Jump to content

Pro şi contra desfiinţării claselor simultane


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Pro şi contra desfiinţării claselor simultane

* Conducerea ISJ şi-a propus să desfiinţeze cel puţin 20 de şcoli cu clase simultane * Comunităţile locale nu doresc să li se închidă şcolile * Multe dintre ele sunt noi sau proaspăt renovate, cu miliarde de lei *

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a anunţat că intenţionează în această vară să desfiinţeze cel puţin 20 de şcoli cu clase simultane din tot judeţul. Afirmaţia nu mai miră pe nimeni, mai ales că în vara trecută, după ce s-au mai închis o serie de astfel de şcoli în toată ţara, preşedintele Băsescu l-a urechiat public pe ministrul Funeriu că, în loc de 3.000 de şcoli, a închis doar 1.300. Mai marele Educaţiei a răspuns atunci că lucrurile se vor rezolva în acest an şi iată că inspectoratele şcolare din ţară au şi început operaţiunea.

Se face sau nu se face carte?

Deşi vara trecută, atât preşedintele, cât şi Funeriu recunoşteau că asemenea măsură este menită să aducă economii la buget, prin reducerea unor costuri, dar şi a cheltuielilor legate de plata utilităţilor, conducerea ISJ Galaţi spune altceva: „Copiii din asemenea clase sunt slab pregătiţi. Învăţătoarele nu pot să se ocupe de ei cum trebuie, având în vedere că într-o oră trebuie să predea şi la clasa I şi la a III-a sau la a II-a şi la a IV-a. Nu se vor reduce posturi, pentru că învăţătoarele vor fi transferate la şcoala din comună, însă nu se vor mai cheltui bani pentru utilităţi. Oricum, comasarea se va face după ce vom discuta cu primarii din comunele respective”, susţine inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu.

Învăţătoarele care predau la clase simultane susţin însă că procesul instructiv-educativ nu este afectat, ci dimpotrivă: „Ce se rezolvă prin comasarea claselor, ajungându-se astfel la peste 30 de elevi? Se poate face mai multă carte când ai atâţia copii în clasă? La simultane sunt mai puţini copii şi ai timp să te ocupi mai mult de fiecare în parte. În plus, prin alternarea muncii independente cu predarea, îi înveţi să se descurce singuri mai bine. Nu cred că vor învăţa mai bine dacă vor merge la şcoala din comună. Va fi mai obositor pentru ei, vor lipsi de la ore dacă nu ajung la timp la microbuz. Aici şcoala e aproape şi ştii sigur că vor ajunge la ore”, ne spune Cătălina Aciobăniţei, învăţătoare la Şcoala din Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni.

În mod simptomatic, acelaşi lucru ne-au declarat şi învăţătoarele de la celelalte şcoli cu clasele simultane pe care le-am vizitat.

Movileni - o clasă cât o şcoală întreagă

Micuţa şcoală din Movileni e probabil unicat în tot judeţul. Curată şi luminoasă (renovată cu fonduri de la ArcellorMittal) găzduieşte într-o sală grădiniţa cu o grupă mixtă (mică, mijlocie, mare şi pregătitoare) iar în altă sala elevi de la clasele I-IV. Din câte am înţeles de la învăţătoarea Constantina Ioniţă, ar fi singura clasă de simultane I-IV din judeţ. Cei 16 elevi curăţei şi frumuşei lucrau de zor pe caiete scrise îngrijit. Nicio diferenţă între ei şi elevii de la oraş. „Avem un program special. Cu clasele I şi a III-a lucrez între 8.00 şi 12.00, iar de la ora 10.00 la 14.00 cu elevii de la clasele a II-a şi a IV-a. Am timp suficient să lucrez mai mult cu fiecare dintre ei. Nu cred că vor avea randament mai bun la o clasă unde învăţătoarea are în grijă 30-35 de elevi”, spune învăţătoarea de la Movileni.

Şcoală nouă la Traian

La Traian, sat în comuna Braniştea, şcoala e nou-nouţă, construită recent cu fonduri de la Banca Mondială. E cald şi curat, atmosfera e primitoare, iar în clasa Aurorei Mogoş ne-am simţit ca într-o familie.

Cuminţi şi îmbrăcaţi elegant în uniforme, cei 11 elevi ne-au uimit. Parcă am fi intrat într-o clasă de la Şcoala Nr. 28. Caiete îngrijite, care ar face mândră orice învăţătoare. „Ar fi păcat să se desfiinţeze şcoala. De ce au mai cheltuit bani s-o construiască? Oricum, cred că domnul primar nu va fi de acord. Şi anul trecut cei de la ISJ au încercat s-o închidă”, spune Aurora Mogoş. E adevărat, şcoala numără în total 25 de elevi, iar faptul că sunt mai puţini pare să fie un lucru în favoarea lor.

În celălalt sat, la Vasile Alecsandri, sunt ceva mai mulţi copii: 54. La simultane învaţă numai elevii de a II-a şi a IV-a, celelalte două clase fiind normale. Aici chiar nu s-ar justifica o comasare. Pe lângă faptul că are mulţi elevi, unitatea are centrală proprie, termopane şi parchet nou.

Primarii nu sunt bucuroşi de comasare

Primarul de la Şendreni, Paul Cristea, susţine că e mai bine să-i lase pe elevii din clasele primare să înveţe cât mai aproape de casă. Mai ales că pentru elevi deţine un singur microbuz şi nu ştie dacă e suficient şi pentru transportul celor mici, dar şi al gimnaziştilor.

La Braniştea, primarul Marian Adamache spune la rândul său că nu este normal să se desfiinţeze nişte şcoli în care s-au investit bani grei: „Motivul cu economia la utilităţi nu este întemeiat. Fiind şcoli mici, nu se cheltuieşte foarte mult. Poate la salariile învăţătorilor se face economie, dar eu am spus şi anul trecut: nu sunt de acord cu închiderea şcolilor”, afirmă primarul din Braniştea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Desfiintarea_claselor_simultane_necesitate_sau_ordin_de_partid_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

La Galaţi, lovitură grea dată învăţământului simultan

Peste 30 de comasări se vor face cu începere de la începutul anului şcolar viitor, reducându-se astfel drastic numărul şcolilor care practicau învăţământul simultan (copii din clase diferite care învaţă la comun). „Rămân doar vreo şase şcoli care mai au clase simultane, dar atenţie, sunt la învăţământul primar. Spre deosebire de alte judeţe, Galaţiul nu mai are învăţământ simultan la gimnaziu încă de anul trecut. Asta în ciuda celor câţiva nostalgici care nu prea şi-ar lăsa copiii să plece în alt sat la şcoală", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Toate comasările sunt în mediul rural şi se fac în general în favoarea şcolilor din centrul de comună sau acolo unde sunt copii mai mulţi. Spaţiile rămase libere vor fi folosite fie pentru a adăposti grupe mai multe de grădiniţă, fie pentru organizarea serviciilor de tip „after-school". „Oricum, zonele în care facem aceste comasări sunt defavorizate, aşa că sistemul after-school nu poate decât să le facă bine", spune la rândul lui inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

„Oficialii" de la ISJ Galaţi ne asigură că nu va dispărea niciun post didactic din şcolile comasate. „Doar posturi de director dispar", a adăugat Doruleţ Resmeriţă. Sigur va mai fi nevoie de câţiva profesori care să asigure permanenţa la „after-school".

Pe lângă cele 30 de comasări din mediul rural, Inspectoratul Şcolar a mai luat decizia de a alipi Şcoala 9 din Galaţi la Şcoala 29, Şcoala 31 la Şcoala 18, Şcoala specială „Constantin Pufan" la Şcoala Specială „Emil Gârleanu" şi Liceul Traian la Grupul Şcolar Radu Negru.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-comasari-scoala-copii-gradinita-speciala-Scoala_speciala_-Constantin_Pufan-_la_Scoala_Speciala_-Emil_Garleanu-_si_Liceul_Traian_la_Grupul_Scolar_Radu_Negru_0_448755271.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.