Jump to content

Gălăţeni operaţi în străinătate, pe banii statului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Doar 13 gălăţeni au primit Formularul E112 în 2010

Despre numărul gălăţenilor care beneficiază de tratament în alte state europene pe baza formularului E112 s-a discutat mult. Au fost şi pacienţii care şi-au acuzat, verbal şi neoficial, medicii curanţi că, neîntocmindu-le raportul care stă la baza eliberării formularului, îi privează de şansa la viaţă.

Potrivit informaţiilor oferite de preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), farm. Olimpia Buzia, în cursul anului trecut au plecat la tratament, pe baza formularului E112, un număr de 13 pacienţi gălăţeni.

Dintre aceştia, unul a mers în Franţa pentru a-şi trata afecţiunile oncologice, iar alţi 3 suferinzi de cancer au fost trataţi în Austria. Ceilalţi 9 gălăţeni bolnavi au plecat spre Germania. 5 dintre ei şi-au tratat bolile sistemului digestiv, 2 au primit tratament pentru bolile urechii, gurii şi gâtului şi alţi 2 pentru afecţiunile sistemului circulator.

De ce atât de puţini gălăţeni ajung să se bucure de tratament prin intermediul formularului E112? Mai întâi, pentru că medicul întocmeşte raportul de specialitate numai în cazul în care respectivul tratament face parte din pachetul de servicii medicale de bază în România, dar nu se poate efectua la noi în ţară.

Din nefericire, eficienţa tratamentului (în străinătate faţă de cel oferit în România) nu reprezintă un criteriu. Iar în cazul în care pacientul ar pleca la tratament în alte state europene cu E112 şi ulterior s-ar dovedi că această deplasare nu era necesară, medicul ar avea de suferit. Şi cine îşi doreşte aşa ceva?

Cine plăteşte tratamentul pe E112?

Pacientul căruia i se oferă şansa de a primi tratament prin intermediul formularului E112 merge la un spital sau la o clinică dintr-o altă ţară europeană. Acea instituţie efectuează tratamentul şi eliberează facturi. Instituţia care a eliberat formularul E112 - statul român, prin Casa de Asigurări de Sănătate, în cazul ţării noastre - va rambursa banii prestatorului de servicii medicale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doar_13_galateni_au_primit_Formularul_E112_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Intradevar, este greu de obtinut, dar daca esti bine informat si nu cedezi presiunilor, ai sanse mari sa il obtii.

Aveti aici prezentarea in detaliu a pasilor care trebuie urmati pentru obtinerea celebrului formular, precum si problemele care pot aparea.

Multa sanatate si sper sa nu aveti nevoie.

 

Edit admin: Pentru reclama exista o sectiune dedicata

Edited by dcp100168
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Câţi gălăţeni s-au operat în străinătate, pe banii statului, în prima jumătate a anului

  • Bolnavii pentru care în ţară nu există opţiuni de tratament pot beneficia de intervenţii în diferite state europene, costurile fiind suportate de stat
  • Birocraţia implicată în aceste proceduri este însă de-a dreptul descurajantă, putând trece şi câteva luni până ce bolnavul ajunge în clinica din străinătate

Mai mulţi pacienţi gălăţeni care au avut nevoie de operaţii imposibil de realizat în România au beneficiat de respectivele intervenţii chirurgicale în clinici din străinătate, în prima jumătate a acestui an. Este vorba despre operaţii de zeci sau chiar de sute de mii de euro, plătite de statul român. Gălăţenii diagnosticaţi cu diferite boli sau malformaţii grave, dar care nu au bani pentru tratarea lor în ţări din Uniunea Europeană, au la dispoziţie formularul E112 sau un program naţional de sănătate, desfăşurat prin Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Partea mai puţin bună este că pacientul trebuie să aştepte câteva luni, timp în care dosarul său medical se umple până la refuz cu adeverinţe, aprobări, buletine de analize şi diverse alte acte. A treia variantă este ca bolnavul să plătească din propriul buzunar costul operaţiei, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar, având în vedere sumele necesare.

Drumul salvator în străinătate

De la începutul acestui an şi până în prezent, doar şase gălăţeni s-au putut trata, cu ajutorul formularului E112, în clinici medicale din Germania, Italia şi Austria. În total, numărul dosarelor depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a fost de şapte, însă unul dintre ele nu a fost complet, potrivit conducerii instituţiei. "Trei pacienţi au mers pentru tratament în Germania. Doi copii cu malformaţii cardiace şi unul cu o malformaţie a tractului urogenital. În Italia s-a tratat un copil cu dextrocardie (anomalie care constă în situarea inimii în (sau spre) partea dreaptă a toracelui - n.r.) şi un pacient care suferea de o formă rară de cancer de femur. Al şaselea pacient, diagnosticat cu cancer cervical, a fost operat în Austria", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Birocraţie cu acte în regulă

Teoretic, orice persoană poate obţine acest tip de formular. Dosarul este unul stufos şi trebuie să conţină obligatoriu o cerere tip, eliberată de CJAS Galaţi, acceptul clinicii din ţara unde vrea să plece şi perioada în care se va efectua operaţia. Fără acceptul clinicii din străinătate, dosarul nu poate fi aprobat. Acestora li se mai adaugă însă câteva zeci de alte documente. Acestea sunt actele care să ateste diagnosticul şi sunt obţinute de la medicul curant şi de la medicul de familie. De asemenea, trebuie să existe indicaţia expresă a unui medic, din care să rezulte că tratamentul nu poate fi făcut în ţară, sau că aşteptarea i-ar putea pune pacientului viaţa în pericol. Dosarele sunt analizate apoi de o comisie, care decide dacă pacientul va primi sau nu banii pentru tratament.

Cererea de eliberare a formularului E112 trebuie însoţită de o copie a actului de identitate sau a certificatului de naştere, în cazul minorilor. De asemenea, trebuie depusă şi o dovadă a transferului de reşedinţă. Medicul curant îl va îndruma pe pacient în această privinţă.

“Din raportul medical trebuie să rezulte diagnosticul şi tratamentul medical urmat la o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări, precum şi precizarea, în mod explicit şi argumentat, că deplasarea persoanei solicitante nu prejudiciază starea sănătăţii sale sau primirea de tratament medical”, a precizat CJAS Galaţi.

A doua opţiune

Şi Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile judeţene de sănătate publică, finanţează astfel de intervenţii în străinătate, printr-un program naţional de sănătate, finanţat de la bugetul de stat. Şi în acest caz birocraţia este cuvântul de ordine, dosarul ajungând să fie foarte voluminos. Pe lângă diagnostic, pacientul trebuie să dovedească şi că a epuizat toate mijloacele de tratament din România. Potrivit asociaţiilor non-profit care se ocupă cu îndrumarea pacienţilor aflaţi în astfel de situaţii, unii părinţi nu ştiu despre aceste posibilităţi.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.