză, era închisă şi, cel puţin doi ani de-acum înainte, va rămâne aşa pentru că se lucrează la modernizarea celui mai mare şi mai frumos parc din Galaţi.

„Mă uit la plasa asta de sârmă care împiedică accesul pe aleile parcului şi imi este greu să accept că s-a închis Grădina Publică. Am venit cu copiii pentru o gură de aer curat. M-am gândit că las maşina aici în faţă şi dacă ploaia ne face o surpriză neplăcută, ne putem retrage imediat, dar n-a fost să fie. Habar n-aveam că s-a închis", ne-a spus George Huţanu

Interlocurtorul nostru, vădit dezamăgit că nu se poate plimba cu familia sa pe aleile Grădinii Publice, a făcut o remarcă interesantă.

„Mă uit că mai bine de trei sferturi din parc arată de ca şi cum nu s-ar fi mişcat un pai şi nu înţeleg de ce n-a fost permis accesul publicului doar în această zonă încă neatinsă. Adică atunci când s-a prăbuşit Cazinoul şi s-a făcut consolidarea malului spre Triajul CFR, nu s-a închis Grădina Publică, iar acum da. Se putea separa, cu panouri, zona în care se lucrează, iar restul parcului putea rămâne accesibil publicului. Fireşte până când şantierul s-ar fi extins cu toate că presupun că se va lucra pe porţiuni", a mai spus George Huţanu.

Dacă e să ne luăm după informaţiile despre şantier inscripţionate pe placarda montată la intrarea în în Grădina Publică, lucrările de modernizare ar fi trebuit să înceapă în data de 11 mai 2011 şi să se finalizeze în mai 2013. Cum însă, licitaţia s-a organizat cu întârziere, iar executantul - SC Palegrini SRL în asociere cu SC TLSIT SA - s-a apucat de treabă abia în martie 2012, în mod logic (şi în cazul ideal, în care nu mai intervine nicio întârziere) ne vom putea plimba din nou prin Grădina Publică, cel mai devreme, în 2014.

Aşadar, pentru bănci noi, o parcare, un loc de joacă destinat copiilor şi altul câinilor de companie, dale noi şi asfalt proaspăt pe alei, ne va fi dor multă vreme de cel mai mare parc al Galaţiului.

Parc modernizat prin sacrificarea copacilor

Tot firma Palegrini se ocupă şi de modernizarea Parcului Rizer - care, să recunoaştem, spre deosebire de Grădina Publică, nu prea mai arăta de mult a parc.

Şi aceste lucrări de modernizare ar fi trebuit să înceapă în mai 2011, pentru ca reinaugurarea parcului să se facă în 2013. Cel puţin aşa scrie pe placarda cu sigla UE, organismul european care finanţează cea mai mare parte din această investiţie.

Oficial, lucrările au început anul trecut, la data de 9 septembrie şi, până în prezent, parcul a fost împrejmuit cu un gard de beton încă neterminat şi s-a defrişat o porţiune însemnată din suprafaţa acestuia.

Au fost tăiaţi mulţi dintre copacii datorită cărora Parcul Rizer n-a putut fi transformat în cartier rezidenţial, copaci care n-au avut şansa să contribuie la noua înfăţişare a locului.

Le vor lua locul alţii, replantaţi cu tot cu rădăcină. Care costă mii de euro şi arată frumos, nu numai pe marginea aleilor, ci şi în proiectul şi în devizul investiţiei.

„Prin 1956, aici era o frumuseţe de parc. Avea şi cinematograf de vară în mijloc. L-au demolat în urmă cu doi ani ca să facă un muzeu şi pe marginile lui, alei cu copaci şi bănci. Eu sigur nu mai apuc să mă plimb pe aleile alea, daramite să vizitez muzeul !" ne spune Matrona Lovin, de 86 de ani.

Închis publicului şi mai ales curioşilor

Un bărbat cu aere de şef de punct de lucru, văzând că fotografiem copacii doborâţi, m-a informat că, până când va fi gata modernizarea, locul nu mai este public. A dat şi nişte telefoane, după care ne-a invitat să ieşim şi a închis porţile şantierului.

Prin urmare, nu ne rămâne decât să ne dorim să fim sănătoşi şi să apucăm ziua în care le va redeschide pentru publicul larg. Mai ales pe cele ale Grădinii Publice, căci, dacă mulţi gălăţeni, mai ales cei tineri, habar n-aveau de existenţa „vestigiilor" parcului Rizer, de Grădină sunt de-a dreptul dependenţi. Face parte din viaţa lor şi deja le lipseşte!

adevarul.ro

• 3 months later...
Posted

Firma Pallegrini face ”cârpeli de lux” la Grădina Publică

În luna martie a acestui an, cel mai mare loc de promenadă din Galați a devenit „șantier în lucru”, iar accesul publicului a fost închis pentru doi ani. Printr-un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, până în 2013, Grădina Publică va trebui să-și recapete strălucirea de altădată. 1,5 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru ample lucrări de arhitectură peisagistică, căi de acces pentru pietoni, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii şi echipamente de iluminat. Licitația a fost câștigată de aceeași firmă care reabilitează parcul Rizer, respectiv Pallegrini SRL, firmă abonată de câțiva ani la contractele cu bani publici din Primăria Galați.

După cinci luni de la începerea lucrărilor, ne-am fi așteptat ca grandiosul proiect prezentat de autorități să înceapă să prindă un pic de contur. În realitate, muncitorii nu au făcut decât să sape câteva tranșee. În rest, liniște și pace. Reareori se mai întâmplă să fie zăriți patru-cinci muncitori care ne sugerează că, de fapt, nu e un șantier părăsit ci unul în lucru. La aceasta contribuie, desigur, și lipsa de interes a Primăriei Galați și a dirigintelui de șantier, care ar trebui să vegheze non stop la buna desfășurare a lucrărilor.

Lentoarea cu care se lucrează la Grădina Publică a intrat și în atenția aleșilor locali, care au cerut public primarului Marius Stan să verifice dacă lucrarea este în grafic. „Grădina Publică este închisă de câteva luni, pentru lucrări de reabilitare, însă nu se vede mare lucru acolo. Am dori să știm care este stadiul lucrărilor, pentru că mai mult de cinci oameni nu muncesc pe acel șantier”, a spus consilierul PDL Alin Mihai.

La cererea primarului, managerul de proiect a catadicsit să spună că „nu există întârzieri, iar conform contractului, lucrările de reabilitare vor fi finalizate în 2013”. Prin urmare, nu există nicio grabă și niciun interes din partea autorităților și a constructorului ca parcul să fie deschis publicului mai devreme.

Nu același lucru s-ar putea spunde despre locatarii din zonă, care sunt nevoiți să-și plimbe copiii în jurul grădinii sau la câțiva kilometri distanță, în Parcul CFR sau Eminescu, unde nu este amenajat nici măcar un loc de joacă.

nepasadegalati.ro

• 1 month later...
Posted

Muncitor la Grădina Publică: ”Şefu' ne-a zis să vopsim gardul, măcar pe afară să arate bine”

În luna martie a acestui an, cel mai mare loc de promenadă din Galați a devenit „șantier în lucru”, iar accesul publicului a fost închis pentru doi ani. La prima vedere, un proiect ambițios, în valoare de 1,5 milioane de euro, ce presupune lucrări de arhitectură peisagistică, căi de acces pentru pietoni, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii şi echipamente de iluminat.

După aproape șase luni de la demararea lucrărilor, ar fi fost de așteptat ca grandiosul proiect să prindă un pic de contur. În realitate, muncitori de la Pallegrini nu au săpat decât câteva tranșee. Delăsarea cu care se lucrează a fost criticată de primarul Marius Stan, care a smuls promisiunea constructorului că lucrarea va fi terminată mai repede. Cum de la vorbe la fapte este cale lungă, am mers la fața locului pentru a vedea stadiul lucrărilor. Ei bine, interiorul grădinii arată sinistru. Nici măcar șantier în lucru nu poate fi numit. Cât vezi cu ochii numai tranșee săpate și munți de pământ. Nici vorbă de alei pietonale sau lucrări de peisagistică, așa cum prevede proiectul.

Culmea ironiei este că, în timp ce afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Gălățenii care au trecut, astăzi, prin fața grădinii publice au avut, brusc, o revelație, atunci când au observat că se vopsește gardul. Ce-i drept, de scurtă durată. Întrebați de ce se grăbesc să vopsească gardul atâta timp cât interiorul este ca vai de el, unul dintre muncitori ne-a spus cu franchețe: ”Șefu ne-a zis să-l vopsim. Măcar pe afară să arate bine”.

Așadar, dacă mai aveați vreun dubiu că nu se lucrează la Grădina Publică, vă sugerăm să faceți o scurtă vizită până în zonă. Cu siguranță, veți rămâne muți de uimire atunci când veți vedea viteza de lucru a muncitorilor și „interesul” constructorului de a preda mai repede obiectivul.

nepasadegalati.ro

Posted

Cred ca cei de la site-ul asta se plictisesc teribil... Sa copiezi si sa-ti repostezi articolele e semn de mare profesionism. Iar faptul ca-ti faci treaba dupa ceea ce ti-a spus un nene care vopseste un gard... super.

• 2 weeks later...
Posted

Galaţiul nu-i Arad! - 140.000 de euro pentru arteziana din Grădina Publică

* Încă de la începutul anului se ştia că reabilitarea fântânii arteziene va trebui finanţată de la bugetul local şi că lucrarea trebuie sincronizată cu reabilitarea pe fonduri europene a Grădinii Publice! * Cu o finanţare europeană mai mică decât noi, Aradul şi-a făcut în timp record o fântână muzicală plutitoare şi a reconstruit parcul din jur

De două ori până acum, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a înfierat proiectul de reabilitare a Grădinii Publice pe motiv că elementul central, fântâna arteziană, a fost omis. Chiar la conferinţa de presă de vineri, edilul a criticat această anomalie, declarând că parcul putea fi gata anul acesta, înainte de termenul prevăzut, mai 2013, dacă nu ar fi fost problema artezienei. „Am demarat procedurile - caiet de sarcini, licitaţie. Încercăm să le coordonăm, dar avem slabe speranţe că vom putea să finalizăm investiţia înainte de sfârşitul anului, cum ne propuseserăm”, a spus Stan.

Ce nu ştia primarul?

Marius Stan nu ar fi trebuit, totuşi, să fie chiar atât de surprins de povestea cu fântâna arteziană. Pe 31 ianuarie, Consiliul Local a votat Hotărârea nr. 3, de aprobare a studiilor de fezabilitate a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2012, în care figura, la punctul 5, „Reabilitare, modernizare fântâni arteziene - etapa I”. E drept, erau nominalizate nu mai puţin de 11 fântâni, dar se preciza clar că „în prima etapă se propune reabilitarea fântânii din Gradina Publică corelat cu lucrările de modernizare a Grădinii Publice care se va realiza prin fonduri structurale”. Deci primarul Dumitru Nicolae, iniţiatorul acestei hotărâri care este publicată pe site-ul Primăriei, şi aleşii locali care au votat-o ştiau că fântâna va trebui reabilitată cu bani de la buget. Drept e că, potrivit procesului verbal al şedinţei, Marius Stan, pe atunci consilier local PNL, a lipsit motivat, dar asta nu înseamnă că nu ar fi trebuit să ştie ce s-a discutat în şedinţa consiliului.

Cert este că Hotârârea nr. 3 prevede pentru fântâna realizată în 1960: desfacerea mozaicului veneţian, a tencuielilor exterioare, desfacere/curăţare vopsitorii de etanşare (bazin mic şi suport), refacerea vopsitoriilor speciale, hidrorezistente, inclusiv reparaţii fisuri/microfisuri în stratul suport (interior şi bazin suport bazin mic), refacere placare cu marmură albă, refacere tencuieli exterioare mozaicate, reabilitare mozaic, reabilitare bazin mic-placare cu ştraifuri de marmură albă, refacere instalaţii de apă-canalizare, refacere instalaţii electrice de joasa tensiune. Valoarea totala a investitiei se ridica, potrivit hotărârii votate, la 969.070 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare, la 12 luni.

Lucrarea scoasă la licitaţie

În acest moment, lucrările de reabilitare a fântânii au fost scoase la licitaţie. Obiectivul contractului este „Reabilitare fântână arteziană în forma de cupă, decorată la exterior cu mozaic, amplasată în Grădina Publică, monument aflat pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional”, valoarea estimată fiind de 632.336 de lei, iar criteriul de atribuire - preţul cel mai scăzut. Data limită de depunere a ofertelor este de 14 septembrie, ora 15.00. Biroul de presă al Primăriei ne-a declarat că aceasta va fi suma maximă investită şi că, la final, fântâna va trebui să arate aşa cum era la momentul în care a fost inaugurată, şi cu un sistem de iluminare care să o pună în valoare.

La noi ca la nimeni alţii

Trebuie să ne reamintim că proiectul de modernizare a Grădinii Publice, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, a fost semnat în luna mai 2011 de către ministrul Elena Udrea, la Galaţi. Valoarea totală a proiectului este de 10.550.723,70 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată depăşeşte 8.301.332,06 lei. Contribuţia noastră la cheltuielile eligibile este de 169.414,94 de lei, iar la cheltuielile neeligibile - 42.833,00 de lei. La aceşti bani se adaugă şi sumele care vor fi cheltuite pentru reabilitarea artezienei - 600.000 de lei, adică aproximativ 140.000 de euro.

În aceste condiţii, nu putem decât să ne uităm cu jind la Arad, unde pe o finanţare tot în cadrul POR 2007-2013 s-a realizat proiectul „Reamenajare zona de agrement Pădurice”, care include celebra fântână muzicală plutitoare. Potrivit presei locale arădene, „valoarea totală a proiectului, care a început anul trecut în august este de 9.365.715 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 7.318.153 lei”! Cu bani mai puţini decât avem noi, iată ce s-a reuşit: „remodelarea aleilor existente, cu refacerea pavimentului şi a bordurilor într-o manieră decorativă, reabilitarea parapeţilor circulaţiei pietonale, bănci, coşuri de gunoi, un ceas, o cişmea, revigorarea vegetaţiei şi plantări noi, iluminat ambiental, amplasarea unei fântâni arteziene muzicale în lac, ansamblu plutitor ce oferă posibilitatea de reglare a jocurilor de apa, muzică şi culoare, plus sistem de supraveghere video”. Spectacolul de inaugurare a parcului a avut loc pe 6 iunie. Iar spectaculoasa fântână atrage, seară de seară, sute de privitori.

Ştim, Galaţiul nu-i Arad…

viata-libera.ro

Posted

Cârpeli pe bani autohtoni la proiectele cu fonduri europene

Proiectele pe bani europeni nu sunt ferite de eşecurile generate de indiferenţa sau incompetenţa funcţionarilor din administraţie, care nici nu prea ştiu ce să prevadă în dezvoltarea unui proiect. La proiectul de la Grădina Publică a fost uitată trecerea în proiect a principalului „mijloc fix", în afară de copaci, lampadare şi bănci, modernizarea fântânii arteziene. Ambele lucrări vor fi efectuate acum pe banii primăriei. Pentru reabilitarea fântânii, Primăria Galaţi a alocat 632.336 lei, adică aproximativ 150.000 de euro, fără TVA.

De aceşti bani nu va putea fi efectuată decât un fel de „cârpeală". Vor fi înlocuiţi 100 m de conducte şi 50 m de cabluri electrice. Bordura inelului superior al fântânii, care până acum era vopsită, va fi placată cu marmură albă.

Corpul de susţinere din partea de jos, acum albastru, va fi vopsit în gri, iar cele patru elemente decorative ale acestuia vor fi vopsite în alb. Bordura inelară ce delimitează bazinul de straturile de flori, acum decorată cu „tencuieli mozaicate spălate", va fi înlocuită cu ceva aproape identic, un mozaic cu similipiatră, o „spărtură" de 8 milimetri, adică banalul mozaic consacrat în anii '70 la pardoselile de la scările de bloc, cu bucăţi de spărtură aruncate în tencuială. Prin această „reabilitare", fântâna nu va căpăta nimic spectaculos, nici modul în care va arăta după revopsire, nici modul de funcţionare. S-a mai dat „o mână de vopsea".

Grădina Publică este modernizată în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de 10,5 milioane de lei, din care 6,8 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Guvernul a alocat suma de 1,4 milioane de lei, iar Primăria Galaţi 2,2 milioane de lei. Lucrările sunt executate de către asocierea Pallegrini SRL Galaţi şi TLSIT Piatra Neamţ. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna mai 2013.

romanialibera.ro

• 1 month later...
Posted

Fântâna arteziană din Grădina Publică va fi reabilitată cu 70.000 de euro de la bugetul local

Nepriceperea proiectanților lucrărilor de la Grădina Publică produce pagube serioase bugetului local. Pe lângă lucrările de arhitectură peisagistică, căi de acces pentru pietoni, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii, echipamente de iluminat, proiectul de reabilitare a grădinii ar fi trebuit să prevadă și refacerea fântânii arteziene, element de referinţă pentru municipiul Galaţi. Toate bune şi frumoase numai că din proiect a fost omisă, intenţionat sau din greşeală, reabilitarea fântânii arteziene.

Asta înseamnă, pe de o parte, bani mai mulţi cheltuiţi de la bugetul local, iar pe de altă parte grădina nu va putea fi deschisă publicului anul acesta, aşa cum constructorul promisese iniţial. Şi cum un necaz nu vine singur, Direcția Județeană pentru Cultură a înștiințat Primăria Galați că fântâna, situată în centrul Grădinii Publice, este inclusă în lista monumentelor istorice, iar legea spune că, în acest caz, orice intervenție se face cu avizul Ministerului Culturii și, desigur, cu o firmă specializată. Practic, orice intervenție asupra fântânii, fără avizele necesare, nu este legală și poate fi sancționată.

În această situaţie, Primăria a trebuit să scoată lucrările de reabilitare a fântânii la licitaţie. Obiectivul contractului este „reabilitare fântână arteziană în forma de cupă, decorată la exterior cu mozaic, amplasată în Grădina Publică, monument aflat pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional”, şi a fost câştigat de SC Primo SRL (o firmă de casă a liberalilor). Conform contractului, reabilitarea fântânii presupune desfacerea mozaicului veneţian, a tencuielilor exterioare, refacerea vopsitoriilor speciale (hidrorezistente), refacerea placării cu marmură albă, refacere tencuieli exterioare mozaicate, reabilitarea mozaicului, reabilitare bazinului mic (placare cu ştraifuri de marmură albă) și refacerea instalaţiei de apă-canalizare. Toate aceste lucrări vor costa bugetul municipalităţii nu mai puţin de 70.000 de euro.

nepasadegalati.ro

• 5 months later...
Posted

Când va fi redeschisă Grădina Publică?

*  În vreme ce Parcul Rizer se pregăteşte de finalizare, despre Grădina Publică e greu de spus dacă îşi va putea deschide porţile pe 10 mai, aşa cum scrie pe panoul care îi baricadează acum intrarea

Vreo trei muncitori „sprijineau” gardul, alţii îşi făceau de treabă la o ţigară pe lângă module, vreo doi plimbau câte-o o roabă pe noile alei ale Grădinii Publice, iar un grup mai mare de lucrători era în pauză de masă în mijlocul spaţiului verde situat chiar la intrarea în parc. În fundal, fântâna arteziană se putea mândri cu o cupă impecabilă, aşa cum merită un merită un monument inclus pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Cam aceasta era atmosfera de lucru pe şantierul de modernizare a celui mai mare şi mai important dintre parcurile Galaţiului, mă rog, atât cât se putea zări printre gratiile gardului. Autorităţile locale se feresc să spună dacă termenul de finalizare scris pe panoul de la intrarea în parc - 10 mai 2013 - va fi respectat. Totul depinde de cum va fi vremea şi de reabilitarea fântânii arteziene.
Din ce se vede de după gard, Grădina are alei noi, dalate sau nu, şi, spun autorităţile, grosul lucrărilor s-a concentrat în zona consolidării versantului. Nu am remarcat nicio schimbare în privinţa spaţiilor verzi, care arată la fel de îmbătrânite şi de smotocite cum erau şi până acum. În schimb, am remarcat mai mulţi copaci marcaţi cu vopsea albă cu litera F, probabil de la fasonare.
Aberaţiile costă
Trebuie spus că pentru modernizarea şi reabilitarea Grădinii Publice, contribuţia Uniunii Europene a fost de peste 6,8 milioane de lei, Guvernul României a contribuit cu 1,4 milioane de lei, iar Primăria 2,2 milioane de lei. Lucrările sunt executate de către asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ. Reabilitarea fântânii costă 316.100 de lei de la bugetul local şi este executată de firma Primo SRL.
În mod bizar, autorităţile nu au inclus în proiectul privind parcul elementul central - fântâna, aşa cum au făcut, de pildă, autorităţile din Arad, care, pe bani europeni mai puţini s-au ales cu o mândreţe de parc şi cu o fântână muzicală.

viata-libera.ro

Posted

Lucrările de reabilitare a Grădinii Publice, sistate

Deşi mai este puţin timp până la data când Grădina Publică ar trebui să îşi redeschidă porţile, eveniment preconizat pentru data de 10 mai, acest lucru este greu de crezut că va fi posibil. Şi aici nu este vorba de ritmul lent de executare al lucrărilor, fapt semnalat recent în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local de către consilierul local PDL Mihai Alin, ci de faptul că lucrările de reabilitare a Grădinii Publice, executate în baza unui proiect adoptat pe vremea primarului Dumitru Nicolae, au fost oprite temporar începând de joi.

Surse din cadrul Primăriei Galaţi ne-au declarat că motivul acestei decizii ar fi legat de constatarea anumitor deficienţe legate de modul în care ar fi fost executate lucrările, fapt care ar fi fost adus şi la cunoştinţa inspectorilor din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Galaţi.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, în condiţiile în care este vorba şi de bani europeni, proiectul de reabilitare al Grădinii Publice fiind finanţat din fonduri europene. Potrivit panoului amplasat la intrarea în Grădina Publică, termenul de finalizare al lucrărilor ar fi data de 10 mai 2013, iar proiectul iniţial de modernizare al Grădinii Publice, adoptat de fostul Consiliu Local, a fost modificat după ce primarul Marius Stan a constatat că fusese uitat un lucru important, şi anume reabilitarea fântinii arteziene.

Pentru executarea lucrărilor de  modernizare şi reabilitare a Grădinii Publice, contribuţia Uniunii Europene a fost de peste 6,8 milioane de lei, în timp ce Guvernul României a contribuit cu 1,4 milioane de lei, iar Primăria cu 2,2 milioane de lei. Lucrările sunt efectuate de către asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ, iar reabilitarea fântânii costă 316.100 de lei de la bugetul local şi este executată de firma gălăţeană Primo SRL.

monitoruldegalati.ro

Posted

Altă licitaţie, altă amânare. Surprize pe bani grei la Grădina Publică

* Primăria va trebui să mai scoată la licitaţie o lucrare la Grădina Publică - consolidarea zonei scărilor dinspre autodrom! * Cu noua licitaţie, dar şi cu fântâna aflată în lucru, este greu de spus când vor fi deschise porţile Grădinii pentru public * Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost în control pentru a verifica actele şi planşele după care se lucrează

Rând pe rând, surprizele din proiectul de modernizare a Grădinii Publice gălăţene ies la suprafaţă ca bulele de oxigen din apă. După ce am aflat că planul iniţial de modernizare şi reabilitare a Grădinii Publice a exclus exact partea centrală - adică fântâna, a mai ieşit la iveală o "minune". Se pare că nu numai fântâna a fost uitată, ci şi taluzul inferior (zona scărilor), care este surpat. Potrivit proiectului, SC Pallegrini SRL trebuie să cosmetizeze nişte scări care stau în aer. Toţi ştim cum arătau scările dinspre autodrom şi calea ferată: vălurite, sparte şi suspendate, pentru că sub ele este gol.
Chiar dacă modernizarea Grădinii Publice este proiectul Primăriei, se pare că observaţiile le face tot constructorul. SC Pallegrini a făcut sesizare către Primărie pentru a aduce la cunoştinţă faptul că taluzul este surpat şi că nu poate să lucreze la ceva care apoi să se dărâme. “Eu aveam de făcut o toaletare a scărilor, trebuia să le reîntregesc şi să le dau o formă frumoasă, nu aveam construcţia lor în proiect, nu am nici acum, dar nu pot să toaletez nişte scări care au gol de pământ dedesubt; ele stau în aer! Nu sunt Meşterul Manole, ca să ridic ceva care va urma să se surpe”, ne-a explicat directorul SC Pallegrini SRL, Gabriel Negru.

Termene incerte de finalizare

După ce o comisie din cadrul Primăriei s-a dus să se lămurească despre ce este vorba, se pare că acum urmează un nou proiect, o nouă licitaţie, un nou contract pentru consolidarea zonei. Între 8 şi 10 mai ar trebui să sosească proiectul, iar apoi să fie scoase la licitaţie lucrările de consolidare ale taluzului. Deci să nu vă gândiţi că Grădina va fi deschisă pe 10 mai, adică la termenul stabilit iniţial. Dacă mai apare şi vreo contestaţie, nu cred că vom reuşi să intrăm pe poarta Grădinii nici până la sfârşitul anului.
Directorul societăţii Pallegrini spune că munca lor este aproape gata, dar aşteaptă finalizarea fântânii şi rezolvarea situaţiei taluzului. “Eu, neterminându-se fântâna, nu pot închide aleile centrale, pentru că le-aş face doar ca să fie sparte după aceea. Nici aici, la taluzul inferior, nu pot să îmi închid aleea pentru că trebuie să dau acces maşinilor care vor turna betoane”, a mai spus constructorul. Astfel, lucrările propriu-zise la Grădină, ce ţin de Pallegrini, au fost încetinite, pentru ca să fie grăbite cele de la fântână, după un grafic integrat, chiar dacă sunt contracte diferite. Cu toate necunoscutele şi mai nou apăruta licitaţie, atât purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, cât şi directorul societăţii Pallegrini, Gabriel Negru, speră ca în două luni maxim Grădina să fie gata.

Verificări ale Inspectoratului în Construcţii

Proiectul făcut la începutul lui 2012 n-a luat în calcul faptul că parcul este declarat monument, că aleile trebuiau să aibă o anumită curbură, o configuraţie astfel încât să ocolească copacii. Proiectul iniţial de modernizare a Grădinii Publice a fost modificat cu ajutorul unui peisagist francez, care a reproiectat planşa de arhitectură, astfel încât conformaţia aleilor să o respecte pe cea de la 1846. Inspectoratul în Construcţii a venit la finele lunii aprilie să verifice dacă Pallegrini a lucrat după planşa modificată, dacă respectă toate punctele planşei şi dacă sunt în ordine cu actele.
„S-a făcut această nouă planşă. Drept urmare, s-au realizat aceste alei curbe care ocolesc copacii. Cei de la Inspectoratul în Construcţii au venit să verifice după ce planşă lucrăm. Nu s-a pus problema de sancţiune sau de sistarea lucrărilor. În urma schimbării configuraţiei aleilor, s-a schimbat şi traseul stâlpilor, s-a schimbat şi configuraţia rigolelor de pe marginea aleilor. Inspectoratul în Construcţii a verificat dacă în urma schimbării arhitecturii s-au schimbat şi instalaţiile care să urmeze perimetrul aleilor”, ne-a mai explicat directorul Pallegrini, Gabriel Negru.

Ce s-a realizat

Şeful de şantier, Adrian Andrei, ne-a atras atenţia asupra faptului că parcul este plin de instalaţii subterane. „Este vorba de instalaţie automată de irigat, instalaţie de canalizare, pluvială, hidranţi, instalaţii electrice. Multă muncă nu se vede pentru că este sub pământ”, ne-a explicat şeful de şantier. Potrivit acestuia, firma constructoare s-au ocupat şi de plantarea a peste 180 de copaci de talie medie, 300 de arbuşti, a 1.800 de metri de gard viu, dar şi a gazonului, în spaţiile în care nu mai creşte vegetaţia naturală.
O altă problemă semnalată, în acest punct, de către reprezentanţii Pallegrini a fost că prin ridicarea aleilor, ca să creeze pantele de colectare a apelor pluviale a apărut o diferenţă de nivel. „Este o altă lucrare conexă, respectiv de completare cu un strat vegetal, care se aduce tot din pădure de la Gârboavele. Lucrare pe care Primăria a încredinţat-o unei alte societăţi”, a spus şeful de şantier.
Chiar dacă atât Primăria, cât şi constructorul Pallegrini speră ca, în două luni, Grădina Publică să fie redeschisă publicului, cu o nouă licitaţie pe drum, rămâne de văzut dacă acest termen va fi respectat sau vom avea parte de o nouă amânare.

viata-libera.ro

• 2 weeks later...
Posted

Primarul explică de ce nu s-au finalizat lucrările din Grădina Publică

Astăzi ar fi trebuit inaugurată Grădina Publică, o investiţie de 5,7 milioane de lei, cu finanţare europeană, ale cărei lucrări au demarat anul trecut. Din păcate însă, termenul de finalizare nu poate fi respectat.

„Întrebaţi-l pe şeful dumneavoastră de partid de ce!”, a răspuns, ieri, primarul Marius Stan, interpelat pe acest subiect, în şedinţa CL, de către consilierul local Mihai Alin. Cum răspunsul edilului a creat ceva priviri nedumerite - căci este puţin probabil ca preşedintele PDL Vasile Blaga să ştie ceva despre Grădina Publică din Galaţi - edilul a revenit, la finalul şedinţei, spunând că s-a referit la fostul viceprimar PSD al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, actual preşedinte al Organizaţiei  Municipale PDL Galaţi. „Întrebaţi-l pe dânsul de ce a acceptat un proiect de modernizare a grădinii fără reabilitarea celei mai importante piese de acolo, fântâna arteziană, de ce a acceptat reducerea spaţiului verde, de ce a acceptat ca în loc de stâlpi de iluminat din fontă, să fie puşi stâlpi din tablă, de ce a acceptat trasarea inadecvată a aleilor etc”, a continuat Marius Stan lista nemulţumirilor faţă de actualul proiect.

Pentru ca totul să arate „ca la carte”, noul edil a decis executarea unor lucrări suplimentare. Cea mai importantă, reabilitarea fântânii arteziene, lucrare care va costa 316.100 de lei şi va fi realizată de SC Primo SRL Galaţi, conform contractului de atribuire a lucrării, prin cerere de ofertă, pe SEAP.  Din păcate însă, dacă în privinţa preţului acestei lucrări se poate spune că este jumătate din valoarea estimată iniţial (632.336 lei), în privinţa finalizării ei nu se poate spune nimic, întrucât nici în anunţul de atribuire a lucrării şi nici în cerea de ofertă a Primăriei Galaţi nu se precizează un termen limită.

Ne va sancţiona UE pentru întârziere?

Cât priveşte lucrarea propriu-zisă de modernizare a Grădinii Publice, lucrare care avea ca termen de finalizare 10 mai 2013, atât consilierul PDL Mihai Alin, cât şi primarul Marius Stan au pierdut din vedere clarificarea unei întrebări interesante: având în vedere că obiectivul a avut la dispoziţie fonduri europene, nerespectarea termenului de finalizare nu atrage după sine şi o sancţiune pecuniară la adresa beneficiarului, adică a administraţiei locale gălăţene?

Conform datelor oficiale, lucrarea de modernizare a Grădinii Publice a avut o valoare estimată de 7,53 milioane lei (5,7 milioane lei fără TVA, valoarea alocată în final). Din această sumă, doar 2% a fost contribuţia de la bugetul local, 17,65% fiind contribuţia de la bugetul de stat, iar 80,35% - finanţare nerambursabilă către MDRT, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 1 - Domeniul major de intervenţie 1.1-„Planuri integrate de dezvoltare urbană”,  conform contractului de finanţare nr. 1597/10.05.2011.

presagalati.ro

• 2 weeks later...
Posted

Veşti triste pentru rollerii din Galaţi: trei sferturi din noua Grădină Publică este pavată cu dale!

Dacă până la intrarea în reparaţii capitale Grădina Publică avea alei pline cu gropi, după renovare totul va fi nou. Asta nu-i bucură deloc pe rolleri, deoarece două treimi din suprafaţa pe care o vor avea la dispoziţie pentru plimbări este acoperită cu dale. Primăria ridică din umeri: Aşa-i proiectul!

Chiar dacă mai este mult până când Grădina Publică va fi redeschisă publicului, constructorii au dat jos paravanele care ascundeau lucrarea. Se poate vedea acum cu ochiul liber stadiul la care au ajuns lucrările de acolo. Lăsând la o parte termenul de finalizare, care este depaşit de mult, un lucru important ne-a sărit în ochi: zona centrală este plină, cât vezi cu ochii, de dale. Aşadar, zona respectivă va trebui ocolită de rolleri. „Noi avem la dispoziţie, în acest moment,, Faleza Inferioară, dar şi acolo s-a aglomerat, pentru că multe parcuri au fost în reabilitare. Speram să mai avem un loc unde să ne simţim în largul nostru, dar asta e!”, ne-a spus Alina, o tânără pasionată de patinaj pe role. Cei mai fericiţi par să fie cei mai în vârstă! „Lasă, că-i mai bine aşa... Să ne putem plimba şi noi liniştiţi. Să se poată plimba liniştiţi şi nepoţeii noştri, fără să rişte să fie dărâmaţi de grăbiţii aştia”, a exclamat o bătrână cu nepoţelul de mână. Contactaţi telefonic, cei de la Primărie ne-au spus că nu este proiectul actualei conduceri şi că nu are ce face.

adevarul.ro

• 3 months later...
Posted

Primăria inaugurează sâmbătă noua fântână arteziană din Grădina Publică

Sâmbătă, la ora 20.00, va fi pornită fântâna arteziană din Grădina Publică, finalizată după mai bine de un an de lucrări de reabilitare şi modernizare. Până la ora 20.00, Fanfara Centrului Cultural va evolua în Foişorul Grădinii Publice, de la ora 17.30.

Apoi, va urma un program de valsuri, interpretate de Cvartetul Teatrului Muzical Nae Leonard, dar câteva recitaluri de şlagăre îndrăgite, interpretate de Gabriela Postolache, Mariana Pisică şi Cristina Diaconu.
adevarul.ro